Čertík(N)oviny - 19 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

som tu opäť, tentokrát po dlhšej letnej prestávke, ktorá trvala na slovenskej úrovni viac ako 2 mesiace – najprv sme sa na ňu po „hustej“ jarnej časti aj tešili, ku koncu prestávky sme však už začali pociťovať aj „abstinenčné príznaky“.

Medzičasom sa však predsa len niečo v biliarde udialo – začiatkom augusta sa v maďarskom meste Harkány uskutočnili Majstrovstvá Európy žiakov a juniorov, kde sa zúčastnili aj slovenskí reprezentanti – v juniorskej súťaži reprezentoval Michal Kubáň (K&M Trenčín), po dvoch prehrách však skončil na 25.-32. mieste. O trochu lepšie dopadol v žiackej kategórii Matej Plhák (Sandberg Bratislava), ktorý po jednej výhre a dvoch prehrách skončil na 17.-24. mieste. Najlepšie v súťažiach jednotlivcov dopadol Tomáš Svítok z BK Kanianka, ktorý svoje prvé 2 zápasy vyhral a mal 2 pokusy na postup do záverečnej osmičky. Oba však s neskoršími strieborným a bronzovými medailistami prehral a tak skončil na, aj tak výbornom 9.-12. mieste. Plhák so Svítkom tvorili aj základ žiackeho družstva, ktoré doplnené o Zsolta Domjána mladšieho jeden zápas vyhralo a dva prehralo a skončilo tak tiež na 9. mieste. Stručne zhodnotené – chlapci sa v Harkány nestratili.

Hneď po ukončení MEJ sa v Harkány uskutočnil ďalší turnaj – tentokrát seniorský, konkrétne Best of East, 3. kolo. A tam sa diali veci – prvé 2.kolá vyhral suverén týchto zemepisných šírok a dĺžok Sandor Tot, ktorý mal aj v celkovom poradí vďaka tomu výrazný náskok. Vzhľadom na to, a aj vzhľadom na to, že na turnajoch tohto rangu sa dlho márne hľadal súper, ktorý by ho porazil (aj keď treba povedať, že niekoľkokrát vyhral Tot len s poriadnou dávkou šťastia – ale to už k veľkým hráčom patrí), sa už o ňom povrávalo ako o celkovom víťazovi tohto ročníka série Best of East. A málokoho by napadlo, že to bude Slovák, ktorý mu skríži plány. Poďme však po poriadku – v konkurencii vyše 100 hráčov do poslednej 32ky sa kvalifikovali až 4 Slováci – Polách, Páczer, Kučera (všetci 1.BC Komárno) a Daubner (MISTANO Trnava), tesne pred jej bránami zostal Duban (33. miesto). Tam hneď v prvom kole vypadli Páczer s Kučerom (obaja teda 17.-32. miesto) a podľa žrebu tam bol vopred odsúdený aj René Daubner, ktorému žreb prihral práve spomínaného Tota – a René ho k všeobecnému prekvapeniu a napriek všeobecnému očakávaniu zdolal – a to jasne 9:4. To bola asi najväčšia senzácia celého turnaja. V ďalšom kole sa však Daubner stretol s Jarom Poláchom, ktorý tiež prvý zápas vyhral, no a tu už predsa len ťahal za kratší koniec. Jaro Polách aj po tomto zápase pokračoval vo výborných výkonoch a po ďalších 2 výhrach to dotiahol až do finále, kde však už nestačil na maďarského medailistu z ME Foldesza. Druhé miesto je aj tak vynikajúcim výsledkom pre slovenský biliard! V celkovom poradí sa týmto Foldesz dotiahol k Totovi už len na 5 bodov a o všetkom sa rozhodne až v poslednom kole v októbri v Litve.

 

No a po týchto dvoch „prestávkových“ zahraničných podujatiach sa jesenná časť sezóny 2003 pomaličky rozbieha aj u nás doma na Slovensku.

Minulý týždeň, konkrétne v herni BAJKAL uskutočnil finančný turnaj za účasti 26 hráčov – vo finále sa stretli Daubner s Dubanom (obaja MISTANO Trnava), vyhral René Daubner.

 

No a počas tohto predĺženého víkendu sa uskutočnilo 7. kolo ALFA pohára vo Zvolene. Zišlo sa 31 hráčov a hráčok. Do záverečnej štvorice sa prebojovali z vyhratej strany Havier (BK Kanianka) s Antoškom (ALFA Zvolen) a z prehratej spomínaný žiacky reprezentant Svítok a Čertík (obaja BK Kanianka). Žreb určil, že sa v semifinále odohrajú odvety – veď Svítka poslal na prehratú stranu Havier a Čertíka Antoška. Čertík svoju odvetu po dramatickom priebehu zvládol a po výhre 7:5 postúpil do finále, Svítok však opäť s Havierom prehral, tentokrát 3:7 (už bolo 0:6). Svítok potom prehral aj súboj o 3. miesto s Antoškom – po veľkej dráme 6:7, keď mohol aj vyhrať. Finále bolo oveľa kratšie – Havier sfúkol  Čertíka 7:0 a výkonom vôbec nepotvrdil to, čo hovoril pred turnajom – a síce, že tágo celú letnú prestávku ani nedržal v ruke. Celý turnaj totiž hral výborne.

Jeho víťazstvo však nič nezmenilo na celkovom priebežnom poradí – po 7. kole stále vedie Čertík s 1661 bodmi s veľkým náskokom práve pred Havierom (1080 bodov) a Thoanom (914 bodov).

 

Ďalší program :

Budúci víkend sa jesenná časť sezóny začne už naplno – v sobotu 6.9. sú na programe prvé kolá odviet ligových súťaží. „A“ družstvo Kanianky pocestuje v 6. kole Extraligy do Bratislavy, kde sa stretne s klubom MISTANO Trnava, prvoligová rezerva privíta vo 8. kole doma v šlágri vedúce družstvo súťaže Panter Martin.

No a o týždeň neskôr, v sobotu 13.6., bude v Košiciach 6. kolo Slovenského „KELT“ pohára.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka