Čertík(N)oviny - 23 / 2002

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý víkend mal byť opäť veľmi bohatý na biliardové udalosti – v sobotu sa hralo 5.kolo Slovenského pohára v Bratislave v herni Bajkal, ktorá sa zároveň znovuotvárala po rekonštrukcii, v tej istej herni zároveň s pohárom dohrávalo družstvo BK Kanianka „B“ zápas s BK MISTANO Trnava a v nedeľu sa hralo 7. kolo Kanianskeho pohára aj snookrovej ligy.

 

Sobota 12.10., 5. kolo Slovenského pohára, 49 (!) hráčov

V zrekonštruovanej herni, kde pribudli ďalšie stoly a teraz je tam 15 stolov značky BRUNSWICK sa na úvod odohralo slávnostné znovuotvorenie tejto herne keď na úvod predniesli krátke prejavy p. Ivan Maljar, čestný prezident SBiZ a aj p. Štefan Duban, majiteľ herne, ktorý len s námahou potláčal dojatie – takáto herňa je určite splnením sna pre zanieteného biliardistu a je ojedinelá svojim množstvom a kvalitou stolov nielen na Slovensku ale aj v celej strednej  a východnej Európe.

Potom sa už začalo hrať.

Z Kanianky sa zúčastnilo až 8 hráčov keď okrem tradičnej zostavy Sľuka, Havier, Čertík, Jantoška sa pridal aj vyslúžilý biliardista Paľo Matlovič a traja juniori – Peter Leitman, Tomáš Svitok a Leo Švec. Hralo sa dvojité KO, od 16 jednoduché. Do 16 postúpili Roman Čertík,  Eugen Sľuka (po dvoch výhrach z vyhratej strany), Roman Havier (ten prehral hneď prvý zápas s Petrovicsom (piaty krát po sebe sa mu zvíťaziť nad Petrovicsom nepodarilo) a prekvapivo aj Palo Matlovič, obaja z prehratej strany. Jozefovi Jantoškovi sa vôbec nedarilo a nepostúpil. Mladí chlapci zahrali pekne, aj keď Leo Švec toho veľa so sadrou na ľavej ruke urobiť nemohol a  nevyhral ani zápas. Tak iste pochodil aj Peter Leitman – ten mal však ťažký žreb, keď po prehre s Extraligovým Vargo z Kolárova po vyrovnanom zápase narazil na Romana Haviera a hoci sľubne začal (3:1), tiež prehral. Zato Tomáš Svitok sa činil – najprv vyhral na extraligovým Danom Urbanom z LAVOSu Bratislava (ten pred čosi vyše mesiacom vyhral v Extralige v zápase z BK Kanianka aj s Romanom Čertíkom aj Havierom!) a po ďalšom vyhratom zápase ho od postupu do 16 delil už iba krôčik. V prvom pokuse vo veľmi tesnom zápase a po veľmi dobrom výkone  prehral s Richardom Haulíkom, majstrom SR ešte z roku 1995, 7:9 a v tom druhom so spomínaným  Palom Matlovičom. Jeho výkony však sú veľkým prísľubom – ak nepoľaví v terajšom tréningovom úsilí, tak ako aj ostatní juniori z BK Kanianka, môžme sa dočkať možno už čoskoro veľmi zaujímavých výsledkov v ich podaní.

Inak sa v kvalifikácii veľa prekvapení neudialo, z tých mála môžeme hádam spomenúť prehru Reného Daubnera s Borisom Kotlebom hneď v prvom kole 8:9, Rado Ratkovič prehral s Lustigom (ten napokom vypadol s Hospodárovou s LAVOSu Bratislava) a na prehratú stranu sa dostal aj Peťo Páczer s Komárna, ten však po prehre s Milanom Klobučníkom.

V 16 sa hralo už jednoduché KO a naši si viedli nasledovne – Palo Matlovič prehral s Atillom Gyurkim z Levíc, Roman Čertík mal riadnu smolu so žrebom, keď si vytiahol už spomínaný Páczer a po vynikajúcom výkone ho doslova „vyprášil“ 9:1 a ďalšiu smolu mali Roman Havier s Eugenom Sľukom, ktorí narazili na seba – po vyrovnanom boji vyhral Eugen 9:8 (otočil zo 6:8).

Do záverečnej osmičky, ktorá sa hrala až v nedeľu postúpili okrem Eugena aj Haulík, Polách, Gyurki, Vavro, Klobučník, Páczer a Daubner.

V nedeľu potom Eugen podľa jeho vlastných slov dostal riadny výprask (11:4) od Reného Daubnera, podobne pochodil aj Jaro Polách s Milanom Klobučníkom, Vavro s Gyurkim a Peťo Páczer mal uľahčený postup, keďže Haulík neprišiel.

V semifinále potom Klobučník porazil po zlom začiatku Vavra (bolo 1:6) a vynikjúco hrajúci Daubner nedal šancu Páczerovi. A vo finále ani Klobučníkovi a vyhral!

Poradie:

  1. Daubner (BK Mistano Trnava)
  2. Klobučník (LAVOS Bratislava)
  3. Vavro (K&M Trenčín) Páczer (1. BC Komárno)

5.-8. Sľuka (BK Kanianka)

        Haulík (voľný hráč)

        Polách (BC Bajkal Kolárovo)

        Gyurki (Montas Mochovce)

9.-16. Havier

          Čertík (obaja Bk Kanianka)

           Ručkay (voľný hráč)

           Domján (Saturnus Komárno)

           Kotleba (LAVOS Bratislava)

           Petrovics (1. BC Komárno)

           Némethy (voľný hráč)

          Matlovič (voľný hráč, predtým BK Kanianka)

 

Ligové súťaže.

Ako som už spomínal, rezerva BK Kanianka dohrávala s vedúcim BK Mistano Trnava svoj odložený prvoligový zápas a keďže prehrala 3:6 (a to za Trnavu nastúpili len dvaja hráči – Duban s Daubnerom) zostala na poslednom  mieste s veľmi slabými vyhliadkami na záchranu.

V Extralige sa odohralo jedno so zameškaných stretnutí a v po prekvapivom víťazstve K&M Trenčín nad LAVOSom Bratislava 6:3 (za LAVOS Milan Klobučník 3 body) sa situácia v tabuľke ešte viac zamotala.

Situáciu môže značne vyjasniť, alebo ešte viac skomplikovať posledný odložený zápas BK Bajkal Kolárovo- 1. BC Komárno, ktorý by sa mal odohrať tento týždeň.

 

Nedeľa 13.10.02, Kaniansky pohár + snookrová liga.

Na Kanianskom pohári sa opäť zúčastnilo pomenej hráčov, tentokrá iba dvanásť (iba dvaja registrovaní) čo bol aj dôsledok Slovenského pohára – unavení hráči od Zvolenskej strany (Havier, Thoan, Zvarka) neprišli, taktiež Eugen Sľuka ešte hral v Bratislave, takže sa mohli ukázať ďalší. A aj sa ukázali – a to najmä domáci juniori, ktorí pokračovali v dobrých výkonoch zo soboty. Spomeňme aspoň zápasy Petra Leitmana a Tomáša Svitka s Romanom Čertíkom. Najmä Peter Leitman mal Romana už takpovediac „na lopate“, keď viedol už 4:1 a len neskúsenosť a hádam až prílišné chcenie mu natoľko zviazalo ruky, že za stavu 4:4 a 4:5 urobil dve fatálne chyby a doslova daroval Romanovi výhru, ktorú si snáď v tomto zápase ani nezaslúžil. Aj Tomáš Svitok zahral s Romanom Čertíkom veľmi dobre, ale nedal niekoľko rozhodujúcich gulí čo Roman Čertík využil. Tomáš Svitok však potvrdil svoju dobrú hru a po víťazstvách nad Leitmanom a Piknom obsadil 3. miesto, ako najlepší neregistrovaný hráč. V finále sa stratli Roman Čertík s Jozefom Jantoškom a po víťazstve 7:4 sa z prvenstva tešil Roman Čertík.

 

Poradie:

OPEN kategória

  1. Čertík
  2. Jantoška
  3. Svitok

V priebežnom celkovom poradí vedie Roman Čertík pred Eugenom Sľukom.

 

Neregistrovaní:

  1. Svitok
  2. Pikna
  3. Leitman a Mokrý

V priebežnom celkovom poradí vedie Miro Mokrý stále pred Thoanom.

 

V snookrovej lige si zahrali piati, a pri takomto malom počte sa organizátori rozhodli uplatniť systém každý s každým. Po odohratí súťaže mali prvý traja hráči bilanciu 3 výhry a 1 prehra a tak o poradí rozhodovalo skóre. To mal najlepšie Roman Čertík a tak vyhral aj túto súťaž.

 

Poradie:

  1. Čertík
  2. Mokrý
  3. Jantoška

V priebežnom celkovom poradí vedie Eugen Sľuka pred Romanom Čertíkom.

 

Ďalší program:

Počas ďalšieho víkendu sa odohrajú v sobotu MS v hre č.8 (v Komárne), na ktoré sa opäť chystáme aj s juniormi.

 

S pozdravom

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka