Čertík(N)oviny - 31 / 2002

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý víkend bol v biliardovom športe veľmi významný – v sobotu sa hral Finálový deň Majstrovstiev Slovenska jednotlivcov vo všetkých klasických hrách a kategóriách (t.j. hra č.8, hra č.9 a hra č.14/1 v kategóriách muži, seniori a ženy) a zároveň pri tejto príležitosti boli vyhodnotené ligové súťaže, Slovenský pohár jednotlivcov a tiež najlepší hráč pre rok 2002. No a tí čo nemali dosť (alebo neboli v sobotu v Bratislave) si mohli zahrať aj v nedeľu a to na poslednom, 12. kole ALFA pohára vo Zvolene. A teraz už k výsledkom:

 

Sobota 14.12.2002, Finálový deň Majstrovstiev Slovenska, Herňa Na Vŕšku, Lamač, Bratislava, najlepší 4 hráči z každej hry

 

Výsledky :

 

hra č.8

semifinále:

Eugen Sľuka – Roman Čertík 7:4

Milan Klobučník – Roman Havier 7:4

finále:

Milan Klobučník – Eugen Sľuka 7:3

 

Poradie:

  1. Milan Klobučník (LAVOS Bratislava)
  2. Eugen Sľuka
  3. Roman Havier a Roman Čertík (všetci BK Kanianka)

 

hra č.14/1

semifinále:

Eugen Sľuka – Roman Čertík 52:100

Milan Klobučník – René Daubner 56:100

finále:

René Daubner – Roman Čertík 100:13

 

Poradie:

  1. René Daubner (hosťuje v BK Gastroarty MISTANO Trnava, kmeňový hráč FAIRPLAY Martin)
  2. Roman Čertík
  3. Eugen Sľuka (obaja BK Kanianka) a Milan Klobučník (LAVOS Bratislava)

 

hra č.9

semifinále:

Eugen Sľuka – Jaro Polách bez boja (Polách sa nedostavil)

Roman Čertík – Rado Ratkovič 9:4

finále:

Eugen Sľuka – Roman Čertík 9:8

 

Poradie:

  1. Eugen Sľuka
  2. Roman Čertík (obaja BK Kanianka)
  3. Rado Ratkovič a Jaro Polách (obaja BC Bajkal Kolárovo)

 

Komentár :

Hra č.14/1

Semifinálové zápasy sa hrali v tejto hre ako prvej a nerozohratý Sľuka (pre ktorého bola táto hra kedysi parádnou disciplínou – mimo iného 2. miesto z roku 2000 na MS) prehral prekvapivo s klubovým spoluhráčom Čertíkom, a to pomerne jasne, keď Roman zahral svoj lepší štandard. V druhom semifinále rovnako jasne vyhral Daubner s  Klobučníkom. Vo finále to už Čertíkovi vôbec nešlo a po veľmi zlom výkone to inak ako jasnou prehrou s výborne hrajúcim Daubnerom (ktorý hral ešte lepšie ako v semifinále) ani skončiť nemohlo.

Hra č.8

Semifinále sa hralo hneď po zápasoch v hre č.14/1 a kluboví spoluhráči Sľuka s Čertíkom si to rozdali opäť, tentokrát bol úspešnejší v repríze minuloročného semifinále Sľuka. Ten zápas výborne začal, po dvoch čistých hrách bolo hneď 2:0, potom Čertík mohol vyrovnať na 2:2, ale pri ľahkej dohrávke mu „vyklepalo“ guľu v jamke a tak bolo 3:1 pre Sľuku. Ten si potom udržal náskok až do konca, keď Čertík robil najmä chyby v koncovke pri posledných guliach. V druhom semifinále Klobučník nedal veľa šancí Havierovi a pomerne jasne vyhral. Vo finále Sľuka začal tak isto ako v semifinále – čistou hrou a v druhej mal tiež šancu vyhrať, keď Klobučník mal už iba čiernu guľu a Sľuka ešte všetky farebné. Po sérii „zášivok“ sa však Eugen tak domotal, až tú jasne jeho hru prehral a odvtedy prešla iniciatíva na stranu Klobučníka, ktorý pomerne hladko dotiahol finále do úspešného konca.

Hra č.9

V tejto hre sa hralo len jedno semifinále , keďže Polách sa nedostavil a tak Sľuka mal ľahký postup do finále. V jedinom hranom semifinále Čertík aj s Ratkovičom začali veľmi nervózne, v jednej hre zo začiatku zápasu dokonca každý z nich išiel hádam 4-5 krát na deviatku. Ako prvý sa ukľudnil Čertík a po zlepšenej hre v druhej časti zápasu Ratkoviča, ktorý s Čertíkom vyhral jasne posledné 2 zápasy pred finálovým dňom,  prekvapivo porazil. A tak sa kluboví spoluhráči Čertík so Sľukom stretli aj do tretice, tentokrát vo finále, v zápase, ktorý rozhodoval v podstate aj o najúspešnejšom hráčovi z MS. A bol to zápas mimoriadne dramatický, plný zvratov. Zápas sa začal oveľa lepšie pre Čertíka, ktorý po dohrávke, 2 esách ha ďalšej dohrávke viedol rýchlo 4:0. Namiesto pokojnej hry však znervóznel, začal kaziť a tak sa za stavu 4:4 začínalo vlastne odznova. Ďalšiu hru vyhral však opäť Čertík, a keď v ďalšej hre Sľuka nepochopiteľne minul kombináciu 5–8-9, ktorá bola z kategórie stopercentných a nechal túto kombináciu Čertíkovi, ktorý ju dal, opäť to vyzeralo pre Sľuku zle. Tobôž, keď Čertík po rozbití zahral všetky gule a nahral si napriamo na deviatku. Lenže práve v tejto chvíli túto situáciu opäť nezvládol a dal Sľukovi ďalšiu šancu vrátiť sa do zápasu a ten ju využil. Tak namiesto 7:4 bolo 6:5. A aby toho nebolo málo, Čertík pridal ešte jeden „darček“ v ďalšej hre, keď nedohral 4 gule z ruky – na poslednú farebnú si nahral napriamo, a keďže deviatka bola na opačnom konci stola nalepená na mantinel, nemal si ako nahrať. A potom pri pokuse o „istotu“ zhodil bielu guľu do jamky... 6:6. V ďalšej hre Čertík zahral veľmi peknú kombináciu 3-9 a dostal sa opäť do vedenia, potom po rozstrele opäť „išiel“ po deviatke cez jednotku, tá však zostala úplne v jamke. Hoci jednotka bola zašitá, Sľuka hru dohral a keď pridal čistú hru, dostal sa prvýkrát do vedenia(8:7). Potom hral opäť až po čiernu guľu, pri nej sa však až príliš sústredil na nahrávku a čiernu nedal. Po následnej Čertíkovej zášivke síce zapísal, ale Čertík aj napriek nie dobrej nahrávke na deviatku dohral a vyrovnal na 8:8. V rozhodujúcej hre mal šancu Čertík, ale partia sa nedala dohrať – problémom bola šestka. Čertík skúsil kombináciu 6-7, nedal však, ale ani nenahral. Sľuka sa pokúsil zašiť, to sa mu síce nepodarilo, ale nenechal Čertíkovi ani dobrú pozíciu. Ten pri pokuse guľu zahrať jamku minul a Sľukovi nechal oveľa jednoduchšiu pozíciu, ktorý to využil a hru aj titul vyhral.

 

Potom nasledovalo vyhlásenie výsledkov. Ako som spomínal už vyššie, vyhlasovali sa aj iné, tu nehrané kategórie – víťazom Slovenského pohára 2002 sa stal René Daubner, ktorý si odniesol aj cenu pre hráča roka 2002. Zároveň sa uskutočnilo aj vyhlásenie výsledkov ligových súťaží. Fotografie nájdete v extra priloženom súbore (ospravedlňujem sa za kvalitu, nemáme skúsenosti s fotením na digitálny fotoaparát – a ani tam nie je všetko, lebo sa nám fotoaparát v priebehu podujatia vybil...)

Poznámka: prepáčte, že som písal len o súťažiach mužov - bol som v Bratislave veľmi vyťažený a nestihol som poriadne sledovať aj kategóriu žien a seniorov.

 

Nedeľa 15.12. 2002, 12. kolo ALFA pohára, Zvolen 33 hráčov

 

V nedeľu sa hralo posledné kolo tohtoročného ALFA pohára za hojnej účasti. V turnaji dominovali kaniansky hráči Havier s Čertíkom. Opäť milo prekvapil talentovaný Peter Leitman, ktorý obsadil výborné 3. miesto a v celkovom hodnotení sa pri účasti iba na 5 turnajoch dostal až na konečné 10. miesto.

 

Výsledky:

1.        Havier

2.        Čertík

3.        Leitman

4.        Stieranka

 

Po turnaji nasledovalo vyhodnotenie celého ročníka, najlepší traja dostali poháre a prvých šesť aj vecné ceny.

Myslím, že sa už teraz môžeme tešiť aj na ten ročník štvrtý.

 

Ďalší program:

Hoci zväzová sezóna finálovým dňom skončila, ešte stále sa v biliarde niečo tento rok diať bude – v nedeľu 22.12. je na pláne záverečné 10. kolo Kanianskych biliardových hier (turnaj OPEN, neregistrovaní a snookrová liga) so záverečným vyhodnotením – nachystané sú pekné poháre pre každú kategóriu (prvé tri miesta). No a 29.12.2002 sa začne prvým kolo 4. ročník ALFA pohára vo Zvolene. A keďže neviem, ako sa mi bude dariť so spravodajom, chcem všetkým popriať Sviatky plné pokoja, pohody a vzájomného porozumenia a poďakovať za priazeň.

 

S pozdravom

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka