Čertík(N)oviny - 26 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po dlhšej odmlke som tu opäť s biliardovým spravodajom – prestávku však nespôsobila nejaká medzera v biliardovom kalendári, neozval som sa z iného dôvodu – zdravotné problémy ma prikvačili na 2 týždne do postele.

Akokoľvek, aspoň sprostredkovane vám priblížim, čo sa medzičasom udialo.

 

Extraliga družstiev :

Práve kvôli môjmu výpadku ako aj kvôli faktu, že Eugen Sľuka je služobne dlhšiu dobu v zahraničí, BK Autodoprava Iliaš Kanianka nestihla ani dohrať odložený zápas 8. kola s LAVOSom Bratislava a ani odohrať zápas 9. kola vonku s družstvom K&M Trenčín (o náhradných termínoch vás budem informovať). Keď sme už pri Trenčíne – ten stihol dohrať svoj odložený zápas so Saturnusom Komárno. V zápase išlo obom oveľa – Trenčín by sa v prípade výhry zachránil a definitívne by poslal Saturnus Komárno o súťaž nižšie, Komárno teda logicky bojovalo o šancu na záchranu. A v zápase sa nakoniec zrodila druhá alternatíva – Saturnus vyhral 6:3 a rozblikal iskru nádeje na záchranu v súťaži. Trenčín doplatil najmä na nevydarený deň Petra Vavra, ktorý neuhral ani bod.

Výsledky 9. kola

1. BC Komárno – LAVOS Bratislava 8:1

MISTANO Trnava – Saturnus Komárno 7:2

K&M Trenčín – BK Autodoprava Iliaš Kanianka odložené

Komentár : v tomto kole favoriti na titul nezaváhali a tak zostávajú plece pri pleci – o majstrovi sa rozhodne až v poslednom kole. V zápase Trnavy so Saturnusom Komárno sa za domácich opäť nedarilo Dubanovi, ktorý prehral oba zápasy. Inak to však bolo jasné víťazstvo domácich. A v Komárne to bolo ešte jasnejšie.

Ako som už spomínal, lepší žreb má Trnava, ktorá hostí o záchranu bojujúci Trenčín, 1. BC Komárno cestuje na horúcu pôdu do Kanianky, kde sa domáci ešte nevzdali nádeje na extraligovú medailu. Komárno má však lepšiu východiskovú pozíciu – ak vyhrá, výsledok Trnavy nie je dôležitý a Majstrom Slovenska bude 1. BC Komárno. Medzičasom si Trnava zápas s Trenčínom predohrala, a keďže vyhrala 5:4 (iba s dvomi hráčmi – Ratkovičovi sa pokazilo po ceste auto a nastúpili len Daubner s Dubanom – aj dvaja však dokázali Trenčín poraziť: Daubner vyhral všetky 3 zápasy a Duban 2), 1.BC Komárno má nôž na krku – ak chce titul, musí vyhrať.

Aj druhé Komárňanské družstvo je na tom zle – na záchranu potrebuje v poslednom kole vyhrať s LAVOSom Bratislava, a navyše Trenčín musí svoj dohrávaný zápas prehrať.

Škoda, že tabuľku zneprehľadňujú 2 odložené zápasy, aj tak je však zrejmé, že situácia bude napínavá až do posledného kola na všetkých poschodiach tabuľky – či už v boji o titul, v boji o 3. miesto alebo v boji o záchranu.

 

Nedeľa 26.10.2003, Kanianske biliardové hry

Otvorený turnaj, 22 hráčov

Na turnaji sa potešujúco objavilo hneď niekoľko nových hráčov a hráčok, 4 z Handlovej (Moravčík, Vojtelová,  Padúchová a Pavlák, ktorý aj bodoval), Tuharský z Dobrej Nivy a jeden z čelných hráčov ALFA pohára Thoan. Práve on s Vladom Antoškom sa do semifinále prepracovali z vyhratej strany. Z prehratej strany sa to podarilo prekvapeniu turnaja Mirovi Mokrému, ktorý vychytil „kombinačný deň“ (a porazil aj Romana Haviera aj Peťa Leitmana). Štvrtým do partie bol Havier, ktorý sa nakoniec cez prehratú stranu prehrýzol tiež. V semifinále potom uspeli Havier s Antoškom, vo finále Havier 7:5. Mokrému už vo štvorke došli sily a po semifinálovej prehre prehral aj o 3. miesto s Thoanom.

 

Poradie :

1.        Roman Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

2.        Vlado Antoška (Alfa Zvolen)

3.        Thoan (Zvolen)

4.        Mokrý (Prievidza)

 

V priebežnom poradí aj napriek neúčasti stále vedie Roman Čertík s 1334 bodmi, Roman Havier na 2. mieste sa mu však výrazne priblížil (1053 bodov) a pri dvojnásobnom bodovaní v poslednom kole a vyrovnanosti súťaže sa ešte môže všeličo udiať. Na 3. mieste klesol Jozef Jantoška (986 bodov) a na 4. miesto postúpil Peter Leitman (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“) so 725 bodmi, ktorý aj s ďalšími v tesnom závese (Sľuka, Antoška) bude bojovať o konečné pohárové umiestnenie.

 

Turnaj neregistrovaných hráčov

Poradie :

1.        Thoan

2.        Mokrý

3.        Veis (Sebechleby), L. Rybiansky, Švec (Kanianka), Pikna (Prievidza)

 

Dá sa povedať, že v tejto kategórii podľa predpokladov vyhral Thoan, ktorý dokáže popreháňať aj skúsených extraligových hráčov. Na celkovom poradí v tejto kategórii to však nemohlo z jeho pohľadu nič zmeniť, keďže bol na turnaji prvýkrát. Zato Miro Mokrý výborným výsledkom nielenže preskočil v celkovom poradí Veisa (3. miesto 525 bodov) a dostal sa na 2. miesto s 566 bodmi, ale už tesne dýcha na chrbát vedúcemu hráčovi tejto kategórie Kružíkovi zo Zvolena (580 bodov), ktorý sa tentokrát turnaja nezúčastnil. Všetci títo hráči majú stále šancu na tohtoročný triumf, a na pohárové miesta aj ďalší hráči ako Slávik (tentokrát nebol), alebo kanianski žiaci Švec s Lukášom Rybianskym, ktorí aj na tomto kole zahrali pekne.

 

Snookrová liga

Poradie :

1.        Havier

2.        Jantoška

3.        Svítok

 

Komentár: Havier to tentokrát v Kanianke dokonca dotiahol na double, keď vyhral oba turnaje. Jantoška si druhým miestom upevnil celkové vedenie so 732 bodmi a zdá sa, že jeho víťazstvo v tomto ročníku Snookrovej ligy už môže máločo ohroziť. Na 2. mieste je stále Mokrý (547,5 bodu), k Čertíkovi (na 3. mieste s 466,5 bodmi), ktorý na turnaji nebol sa nebezpečne priblížil už spomínaný Havier (440 bodov). Takže aj tu budú posledné dve kolá veľmi zaujímavé.

 

12. kolo 1.ligy, sobota 1.11.2003

BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“ – Snooker Radoľa  6:3

 

hra č.8

Jantoška – Korený 5:7

Leitman – Tomašec 7:4

Svítok - Škultéty 7:2

 

hra č.9

Jantoška – Tomašec 4:9

Leitman – Škultéty 9:4

Svítok – Korený 9:3

 

hra č.14/1

Jantoška – Škultéty 75:46

Leitman – Korený 48:75

Svítok – Tomašec 75:60

 

Komentár: chlapci z kanianskej rezervy pokračujú vo víťaznom ťažení – svoju šnúru víťazstiev už natiahli na 4 zápasy.  Tentokrát, potom ako predchádzajúce 2 zápasy „potiahli“ najmä Jozef Jantoška (6 zápasov/5 víťazstiev) a Peter Leitman (6/4), konečne zabral Tomáš Svítok, ktorému sa predtým nedarilo – v posledných dvoch zápasoch bilancia 6 zápasov, 2 víťazstvá. Tentokrát to však boli 3 body po 3 víťazstvách a veľký podiel na úspechu družstva. Keďže sa pridal aj svojimi obligátnymi 2 bodmi Peťo Leitman a ani Jojo Jantoška neobišiel naprázdno, výsledkom bolo víťazstvo nad pomerne nebezpečným súperom. A tiež udržanie si 2. miesta v tabuľke.

Tam sa to mimochodom poriadne zamotalo – v súboji tretieho (MONTAS Mochovce) s prvým (BK Martin) vyhrali Mochovce 5:4 a tak BK Martin má v tabuľke už len jednobodový náskok pre svojimi prenasledovateľmi – BK Kanianka a práve MONTASom Mochovce. Do konca zostávajú ešte 2 kolá, a postúpiť z tejto trojice môže veru ktokoľvek – najlepšiu pozíciu má BK Martin, ale už pri jednom jeho zaváhaní o postup príde – vo vzájomnej bilancii medzi BK Martin, BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“ a MONTASom Mochovce sú na tom najlepšie Mochovce, ktoré 2x vyhrali s Martinom a raz s Kaniankou, zatiaľ čo Martin len 2x s Kaniankou a Kanianka dokonca len raz s Mochovcami. Nepriedbiehajme však – do konca sú 2 kolá a alternatív je veľa...

 

Nedeľa 9.11., 10. kolo ALFA pohára, 32 hráčov

1. Hukel (Hriňová)

2. Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

3. Thoan (Zvolen)

4. Radeka (B. Bystrica)

 

Turnaj prekvapivo ale zaslúžene vyhral Emo Hukel z Hriňovej, ktorý porazil niekoľko dobrých hráčov. Finále skončilo 7:6, keď Havierovi spadla za stavu 6:6 pri nahrávke z čiernej na deviatku padla biela guľa... Roman Havier však druhým miestom opäť stiahol náskok Romana Čertíka na čele priebežného poradia. Tretí skončil Thoan, ktorý prehral 2x práve s Hukelom. Akokoľvek, upevnil si svoju 3. priečku keďže Antoškovi sa tentokrát nedarilo.

V celkovom priebežnom poradí stále vedie Čertík s 1917 bodmi, jeho pred nedávnom ešte takmer nedostižný náskok sa po minulokolovom slabšom výsledku a terajšej neúčasti rapídne zmenšuje – Havier na 2. mieste má už 1560 bodov a Thoan na 3. mieste 1394 bodov. Aj tu pri zostávajúcich dvoch kolách a dvojnásobnom bodovaní v poslednom je všetko otvorené.

 

Ďalší program :

Biliardová sezóna 2003 sa schyľuje ku koncu a k mohutnému finišu – kalendár je až do Vianoc nabitý a každý týždeň bude nejaká akcia.

Už nasledujúcu sobotu 15.11. bude budú Majstrovstvá Slovenska v hre č.8 (a/alebo 14/1), a v nedeľu 16.11. a cez voľný pondelok 17.11. by družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka rado dohralo oba odložené zápasy Extraligy – zatiaľ však zápasy nie sú potvrdené.

O týždeň neskôr v sobotu 22.11. je na programe  10., záverečné kolo Extraligy družstiev, BK Autodoprava Iliaš Kanianka nastúpi doma proti 1. BC Komárno v zápase, v ktorom pôjde o veľa obom družstvám., hrať sa bude aj 13. kolo 1. ligy družstiev – BK Autodoprava Iliaš „B“ privíta doma Saturnus Devils Komárno. Presný program vám oznámim o týždeň – obe kanianske družstvá majú totiž hrať doma o 10:00 a na to je predsa len v Kanianke málo stolov.

No a na nedeľu 23.11. je na programe 11. kolo ALFA pohára.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka