Čertík(N)oviny - 12 / 2002

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý víkend bol opäť bohatý na biliardové podujatia – v sobotu sa hrali ligové súťaže a v nedeľu sa uskutočnilo v Kanianke 4. kolo Kanianskeho pohára, tentokrát bodované aj do Slovenského rebríčka a takisto aj 4. kolo snookrovej ligy.

Poďme k výsledkom.

Ligové súťaže (sobota 4.5.2002)

4.kolo Extraligy družstiev

 

Kutaj&Markech Trenčín – BK Kanianka 4:5

LAVOS Bratislava – BK Kolárovo 7:2

Saturnus Komárno – 1. BC Komárno 4:5

 

Komentár:

V šlágri kola (tretí s prvým) cestovala BK Kanianka do Trenčína a predpoklady na ťažký a vyrovnaný zápas sa splnili do bodky. Po prvých dvoch hrách č.8 to bolo 2:0 pre Trenčín, keď najprv v súboji Majstrov Slovenska v tejto disciplíne ten súčasný (Eugen Sľuka) podľahol pomerne jasne (4:8) výborne hrajúcemu Vladovi Čupalkovi (Majster Slovenska z roku 1997) a potom koncovku vyrovnaného zápasu Roman Čertík – Peter Vavro zvládol lepšie Vavro (8:6). Potom našťastie Roman Havier vyhral s Michalom Kubáňom jasne 8:2 a znížil na 2:1. V hrách č.9 sa potom diali veci – najprv Roman Čertík začal s Kubáňom dobre (rýchlo bolo 3:0 a 4:1), Kubáň však rovnako rýchlo vyrovnal na 4:4. Za stavu 5:5 potom Čertík nezašil dobre guľu č.6, Kubáň dohral a vzápätí dal tri esá po sebe a tým získal v dovtedy vyrovnanom zápase rozhodujúci náskok (9:5), vyhral 11:6 a upravil na 3:1 pre Trenčín. Sľuka medzičasom pokračoval v nie dobrom výkone z hry č.8 a s Vavrom prehrával už 1:6. Potom sa síce zlepšil a dotiahol, za stavu 9:10 sa však ocitol v kritickej situácii – na stole už len dve gule a on zašitý na osmičku. Eugen však neuveriteľne guľu č.8 nielenže zapísal, ale ju aj dal a ešte si aj nahral na deviatku... A za stavu 10:10 sa mu opäť šťastne podarilo zápas ukončiť v jeho prospech – 3:2 pre Trenčín. Čupalka s Havierom odohrali ďaľšiu drámu – Havier viedol 8:6, potom Čupalka šnúrou otočil na 10:8. Havier však vyrovnal na 10:10 a po rozstrele mu spadla guľa. Roman si zobral timeout a po ňom čistou hrou ukončil zápas vo svoj prospech – 3:3!!! A tak sa o všetko rozhodovalo v hre č.14 a tam sa opäť diali veci – najprv Sľuka vyhrával s Kubáňom vyhrával 34:20, keď Kubáň zahral 34 bodový break a otočil na 54:34. Eugen sa však spamätal, konečne začal hrať dobre a zápas otočil (61:100) – 4:3 pre BK Kanianka. Z posledných dvoch hier č.14 stačilo teda vyhrať hráčom BK Kanianka jednu. Obaja Romanovia však začali veľmi zle – v rovnakej  chvíli Čertík prehrával s Čupalkom 14:40 a Havier s Vavrom dokonca 17:52. Havier síce dotiahol na rozdiel desiatich bodov, ale dobre hrajúci Vavro odolal zápas dotiahol do viťazstva (100:81) a vyrovnal na 4:4! A tak sa o všetko rozhodoval zápas Čupalka – Čertík. Čertík (ktorý inak nemá rád rozhodujúce záapasy a už vôbec nie v hre č.14) si za spomínaného stavu zobral timeout, a zlepšenou hrou začal zápas otáčať (32:41, 56:52) až ho nakoniec trpezlivou hrou definitívne otočil a vyhral 100:62. 5:4 pre BK Kanianka! A zostali sme na prvom mieste v tabuľke.

Tak to bol zápas v ktorom sme niekoľkokrát stáli na pokraji prehry a ktorý sme predsa s riadnou dávkou šťastia vyhrali, jeden zo zápasov o ktorých sa dlho rozpráva a na ktoré sa nezabúda. Zápas bol naozaj vyrovnaný a skôr by mu pristala remíza – ta však nie je možná a tak oslavovať mohol len jeden. Mimochodom, zápas sa hral vo veľmi korektnom prostredí, keď domáci diváci športovo ocenili aj hru hostí.

V ostatných zápasoch sa prekvapenia nekonali a vyhrali favoriti, aj keď v komárňanskom derby sa 1.BC Komárno so Saturnusom tiež poriadne natrápil.

Medzičasom sa dohralo aj chýbajúce stretnutie BK Kolárovo – Trenčín, po ktorom sa z výhry 6:3 tešili Trenčania. Takže tabuľka je konečne úplná:

 

1. liga družstiev.

Hráči našeho „B“ družstva zápas s družstvom Panter Martin odložilo na 7.5. a ostatné výsledky nemám k dispozícii.

 

Nedeľa 5. mája 2002, 4. kolo Kanianskeho pohára (aj neregistrovaných hráčov), 21 hráčov, započítavané do Slovenského rebríčka

Na prekvapenie všetkých sa na bodovanom turnaji zúčastnilo doposiaľ najmenej hráčov – zrejme dôsledok veľmi pekného počasia v sobotu. Nejaké veľké prekvapenia sa nekonali, medzi posledných 4 sa nedostal z nasadenej štvorice iba Jozef Jantoška, aj to len preto, že prehral s Romanom Havierom.

 

Kompletné výsledky (keďže sa jedná o bodovaný turnaj):

1. Sľuka (BK Kanianka)

2. Havier (BK Kanianka)

3. Čertík Roman (BK Kanianka)

4. Košč (GASTROARTY B. Bystrica)

5.-6. Jantoška (BK Kanianka)

                Hukel (Hriňová) – 1. miesto medzi neregistrovanými hráčmi

7.-8. Mokrý Miroslav (Prievidza)

                Nechala Jozef (Kanianka) – obaja neregistrovaní – 2.-3. miesto v turnaji neregistrovaných hráčov)

9.-12. Antoška (Zvolen)

                Lietman  Peter(Kanianka)

                Veis Branislav (Zvolen)

                Píš Viliam (Kanianka) – všetci neregistrovaní

13.-16. Pikna (Prievidza)

                Minich Miloslav (Kanianka)

                Čertík Peter (Veľká Lehôtka)

                Švorc Andrej (Kanianka) – všetci neregistrovaní

17.-21. Svitok Tomáš (Kanianka)

                Píš Jozef (Kanianka)

                Priehoda (Kanianka)

                Kuna Marcel (Kanianka)

                Švec Leopold(Kanianka) – všetci neregistrovaní

 

V priebežnom poradí po 4. kole v turnaji registrovaných sa do vedenia dostal Eugen Sľuka so 738 bodmi pred Romana Čertíka (723 bodov), obaja BK Kanianka.

V priebežnom poradí po 4. kole v turnaji sa do čela dostal Miro Mokrý z Prievidze s 249 bodmi o jediný bod pred Thoana (Zvolen-248 bodov).

 

4. kolo snookrovej ligy, 10 hráčov

Tu sa už turnaj bez prekvapení nezaobišiel – vedúcemu hráčovi priebežného poradia Romanovi Čertíkovi sa nedarilo, skončil až na 7.-8. mieste a neudržal si ani celkové priebežné vedenie.

 Výsledky:

1. Havier

2. Sľuka (obaja BK Kanianka)

3. Antoška (Zvolen)

 

V celkovom poradí snookrovej ligy vedie Roman Havier s 276 bodmi tesne pred Eugenom Sľukom (272 bodov)

 

Ďalší program:

7/5/2002 sa uskutoční spomínaná dohrávka 1. ligy (Panter Martin – BK Kanianka „B“). Najbližší víkend (11/5/2002) sa uskutoční finále turnaja o najlepšieho hráča 1. a 2. ligy prebojoval (po odrieknutí jedného z kvalifikovaných hráčov) Jozef Jantoška. No a na ten ďalší bude 3. kolo Slovenského pohára, pravdepodobne v Leviciach.

 

A to je na dnes všetko.

S pozdravom

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka