Čertík(N)oviny - 24 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po „valnozhromažďovej“ prestávke pokračoval biliardový život aj na súťažnom poli – v sobotu bolo na programe 7. kolo Slovenského KELT pohára v Komárne a okrem toho sa odohrali odložené zápasy Extraligy družstiev, takže tabuľka je opäť kompletná.

 

Sobota 11.10. 2003, 7. kolo Slovenského KELT pohára, 31 hráčov, Komárno

V Komárne sa zišla pomerne početná aj kvalitná konkurencia. A nebola núdza ani o prekvapenia – už po 2. kole sa na prehratej strane ocitli dvaja domáci favoriti – Peťo Páczer po jasnej prehre 2:7 so Štefanom Dubanom, ako aj Jano Kučera po prehre s kanianskym mladým talentom Peťom Leitmanom 5:7.  A keďže boli v jednej časti pavúka, jeden z nich musel vo vzájomnom zápase veľmi skoro vypadnúť. Bol to Jano Kučera, ktorý v súboji s Páczerom prehral 6:7, ale Peťo mohol vypadnúť už o kolo skôr, keď prekvapivo vyhral s Angelikou Domjánovou ledva, ledva 7:6 a aby toho nebolo málo, aj o postup do osmičky vyhral 9:8, tentokrát s Romanom Havierom potom ako prehrával 6:8. Roman mal mimochodom riadnu smolu – ešte na vyhratej strane prehral s Jarom Poláchom tiež 8:9, potom ako vyhrával už 7:2... Aj v ďalšom zápase extraligových hráčov bola dráma – René Daubner porazil Romana Čertíka 7:6, keď vyhrával už 6:2. Čertík dotiahol na 6:6, ale z rozstrelu mu spadla biela a po ľahkej nahrávke z jednotky Renovi zostalo už iba využiť kombináciu 2-9 napriamo. Čertíkovi sa nedarilo ani na prehratej strane, keď prehral hneď ďalší zápas s Jozefom Belom 3:7 – Bela bol jednoducho lepší. A dokazoval to aj v ďalšom priebehu, keď vyhral aj nasledujúce 2 zápasy a postúpil do záverečnej osmičky – a tam dlho odporoval Štefanovi Dubanovi a prehral 7:9. V ostatných štvrťfinálových zápasoch Daubner porazil Páczera, Klobučník Vargu a Polách vybúchal prekvapenie turnaja Peťa Leitmana 9:0. V semifinále potom Daubner, ktorý v zápase s Páczerom dominoval, nemal šancu na úspech proti výborne hrajúcemu Poláchovi a prehral 3:9. V druhom semifinále Klobučník porazil Dubana a vo finále úplne jasne zdolal dovtedy výborne hrajúceho Polácha 9:2, keď podal skutočne výborný výkon – a to sa cez turnaj sťažoval, že na neho niečo lezie... Gratulujeme!

 

Výsledky hráčov BK Kanianka

 Švec – Domján st. 2:7

- Domjánová 4:7 (Leovi sa tentokrát nedarilo, ako poznamenal vyradila ho rodina Domjánovcov)

celkovo 25.-31. miesto

 Čertík – Blaško (LAVOS Bratislava ?) 7:2 (bolo 2:2, potom sa Čertík rozbehol)

-  Daubner 6:7 (ako už spomenuté vyššie...)

-  Bela 2:7 (ako už spomenuté vyššie...)

celkovo 17.-24. miesto

 Jantoška - Žiak (?) 7:5

-       Havier 5:7

-       Mozes Denes 7:5

-       O. Struhár 4:7

celkovo 13.-16. miesto

 Havier – Domján ml. 7:6 (Roman takmer prehral s najmladším z rodu Domjánovcov a začal svoj deň, vlastne víkend tesných zápasov...)

-    Jantoška 7:5

-    Polách 8:9

-    Páczer 8:9 (skóre oboch zápasov hovorí za všetko...)

celkovo 9.-12. miesto

 Leitman - Drobný 7:0 (najmladší účastník turnaja ukázal niekoľko pekných gulí, a v budúcnosti, ak vytrvá bude určite svojich súperov riadne preháňať)

-     Kučera 7:5 (veľký úspech pre Peťa, prvýkrát Kučeru porazil)

-     Duban 7:9 (Peťo dokázal stiahnuť  z 2:7 na 7:7, ale to už bolo všetko)

-     O. Struhár 9:4 (Peťo získal ďalší extraligový skalp a postup do osmičky v tejto konkurencii je pre neho veľkým úspechom a potvrdením, že je na správnej ceste)

-     Polách 0:9 (tak tento zápas už  Peťovi vôbec nevyšiel, aj napriek tomu že veľmi chcel)

celkovo 5.-8. miesto

 

Dohrávky Extraligy družstiev, 7. kolo

LAVOS Bratislava – MISTANO Trnava 4:5 (v súboji o 2. miesto v tabuľke boli úspešnejší hostia, keď Milan Klobučník prehral prvý zápas v tomto ročníku Extraligy.

Za hostí sa vôbec nedarilo Dubanovi, ktorý prehral všetky 3 zápasy)

 

Saturnus Komárno – BK Kanianka 4:5

hra č.8

Domján - Čertík 6:8

Samotný – Leitman 8:7

Fazika – Havier 8:7

hra č.9

Domján - Havier 5:11

Samotný – Čertík 9:11

Fazika – Leitman 11:9

hra č. 14/1

Domján – Leitman 100:79

Samotný – Havier 30:100

Fazika . Čertík 26:100

Komentár :

V tomto zápase išlo obom družstvám oveľa – v prípade výhry si Saturnus mohol výrazne polepšiť v boji o záchranu a do záchranárskych prác namočiť aj BK Kanianka, v opačnom prípade by bol na tom Saturnus z hľadiska záchrany už veľmi zle, zatiaľ čo Kanianka by sa dokonca mohla po víťazstve MISTANA Trnava nad LAVOSom Bratislava zapojiť do boja o bronzovú medialu. BK Kanianka nastúpila bez zraneného Eugena Sľuku, ktorého seklo v krku, ale s Leitmanom, ktorý deň predtým zažiaril dobrou hrou a výsledkom na Slovenskom pohári. V hrách č.8 sa hrali veľmi vyrovnané zápasy – na všetkých stoloch bolo zároveň 5:5. Prvé dva zápasy nakoniec vyhrali domáci, oba 8:7 a vytvorili si dobrú východiskovú pozíciu. V tom čase mali Domján s Čertíkom 6:6, potom sa však predsa len podarilo Čertíkovi dobre hrajúceho Domjána zlomiť a udržať BK Kanianka aké také šance na víťazstvo. V hre č. 9 najprv Fazika s Leitmanom výborne začal, a ujal sa vedenia 7:2. Potom však Leitman pridal a otočil na 7:8, v závere však predsa len Fazika strhol víťazstvo na svoju stranu. Havier jasne zdolal Domjána a tak bolo jasné, že zápas Samotného s Čertíkom bude mať rozhodujúci vplyv na celkový výsledok zápasu. Samotný získal pomerne výrazný náskok a po stave 8:4 a 9:5 to vyzeralo na jeho víťazstvo. Čertík sa však v kritickej situácii upokojil, spresnil hru a otočil na 9:11 – po deviatkach stav 3:3. V hrách č. 14/1 najprv Domján porazil Lietmana 100:79 (Peťo hral všetky 3 zápasy dobre, aj keď ich prehral – skúsenosti z takýchto ťažkých zápasov sú to však cenné) a opäť získal pre Saturnus vedenie. V posledných dvoch zápasoch však dominovali Čertík s Havierom – Čertík po výbornej hre ušiel Fazikovi z 38:17 na 80:17 a zápas v pohode dotiahol do víťazného konca, a Havier tiež jasne porazil Samotného. A tak si hráči Kanianky mohli riadne vydýchnuť – Kanianka  bude hrať namiesto záchrany o medailu a veľa napovie hneď ďalšie kolo, keď sa stretne s Lavosom Blava.

 

K&M Trenčín – 1. BC Komárno 0:9

 

Ďalší program :

Cez týždeň bude BK Kanianka „B“ konečne dohrávať zápas s BK Penguins Ružomberok, konkrétne v utorok 14.10. o 18:00. V sobotu 18.10. sa potom hrá 8. kolo Extraligy družstiev, bude však nekompletné – zápas BK Kanianka – LAVOS Bratislava je odložený predbežne na 2.11. V 1. lige bude hrať BK Kanianka „B“ doma o 10:00 s jedným z najvážnejších kandidátov na postup, družstvom BK Montas Mochovce. No a v nedeľu je 9. kolo ALFA pohára vo Zvolene, tradične v herni ALFA o 10:00.

O týždeň neskôr bude 25.10. Dunajský pohár družstiev v BAJKALe v Bratislave a v nedeľu 26.10. 8. kolo Kanianskych biliardových hier – turnaj otvorený, neregistrovaných hráčov a snookrová liga.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka