Čertík(N)oviny - 10 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

a tentokrát veru z nie každodennej udalosti a poriadne z ďaleka – až z Bialystoku v Poľsku, kde sa minulý týždeň konali Majstrovstvá Európy 2003. Ja osobne som tam bol spolu s druhou skupinou reprezentantov od pondelka do piatku. Najprv však k tomu, čo sa tu udialo predtým, ako sme prišli.

 

Hra č. 14/1:

Daubner – Sulek (Slovinsko) 94:125

-   Dulst (Belgicko) 63:125

 

Komentár – hoci René zahral v druhom zápase na slovenské pomery veľmi dobrý 55 bodový break, na viac ako dve jasné prehry a 49.-64. miesto to nestačilo. Opäť sa ukázalo, že v hre č.14/1 je Európa úplne inde ako my. Veď taký Alex Lely z Holandska potom ako Bartkowski z Poľska zahral 6 bodov po rozbití Holanďana, prišiel k stolu a zahral 125 bodový break na jeden krát a bolo po zápase. O Veľkej smole alebo dávke nešťastia môžu hovoriť Poliaci a najmä ich hráč Adam Ewald, ktorý vo štvrťfinále za stavu 123:59 proti Petronimu z Talianska zahral 124tú guľu tak nešťastne, že pri rozbíjaní trojuholníka (na stole nebola žiadna hrateľná guľa) sa mu biela nalepila na trojuholník, bez možnosti čokoľvek hrať. Po niekoľkonásobnej výmene úderov na istotu Ewald nechal Petronimu hrať jedinú guľu a ten chladnokrvne dohral do 125... Aj finálový duel medzi Feijenom a Stormom bol zaujímavý – Feijen dohral na dvakrát, keď Storm medzitým stihol uhrať 37 bodov.

 

Výsledky :

 

1.        Niels Feijen (Holandsko) (v semifinále 125:24 s Petronim)

2.        Tom Storm (Švédsko) (v semifinále 125:92 so spomínaným Lelym z Holandska)

3.        Lely a Petroni

 

 

Hra č.8

Páczer – Babica 6:8 (Peťo mohol proti domácej nádeji aj vyhrať, ale v priebehu zápasu urobil dve chyby, ktoré ho to víťazstvo stáli...)

             -  Sellberg (Fínsko) 8:3

             -  Stevanovič (Rakúsko) 3:8

 Celkovo 33.-48. miesto

 

Klobučník – Cappelletti (Taliansko) 8:5

   -  Ling (Dánsko) 8:5

   -  Rotter (Poľsko) 2:8 (Milan v zápase o postup do šestnástky urobil na začiatku 3 lacné chyby, po ktorých sa už vôbec nerozbehol...)

   -  Hybler (Česko) 6:8 (Milan prehral aj druhý zápas o postup do šestnástky, čo by bolo najlepšie umiestnenie Slováka na ME mužov. Tentokrát hral oveľa lepšie, a nemal ďaleko k senzačnému víťazstvu – do stavu 4:4 sa naťahovali hráči po jednej hre. Za tohto stavu spadla Hyblerovi z rozstrelu biela, čo Milan využil na dohrávku a čistú hru (6:4). Za tohto stavu pre zmenu padla biela z rozstrelu Milanovi a dovtedy nepresvedčivo hrajúci Hybler (týka sa celého turnaja) sa prebral a Milan sa už na stôl nedostal... A teda ani do šestnástky. Naopak, obaja hráči s ktorými prehral sa nakoniec dostali až do semifinále a po prehrách tam získali bronzové medaily. Milan rozhodne nesklamal.)

Výsledky :

 

      1.        Souquet (Nemecko)

2.        Tom Storm (Švédsko)

3.        Hybler (Česko) a Rotter (Poľsko) – domáca medailová radosť

 

Komentár :  v semifinále prehral Hybler hladko so Souqutem 3:8, keď hneď v prvej hre nedal čiernu a potom sa už viezol. Druhé semifinále vyhral Storm s Rotterom. Inak aj predtým boli k videniu veľké zápasy – napr. Hybler v osemfinále s aj u nás dobre známym Totom z Maďarska, inak obhajcom titulu v tejto hre. Za stavu 1:1 nepadlo Tothovi nič z rozstrelu a na stôl sa opäť dostal až za stavu 1:7... Mimoriadne dramatické bolo aj štvrťfinále medzi Feijenom a Stormom.  Feijen viedol 5:2, keď sa dostal na stôl Storm a otočil na 6:5. Nič mu následne nespadlo z rozstrelu a Feijen otočil na 7:6. Potom zasa nespadlo Feijenovi a Storm vyrovnal na 7:7. Keď sme akurát s Milanom uvažovali nahlas, že keď mu padne z rozstrelu tak vyhrá (inak od štvrťfinále to bola v zápasoch hádam jediná chyba, ktorá sa vyskytovala – inak sa hralo úplne všetko...), tak mu aj padlo, ale nič sa hrať nedalo. Storm zahral istotu, z ktorej sa opäť nedalo hrať nič. Z tejto situácie Feijen vybŕdol po vynikajúcom taktickom údere, ktorý Stormovi opäť nedovolil nič hrať, avšak nedával mu už ani možnosť dobrej istoty. To sa aj potvrdilo, následne sa dostal Feijen na stôl a dohrával. Naposledy mu však zostala najťažšia guľa, ktorú sa mu nepodarilo vyriešiť predtým – a aj napriek tomu, že si na ňu nahral celkom dobre, bola to stále ťažká situácia. Feijen ju nezvládol – tú poslednú guľu trafil, ale aj z faulom a Stormovi nebolo viac treba.

Aj finále bolo veľmi zaujímavé – začal Souquet, typicky pre neho čistou hrou. V druhej hre po rozstrele pri výbere gulí zaváhal – zahral síce guľu, ktorú chcel, ale haluzou a hneď sa mu to vypomstilo, pretože nemal čo hrať. Pri pokuse o guľu cez mantinel neuspel a to Storm využil na dohrávku a čistú hru. Ujal sa tak vedenia 2:1. V ďalšej hre mu však nespadlo nič z rozstrelu a Souquet sa strojovo presnou hrou (ale až neskutočne pomalou - a keď toto povie Čerťo, tak to platí ! pozn. B.M. ) bez jediného zaváhania dopracoval k vedeniu 5:2. Aj vo ôsmej hre to vyzeralo na čistú hru, ale na prekvapenie všetkých Souquet nedal po vyčistení stola (pre hráča jeho úrovne) nie veľmi ťažkú čiernu guľu. Storm mal však na stole veľmi ťažkú situáciu, keď štyri gule boli tesne pri sebe na jednej polovici dlhého mantinelu. Storm to perfektne vyriešil, ale k šoku obecenstva ani on nedal čiernu, ešte ľahšiu ako Souquet. Ten následne upravil na 6:2. V ďalšej hre mu však nespadlo z rozstrelu, vychladnutý Storm však ťažkú hru nedohral. Souquet naproti tomu áno a následnou čistou hrou zápas ukončil – titul pre Souqueta a už druhé striebro pre Storma.

 

Hra č.9

Čertík – Weisselius (Švédsko) 0:9 (ťažkého súpera mi pri žrebovaní pomohol asi vybrať aj dátum (1.4) – Weisselius je 6

                 násobný Majster Európy juniorov a víťaz predposledného kola Eurotouru. Hoci som mohol niekoľko hier vyhrať

                 (v jednej som mal dokonca dvakrát z ruky...) prílišná nervozita z premiéry na takomto podujatí zapracovala

                 a výsledkom bol nie veľmi populárny (aspoň pre mňa) kanár. Pri tomto zápase som zistil, že z biliardu viem akurát

                 dobre stavať gule – Weiseliuus ma vrátil len raz, zatiaľ čo taký Babica so Souquetom staval jeden trojuholník

                5 krát. Aspoň niečo mi ide.)

-   Sellberg (Fínsko) 5:9 (ani druhý súper nebol ľahký, hoci na prehratej strane – ujal som sa síce vedenia 2:0, ale potom ako mi z rozstrelu nič nespadlo, a do stavu 4:2 pre Sellberga som bol na stole len raz, keď nedal čiernu – ale nič na hranie mi nenechal. Následne mi utiekol až na 3:7, keď som ho nezašil – za celý zápas som minul hádam jedinú guľu a 3x som nezašil ako som chcel. Potom som síce dotiahol na 5:7, ale po rozstrele nebolo čo hrať, nasledovala jedna z nepodarených zášivok a už som sa na stôl nedostal.

Polách - Vesialov (Bielorusko) 9:1 (Jaro s nie veľmi silným súperom zahral veľmi dobre, ale skóre sme mali po prvom kole aj tak negatívne)

-     van den Berg (Holandsko) 7:9 (veľmi ťažký súper – veď reprezentoval aj Európu na Mosconi cupe len pri druhom historickom víťazstve nad USA v decembri 2002. Jaro sa držal, z 0:2 dotiahol na 2:2, potom sa dokonca ujal vedenia 4:3 a aj 5:4. Potom mu však pri ťažkom prvom údere po rozstrele padla od dvoch mantinelov biela guľa – van den Berg dohral + čistá hra (5:6). V ďalšej hre Jarovi spadla pri nahrávke na päťku biela z nemožného uhla do stredu a bolo 5:7). Potom van den Bergovi nepadlo nič z rostrelu a Jaro dohral (6:7), po následnom rozstrele však nemal čo hrať a pri pokuse o mantinel nechal hratelnú guľu, čo jeho súper využil (6:8). Pri rozstrele mu však padla biela a Jaro dohral (7:8). Po rozstrele musel Jaro hrať PUSH, súper neprijal, Jaro ho však zašil. Ten však zahral dobrý úder a zašil Jara on. Jaro však jednotku dal, na dvojku sa však zašil ešte horšie na dvojku a musel skákať. Nakoniec si to rozmyslel a po údere zostala van den Bergovi ťažká kombinácia 2-9, ktorú van den Berg  aj hral, ale ju nedal. Opäť však Jara zašil. Ten však opäť vytiahol výborný úder a súpera zašil. V ťažkej situácii van den Berg neskutočným úderom Jara opäť vystavil do ťažko riešiteľnej zášivky. Jaro zapísal, ale nechal van den Bergovi hratelnú situáciu, ktorú van den Berg s prehľadom využil a dotiahol zápas do víťazného konca.)

-     Diks 5:9 (Jaro už nehral tak dobre ako s van den Bergom, napriek tomu sa držal až do stavu 5:6. Vtedy mu však nič nespadlo z rozstrelu a už nebol na stole – dohrávka, čistá a eso...)

 

Aj v hre č.9 bolo toho na pozeranie dosť. Len tak námatkou môžeme spomenúť Konstantina Stepanova z Ruska, ktorý riadne vytrepal Alexa Lelyho z Holandska 9:3. Potom síce prehral z vynikajúcim Ortmannom z Nemecka tiež 3:9. Potom nasledovalo z jeho strany super predstavenie v zápase so Specchiom zo Švajčiarska. Po vlažnom začiatku síce prehrával 0:3, dotiahol na 3:3. Od tohto stavu súper na stole vôbec nebol – 6 čistých po sebe. To sa každý deň nevidí. Aj domáca nádej Babica bojoval s Hohmannom z Nemecka ťažký zápas – ani sa nestihol rozkukať, a bolo 0:6. Babica však nielenže vyrovnal, ale zápas nakoniec aj vyhral. Za stavu 8:8 však musel po Hohmannovom PUSH oute vytiahnuť ťažkú kombináciu 2:8, ktorá len tak tak vyšla, a aj pri nahrávke z 2 na 3 mal kusisko šťastia, keď sa biela zastavila na rožku strednej diery. Zvyšok už zvládol s prehľadom. A čo taký Thomas Engert z Nemecka – prehral zo Stormom 3:9 a v zákulisí potom rozoberal, ako vysvetlí fanúšikom, že s ním prehral v hre č.8 (v osemfinále 7:8), v hre č.14/1 a teraz aj v hre č.9...

Vo štvrťfinále sa stretli Ortman s van den Bergom a van den Berg navyše hendikepovaný boľavým krkom (nevedel otáčať hlavou) veľa šancí nemal. Ani v ďalšom štvrťfinále jeden zo súperov nemal šancu aj u nás dobre známi Vilmos Foldezs vybavil Cappellettiho z Talianska za polhodinku 9:2. V ďalšom zápase sa zrodila riadna senzácia, keď nie veľmi známy Markut z Rakúska porazil chybujúceho Souqueta 9:5. Najdramatickejší bol zápas Hyblera s Feijenom. Hyber sa ujal vedenia 5:0, Feijen však otočil na 5:6, vzápätí zase Hybler na 8:6. Za stavu 8:7 mal Hybler riadnu smolu, keď si nahral napriamo na sedmičku, ktorá bola úplne v jamke a z vysokého mostíka schoval obe. Za stavu 8:8 však Feijenovi nepadlo z rozstrelu a Hybler dohral – druhá medaila pre Česko.

V semifinále potom Markut pokračoval v prekvapivom víťaznom ťažení a porazil Hyblera 9:5, keď Hybler viedol 4:1. Druhé semifinále bolo hádam aj predčasným finále – Ortman porazil vinikajúco hrajúceho Foldesza až po tuhom boji a s vypätím všetkých síl 9:8. A to Foldezs viedol 8:7 a padlo mu aj z rozstrelu. Nebolo však čo hrať, tak zahral PUSH, ktorý Ortman neprijal. Následným úderom sa Foldezs pokúsil o zašitie, biela však po neplánovanej kolízii skončila v jamke a to bol posledný jeho úder. Len pre zaujímavosť – Foldezs sa takto ďaleko dostal aj napriek prehre v hneď prvom kole.

Vo finále Ortman nedal Markutovi žiadnu šancu a po výbornej hre vyhral 9:2.

 

1. Ortman (Nemecko)

2. Markut (Rakúsko)

3. Hybler (Česko) a Foldezs (Maďarsko)

 

Družstvá :

 

Slovensko – Nórsko 1:2

8 : Daubner - Hauge 7:8

9 : Polách – Oldervik 9:6

14/1 : Klobučník – Kristensen 103:125

Takto nešťastne vieme hádam prehrať len my – Jaro po výbornom výkone zdolal Oldervika, ktorý tu prehral v deviatke len s Ortmanom a o postup do šestnástky s Foldeszom 8:9 a získal tak pre nás prvý bod. V štrnástke to bolo od začiatku vyrovnané. Za stavu 49:45 sa ako prvý odtrhol Kristensen a breakom 44 bodov ušiel na 93: 45, Milan však vzápätí kontroval breakom 37 a udržal tak vyrovnaný stav (93:82). Po následnej sérii chýb na oboch stranách to bolo 95:85, keď Milan urobil ďalší aj keď nie veľký break a získal vedenie 103:95. V tejto chvíli však urobil veľkú chybu na otvorenom stole, čo súper využil na otočenie stavu na 105:103 v jeho prospech. Za tohto stavu mal Milan ďalšiu šancu , ale stalo sa mu niečo, čo sa stáva nie veľmi často – hraná guľa sa na chvíľu zlepila z bielou a výsledkom bola netrafená jasná guľa. To bol Milanov posledný úder v zápase a súper vyrovnal na 1:1. Ešte stále sme mohli vyhrať, René v osmičke však po vedení 4:1 náskok stratil a v momente keď sa dohrala štrnástka bolo 7:7. Vtedy hral Hauge, ale hra sa nedala dohrať a Hauge chybil. René vytiahol dobrú istotu, Hauge však ešte lepšie komplikovanú situáciu od dvoch mantinelov zapísal. René v tejto chvíli (podľa mňa) namiesto istejšieho defenzívneho úderu zvolil nevhodne úder ofenzívny, guľu nedal a rozbil súperovi inak neriešiteľnú sitáciu. Hauge si však nenahral a tak sa René opať dostal na stôl – na 3 farebné a čiernu. Renému však nevyšla nahrávka na poslednú farebnú, keď sa k nášmu šoku zašil za súperovu guľu a následne dokonca urobil faul. Pre Haugeho už nebol problém dohrať z ruky jednu farebnú a čiernu.... Škoda, mohli sme si zahrať s Nemcami.

 

Slovensko – Srbsko a Čierna hora 2:1

8 : Čertík – Klasovič 3:8

9 : Polách – Tu Trung 9:6

14/1 : Daubner – Svilar 125:115

V osmičke sa mi veľmi nedarilo – hral som, hral a potom prišla vždy nejaká chyba a súper nemal problém dohrávať otvorené stoly. Škoda, na prvé víťazstvo na ME si ešte budem musieť počkať. Jaro podal opäť výborný výkon, zápas začal tromi čistými hrami po sebe a aj napriek drobných chybičkám (raz deviatka s bielou) viac menej v pohode vyhral. A tak to opäť zostalo na Reného. A ten spravil najprv to isté čo proti Nórom – za stavu 121:105 hral jednotku (bol postavený celú trojuholník) a potreboval si vytiahnuť nejaké gule, aby to dohral. Šupa – a vedľa. Celý trojuholník bol rozbitý. Na naše veľké prekvapenie však Svilar za stavu 120:115, keď boli na stole 4 gule nedal a René dostal ďalšiu šancu na reparát a prvé reprezentačné víťazstvo. Po múdro zobratom time oute perfektne zrealizoval čo bolo treba, a bolo to doma. Hurá, nie sme poslední...

 

Slovensko – Česko 0:3

8 : Klobučník – Janata 4:8

9 : Polách – Hybler 1:9

14/1 : Daubner – Křenek 42:65 (nedohrané)

Totálny výbuch – Milan prehrával 0:6, z toho 5 hier mohol vyhrať. Potom síce nasledovala dohrávka a 3 čisté (na 4:6), ale potom mu spadla biela z rozstrelu. Potom bol ešte raz pri stole, ale bola to neriešiteľná situácia. Jaro nemal s Hyblerom ani najmenšiu šancu, Hybler hral neskutočne a Jaro sa dostal na stôl tak 4 krát. Zhodli sme sa, že keby hral takto včera večer, nemusel v deviatke skončiť v semifinále. A Reno už ani nemusel dohrávať.

Celkovo sme obsadili 13.-16. miesto.

 

Inak aj v družstvách sa diali veci – jeden z top favoritov Holandsko prehralo hneď prvý zápas so Švajčiarskom, a presne tak ako mi s Nórskom. Čerstvý Majster Európy Feijen prehral v hre 14/1 a Lely vyhral hru č.9. V tom čase mali Diks so svojím súperom 6:7 pre Švajčiara, a vyzeralo to, že smutným hrdinom bude práve Švajčiar, ktorý nedal za tohto stavu mečbolovú čiernu. Za stavu 7:7 Diksovi nič nespadlo z rozstrelu a Švajčiar mal ďalšiu šancu. Vyčistil celý stôl ale opäť nedal čiernu. Diks zahral istotu a Švajčiar musel na čiernu skákať. Pri skoku mu čierna vyskočila zo stola a Diks mal z ruky. Nedohral to však – hneď prvým úderom sa snažil rozbiť dve zlepené gule, ktoré aj trafil, tie sa mu však päť zlepili. V ďalšom priebehu partie sa mu túto situáciu už nepodarilo vyriešiť.

Na prehratej strane sa potom Holanďania stretli s našimi premožiteľmi z Nórska, a Nóri prekvapivo poslali silný tím z Holandska domov. Najprv Oldervik vyprášil Diksa 8:1 v osmičke a Lysholm viedol už 7:1 s Fiejenom. Ten sa však zobudil, dohral, pridal 6 čistých po sebe a otočil na 8:7. Mohol to dokonca aj dohrať úplne, ale spravil to isté čo Hybler včera s ním – sedmičku na priamo schoval aj s bielou. Za stavu 8:8 však Lysholmovi spadla biela, Feijen komplikovanú partiu dohral a vyrovnal na 1:1. Lely však prehral tesne štrnástku s Haugem a Holanďania môžu cestovať s nami. A po dvoch prehrách prekvapivo vypadli aj domáci Poliaci, ktorý si robili určite iné (možno aj medailové) nádeje. Tí však aspoň nemuseli nikde cestovať...

A prekvapenia pokračovali aj ďalej (to som tam však už nebol) – veď nový Majster Európy ako aj finálový súper sa ani inak nazvať nedajú. A Francúzi na 3. mieste tiež neberú medaily často.

 

1.        Švédsko

2.        Chorvátsko

3.        Nemecko a Francúzsko

 

 

4. kolo 1. ligy, sobota 5.4.2003

V sobotu sa hralo 4. kolo prvej ligy, a naša rezerva sa vydalo sa svojim súperom do Levíc, kde sa stretla s MONTASom Mochovce. Výsledkom bola, pomaly už tradične, prehra 4:5, keď bodovali Jantoška 2 a Vámoš so Svítkom po 1.

 

Ďalší program :

Po reprezentačnej prestávke sa opäť rozbehnú aj súťaže organizované našim zväzom – v sobotu 12.4. budú Majstrovstvá Slovenska v hre na malých stoloch, trošku na netradičnom mieste v Košiciach. V nedeľu potom bude 4. kolo ALFA pohára vo Zvolene. Potom opäť prestávka, tentokrát veľkonočná.

No a to je na túto chvíľu všetko.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK, tentoraz vo veľmi dobrej spolupráci s Milanom Klobučníkom.