Čertík(N)oviny - 15 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tento víkend boli na programe opäť dve akcie – v sobotu jeden z tohtoročných vrcholov biliardu na Slovensku, turnaj pre hráčov z krajín východnej Európy pod hlavičkou EPBF, Best of East, konkrétne jeho druhé tohtoročné kolo. No a v nedeľu bolo 5. kolo Kanianskych biliardových turnajov.

 

Sobota 24.5.2003, Best of East 2003, 2. kolo, Komárno, 88 hráčov

Na turnaji sa zišlo 88 hráčov z Maďarska, Poľska, Česka, Litvy, Srbska a Čiernej hory, Rumunska, Bulharska a domáceho Slovenska. Na prekvapenie, zo Slovenska bola dosť slabá účasť, iba 24 hráčov, chýbali Petrovics, Klobučník, Sľuka, nikto nebol z extraligových LAVOSU Bratislava a Trenčína, ani z vačšiny druholigových družstiev a tak početne dominovali 1. BC Komárno a BK Kanianka, ktorí vyslali  po 7 hráčov. Škoda – veď kde chcú naši hráči získavať skúsenosti, keď nie na výborne obsadenom medzinárodnom turnaji, ktorý sa hrá doma, na ktorý teda netreba ďaleko cestovať a na ktorý ešte k tomu SBiZ poskytol dotáciu vo forme polovičky štartovného...

A obsadenie bolo vskutku výborné – Majster Európy v hre č.8 z roku 2002 Sandor Tot z Maďarska, bronzoví medailisti z ME 2001 Babica (Poľsko – mimo iných aj účastník MS, Svetovej ligy ...),  aktuálni bronzoví medailisti z posledných ME v Poľsku Rotter (Poľsko-hra č.8), Foldesz (Maďarsko-hra č.9) a mnoho ďalších vynikajúcich hráčov, predovšetkým z Poľska a Srbska a Čiernej hory.

A v akom pomere sa Slováci zišli tak aj  (podstate podľa predpokladov) postupovali – do záverečnej 32ky, ktorá sa hrala na druhý deň postúpili len traja – z vyhratej strany Polách (1. BC Komárno), z prehratej Ratkovič  a aj Daubner (obaja MISTANO Trnava), ten s riadnou dávkou šťastia – v rozhodujúcom zápase o postup s Poliakom Likowským mu súper doslova víťazstvo daroval, keď za stavu 6:6 dal deviatku aj s bielou – hralo sa do sedem...

Na druhý deň, už v 32ke však Daubner hral ako vymenený, postupne zdolal troch súperov (Rylka (PL) 9:4, Domongoša (Srbsko a Čierna hora) 9:7 a potom aj Babicu (PL) 9:6) a jeho ťaženie zastavil až v semifinále neskorší víťaz, Sandor Tot (4:9). Reného to neznechutilo a v zápase o 3. miesto opäť vyhral s ďalším Poliakom Berkecom 9:6 a obsadil teda vynikajúce 3. miesto! To je veľký úspech slovenského biliardu. Aj Ratkovič dosiahol čiastkový úspech, keď porazil výborného poľského hráča Lichodzejewského, v ďalšom kole však prehral 4:9 s Foldeszom. Posledný z našich Polách prehral hneď v prvom kole na druhý deň s Bedo-om z Maďarska. Inak, v osemfinále sa odohral jeden z vrcholov turnaja – stretli sa dvaja z vyššie spomínaných medailistov – Tot s Rotterom. Rotter vyhrával už 8:4, ale ani to mu nestačilo. Tot, ako už toľkokrát, zabral v kritickej chvíli a zápas s potrebnou dávkou šťastia otočil. A šťastie pri ňom stálo aj v ďalšom kole, keď za stavu 8:8 Svilar (Srbsko a Čierna hora) nedohral otvorený stôl 4-5-6-7-8-9, keď nedal päťku no a Tot sa nenechal dvakrát ponúkať. Po semifinálovom víťazstve nad Daubnerom ho vo finále čakal krajan Foldesz, ktorý dovtedy kráčal turnajom bez zaváhania. Finále však bolo jednoznačnou Totovou záležitosťou – výsledok 9:1 hovorí za všetko.

 

Výsledky :

 

1.       Sandor Tot (Maďarsko)

2.       Vilmos Foldesz (Maďarsko)

3.       René Daubner (Slovensko)

4.       Berkec (Poľsko)

5. - 8. Babica

           Rogalski

           Gosk (všetci Poľsko)

                 Svilar (Srbsko a Čierna hora)

   9. – 16. Ratkovič (Slovensko)

  17 .- 32. Polách (Slovensko)

 

Výsledky hráčov BK Kanianka

Pikna – Matloka (PL) 3:7

-   Dudáš (1. BC Komárno) 2:7

    65.-88. miesto

 

Čertík – Domongoš (Srbsko a Čierna hora) 4:7 (do stavu 3:1 to vyzeralo pre Romana nádejne, ale potom Domongoš schoval zašitú guľa a atak sa rozbehol, že Roman ho už nedobehol...)

-    Daubner 5:7 (Roman vyhrával 5:4, keď smolne schoval namiesto sedmičky bielu, Daubner vzápätí dohral ďalšiu hru a na záver pridal eso. Len potvrdil, že v sobotu sa na neho šťastena usmievala, netušiac, čo bude v nedeľu stvárať)

     65.-88. miesto

 

Švec – Várady (Maďarsko) 2:7 (Leo nemal proti najlepšej maďarskej reprezentantke veľa šancí – mimo iného mu dala čistú, eso a čistú v jednom slede)

-    Klasovič (Srbsko a Čierna hora) 1:7 (Klasovič je účastník ME, kde s ním hral (a prehral) aj Roman Čertík. Aj tu nedal Leovi žiadnu šancu)

     65.-88. miesto

 

Leitman – Kozma (Maďarsko) 7:6 (Peter podal výborný výkon a porazil súpera, ktorý hral dobre a nakoniec sa dostal aj do 32ky, na rozdiel od Peťa)

-    Domján ml. (Saturnus Komárno) 5:7 (Peťo podľa vlastných slov súpera podcenil, a potom bol pred početnými divákmi nervózny. Škoda, tento súper bol zdolateľný a ľahší ako Kozma, ktorého pred tým Peťo porazil)

-    Turkowski 2:7 (tak toto bol ťažký súper, bývalý juniorský Majster Európy, a Peťovi šancu na víťazstvo nedal)

     49.-64. miesto

 

Jantoška – Janata (ČR) 5:7 (do 5:5 bola šanca na úspech

-     Dangová (1. BC Komárno) 7:2

-     Svítok 5:7 (Jojo dotiahol proti dobre hrajúcemu Tomášovi z 1:4 na 5:5, ale to bolo všetko)

      49.-64. miesto

 

Havier – Terziev (Bulharsko) 7:2 (Roman opäť raz potvrdil šťastie na žreb. Súper, ktorý precestoval 1000 km aby prišiel na takýto turnaj, pred začiatkom zápasu prišiel k stolu, zvesil zo steny „erárnu“ Deltu a skontroloval jej zakrivenosť. Z toho bol Roman, ktorý práve vtedy prišiel k stolu vôbec nepochopil. No a podľa predzápasového rituálu to nakoniec aj vyzeralo – Roman bez problémov vyhral)

-     Foldesz 2:7 (aktuálny bronzový medailista z ME už takou výhrou v žrebe nebol...)

-     Lopotko (PL) 3:7 (a ani najlepší poľský junior, ktorý inak dovtedy nehral nič. No práve v zápase s Romanom sa rozohral)

      33.-48. miesto

 

Svítok – Bodis (Maďarsko) 5:7

-     Polak (PL) 7:3 (Tomáš vyhral nad veľmi dobrým hráčom, ktorý pred tým dlho vzdoroval Totovi a prehral tesne 5:7)

-    Jantoška 7:5

-    Berkec (PL) 1:7 (pred zápasom sme sa nádejali, že Tomáš by mohol vyhrať, lebo jeho súper hral pred tým slabo, ale od tohto zápasu sa mu začalo dariť a nakoniec skončil na 4. mieste! Tomáš však zahral na turnaji výborne, a to je prísľub do budúcna)

      33.-48. miesto

 

 

Nedeľa 25.5.2003, Kaniansky pohár, Kanianka

Otvorený turnaj, 22 hráčov

V turnaji prekvapujúco neuspel Roman Čertík, ktorý po nepresvedčivej hre prehrách s Kružíkom (2:5) a Veisom (4:5) skončil až na 7.-8. mieste. Do semifinále sa dostali napokon Kružík, Antoška, Jantoška a domáca nádej Leitman. Ten aj druhýkrát zdolal Kružíka a postúpil do finále. V ňom však nestačil na výborne hrajúceho Antošku, ktorý v Kanianke vyhral už druhýkrát po sebe.

 

Poradie :

1. Antoška (ALFA Zvolen)

2. Leitman (BK Kanianka)

3. Jantoška (BK Kanianka)

4. Kružík (Zvolen)

 

V priebežnom celkovom poradí vedie naďalej Roman Čertík s 1042 bodmi, pred Eugenom Sľukom so 706 bodmi

 

V súťaži neregistrovaných hráčov bolo nasledovné poradie :

1.  Kružík

2.  Veis (Krupina)

3.  Mokrý (Prievidza)

 

V priebežnom poradí vedie sú na prvých troch miestach tí istí hráči, akurát v inom poradí, ale riadne natesno – vedie Veis so 414 bodmi pred Mokrým (412) a Kružíkom (400 bodov).

Inak na turnaji sa opäť so zvolenskou partiou objavil aj biliardový nezmar, 81-ročný pán Axman. Všetka česť!

 

V snookrovej lige bolo nasledovné poradie :

1. Jantoška

2. Ryba (ALFA Zvolen)

3. Kružík

 

V priebežnom poradí sa na čelo dostal Jantoška s 509 bodmi, na druhom mieste je Mokrý so 471,5 bodmi.

 

Ďalší program :

Budúci víkend je v sobotu 31.5. na programe 6. kolo 1. ligy, naša rezerva cestuje za súperom do Komárna, kde sa stretne s rezervou miestneho Saturnusu. No a o týždeň potom je v sobotu 7.6. na programe 5. kolo extraligy družstiev (1. BC Komárno – BK Kanianka) a v nedeľu 8.6. potom ďalšie kolo ALFA pohára

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka