Čertík(N)oviny - 33 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tak, a som tu opäť so spravodajom, tentokrát definitívne posledným v tomto roku. Veru, aj uplynulý víkend sa hral  biliard – v nedeľu 28.12. sa posledným, 10. kolom skončil tento ročník Kanianskych biliardových hier. A to bola posledná akcia tohto roku. A ako to dopadlo ?

 

Kaniansky pohár, kategória OPEN, 10. kolo, 30 hráčov

Na turnaji, ktorý bol dvojnásobne bodovaný, sa zišla pekná účasť, chýbal však doteraz druhý v priebežnom poradí Roman Havier, naopak, po dlhom čase strávenom v zahraničí sa objavil Eugen Sľuka – a vrátil sa ako to len on vie... V úvodných kolách sa žiadne veľké prekvapenia nekonali, teda až na prehru domáceho Tomáša Svítka s Braňom Veisom zo Sebechlieb 4:5. A tak so o postup do semifinále na vyhratej strane stretli štyria nasadení. Prvú dvojicu tvorili Čertík so Sľukom – Čertík výborne začal a rýchlo sa ujal vedenia 4:1. Za tohto stavu mal guľu v ruke na posledné 3 gule, osmičku však nepochopiteľne nedal a to bol začiatok jeho konca – potom totiž úplne odišiel. Za stavu 4:2 opäť pri 3 guliach na stole nedal veľmi ľahkú šestku, Sľuka dohral a otočil až na 5:4 pre neho. Čertík síce ešte vyrovnal na 5:5, ale potom sa od neho aj odvrátilo šťastie – v rozhodjúcej hre Sľuka v ťažkej pozícii na dvojku vymyslel peknú zášivku, Čertík však dvojku od dvoch mantinelov schoval a získal aj akú takú pozíciu na trojku, nie však na schovanie trojky. Rozhodol sa preto pre pomerne hrateľnú trojkombináciu 3-8-9 – osmičku síce trafil, ale deviatku nedal. Navyše sa trojka dala k deviatke tak, že stačilo trojku trafiť, čo aj Eugen spravil a bolo po zápase. Ako hovorí Roman Havier – kombinácia je dvojsečná zbraň... V druhom semifinále zo štvrtého miesta na pohár útočiaci Peter Leitman porazil Jantošku. Na prehratej strane sa k Čertíkovi prepracoval famóznym výkonom už spomínaný Tomáš Svítok – v troch zápasoch na prehratej strane stratil jedinú hru (5:1, 5:0, 5:0) a za stolom pôsobil ako nezastaviteľný tajfún. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj Čertík – jeho nepresvedčivý výkon nemohol na rozbehnutého Tomáša stačiť – výsledok 1:6 hovorí za všetko. V druhom zápase Jozef Jantoška zvládol opravu, keď porazil Vlada Vaneka so Zvolena, ktorý mimochodom potvrdil dobrú formu z minulého turnaja, kedy skončil štvrtý. V semifinále potom rozbehnutý Tomáš Svítok porazil aj Peťa Leitmana a Eugen Sľuka Jozefa Jantošku. Vo vyrovnanom finále potom Eugen len potvrdil, že čím hrá menej, tým hrá lepšie a turnaj vyhral po výhre 7:5. Ale Tomáš hral aj vo finále výborne a potvrdil, že je veľmi talentovaný hráč. Súboj o tretie miesto bol tiež veľmi zaujímavý, lebo bol zároveň súbojom o celkové druhé miesto v tomto ročníku Kanianskeho pohára – a aj druhý krát bol úspešnejší Peťo Leitman. Na Jozefa Jantošku tak zostalo tretie miesto.

 

Výsledky :

1.        Eugen Sľuka

2.        Tomáš Svítok

3.        Peter Leitman

4.        Jozef Jantoška, všetci BK Kanianka

 

V celkovom poradí zvíťazil aj napriek zaváhaniu na poslednom turnaji jasne Roman Čertík s 1777 bodmi, pre už spomínanými Peťom Leitmanom s 1317 bodmi a Jozefom Jantoškom (1286 bodov). Na štvrtom mieste skončil Eugen Sľuka s 1186 bodmi – stačila mu na to účasť na 3 turnajoch z desiatich... Romanovi Havierovi sa neúčasť nevyplatila – z druhého sa prepadol až na piate miesto.

 

Kaniansky pohár neregistrovaných hráčov

Tu vzhľadom na dvojnásobné bodovanie a minimálne rozdiely medzi prvou trojicou sa mohlo udiať ešte veľmi veľa v otázke rozdelenia pohárov, dokonca na poháre mohli dosiahnuť aj ďalší v priebežnom poradí. Nestalo sa, prenasledovatelia, najmä Pikna so Slávikom ďaleko neušli a tak to všetko zostalo na prvých troch v priebežnom poradí – Kružíka, Mokrého a Veisa. Napriek minimálnym rozdielom pred posledným kolom sa však vôbec nič nezmenilo, pretože všetci traja skončili na rovnako bodovanom mieste – konkrétne na 9.-12. A tak v pohári zostalo také isté poradie ako pred posledným kolo – celkovo vyhral Adrián Kružík zo Zvolena (816 bodov), druhý skončil Miro Mokrý z Prievidze(802 bodov)  a tretí Braňo Veis zo Sebechlieb (732 bodov). Za zmienku stojí ešte 7. miesto len 13 ročného Lukáša Rybianskeho z Kanianky, ktorý neraz popreháňal oveľa starších a skúsenejších súperov.

 

Výsledky turnaja:

1.     Thoan (Zvolen)  a Pikna (Prievidza)

3.     Kružík, Mokrý a Veis

 

Snookrová liga, 14 hráčov:

Tu sa v prípade extrémnych výsledkov tiež ešte mohlo poradie na pohárových miestach premiešať, snažil sa o to najmä Roman Čertík. Na prekvapenie, keďže v biliarde mu to nešlo, snooker hral výborne, až na zápas o postup do semifinále s Mirom Mokrým, ktorý si práve týmto víťazstvom a postupom do semfinále definitívne zabezpečil 2. miesto v celkovom poradí. Ako druhý postúpil z vyhratej strany do semfinále výborne hrajúci Tomáš Svítok, ktorý porazil vedúceho hráča celkového poradia Jozefa Jantošku. Na prehratej strane Čertík sfúkol Kružíka zo Zvolena a Thoan prekvapivo zdolal Jantošku. Tomu už všk celkové prvenstvo nemohlo ujsť. V semifinále potom Čertík po opäť dobrom výkone vrátil prehru z biliardu Tomášovi Svítkovi a Thoan porazil Mira Mokrého. Vo finále potom Čertík pokračoval vo svojom dobrom výkone a vyhral aj nad Thoanom a získal tak turnajové víťazstvo. JACKPOT za break nad 50 bodov však nepadol ani tentokrát, najbližšie bol Čertík s 36 a 34 bodmi.

 

1.        Roman Čertík

2.        Thoan

3.        Tomáš Svítok

4.        Miro Mokrý

 

V celkovom poradí vyhral Jozef Jantoška s 916 bodmi, pre Mirom Mokrým (783,5 bodu) a Čertíkom (750,5 bodu).

Na záver turnaja sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien pre prvých troch najlepších v každej kategórii – poháre venoval BK Kanianka a odovzdával starosta obce p. Emil Mendel.

Ďalší program :

Sezóna 2003 sa týmto skončila. No a na tú novú zatiaľ kalendár nie je, takže zatiaľ vás upozorním aspoň na jedinú akciu o ktorej viem a to je Novoročný turnaj, ktorý sa uskutoční na v herni BAJKAL Bratislava v sobotu 3.1.2004. Keď však bude niečo nové, určite sa ozvem.

 

Vyhodnotenie sezóny 2003

Ligové súťaže družstiev

Extraliga

Extraligové družstvo BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka strieborné medaily z predchádzajúceho ročníka neobhájilo. Príčin bolo viacero – do extraligy postúpilo výborné družstvo MISTANO Trnava (vynikajúci Daubner, pomaly už legenda Ratkovič a Duban – v tejto zostave útočili na titul a ušiel im len o skóre), s ktorým naše družstvo prehralo oba zápasy doma 4:5, vonku 3:6 a oba nešťastne, keď ako prehrali tak mohli aj vyhrať. To isté platí o zápase s LAVOSom vonku, kde to bolo tiež 4:5. Navyše, takmer celú druhú časť sezóny sa muselo družstvo zaobísť bez najlepšieho hráča Eugena Sľuku, ktorý bol služobne v zahraničí. Šancu dostali hráči z rezervy, v Extralige im to však nešlo tak dobre, ako v lige prvej – z osemnástich hraných zápasov vyhrali len 2, keď si premiérové Extraligové víťazstvá zapísali v poslednom kole Peťo Leitman aj Tomáš Svítok. A vplyv na umiestnenie mala aj nie celkom vydarená sezóna Romana Haviera – ten sa na negatívnu ligovú bilanciu a tri úplne bezbodové zápisy ani nepamätá... Z tohto uhla pohľadu je teda bilancia 3 výhry, 7 prehier a celkové 4. miesto logickým vyústením a družstvo môže byť celkom rado, že sa do posledného kola nemuselo strachovať o záchranu.

Bilancia hráčov :

 

hra č.8

hra č.9

hra č.14/1

Celkom

 

výhry

prehry

výhry

prehry

výhry

prehry

výhry

prehry

Havier

2

7

5

4

4

5

11

16

Sľuka

3

2

3

2

4

1

10

5

Čertík

5

5

5

5

8

2

18

12

Jantoška

0

2

0

2

0

2

0

6

Leitman

0

3

1

1

0

3

1

7

Svítok

0

1

0

2

1

0

1

3

 

1. liga

Prvoligovému družstvu sa spočiatku nedarilo, keď z prvých 4 zápasov prehrali trikrát 4:5, ale potom sa naši mladí chlapci Peter Leitman a Tomáš Svítok, ktorí do začiatku sezóny mali na konte každý len po 3 zápasy v ligových súťažiach, pod vedením Jozefa Jantošku a spolu s ním rozohrali a z ďalších 10 zápasov vyhrali 9!!!. Do tejto bilancie sa vklinila len prehra s BK Martin v 1. kole odvetnej časti, ako inak 4:5.  S toto bilanciou až do posledného kola útočili na postup do Extraligy, nakoniec však skončili na 2. mieste, vďaka horším vzájomným zápasom s družstvom BK Martin, ktoré malo rovnaký počet bodov ako naši chlapci. Tí tvorili vyrovnané družstvo, o čom svedčí tabuľka zápasov jednotlivcov – najlepší bol Peťo Leitman, ale len o málo horšiu bilanciu mali Tomáš Svítok s Jojom Jantoškom. Peťo Vámoš hral len na začiatku sezóny, potom sa už biliardu nevenoval.

Bilancia hráčov :

 

hra č.8

hra č.9

hra č.14/1

Celkom

 

výhry

prehry

výhry

prehry

výhry

prehry

výhry

prehry

Jantoška

8

5

7

7

10

4

25

16

Leitman

8

5

10

3

7

4

25

12

Svítok

10

3

9

5

7

7

26

15

Vámoš

2

1

1

0

1

2

4

3

 

Pohárové súťaže družstiev

Tento rok sa hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka pohárovej súťaže družstiev nezúčastnili.

 

Súťaže jednotlivcov

Netradičné disciplíny

V týchto disciplínach boli hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka veľmi úspešní - získali hneď niekoľko medailí, konkrétne 2 zlaté, 3 strieborné a 1 bronzovú. Svoj úplne prvý titul v jednotlivcoch v kariére vyhral na MSr v hre na malých stoloch v Košiciach Roman Čertík, keď vo finále zdolal slovenskú legendu Zola Petroviča (inak viac ako 20 násobného Majstra Slovenska). A spolu s Eugenom Sľukom mali blízko k titulu aj vo dvojiciach – vo výborne rozohranom finále proti bratislavskej dvojici Klobučník, Struhár už viedli 7:2, potom sa však zasekli a namiesto titulu im zostalo len striebro, ktoré sa im veru vzhľadom na priebeh málilo. Akokoľvek, Eugen s Romanom natiehli svoju medailovú šnúru v tejto disciplíne už na 5 rokov – 1-2-2. Zvyšné medaily získali hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka na MSr v snookri, ktoré sa opäť podarilo úspešne zorganizovať práve v našej herni. Titul získal Eugen Sľuka, treba povedať, že šťastne, keď ho vo finále mal Peťo Leitman viackrát už, už na lopate. Bronzovú medailu doplnil do zbierky Jozef Jantoška.

 

Klasické biliardové disciplíny

Slovenský pohár

V tejto súťaži sa hráčom BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka tento rok darilo o trošku viac ako v uplynulom ročníku (2 poháre zo 7 kôl), tentokrát sa za 8 kôl na stupne víťazov dostali 4 krát – Roman Havier hneď v 1. kole v Bratislave(49 hráčov), Roman Čertík v 5. kole v Žiline (16 hráčov) a opäť Roman Havier v 6. kole v Košiciach (20 hráčov) – všetky tieto poháre boli za 3. miesto. Nn najlepší výsledok bolo treba čakať do posledného, 8. kola pohára, kde sa Roman Čertík prebojoval až do finále, kde však najtesnejším výsledkom 8:9 prehral. Na prvý výhru v Slovenskom pohári v podaní hráča z Kanianky si ta ešte musíme počkať, možnosť majú aj naši mladí hráči.  Treba ešte dodať, že niekoľkokrát chlapcom chýbalo ku pohárom veľmi málo, posledný krôčik v podobe ešte jedného víťazstva – veď Roman Havier aj Roman Čertík skončili ešte 2 krát na 5. mieste, to isté sa podarilo aj Peťovi Leitmanovi, ktorý si teda na biliardový pohár tiež ešte musí trošku počkať. Raz na 5. mieste skončil aj Jozef Jantoška a to v Košiciach, kde to bolo vôbec z našeho pohľadu veľmi zaujímavé – v prvej osmičke boli 4(!) hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka. Ešte pre ozrejmenie – náš viac rokov najlepší hráč Eugen Sľuka tento rok Slovenský pohár vynechával.

 

Majstrovstvá Slovenska

V tejto disciplíne mali pred sebou hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka ťažkú úlohu – obhájiť svoje miesta z predchádzajúceho ročníka, keď sa im darilo až neuveriteľne – veď získali 7 medailí z 12 možných. Až tento ročník ukázal, čo vlastne minulý rok dokázali – tento rok nie je medaila žiadna. Namiesto toho sa naši hráči takpovediac zamerali na získavanie piatych miest, podobne ako aj v Slovenskom pohári – na troch MSr je takýchto umiestnení celkom šesť a Romanovia Havier (3) a Čertík (2) ich získali celkom päť. Inak sa piate miesto dá charakterizovať aj ako „zemiaková“ medaila – o tretie miesto sa totiž nehrá a ten kto skončí piaty hral minimálne jeden priamy zápas o medailu. A práve v nich mali Romanovia aj kus smoly – na hre č.9 prehrali obaja jeden takýto zápas 8:9... A keďže MSr sú tradične na jeseň, Eugen Sľuka sa nezúčastnil ani na jedných – ako vyššie uvedené, bol v zahraničí. Z našich mladých hráčov sa na MSr zúčastnil len Tomáš Svítok (v hre č.8), kde sa mu však vôbec nedarilo. Jozef Jantoška hral striedavo, najlepšie umiestnenie bolo 9.-12. miesto.

 

Medzinárodné turnaje

Hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka sa zúčastnili na doma zorganizovanom kole turnaja Best of East, tento rok bez výraznejšieho úspechu.

Na medzinárodnom turnaji Kretschmarov-Ďurišov memoriál, ktorý je významným celoeurópskym žiackym a juniorským turnajom družstiev nás, ale aj Slovensko, reprezentovala hneď pätica hráčov – Peter Leitman v družstve Slovensko 1 (bilancia 3 výhry/zo 6 zápasov), Tomáš Svítok v družstve Slovensko 2 (2/6) a celé družstvo Slovensko 3 boli vlastne žiaci z Kanianky – Leo Švec, Jozef Píš (0/6) a Richard Šnírer (1/6).

 

Reprezentácia

Tento rok reprezentovali 2 hráči – najprv to bol Roman Čertík, ktorý sa zúčastnil v drese Slovenska Majstrovstiev Európy v Poľsku. Hral hru č.9, kde sa však víťazstva nedočkal a prehral oba svoje zápasy. A do tretice prehral aj svoje jediné vystúpenie za družstvo Slovenska proti Srbsku a Čiernej hore.

To Tomáš Svítok, ktorý v lete reprezentoval na Majstrovstvách Európy juniorov a žiakov v žiackej kategórii dopadol lepšie – v jednotlivcoch skončil na 9. mieste a podľa slov vlastných aj funkcionárskych, mohol pri troške šťastia zaútočiť aj na medailu. Tomáš bol aj platným členom našeho družstva, ktoré skončilo tiež na 9. mieste a stal sa najlepším hráčom zo všetkých slovenských účastníkom MEJ !

 

Regionálne turnaje

Hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka dominovali na regionálnych turnajoch, ktorých sa zúčastňovali – a to domáceho 10-kolového Kanianskeho pohára ako aj 12-kolového ALFA pohára vo Zvolene. Tam vyhral Roman Čertík pred Romanom Havierom, čiastkové úspechy tam dosiahli aj Jantoška, Leitman aj Svítok.Ale aj ďalší mladíci, nehrajúci ligu – Leo Švec či ešte len 13 ročný Lukáš Rybiansky tam dokázali popreháňať nejedného oveľa skúsenejšieho súpera. Pravidelne sa turnajov zúčastňovali aj ďalší naši členovia – Miro Mokrý a Tomáš Pikna, hrajúci so striedavými úspechmi.

Kaniansky pohár v oboch kategóriách tiež ovládli hráči BK Kanianka – aj túto súťaž vyhral Roman Čertík, na druhom mieste skončil mladý talentovaný Peter Leitman a tretí skončil Jozef Jantoška. V súťaži neregistrovaných hráčov skončil na druhom mieste ďalší člen BK Kanianka Miro Mokrý. V tejto kategórii skončil štvrtý Tomáš Pikna a na výbornom siedmom mieste skončil už spomínaný Lukáš Rybiansky.

 

Snookrová liga

V snookrovej lige to nebolo inak – súťaž  ovládli tiež hráči BK Kanianka – prvý skončil Jozef Jantoška, druhý Miro Mokrý a tretí Roman  Čertík.

 

Stručné zhrnutie na záver – sezóna 2003 bola ťažká a číselne nie až taká úspešná, ako tá predchádzajúca, ktorá bola historicky najlepšia.  Avšak zopakovať to, čo sa hráčom BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka podarilo rok predtým, bolo hádam aj nezopakovatelné. Akokoľvek, sezónu treba aj tak hodnotiť ako úspešnú - naši hráči opäť potvrdili svoje postavenie v slovenskom biliarde, v jeho špičke. Najväčší pokrok však vidno v oblasti, ktorá bola minulý rok len prísľubom – a to sú naši mladí hráči. Nádeje, ktoré sme do nich vkladali o takomto čase v minulom roku vôbec nesklamali, ich výsledky skôr naše očakávanie predčili. Veď kto by čakal také výsledky od našich mladých v 1. lige, na Slovenských pohároch alebo dokonca v reprezentácii? Všetci pevne veríme, že ich záujem o túto hru vytrvá, že sa budú naďalej zlepšovať a robiť dobré meno nielen nášmu klubu ale aj obci a sponzorovi.

A čo ďalšia sezóna? Hráči BK AUTODOPRAVA ILIAŠ Kanianka by sa opäť radi pohybovali v slovenskej špičke, kam už niekoľko rokov patria. Pekná by bola opäť medaila v Extralige družstiev, nejaké poháre zo Slovenského pohára alebo z MSr, aj keby niekto z mladých hráčov získal svoj prvý veľký biliardový pohár. A veríme, že minimálne v žiackych juniorských družstvách sa niektorí naši hráči prebojujú do reprezentácie. Uvidíme...

 

Na záver prajem všetkým čitateľom, ako aj fanúšikom biliardu a vôbec všetkým príjemné prežitie zvyšku tohto roka a v tom Novom roku 2004 veľa zdravia, šťastia, lásky a spokojnosti, veľa úspechov v osobnom aj pracovnom živote.

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka