Čertík(N)oviny - 1 / 2002

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

na úvod by som chcel všetkým našim priaznivcom najprv popriať šťastný Nový rok, veľa zdravia a úspechov v osobnom aj pracovnom živote. Zároveň dúfam, že nám zachováte priazeň aj v novom roku.

A hneď takto z kraja nového roka už bola aj nejaká biliardová akcia, a vôbec to nebola len tak nejaká – v sobotu a v nedeľu 5.-6.1.2002 sa v Komárne uskutočnil veľký medzinárodný turnaj Slovakia Open. Turnaj to bol veľmi zaujímavý, účasť bola veľmi hojná – veď prišlo 78 hráčov a hráčok (47 zo Slovenska, 21 z Maďarska (ďalej ako (H) a 10 z Českej republiky (ČR)). Medzi nimi boli aj traja zástupcovia BK Kanianka a v tejto silnej konkurencii sa nestratili. Veľká škoda počasia – kvôli zlým podmienkam neprišiel nikto z Poľska, odkiaľ tradične chodí 15-20 výborných hráčov.

Poďme však k tomu, čo a ako sa udialo.

Súťaž začala vo 8 skupinách po 9-10 hráčov, ktoré sa hrali systémom 2KO a z každej ďalej postupovali 4 najlepší do ďalšieho kola. Všetci naši hráči postúpili ďalej – Eugen Sľuka po víťazstve nad Hengeričom (Komárno) 7:1 a Gajdom (ČR) 7:4 a Roman Havier po víťazstvách Samotným (Saturnus Komárno) a Stojkom  (ČR) 7:6 pomerne hladko. Viac starostí s postupom mal Roman Čertík po hladkom víťazstve nad Erikou Nagyovou (Komárno) 7:1 v druhom kole narazil na českého reprezentanta (mimo iných úspechov aj Majster ČR a účastník ME) Janatu a prehral 0:7... Na prehratej strane na Romana čakal kvalitný hráč z Maďarska Sivók, našťastie sa Romanovi po zlom úvode (1:3) podarilo zápas aj s potrebnou dávkou šťastia otočiť na konečných 7:3, čo značilo postup medzi posledných 32. Tam sa napríklad vôbec nedostali dvaja najlepší českí hráči Gavenčiak a Křenek (ten dostal od výborne hrajúceho Petrovicsa dokonca 7:0).

Tridsaťdvojka sa znova vyžrebovala a hralo sa opäť 2KO o postup medzi posledných 16 hráčov. Na postup bolo treba vyhrať 2 zápasy. Romanovi Čertíkovi sa to podarilo priamo, keď prekvapivo oplatil Janatovi prehru so základnej skupiny v pomere 7:6 a potom vyhral aj s Divékym (H) 7:5. Roman Havier najprv prehral s maďarským reprezentantom a účastníkom ME Solymosim 5:7, potom však vyhral s Hoffmanom (ČR) aj s už spomínaným Divékym (H), oba zápasy 7:4, a tiež postúpil. Eugenovi Sľukovi sa vôbec nedarilo, keď prehral s Klobučníkom (doteraz Fairplay Martin) 4:7 a potom mu Gajda (ČR) oplatil prehru so základnej skupiny v pomere 7:5. Eugen tak obsadil 25.-32. miesto.

Záverečná šestnástka, kde postúpilo 9 Slovákov, 5 Maďarov a 2 Česi, sa hrala už jednoduchým KO. Roman Čertík (s Milanom Klobučníkom) aj Roman Havier (s Radom Ratkovičom) prehrali zhodne 5:9 a tak obsadili 9.-16. miesto, čo je v tejto konkurencii veľmi dobré umiestnenie.

Víťazom turnaja sa podľa predpokladov stal vynikajúci maďarský hráč Sándor Tót, ktorý sa umiestňuje na popredných priečkach na turnajoch európskeho formátu (EUROTOUR, Majstrovstvá Európy). Aj keď mal aj určité problémy, veď v osemfinále s krajanom Kovácsom vyhral so šťastím 9:8, a dokonca ešte v prvej fáze turnaja ho takmer porazil aj Jano Kučera z Komárna (6:7). Najmä prvý deň turnaja hral Tót pod vplyvom rôznych „okolností“ nie veľmi presvedčivo. Vo finále potom jasne zdolal Jara Polácha z Komárna a získal 30.000 Sk a k tomu tágo a nádherný pohár. Ani Polách neobišiel naprázdno 15.000 Sk je slušná výhra.

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka