Čertík(N)oviny - 14 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tento víkend boli na programe hneď dve akcie – v sobotu boli Majstrovstvá Slovenska v hre dvojíc, zaujímavej aj keď trochu netradičnej disciplíne. Napriek tomu to už boli 9. MSr. No a v nedeľu to bolo ďalšie kolo ALFA pohára, obe tieto akcie boli v ALFA klube vo Zvolene. A ako to všetko dopadlo?

 

Sobota 17.5.2003, MSr v hre č.9 dvojíc, ALFA Zvolen, 16 dvojíc :

16 dvojíc je celkom slušná účasť, a zišla sa aj slušná konkurencia. Akokoľvek, z minuloročných medailistov prišli ako dvojica len Sľuka-Čertík (minulý rok 3. miesto), Majster Sr z minulého roka Milan Klobučník vymenil partnera (namiesto Kotlebu bol tentokrát Stano Struhár), taktiež strieborný z minulého roka Vavro vymenil partnera, on dokonca za partnerku – Vavro-Hojsíková boli jediná zmiešaná dvojica.

Do semifinále sa dostali nakoniec všetky favorizované dvojice – z vyhratej strany Sľuka s Čertíkom, aj keď po problémoch, pretože vo všetkých zápasoch museli otáčať nepriaznivý stav – najhoršie boli na tom v zápase proti Thoanovi s Mažárim z Banskej Bystrice – bolo 2:5 a jasná dohrávka pre Thoana s Mažárim. Tí to však nedohrali a Čertík so Sľukom zápas napokon otočili. Druhou dvojicou z vyhratej strany boli Klobučník so Struhárom. Ani im to nešlo hladko, hneď prvý zápas vyhrali 7:6 potom, čo prehrávali 4:6. Z prehratej strany postúpili Duban s Daubnerom (na prehratú stranu ich poslali Klobučník so Struhárom) a Havier s Antoškom (prehrali so Sľukom s Čertíkom).

V semifinále bol žreb opačný – Sľuka-Čertík hrali s dvojicou Duban-Daubner a opäť začali katastrofálne – za chviľu bolo 0:4. Potom sa rozohrali, hru vyrovnali a začala sa dráma. Za stavu 7:7 sa šťastena usmiala na dvojicu Sľuka-Čertík, keď Čertík nedal sedmičku, ale karambolom (nechtiac) zhodil osmičku, a hru následne dohrali. A keďže vyhrali aj ďalšiu, po výsledku 9:7 postúpili do finále. V druhom semifinále Havier s Antoškom tiež začali zle proti Klobučníkovi so Struhárom, keď prehrávali 2:7. Spamätali sa síce, ale stačilo to len na dotiahnutie na 6:7. Následne totiž Klobučník so Struhárom vyhrali ďalšie dve hry a postúpili do finále.

V zápase o tretie miesto nedali Duban s Daubnerom ani najmenšiu šancu Havierovi s Antoškom – výsledok 9:2 hovorí za všetko.

To finále bolo podstatne vyrovnanejšie a dramatickejšie, hoci úvod tomu ani zďaleka nenasvedčoval – Sľuka s Čertíkom začali na rozdiel od predchádzajúcich zápasov vynikajúco a po dobrej hre sa ujali vedenia 4:1 a o chvíľu aj 7:2. V ďalšej hre však padla Sľukovi z rozstrelu biela, Klobučník zahral perfektnú kombináciu 1-9 cez celý stôl (pre istotu aj so super zášivkou) a zavelil do útoku. Po dvoch naťahovacích hrách a stiahnutí náskoku na 5:7 na Sľuku s Čertíkom doľahla nečakame nervozita a začali kopiť ťažké chyby – napr. za stavu 7:6 neschovaná deviatka. Vrchol však prišiel za stavu 7:7 – po faule (zašitá päťka) Sľuka s Čertíkom dohrávali 5 gulí z ruky, päťka a šestka dobre, ale Sľuka nepochopiteľne netrafil nie veľmi ťažkú sedmičku, akých dá inak 100 po sebe. Klobučník so Struhárom dohrali 8:7 pre nich. V ďalšej hre sa situácia na guli č.7 zopakovala – Sľuka netrafil,  Klobučník so Struhárom to dohrali a získali titul. GRATULUJEME!

Sľukovi s čertíkom tak zostali len oči pre plač nad nevyužitou šancou. Akokoľvek, striebro je tiež veľmi dobré, veď touto medailou Sľuka s Čertíkom natiahli svoju medailovú šnúru z tejto disciplíny už na päť rokov – po striebre z roku 1999 nasledovali ešte titul, dve tretie miesta a teraz opäť striebro.

 

Výsledky :

1.        Milan Klobučník – Stano Struhár (LAVOS Bratislava)

2.        Eugen Sľuka – Roman Čertík (BK Kanianka)

3.        Štefann Duban – René Daubner (MISTANO Trnava)

4.        Roman Havier – Vlado Antoška (BK Kanianka – ALFA Zvolen)

5.-6.   Jozef Jantoška-Vlado Vanek (BK Kanianka-ALFA Zvolen) a Thoan-Braňo Mažári (Gastroarty B. Bystrica)

 

Výsledky hráčov BK Kanianka

Leitman-Svítok – Havier-Antoška 3:7

-           Kubáň-Porubeň (K&M Trenčín) 7:3

-           Duban-Daubner 5:7 (chlapci to mali veľmi dobre rozohraté, vyhrávali už 5:2, ale potom sa nejako zasekli. Škoda, mali na dosah výborný výsledok)

celkovo 9.-12. miesto

 

Jantoška-Vanek – Holakovský-Filip Klobučník (LAVOS Bratislava) 7:1

-           Dubšík-Zíma 7:3 (GASTROARTY B. Bystrica)

-           Klobučník Milan-Struhár 4:7

-           Havier-Antoška 2:7

celkovo 5.-6. miesto

 

Havier-Antoška – Leitman-Svítok 7:3

            -           Sľuka-Čertík 4:7 (zo začiatku to vyzeralo úplne naopak

-           Zvarka – Hudec (Zvolen) 7:3

-           Máchal – Kadeřábek (ALFA Zvolen) 7:3

-           Jantoška-Vanek 7:2

-           Klobučník-Struhár 6:9

-           Duban-Daubner 2:9

celkovo 4. miesto

 

Sľuka-Čertík – Kubáň-Porubeň 7:4 (bolo to 3:3,  keď Trenčania mali dohrávky na tri gule z ruky a Porubeň pri mierení na guľu spravil faul... Potom sa už zápas otočil)

-           Havier-Antoška 7:4

-           Mažári-Thoan 7:5

-           Duban-Daubner 9:7

-           Klobučník – Struhár 7:9

celkovo 2. miesto

 

EXTRALIGA družstiev :

Medzičasom sa odohral jeden z odložených zápasov a to konkrétne LAVOS Bratislava – 1. BC Komárno, ktorý sa skončil síce vcelku očakávaným víťazstvom Komárna, avšak veľmi tesným, 5:4. A ako Komárno vyhralo, tak mohlo aj prehrať, veď dve hry č.8 sa skončili 8:7 pre 1. BC.

 

Nedeľa 18.5.2003, ALFA pohár, Zvolen, 36 hráčov

Na turnaji sa zišlo výborných 36 hráčov a hráčok, čo potom ako boli v sobotu v tej istej herni MSr dvojíc nikto veľmi nečakal. Aj konkurencia bola dobrá – okrem tradičnej konkurencii sa na turnaji objavil aj René Daubner. Ten však v priebehu turnaja dvakrát zaváhal – najprv dostal nečakanú „nakladačku“ od Ema Hukela z Hriňovej 5:0 a potom ani v semifinálke, kde sa dostal z prehratej strany, nestačil na Romana Čertíka a prehral 5:7. Dotiahol síce z 1:6 na 5:6, za tohto stavu však Čertík v zložitej pozícii na stole realizoval dobrú zašivku a následný Daubnerov faul využil a hru aj zápas dohral.

Do semifinále sa dostali ešte Thoan a z prehratej strany aj Hukel, ktorý v rozhodujúcom zápase o postup vyradil Romana Haviera a potvrdil, že jeho predchádzajúce víťazstvo s Daubnerom nebolo len náhodné. V semifinále a ani neskôr o tretie miesto(kde mu Daubner oplatil prehru zo základu) však už na svojich súperov nestačil a skončil štrvrtý.

Turnaj vyhral Roman Čertík, ktorý vo finále s prehľadom zdolal na turnaji inak výborne hrajúceho Thoana.

 

1.        Čertík (BK Kanianka)

2.        Thoan (GASTROARTY B. Bystrica)

3.        Daubner (MISTANO Trnava)

4.        Hukel (Hriňová)

 

Ďalší program :

Budúci víkend bude opäť pestrý: 24.-25.5. bude v Komárne medzinárodný turnaj s veľmi kvalitnou účasťou BEST OF EAST 2003 a 25.5. bude ďalšie, už 5. kolo Kanianskych biliardových súťaží – hráme otvorený turnaj, turnaj neregistrovaných hráčov a Snookrovú ligu. Začiatok a miesto ako vždy – 10.00 v Kanianke v herni na Novej ulici.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka