Čertík(N)oviny - 5 / 2002

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý týždeň bol opäť bohatý na biliardové udalosti – cez týždeň sa v Bratislave uskutočnil veľký medzinárodný turnaj MISTANO cup a cez víkend sa hralo 2.kolo ligových súťaží.

Poďme k výsledkom.

MISTANO cup-u sa zúčastnilo 106 hráčov zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Litvy a Juhoslávie, medzi štartujúcimi sme našli majstrov svojich krajín (Křenek (CZ – hry č.8 a 14/1), Janata (CZ – hra č.9), Svilar (YU – hry č.9 a 14/1 – iba pred 10 dňami) a všetci aktuálni Majstri Slovenska, medzi nimi aj Eugen Sľuka), bronzový medailista z ME Sandor Tot (H), Majster Európy juniorov (a nie raz) Vilmos Foldes (tiez H) – jednoducho konkurencia ako hrom. Systém súťaže bol pomerne zložitý a nebudeme ho tu rozoberať. Medzi posledných 16 hráčov sa dostali len 2 Slováci (Polách a Klobučník) a nakoniec v turnaji podľa očakávania dominoval Sandor Tot, ktorý vo finále zdolal Foldesa. Na ďalších miestach sa zoradili prekvapivo reprezentanti ČR, ktorí nedávno pohoreli v Komárne na Slovakia open – v poradí 3. Křenek, 4. Gavenčiak, 5. Dirn. A čo zástupcovia BK Kanianka? Nestratili sa – Eugen Sľuka aj Roman Havier prehrali až rozhodujúce zápasy o postup medzi 16 najlepších a obaja skončili na 17.-24. mieste. Eugen porazil niekoľko dobrých hráčov z Poľska a Litvy a o postup prehral s Virágom 8:9 (v jednom z predchádzajúcich kôl s ním prehral 10:11), keď za stavu 8:8 nedal nie veľmi ťažkú sedmičku, keď na stole bola už iba deviatka. Škoda. Aj Roman Havier hral dobre, mimo iných zdolal aj Zola Petrovicsa, s Gajdom (CZ) si spravil rekord (štyri čisté po sebe) a nakoniec prehral s už spomínaným Křenkom po vyrovnanom súboji 7:9. Toľko k MISTANO cup-u.

Ligové súťaže (sobota 9.2.2002)

2. kolo Extraligy družstiev

BK Kanianka „A“– Saturnus Komárno 5:4

hra č.8

Sľuka – Fazika 5:8

Čertík – Domján 8:5

Havier – Samotný 4:8

hra č.9

Sľuka – Domján 11:8

Čertík – Samotný 11:7

Havier – Fazika 10:11

hra č.14/1

Sľuka – Samotný 100:48

Čertík – Fazika 86:100

Havier – Domján 100:68

 

Komentár:

zápas pre hráčov Kanianky začal ako zlý sen – Eugen Sľuka, Majster Slovenska v hre č.8 (minulý rok v nej prehral jediný zápas), prekvapivo podľahol Fazikovi, vzápätí Roman Havier prehral s výborne hrajúcim Samotným a práve v tej chvíli prehrával Roman Čertík 4:5. Tomu sa našťastie podarilo zápas otočiť a vyhrať, a keď v hrách č.9 Eugen vyhral s Domjánom a Roman Čertík so Samotným, zdalo sa, že sme z najhoršieho vonku. Roman Havier však nezvládol koncovku zápasu s Fazikom, keď viedol 10:9, a za stavu 10:10 mal jasnú dohrávku. Nenahral si však na deviatku a hoci takticky dobre nechal Fazikovi veľmi ťažkú guľu, ten ju riskantným úderom schoval (dlhý mantinel). Takže o všetkom rozhodovali hry č. 14/1. V nej sa konečne zobudil a zabral Roman Havier a jasne vyhral, ale Roman Čertík zas naopak znervóznel a vo vyrovnanom zápase nezvládol koncovku. Takže za stavu 4:4 bolo všetko na Eugenovi Sľukovi, ktorý našťastie potvrdil svoju triedu v hre č. 14/1 a inak výborne hrajúcemu Samotnému nedal najmenšiu šancu. Body tak po ťažkom zápase zostali doma.

 

Ostatné zápasy 2.kola:

LAVOS Bratislava – Kutaj-Markech Trenčín 7:2

1.        BC Komárno – BK Kolárovo 9:0

 

Odložené zápasy 1. kola

BK Kolárovo – Saturnus Komárno 4:5

Kutaj-Markech Trenčín – 1. BC Komárno ešte stále nedohrali

Tabuľka po 2. kole je nekompletná, takže ju uverejníme až po dohrávke.

 

1. liga družstiev.

 Naši hráči cestovali do Martina, kde v herni PANTER sa mali stretnúť s OREA Sučany. Aké bolo ich prekvapenie, keď tam namiesto hráčov zo Sučian našli hrať PANTER Martin s Ružomberkom... Keďže tam sú len 3 stoly, po telefonickej dohode sa otočili a prišli odohrať zápas späť do Kanianky!!!

 OREA Sučany – BK Kanianka „B“ 6:3

 

Za našich bodovali Martin Hromada 2 a Jozef Jantoška 1, Igor Hromada nebodoval. Zápas mohol dopadnúť aj inak – veď Jantoška prehral hru č.8 6:7 a hru č.9 8:9. Aj Igor Hromada prehral hru č. 14/1 72:75, takže to mohlo byť naozaj aj naopak. Ale, bohužiaľ nebolo.

Ostatné výsledky nemám k dispozícii.

 

Ďalší program:

Po hektickom programe v uplynulých týždňoch budú mať biliardisti na budúci víkend zaslúžené voľno, potom sa to však opäť začne naplno – 23.2.2002 budú v Radoli Majstrovstvá Slovenska v hre na malých stoloch, kde Eugen Sľuka aj Roman Čertík budú obhajovať tretie miesta z minulého roka a v nedeľu 24.2.2002 bude vo Zvolene 3. kolo Alfa pohára.

 

A to je na dnes všetko.

S pozdravom

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka