Čertík(N)oviny - 21 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

posledný víkend, v sobotu 14.9., bolo na programe 6. kolo Slovenského KELT pohára, tentokrát na nie veľmi tradičnom mieste – v Košiciach v herni Relax, kde bolo opäť veľmi príjemné prostredie a atmosféra, ale bohužiaľ opäť sa zišlo (ako aj na MSr na malých stoloch) len veľmi málo hráčov – iba 20. Nepočetné pole však v sebe skrývalo aj kvalitu a pre oko pohľadnú hru podporovali aj stoly veľkosti 8 stôp a na nich široké jamky – čistých hier bolo neúrekom a len zriedka sa stalo, že sa hráč ešte po jednej chybe dostal opäť na stôl. Práve tieto skutočnosti ako aj herný systém spôsobili, že dohraté bolo prekvapujúco už o pol šiestej poobede... Hralo sa systémom skrátené dvojité KO od 8 a z vyhratej strany sa do štvrťfinále dostali  Peter Páczer, Ján Kučera (obaja 1. BC Komárno), René Daubner (MISTANO Trnava) a Roman Havier (BK Kanianka). Z prehratej strany sa potom k Havierovi pridali ďalší traja hráči BK Kanianka, ktorí tak obsadili rovnú polovicu z ôsmych štvrťfinálových miest  – Roman Čertík, Jozef Jantoška a prvýkrát sa do štvrťfinále dostal na takomto podujatí aj mladý Peter Leitman. Osmičku doplnil Štefan Duban (MISTANO Trnava).

Vo štvrťfinálových zápasoch si Páczer poradil s Dubanom 9:6, Kučera na pohľad jasne s Leitmanom 9:5, ale mohlo to byť aj inak – veď bolo 5:5 a v nasledujúcich hrách, pri úplne jasných dohrávkach Leitmanovi 2x nepochopiteľne kikslo tágo. Kučera sa nenechal potom ponúkať a dvomi peknými kombináciami dohral. Ani ďalší kaniansky hráč neuspel – Jantoška nemal proti vynikajúco hrajúcemu Daubnerovi žiadnu šancu – výsledok 0:9 hovorí za všetko. A tak zo štyroch štvťfinálových kanianskych hráčov sa do semifinále a teda na pohárové miesta dostal len jeden. Vlastne sa aj musel, lebo o tomto mieste so rozhodovalo vo vzájomnom zápase Romanov Haviera s Čertíkom – bolo to klubové derby ako sa patrí. Skončilo sa po vyrovnanom zápase 9:8 pre Haviera, keď záver bol dramatický: za stavu 7:6 pre Čertíka mu pri nahrávaní zo sedmičky na osmičku nešťastne spadla biela do strednej jamky. Havier pochopiteľne 2 gule z ruky dohral, pridal čistú hru a v nasledovnej, keďže nemal po rozstrele ako jednotku zahrať,  zvoli úder na istotu a Čertíka výborne zašil. Tomu sa však podarilo guľu nielen zasiahnuť a dať cez ňu osmičku, ale ešte si aj nahrať na síce ťažkú, ale stále hrateľnú guľu, aj keď s nevypočítateľnou nahrávkou, keďže išlo e jemnú lízačku a biela musela kolidovať s inými guľami. Podarilo sa a po dvojke sa odkryla kombinácia 3-9, ktorú Čertík dal 8:8. V rozhodujúcej hre mu však padla z rozstrelu biela a Havier chladnokrvne, aj napriek niekoľkým problémom a slabej nahrávke zo sedmičky na osmičku, keď si nechal nevhodný uhol na nahrávku na deviatku, hru dohral. V semifinále však proti vynikajúco Daubnerovi už veľa vody nenamútil a prehral 2:9. Do stavu 1:1 to bolo celkom ako tak – Roman však nedal nejakú guľu, Reno mu to dohral a pridal 3 čisté, takže Roman sa opäť dostal k stolu až za stavu 5:1. V druhom semifinále sa zrodilo prekvapenie, keď v klubovom derby nečakane Jano Kučera porazil Peťa Páczera 9:5. Vo finále však už Jano prekvapenie nezopakoval a s Daubnerom prehral.

Výsledky hráčov BK Kanianka :

Pikna (neregistrovaný) – Jaber 7:6

-    Čertík 5:7 (Tomáš favorizovanému Čertíkovi veľmi dlho odolával vďaka 3 pekným kombináciám, esu a peknej dohrávke a ten musel naozaj zapnúť na plno a po zápase mu riadne odľahlo)

-     Reda 5:7 (Tomáš dlho odolával aj bronzovému medailistovi z MSr v hre na malých stoloch a ukázal, že sa stále zlepšuje)

Čertík – Pikna 7:5

-     Páczer 4:9 (v zápase bol zaujímavý začiatok – Čertík vyhral o rozstrel, padla mu však biela, Páczer dohral, pridal eso – 0:2. Ďalšiu hru však Páczer nedohral, Čertík áno a pridal esá hneď dve - 3:2. Potom mu však zasa padla z rozstrelu biela, Páczer dohral a rozbehol sa, otočil na 3:7. Vtedy to vyzeralo na ďalšiu čistú v jeho podaní, ale pri nahrávke na kombináciu 5-9 (cez 3 mantinely okolo celého stola) mu padla biela. Čertíkovi však opäť padla z rozstrelu biela a viac si už nezahral).

-    Lustig 9:4 (do stavu 4:3 pre Čertíka to bolo veľmi vyrovnané. Vtedy Lustig chyboval pri ľahkej koncovke, keď nedal osmičku takmer napriamo z ktorej si navyše nebolo treba nahrávať na deviatku. Odvtedy viditeľne znervóznel a veľa chybyl, čo Čertík využil na vybudovanie si rozhodujúceho náskoku a napokon aj výhru)

-    Havier 8:9

Jantoška – Daubner 3:7

-    Tokár 7:1

-    Németh 9:6

-    Daubner 0:9 (Jojo sa hotoval na odvetu, ale Reno mu nič nedovolil...)

Leitman – Tokár 7:3 (Peťo oveľa skúsenejšieho súpera s prehľadom zdolal)

-     Daubner 3:9 (na Rena však jeho neustále sa zlepšujúca hra tentokrát nestačila)

-     Helmi 9:5 (s prehľadom porazil jedného z najlepších domácich hráčov)

-     Kučera 5:9 (o tomto nešťastnom zápase som už písal)

Havier – Lustig 7:3

-    Duban 9:8

-    Čertík 9:8

-    Daubner 2:9

 

Ďalší program :

v sobotu 20.9. bude 9. kolo 1.ligy, BK Kanianka „B“ privíta doma Penguins Ružomberok a no a hneď v nedeľu 21.9 bude 7. kolo Kanianskych biliardových hier – ako vždy Kaniansky pohár a aj snookrová liga – všetkých srdečne pozývame do našej herne v tradičnom čase o 10:00.

O týždeň neskôr je na programe v sobotu 27.9. 7. kolo extraligy a 10. kolo 1. ligy, no a v nedeľu 8. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka