Čertík(N)oviny - 11 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

máme za sebou opäť jeden z pestrých biliardových víkendov. V sobotu sa hrali Majstrovstvá Slovenska v hre na malých stoloch, tentokrát v Košiciach. No a v nedeľu bolo na programe 4. kolo ALFA pohára vo Zvolene. Pozrime sa, ako to všetko dopadlo.

 

Sobota 12.4.2003, Majstrovstvá Slovenska v hre na malých stoloch, Košice, klub RELAX, 16 hráčov.

1. Čertík (BK Kanianka)

2. Petrovics (Sandberg Bratislava)

3. Reda

    Helmi

5.-6. Thamer

        Abdul Karim (všetci z domáceho klubu)

7.-8.  Holakovský (LAVOS Bratislava)

         Németh (Sanberg Bratislava)

9.-12. Maruška

           Modrák (obaja Michalovce)

          Lošák

          Lacko (obaja Fairplay Martin)

13.-16. Fahad

            Ahmed (obaja z domáceho klubu)

            Lustig

            Lang

 

Komentár :

Na prekvapenie za zišla málo početná účasť – len 16 hráčov je na takúto akciu ozaj málo. Naozaj škoda, pretože v klube vládla vynikajúca atmosféra – napr. na finále domáci vypli všetky stoly a okolo finálového stola sa tiesnilo asi 50 divákov, ktorí spontánne ocenili každú peknú guľu aj vyhratú hru. Ale trošku predbieham – nedalo mi však nezmieniť sa o atmosfére, ktorá bola najlepšia za dosť dlhý čas – domáci vytvorili naozaj výborné podmienky. A tomu zodpovedala aj hra, ktorá bola tiež na vysokej úrovni. Hralo sa dvojité KO skrátené od štvorky. Z vyhratej strane sa s prehľadom kvalifikovali viac ako 20 násobný majster Slovenska a všetkým dobre známy Zolo Petrovics a aj jediný prítomný hráč z Extraligy Roman Čertík. Z prehratej strany sa do semifinále kvalifikovali hráči z domáceho klubu Reda a Helmi – obaja po výborných výkonoch. V semfinále výborne hrajúci Petrovics nedal ani druhýkrát šancu Helmimu, ktorého aj predtým práve Zolo poslal na prehratú stranu. Druhé semfinále bolo vyrovnanejšie – nervózny Čertík kopil na začiatku chybu na chybu (v prvej hre netrafená ľahká čierna, v ďalšej hre padnutá biela) a výsledkom bolo priebežné vedenie Redu 3:1. Za tohto stavu Čertík zahral pekne celú hru, ale spackal nahrávku na čiernu – išla len do jednej jamy, nahrávka na veľmi ťažkú „lízačku“ a aj to ešte z rizikom, že spadne biela. Čertík však túto situáciu zvládol a zároveň s týmto ťažkým úderom z neho spadla aj nervozita, ktorá sa naopak presťahovala k súperovi, ktorý začal chybyť. Čertík povyužíval zlepšenou hrou čo sa dalo a otočil na 7:3 a postúpil tiež do finále.

Finále začalo vyrovnane, do stavu 3:2 pre Čertíka sa hráči ťahali po jednej hre. Práve za tohto stavu Čertík vyhral ďalšiu hru a odskočil na 4:2. Petrovics síce znížil na 4:3. To však bola jeho posledná vyhratá hra v tomto zápase – v ďalších hrách totiž vždy chybil a dobre hrajúci Čertík jeho chyby využil, vyhral 7:3 a mohol sa tešiť zo svojho prvého titulu Majstra Slovenska v jednotlivcoch.

 

Výsledky hráčov BK Kanianka:

 

Čertík – Maruška 6:2

    -  Modrák 6:0

    -  Thamer 6:1

    -  Reda 7:3

    -  Petrovics 7:3

Majster Slovenska

 

Nedeľa 13.4.,  4. kolo ALFA pohára, Zvolen (32 hráčov)

1. Čertík

2. Thoan

3. Havier

4. Kružík

 

Toto kolo turnaja by sa mohlo nazvať aj kolom prekvapení – veď hneď po prvom kole boli prví traja nasadení na prehratej strane – Stieranka (prehral s Levrincom), Antoška (s Kačaniovou) a aj turnajová jednotka Čertík, ktorý nezvládol prechod z malých stolov na veľké a z hry č.8 na č.9 a prehral s Kadeřábkom. Zatiaľ čo Stieraka s Antoškom aj na prehratej strane pokračovali v slabých výkonoch a vypadli skoro, Čertík aj napriek hernému trápanie nakoniec turnaj cez prehratú stranu vyhral a zavŕšil svoj úspešný víkend.

V priebežnom poradí po 4. kole vedie Čertík s 982 bodmi pred Antoškom (558 bodov) a Stierankom (528 bodov).

 

Ďalší program :

Budúci víkend bude na slovenskej scéne Veľkonočné voľno, o týždeň neskôr v sobotu 26.4. bude 4. kolo Slovenského pohára v Bratislave v Lamači na Vŕšku a v nedeľu opäť Kaniansky pohár so všetkými svojimi disciplínami (otvorené kategória, neregistrovaní a Snookrová liga) a možno aj s malým prekvapením. Dúfajme, že sa podarí.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka