Čertík(N)oviny - 30 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez uplynulý víkend sa uskutočnil jeden z vrcholov tejto sezóny v biliarde – vzhľadom na nahustený kalendár sa aj v sobotu aj v nedeľu hrali Majstrovstvá Slovenska jednotlivcov – v sobotu kvalifikácia na finálový deň v hre č.9 a v nedeľu hra č.14/1 a to do konca. Obe MSr sa uskutočnili v Komárne. A ako tento víkend dopadol ?

 

Sobota 6.12.03, kvalifikácia na finálový deň MSr v hre č.9, Komárno, 23 hráčov

na turnaj tohto charakteru prišlo veľmi málo hráčov, aj keď z úplnej špičky chýbalo hráčov len zopár (Klobučník, Ratkovič, Petrovič, Sľuka). Aj napriek slabšej účasti bol turnaj zaujímavý – spomeňme napríklad zápas Páczera s Daubnerom ešte na vyhranej strane: Daubner sa ujal vedenia 3:0, čoskoro však bolo 3:7, ba aj 4:8, nakoniec však Daubner zápas otočil a vyhral 9:8. O kolo neskôr, v zápase o postup však už nestačil na Polácha. A na prehratej strane sa takmer opakovala história z minuloročnej kvalifikácie, keď Daubner vypadol v boji o medailu s Čertíkom – tentokrát však vyhral Daubner – aj keď najtesnejšie 9:8. Zo začiatku sa zápas vyvíjal pre Čertíka, ktorý sa výbornou hrou ujal vedenia 5:2. Potom však začal chybovať, Daubner vyrovnal na 6:6, dokonca sa ujal vedenia 8:6. Ale potom nervózny Daubner nedohral od päťky z ruky a Čertík znížil na 7:8. V ďalšej hre už bolo rozhodnuté, ale Daubner nepochopiteľne schoval deviatku aj s bielou – 8:8. V rozhodujúcej hre Čertíkovi nepadlo nič z rozstrelu, Daubner však musel hrať push-out. Čertík sa po ňom snažil jednotku zašiť, čo sa mu však nepodarilo – nechal však Daubnerovi ťažkú pozíciu. Tu sa však ukázala veľkosť hráča – Daubner ju dal a hru dohral, aj keď na sedmičku si nahral veľmi zle. Aj druhý kaniansky hráč Havier bol od medaily kúsok, a v podstate vypadol podobným spôsobom – za stavu 8:8 nezašil Kučera na jednotku, a ten nie ľahkú hru dohral. Ešte predtým vyhrával Havier 8:7, keď mu vyklepalo päťku a Kučera dohral. Na prehratej strane to už bolo s Páczerom jasnejšie – prehra 5:9 a piate miesto.

 

Výsledky :

kvalifikovali sa:

Polách

Kučera (obaja z vyhratej strany)

Páczer (všetci 1. BC Komárno)

Daubner (MISTANO Trnava – obaja z prehratej strany)

 

5.-6. miesto Havier, Čertík (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

 

Výsledky hráčov BK Autodoprava Iliaš Kanianka

 

Jantoška – Varga (Saturnus Devils Komárno) 2:9

-          Bela (Montas Mochovce) 6:9

17.-23. miesto

 

Čertík – Varga 9:6

-          Kučera 3:9 (po vedení 3:1 Čertík úplne „odišiel“ a po doslova katastrofálnom výkone to inak ani dopadnúť nemohlo)

-          Duban (MISTANO Trnava) 9:6 (Čertík v ďalšom zápase podal zlepšený výkon)

-          Gyurki (MONTAS Mochovce) 9:2 (tak v tomto zápase to bol najlepší výkon Čertíka počas dňa, Gyurki sa väčšinu času len prizeral

-          Daubner 8:9

 

Havier – Domján st. (Saturnus Komárno) 9:3

-          Gyurki 9:1

-          Kučera 8:9

-          Páczer 5:9

 

 

Nedeľa 7.12.2003, Majstrovstvá Slovenska v hre č.14/1, Komárno, 13 hráčov

V nedeľu sa zišlo ešte oveľa menej hráčov ako v sobotu a len sa potvrdilo, že o hru č. 14/1 je dosť slabý záujem – aj minulý rok bol len 16 hráčov a rok predtým dokonca len 12. Akokoľvek, zápasy boli zaujímavé, za čo patrí poďakovanie v prvom rade žrebu – už v prvom kole sa stretli Páczer s Poláchom a víťaz (Páczer) hral hneď proti ďalšiemu favoritovi Daubnerovi, tam však prehral. A tak dvaja z najväčších favoritov boli hneď po dvoch kolách na prehratej strane. A tam sa zrodilo ďalšie prekvapenie, keď Polácha porazil aj Gyurki a tak Poláchovi tretia mediala z tohto ročníka MSr nepribudne. Na druhej strane pavúka si to o postup rozdali Kučera s Čertíkom – lepšie začal Kučera, ktorý sa ujal vedenia 26:6, Čertík však výborným úsekom otočil na 40:25. Potom sa hráči naťahovali až za stavu 61:59 pre Čertíka po sérii úderov na istotu Čertík už nemal dobrú možnosť zašiť, a tak poslal bielu k základnej čiare, odkiaľ sa dala hrať len kombinácia, cez celý stôl vôbec nie ľahká. Kučera ju však dal a dohral celý trojuholník (14 gulí). Z ďalšieho však predsa len potreboval vytiahnuť ešte jednu guľu, pri nie ideálnej nahrávke sa mu síce trojuholník podarilo rozbiť, hranú guľu však nedal. Na jeho šťastie a Čertíkovu smolu mu však nenechal žiadnu poriadne hrateľnú guľu a keďže Čertík tú ťažkú nedal, pre Kučeru už nebolo problémom 2 gule dohrať. Na prehratej strane odohral Čertík podobný zápas s Páczerom – Páczer dlho jasne viedol, Čertík však dotiahol na 61:60. Vtedy sa Páczer dostal k otvorenému stolu, na prekvapenie však nedohral do konca. Čertík však túto ponúkanú šancu nevyužil, dokonca ani ešte jednu, keď Páczer opäť na prekvapenie na otvorenom stole chyboval. V druhej polovici pavúka na vyhratej strane nemal šancu Havier s Daubnerom, a keďže Havier nestačil ani na prehratej strane, tentokrát na Dubana (tesne 68:75), v semifinále sa opakovali zápasy so základnej časti – Páczer oplatil prehru Daubnerovi a Kučera opäť zdolal Dubana. V komárňanskom finále potom Páczer zdolal Kučeru a získal titul – gratulujeme !

 

Výsledky :

  1. Páczer
  2. Kučera (obaja 1. BC Komárno)
  3. Daubner a Duban (obaja MISTANO Trnava)

5.-6. Havier a Čertík (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

 

Výsledky hráčov BK Autodoprava Iliaš Kanianka

 

Jantoška – Szepe (Komárno) 75:28

-          Čertík 56:75

-          Varga 62:75

celkovo 9.-12. miesto

 

Čertík – Jantoška 75:56

-          Kučera 61:75

-          Páczer 60:75

 

Havier – Bela 75:65

-          Gyurki (obaja MONTAS Mochovce) 75:52

-          Daubner 33:75

-          Duban 68:75

 

Obaja hráči BK Autodoprava Iliaš Kanianka obsadili aj v sobotu aj v nedeľu 5. miesta a spolu s hrou č.8 kde obsadil 5. miesto Havier tak obsadili aj s Čertíkom spolu päť piatych miest zo šiestich možných – tak ako im minulý rok prialo šťastie a získali 7 z 12 medailí a prialo im šťastie, tak teraz to vyzerá, že sa preorientovali na zber medailí zemiakových – s riadnou dávkou smoly, keďže niektoré zápasy o medaily skončili najtesnejšími prehrami. Na medailových miestach ich nahradili hráči majstrovského 1.BC Komárno – práve so 7 medailami – Kučera s tromi a Polách s Páczerom získali po dve. A aké to budú -  o tom sa rozhodne na finálovom dni na budúci týždeň – a samotné finálové zápasy sa odohrajú v sobotu 13.12. o 15:00 v Auparku.

 

Ďalší program :

Najbližší víkend je opäť biliardovo bohatý - v sobotu 13.12. vyvrcholí sezóna 2003 spomínaným Finálovým dňom Majstrovstiev Slovenska v Bratislave v herni Na Vŕšku a samotným finále v Auparku. V nedeľu 14.12. je na programe záverečné kolo tohtoročného ALFA pohára, dvojnásobne bodované 12. kolo a vyhlásenie celoročných výsledkov. Samozrejme vo Zvolene.

O týždeň neskôr, v sobotu 20.12. sa uskutoční Finále Slovenského pohára, opäť sa zídeme v herni na Vŕšku v Bratislave.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka