Čertík(N)oviny - 18 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

som tu opäť s bohatým biliardovým spravodajom – po tomto na biliard bohatom víkende však bude nasledovať konečne letná prestávka, po nabitom programe naozaj zaslúžená. A čože sa tento tento posledný preddovolenkový biliardový víkend dialo? V sobotu 21.6. sa hralo 5. kolo Slovenského pohára KELT cup a v nedeľu sa hrali dohrávky ligových súťaží.

 

Sobota 21.6. 2003, 5. kolo Slovenského pohára KELT cup, Slovenský národný športový biliardový klub Žilina , 16 hráčov

 Výsledky :

1.        Páczer (1. BC Komárno)

2.        Polách (1. BC Komárno)

3.        Čertík (BK Kanianka) a Daubner (MISTANO Trnava)

5.        Legerský (BK Penguins Ružomberok) a Havier (BK Kanianka)

7.     Svítok a Jantoška (obaja BK Kanianka)

 

Komentár :

Na pohári sa zišlo veľmi málo hráčov-iba 16, a aj to len vďaka tomu, že do turnaja sa zapojili aj funkcionári – hrali aj prezident SBiZ p. Šrámek a generálny sekretár SBiZ p. Lošák. Najbohatšia účasť bola z BK Kanianka – okrem piatich hráčov kanianskych klubov aj ďalší dvaja neregistrovaní hráči pravidelné hrajúci v kanianskej herni. Odmysliac funkcionárov – rovná polovica štartujúcich. Ešteže prišli aspoň 4 hráči z Komárna (po dvaja z 1.BC a Saturnusu) inak by to bola hotová katastrofa... Ukazuje sa, že druhá polovica júna je už na Slovenský pohár nevyhovujúci termín – už som zažil aj 9 štartujúcich v tomto termíne...

Ale k priebehu turnaja – vzhľadom na počet účastníkov sa nasadili iba 4 hráči, Páczer, Polách, Daubner a Havier, ktorí svoje prvé zápasy aj vyhrali. V druhom kole opäť uspeli Páczer, Polách a Daubner, Havier však prehral s prekvapením turnaja, dobre hrajúcim Legerským. Ten však už v ďalšom zápase nestačil na Páczera, aj keď po vyrovnanom zápase 5:7. Na prehratej strane postupne Havier s Čertíkom (ten po prehre s Poláchom 4:7) vyhrávali svoje zápasy, až sa dostali na boja o semifinále. Na Haviera čakal Daubner a Havier na neho nestačil. Naopak Čertík využil chvíľkový výpadok Legerského a získal vedenie 6:0. Potom však nedal jednoduchú mečbalovú deviatku, Legerský pridal eso a keď v ďalšej hre padla Čertíkovi po kombinácii deviatka aj s bielou, zdalo  sa, že Čertík šťastenu nadobro urazil a že by zo zápasu mohla byť ešte aj dráma. Potom však Legerský dal deviatku a j s bielou a o semifinalstoch bolo rozhodnuté.

V semifinále nemal Polách s Čertíkom veľké starosti – Čertíkovi sa hra prestala úplne dariť a prehral jasne 9:3. Druhé semifinále bolo vyrovnanejšie, Páczer však nakoniec zariadil komárňanské finále. To bolo veľmi zaujímavé – spočiatku mal jasne navrch Polách, ktorý výbornou hrou získal vedenie až 8:4. Vtedy sa však chytil aj Páczer (perfektnou kombináciou 1-9) a vyrovnal na 8:8. V rozhodujúcej hre mal najprv šancu Polách, ktorý však nedal ľahkú kombináciu 5-9. Páczerovi však nenahral. Po výmene úderov na istotu päťku nakoniec schoval predsa len Polách, na víťazstvo to však nestačilo – nedal sedmičku (možno aj preto, že ho vyrušil ho jeden z divákov) a Páczer zavŕšil dokonalý obrat v zápase a vyhral Slovenský pohár tento rok už tretíkrát. Gratulujeme.

Výsledky hráčov BK Kanianka:

Pikna (neregistrovaný) -  Mažári (Gastroarty B. Bystrica) 6:7 (Pikna už viedol 6:1, nakoniec však zápas nezvládol)

-          Lošák 2:7

celkovo 13.-16. miesto

 

Švec (neregistrovaný) – Havier 4:7 (Leo sa proti Romanovi dlho držal krok, bolo aj 4:4, nakoniec však predsa len vyhral skúsenejší. Ale keby Leovi nepadla pri dvoch kombináciách aj biela guľa, mohlo to byť ešte vyrovnanejšie.)

-          Domján st. (Saturnus Komárno) 6:7 (aj tu sa Leo proti Extraligovému súperovi dlho držal a nakoniec prehral najtesnejšiím rozdielom a to za stavu 6:6 dal  Domján nemožnú kombináciu)

celkovo 13.-16. miesto

 

Leitman – Daubner 3:7

-          Domján ml. 7:2 (Peťo Domjána jasne zdolal. Určite by však bol radšej,keby ho porazil na Best of East)

-          Havier 5:7 (podľa Peťových vlastných slov Romanovi viacero hier daroval, a ako prehral mohol aj vyhrať. Peťo však opäť potvrdil, že sa na svojich extraligových kolegov výkonmi doťahuje)

celkovo 9.-12. miesto

 

Jantoška – Polách 2:7

-          Šrámek 7:1

-          Mažari 7:5

-          Havier 5:7 (Jojo viedol už 4:0, avšak ani to mu nestačilo)

celkovo 7.-8. miesto

 

Svítok – Domján ml. 7:0 (Tomáš svojho kolegu zo žiackej reprezentácie doslova sfúkol)

-          Daubner 3:7

-          Domján st. 7:2 (Tomáš jasne prevýšil aj staršieho Domjána)

-          Čertík 3:7

celkovo 7.8. miesto

 

Havier – Švec 7:4

-          Legerský 5:7

-          Leitman 7:5

-          Jantoška 7:5

-          Daubner 2:7

celkovo 5.-6. miesto

 

Čertík – Šrámek 7:1

-          Polách 4:7

-          Lošák 7:0

-          Svítok 7:3

-          Legerský 7:2

-          Polách 3:9

celkovo 3. miesto

 

Nedeľa 22.6.03, Extraliga družstiev, dohrávka 4. kola

BK Kanianka – K&M Trenčín 8:1

 

hra č.8

Sľuka – Kubáň 8:3

Havier – Vavro 8:3

Čertík – Čupalka 8:6

 

hra č.9

Sľuka – Vavro 11:6

Havier – Čupalka 11:9

Čertík – Kubáň 7:11

 

hra č. 14/1

Sľuka – Čupalka 100:95

Havier – Kubáň 100:78

Čertík – Vavro 100:72

Komentár :

Zápas začal celkom vyrovnane – zo začiatku hier číslo 8 vyhrávali v každom zápase Trenčania. Sľuka však v zápase s Kubáňom potom, čo prehrával 1:2, zápas dokonale obrátil - 6 hrami po sebe získal vedenie 7:2 a Kubáň sa už zmohol len na skorigovanie výsledku. Podobne sa darilo aj Havierovi v zápase s Vavrom. Čertíkovi s Čupalkom to však trvalo oveľa dlhšie – prehrával už 3:5. Potom sice otočil na 7:5, za tohoto stavu však nedal nepochopiteľne čiernu guľu  z kategórie primitívnych a opäť znervóznel. Ďalšiu hru však vyhral a domáci sa ujali vedenia 3:0. V deviatkach začal výborne Sľuka s Vavrom, potom však mal herný výpadok a za stavu 6:5 sa začínalo takmer odznovu. Eugen sa však opäť prebral a zápas v pohode doviedol do víťazného konca. Havier však prehrával s Čupalkom takmer celý čas – 3:6, ešte aj 7:8, od stavu 9:9 však bodoval len on a nielenže vyhral svoj zápas ale rozhodol aj o celkovom víťazstve domácich. Už po piatich zápasoch. Čertík však nulu na kolonke prehier domácich neudržal – po 3:3 mu Kubáň utiekol na 3:8, keď Čertík niekoľko krát chyboval v koncovkách, no a ten potom dokázal už len stiahnuť na 7:10. V hre č. 14/1 sa Sľuka vytrápil s Čupalkom až do samého konca – celý zápas prehrával aj o 20 a viac bodov, prehrával už aj 88:95 a na stole bolo len 11 gulí – Eugen však túto situáciu zvládol a dohral. Havier  s Kubáňom sa naťahovali a hrali vyrovnane, nakoniec však Havier urobil menej chýb a preto vyhral. Čertík o svojom víťazstve rozhodol vlastne hneď na začiatku – po 27 bodovej šnúre získal vedenie 29:0, neskôr aj 54:16. Hoci Vavro doťahoval, nedostal sa ani raz na dohľad.

Týmto víťazstvom sa BK Kanianka vzdialil od zostupového miesta a môže pokojne v lete oddychovať – po minuloročnom 2. mieste však mali hráči BK Kanianka trošku iné plány. 2 tesné prehry 4:5 s Trnavou a LAVOSom však prinútili hráčov BK Kanianka trošku pozmeniť plány.

 

Dohrávka 1.ligy

Gastroarty B. Bystrica – BK Kanianka „B“ 2:7

Rezerva BK Kanianka sa ukázala opäť v plnej kráse a jasne svojho favorizovaného súpera prevýšila – body Svítok 3, Jantoška a Leitman po 2 a zakončili tak výnimočne úspešný kaniansky víkend . Týmto víťazstvom  sa chlapci dokonca zapojili do boja a najvyššie priečky v tabuľke.

 

Týmto sa skončila jarná časť biliardových súťaží.

 

Ďalší program :

Budúci víkend bude predsa len aspoň čiastočne biliardový – BK Kanianka zorganizuje v rámci kultúrneho programu Kanianskych dní vystúpenie svojho hráča Romana Haviera v trikových úderoch. Vystúpenie sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách, pravdepodobne medzi 15:00 a 17:00. Presný čas ešte oznámime.

No a potom je najbližšia biliardová akcia až 1.8. – a to konkrétne Majstrovstvá Európy žiakov a juniorov v Maďarskom meste Harkány. Zo Slovenska budú reprezentovať Kubáň za juniorov, Domján ml., Plhák (Sanberg Bratislava) a Svítok za žiakov. Držíme palce.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka