Čertík(N)oviny - 27 / 2002

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý víkend bol v biliardovom kalendári vyhradený ligovým súťažiam a dohrávali sa aj nejaké odložené zápasy. Výsledky družstiev BK Kanianka boli tentokrát opačné, než na aké sme doteraz boli zvyknutí – extraligové družstvo doma opäť, bohužiaľ, v dôležitom zápase zaváhalo a tak jeho šance na titul sú už len čisto teoretické. Prvoligová rezerva však milo prekvapila – najprv vo štvrtok vyhrala dohrávaný zápas s Penguins Ružomberok a v sobotu potom vyhrala aj v Leviciach. A oživila si šancu na záchranu. Poďme k výsledkom.

 

Extraliga, sobota 16.11.2002, 9.kolo

 

BK Kanianka – K&M Trenčín 4:5

hra č.8

Sľuka-Vavro 7:8

Havier-Čupalka 8:6

Čertík-Kubáň 2:8

 

hra č.9

Sľuka-Čupalka 11:4

Havier-Kubáň 11:6

Čertík-Vavro 7:11

 

hra č.14/1

Sľuka-Kubáň 88:100

Havier-Vavro 100:58

Čertík-Čupalka 71:100

 

Komentár:

Ako aj jarný zápas v Trenčíne, aj tentokrát začali hráči BK Kanianka zle – najprv Roman Čertík jasne prehral s Michalom Kubáňom, keď robil ľahké chyby. A výborne hrajúcemu Kubáňovi stačila len jedna na hru, pretože on nechybil a hru zakaždým dohral. Vzápätí prehral aj Eugen Sľuka s Petrom Vavrom, keď síce zo stavu 3:6 dokázal otočiť na 7:6, potom mu však nič nespadlo z rozstrelu, Vavro zahral čistú hru a za stavu 7:7 Eugen urobil ľahkú chybu s ťažkými následkami-Vavro dohral a vyhral. Ešteže potom Roman Havier porazil Vlada Čupalku a vrátil BK Kanianka do hry. V hrách č.9 najprv Sľuka jasne zdolal Čupalku, potom však veľmi zle hrajúci a trápiaci sa Čertík prehral s Vavrom, keď mu niekoľko hier doslova daroval – pre ilustráciu, od stavu 2:2 do stavu 2:5 išiel Roman v každej hre na deviatku, ani raz ju však nedal, pričom tá za stavu 2:3 patrila do kategórie gulí, ktoré dávajú aj začiatočníci... A opäť to bol Havier, ktorý držal kanianske družstvo nad vodou – vo vyrovnanom zápase od stavu 7:7 uplatnil svoje skúsenosti a využijúc každé Kubáňove zaváhanie mu nedovolil vyhrať už ani hru a vyrovnal na 3:3. A tak opäť, ako aj v Trenčíne o výsledku vyrovnaného zápasu rozhodovali hry č.14/1. V nich najprv koncovku vyrovaného zápasu Kubáň zvládol lepšie ako Sľuka, potom opäť Havier udržal BK Kanianka na vodou, keď s prehľadom vyhral nad Vavrom a tak o všetkom opäť, tak ako aj na jar v Trenčíne rozhodoval posledný zápas medzi Čertíkom a Čupalkom. Tak ako aj na jar, Roman zle začal a prehrával 10:67. Potom síce začal hrať trošku lepšie, postupne dotiahol na 55:80 aj na 70:89, ale tu sa paralely s jarným zápasom končia - za tohto stavu vo vypätej atmosfére (plná herňa ľudí) nedal niekoľko ľahkých gulí (keď predtým aj Čupalka nevyužil niekoľko jasných príležitostí na ukončenie zápasu) a nakoniec prehral. Tento zápas rozhodol o mnohom – Trenčín sa definitívne zachránil, BC Bajkal Kolárovo definitívne z ligy vypadáva a BK Kanianka zrejme definitívne stratil šancu na titul, Komárnu totiž stačí vyhrať len raz z dvoch zápasov.

 BK Kanianka prehral na jeseň už tretí krát. Z toho 2x to bolo presne tak, ako na jar vyhrával – tesne, po vyrovnanom zápase. Akurát, že na jar šťastie stálo na našej strane, teraz je na strane súperov. Za povšimnutie stoja aj nevyrovnané výkony kanianskych hráčov na jeseň – v každom zápase niekto zlyhá: v prvom zápase s LAVOSom (4:5) Havier s Čertíkom, so Saturnusom (5:4) Havier, s 1.BC (2:7) Havier so Sľukom a teraz, keď sa už konečne prebral Havier, nedarilo sa Sľukovi a najmä Čertíkovi, ktorý po sérii výborných výkonov úplne vybuchol.

 

Ďalšie výsledky:

BC Bajkal Kolárovo – LAVOS Bratislava 7:2 (Kolárovo konečne zabralo, ale už je neskoro – aj napriek výhre je už istým zostupujúcim)

1.BC Komárno – Saturnus Komárno odložené

 

1.liga

Vo štvrtok dohrávala rezerva BK Kanianka odložený zápas s Penguins Ružomberok a chlapci po kolektívnom výkone (všetci, t.j. Jantoška, Martin Hromada a Vámoš urobili po 2 body) vyhrali 6:3. V sobotu však Peter Vámoš na zápas cestovať nemohol, a tak sa vedenie klubu rozhodlo namiesto odkladania zápasu dať príležitosť juniorom Peťovi Leitmanovi a Tomášovi Svitkovi, ktorí v zápase s MONTASom Mochovce nesklamali a výrazne prispeli k výhre 5:4 – Peter Leitman vyhral 1 zápas z dvoch, keď prehral s Attilom Gyurkim, ktorý je hráčom širšej slovesnkej špičky a Tomáš Svitok uhral tiež jeden bod, keď vo svojom jedinom zápase vyhral so skúseným Belom. Inak to bol veľmi dramatický zápas, v ktorom rozhodovala až posledný hra č. 14/1, v ktorej Jantoška s Gyurkim prehrával už 40:62, ale nakoniec zápas otočil a vyhral tesne 75:71. Ako som už spomenul, BK Kanianka má nakoniec šancu aj zachrániť sa!

Výsledky :

BK Kanianka „B“ – Penguins Ružomberok 6:3 (Jantoška, Martin Hromada  Vámoš po 2)

MONTAS Mochovce – BK Kanianka „B“ 4:5 (Jantoška 2, Martin Hromada, Leitman a Svitok po 1)

 

Ostatné výsledky ani tabuľku bohužiaľ nemám k dispozícii.

 

Ďalší program :

V sobotu 23.11. sa odohrá 10., záverečné kolo Extraligy družstiev. BK Kanianka odohrá doma zápas s vypadávajúcim BC BAJKAL Kolárovo a hráči by konečne radi zabrali a potvrdili 2. miesto v tabuľke. Ďalšie zápasy – BK LAVOS Bratislava privíta 1. BC Komárno a K&M Trenčín Saturnus Komárno. Cez týždeň by sa mali dohrať aj odložené zápasy a tak po budúcom víkende by mala byť extraligová tabuľka kompletná. Po ňom vám oznámim meno nového majstra (ktoré je už teraz jasné na 99%) aj ostatných medailistov. Vypadávajúci je už , ako som spomínal, jasný.

V 1. lige rezerva BK Kanianka privíta doma PANTER Martin, tiež v sobotu. Začiatok oboch zápasov je od 10.00.

Príďte povzbudiť!

No a v nedeľu je ďalšie kolo Alfa pohára vo Zvolene. V herni boli vymenené dva stoly osmičky za dve úplne nové deviatky, staré sú preplátnované – pozitívne zmeny ! A pravdepodobne možno očakávať hojnú účasť.

 

S pozdravom

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka