Čertík(N)oviny - 29 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

uplynulý víkend sa opäť hral aj biliard – v sobotu sa hral veľký turnaj MISTANO cup v herni BAJKAL v Bratislave, extraligové družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka hralo dohrávku 9. kola Extraligy a posledný zápas tejto sezóny v Trenčíne a v nedeľu bolo na programe 9.kolo Kanianskych biliardových hier. Pozrime sa, ako to všetko dopadlo.

 

Sobota 29.11.03, dohrávka 9. kola Extraligy družstiev

 

Kutaj-Markech Trenčín - BK Autodoprava Iliaš Kanianka 6:3

 

hra č.8

Čupalka – Čertík 8:2

Vavro – Leitman 8:5

Kubáň – Svítok 8:7

 

hra č.9

Čupalka – Leitman 7:11

Vavro – Svítok 11:6

Kubáň – Čertík 11:9

 

hra č. 14/1

Čupalka – Svítok 85:100

Vavro – Čertík 90:100

Kubáň – Leitman 100:44

 

Komentár: v zápase išlo o veľa – o záchranu. Ale len Trenčínu, Kanianka si už svoje konečné 4. miesto nemohla ani vylepšiť ani pohoršiť, svojím víťazstvom však mohla pomôcť k záchrane Saturnusu Komárno, ten by však v zostávajúcom zápase musel zdolať LAVOS Bratislava. V hrách č.8 hráči Trenčína ukázali, že v lige zostať jednoznačne chcú  a vyhrali ju 3:0. Najprv Čupalka, bývalý Majster Slovenska v tejto disciplíne porazil Čertíka, aj keď Čertík začal lepšie – vyhral o rozstrel a čistou hrou sa ujal vedenia 1:0. Ďalšiu hru však nedohral, Čupalka áno, pridal čistú hru a ujal sa vedenia 2:1. Od tejto chvíle bol zápas doslova komédiou chýb, keď hráči nedohrávali jednoduché pozície, netriafali gule – Čupalka dokonca v 4 hrách  nedal čiernu  a Čertík ani raz otvorený stôl nedohral. Keďže Čupalka sa predsa len mýlil menej, jasne vyhral. To Peťo Leitman potrápil Peťa Vavra predsa len viac, nakoniec však aj on prehral. Najvyrovnanejší bol zápas Tomáša Svítka proti Mišovi Kubáňovi – Tomáš viedol už 5:2 – vtedy si Kubáň zobral time out a po návrate vyrovnal na 5:5. Potom sa hráči naťahovali po jednej hre až do konca – Tomáš viedol aj 6:5 aj 7:6, Kubáň však vždy vyrovnal. Za stavu 7:7 mu však nič nespadlo z rozstrelu, a to bola opäť šanca pre Tomáša. Nedohral však a keďže Kubáň áno, vyhral zápas a Trenčín sa ujal vedenia 3:0. V hrách č.9 si najprv Peťo Leitman zapísal prvé extraligové víťazstvo, keď v zápase ako na húpačke (Peťo prehrával 0:3, vyhrával 6:4, prehrával 6:7, nakoniec 11:7) porazil Čupalku a vykresal iskierku nádeje pre družstvo Kanianky. Ešte lepšie to vyzeralo zo začiatku zápasu Kubáňa s Čertíkom, keď sa zdalo, že Čertík zabudol na svoj zlý výkon z hry č.8 – hral dobre a rýchlo sa ujal vedenia 7:1. Potom sa však opäť začal utápať v chybách a Kubáň dotiahol na 6:7. Vtedy pridal dve esá (8:7) a napriek tomu, že Čertík ešte 2x vyrovnal (8:8, 9:9), zápas nevyhral – za stavu 9:9 mu spadla z rozstrelu biela a to bol jeho posledný úder – Kubáň hru dohral a potom pridal ešte jedno eso... Kedže medzitým už Vavro stihol vyhrať so Svítkom, Trenčín bol zachránený. V hrách č.14/1 najprv Kubáň vyhral s Leitmanom a Čertík predsa len uhral aspoň jeden bod, keď vo vyrovnanom zápase porazil Vavra – na pozeranie však veľmi toho v tomto zápase nebolo. No a potom si aj Tomáš Svítok vyhral svoj prvý extraligový zápas  - tiež vo vyrovnanom zápase porazil Čupalku.

 

Sobota 29.11.03, MISTANO pohár, Bratislava, 95 hráčov

na medzinárodnom turnaji v Bratislave sa zišlo 75 hráčov zo Slovenska Poľska, Maďarska a Česka, keďže sa však dali dokupovať miesta, niektorí to využili a tak hralo až 95 hráčov. Hrala sa hra č.8. V silnej konkurencii slávil slovenský biliard pekný úspech, keď turnaj vyhral René Daubner z MISTANO Trnava, keď vo finále si bez problémov poradil – sám zo sebou ... Veru, je to na neuverenie, ale Reno dve kúpené miesta využil úplne dokonale. V prvom semifinále si bez problémov 9:1 poradil aj s Vyhnánkom (Česko), to druhé však bolo oveľa dramatickejšie – Reno porazil maďarského reprezentanta a medailistu z ME v družstvách Gabora Solymosiho 9:7. keď prehrával 5:7. Do osmičky najlepších sa ešte dostal aj ďalší Slovák – Rado Ratkovič. Za zmienku stojí aj fakt, že po dlhšom čase sa na turnaji objavil aj Zolo Petrovics, ktorý obe svoje miesta premiestnil na postup do 16tky najlepších, ďalej to však (zatiaľ?) nevyšlo.

 

Poradie :

1.        Daubner

2.        Daubner (obaja MISTANO Trnava)

3.        Solymosi (Maďarsko)

4.        Vyhnánek (Česko)

5. - 8.  Stehlík (Česko)

            Zajac (Poľsko)

            Solymosi II.

            Ratkovič (MISTANO Trnava)

       

Nedeľa 30.11.03, 9. kolo Kanianskych biliardových hier

 

Otvorený turnaj, 29 hráčov

Tentokrát sa na turnaji zišlo až 29 hráčov, takýto počet po dlhej dobe. A to aj napriek tomu, že tentokrát chýbalo hneď niekoľko veľmi dobrých hráčov – či už Havier, Antoška alebo Sľuka. Prvýkrát sa na turnaji zúčastnili otec a syn Levrincovci z Novej bane. A práve Štefan Levrinc (otec) sa postaral o jedno z prekvapení – vyradil Jozefa Jantošku, ktorý už predtým prehral s Vanekom zo Zvolena. Aj Vlado Vanek bol jedným z veľkých prekvapení – svoje účinkovanie zakončil až v štvorke najlepších, kde sa okrem neho ešte dostali Čertík s Leitmanom z vyhratej strany a ešte Svítok zo strany prehratej. V semifinále Čertík porazil Vaneka 7:4 a Leitman Svítka. Finále sa nehralo, keďže Čertík musel odísť a v zápase o 3. miesto vyhral Svítok nad Vanekom.

1. Leitman

2. Čertík

3. Svítok (všetci BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

4. Vanek (Zvolen)

 

V celkovom poradí vedie stále Roman Čertík s 1537 bodmi pred tentokrát neprítomným Havierom (1053 bodov). Jantoška na 3. mieste nevyužil dobrú šancu Haviera predbehnúť a po bezbodovom umiestnení mu teda zostalo 986 bodov. A nielenže Haviera nepredbehol, ale už sa mu víťazstvo tesne za chrbát dostal Peťo Leitman s 957 bodmi. No, posledné kolo bude veľmi zaujímavé – najmä keď bude dvojnásobne bodované.

 

Turnaj neregistrovaných hráčov

Aj tu sa turnaj nezaobišiel bez prekvapenia – Vilo Slávik, ktorý chcel zaútočiť na pohárové umiestnenie v celkovom poradí sa z turnajom rozlúčil veľmi zavčasu a tak na poslednom, dvojnásobne bodovanom kole bude mať čo robiť, ak si chce najaký pohár odniesť.

1. Kružík (Zvolen) a Mokrý (Prievidza)

3. Thoan (Zvolen) a Veis (Sebechleby)

 

V celkovom poradí, keďže na 1. mieste skončili spoločne prví dvaja hráči celkového poradia, poradie sa nezmenilo – vedie Kružík so 696 bodmi pred Mokrým so 682 bodmi, tretí je s malým odstupom Veis so 612 bodmi. Pri dvojnásobnom bodovaní v poslednom kole je aj v tejto kategórii všetko otvorené.

 

Kanianska snookrová liga

1. Mokrý

2. Thoan

3. Jantoška

4. Čertík

V snookrovej lige bolo k videniu niekoľko zaujímavých zápasov, v ktorých rozhodovali posledné gule, alebo taktická hra na zášivky (najmä Miro Mokrý) alebo riadna dávka šťastia (Jojo Jantoška v zápase s Čertíkom, keď po zášivke zo strany Čertíka zapísal a zo šťastím ho zašil tak, že s tým sa vôbec nič robiť nedalo...). Jednoducho dobrá zábava.

 

V celkovom poradí vedie stále Jantoška s 804 bodmi, pred Mokrým (643,5 bodu) a Čertíkom (526,5 bodu).

 

Ďalší program :

Najbližší víkend je opäť biliardovo bohatý - v sobotu 6.12. bude kvalifikácia na finálový deň Majstrovstiev Slovenska v hre č.9 v Komárne, kde sa následne v nedeľu odohrajú aj Majstrovstvá Slovenska v hre č.14/1 a to kompletne. V nedeľu je na programe aj posledné kolo 1. ligy.

O týždeň neskôr, v sobotu 13.12. bude Finálový deň Majstrovstiev Slovenska v Bratislave v herni Na Vŕšku a samotné finále bude v Auparku. V nedeľu 14.12. je na programe záverečné kolo tohtoročného ALFA pohára, dvojnásobne bodované 12. kolo a vyhlásenie celoročných výsledkov. Samozrejme vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka