Čertík(N)oviny - 12 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom – tentokrát bol na programe opäť bohatý víkend. V sobotu bolo na programe 3. kolo Slovenského pohára. A v nedeľu bolo na programe 5. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

Sobota 24.4., 3. kolo Slovenského pohára, Country salon Považská Bystrica, 24 hráčov

Toto kolo Slovenského pohára môžeme pokojne nazvať aj kolom prekvapení. To prvé bolo nie veľmi početná účasť – na prvých dvoch kolách bolo podstatne viac hráčov. Prekvapivo sa neobjavili ani dvaja reprezentanti Daubner s Poláchom, ani ďalší špičkový hráč Klobučník, či Sľuka. Naopak, prvý krát tohto roku sa na Pohári objavili hráči z Kanianky (okrem Haviera, ktorý bol na všetkých kolách), ale asi najväčším prekvapením bola účasť 2 hráčov, ktorý na Slovenskom pohári neboli už veľmi dlho – Zolo Petrovics a Robo Trnka.

Hralo sa dvojité KO skrátené od osmičky, do sedem, od jednoduchého KO do deväť, nasadení boli štyria hráči a – a na „čerstvom“ a strašne rýchlom plátne prekvapeniam nebol zďaleka koniec. Hneď v druhom kole sa na prehratú stranu presunuli dvaja nasadení – Havier prehral s Čertíkom 2:7, čo možno až také prekvapenie nie je, ale prehra Kučeru s Jantoškom v pomere 5:7 už áno. Kučerovi sa nedarilo ani na prehratej strane a po prehre s Kubáňom 6:7 skončil až na 13.-16. mieste. Havier takmer dopadol tak isto – s mladým Trenčanom Balcarom vyhral len tak-tak 7:6, keď Balcarovi za stavu 6:6 pri nahrávke z trojky na istú kombináciu 4-9 spadla biela - Havierovi v tomto prípade Šťastena naozaj priala. V zápasoch o postup do osmičky z vyhratej strany prišli na rad ďalšie prekvapenia – nasadená jednotka Páczer prehral s Thoanom vo výbornom zápase 6:7 po strhujúcom závere – Thoan si vôbec nenahral na rozhodujúcu deviatku, potom ju však fantasticky predsa len „ulízal“. Ani posledný nasadený Duban v súbojoch o postup neuspel – porazil ho práve spomínaný Trnka. V zápasoch nenasadených hráčov Jantoška pokračoval v dobrej hre a po výhre nad Tomšom postúpil do osmičky. V poslednom zápase zohrali zaujímavý zápas Čertík s Petrovicsom. Petrovics viedol 3:2, keď Čertík dohrával ľahkú dohrávku – nedal však ľahkú čiernu. Potom znížil na 4:3, na stole však bol Petrovics – ťažkú šestku vôbec netrafil, tá sa však zrazila s deviatkou, dokonca dvakrát, aby ju nakoniec nasmerovala do jamky... Čertík opäť znížil a hral od rozstrelu až po sedmičky, pri nahrávke na ňu mu však biela utiekla priďaleko – ťažkú guľu potom nedal, s riadnou dávkou šťastia však zašil tak, že Petrovics musel zapisovať od troch mantinelov. Šťastena si však hneď vzápätí presadla na druhú  stranu – Petrovics to cez tie tri mantinely aj zapísal a navyše schoval aj deviatku. Petrovics nakoniec vyhral 7:5. Na prehratej strane sa zrodili ďalšie prekvapenia – Havier po výbornom výkone vyhral nad reprezentantom Páczerom 7:4, neuspel ani Duban, ktorý podľahol dobre hrajúcemu Kubáňovi. Čertík v zápase s Lošákom žiadne podujatie nepripustil a vyhral 7:0. Posledným do partie bol Vágai, ktorý porazil Tomšu.

Vo štvrťfinále boli dva jasné zápasy – Trnka porazil Vágaia, hoci zle začal a prehrával 0:2. V ďalšom Petrovics, hrajúci ako za svojich najlepších čias, nedal žiadnu šancu Havierovi. Ďalšie dve štvrťfinále boli veľmi vyrovnané – Čertík s Thoanom síce výborne začal a ujal sa výrazného vedenia, potom však začal chybiť a Thoan dotiahol na 6:7. Za tohto stavu sa odhodlal na dlhú a ťažkú deviatku nalepenú na krátky mantinel, ktorú aj dal, ale spadla mu biela... Čertík už potom so šťastím zápas doviedol do víťazného konca. V poslednom štvrťfinále to bola dráma do poslednej gule – Jantoška, hrajúci biliard už dlhé roky (a na dobrej úrovni) a stále čakajúci na svoj prvý veľký biliardový pohár (snooker, v ktorom je aj Majster Slovenska, nerátame), začal zle a prehrával už 1:5. Potom však pridal, vyrovnal hru aj skóre a za stavu 8:7 bol veľmi blízko k víťazstvu, keď mal Kubáň dve chyby – nevedel však, ako ho zašiť a preto skúsil dohrávať – neuspel však, a Kubáň vyrovnal. Aj za stavu 8:8 mal Jantoška šancu, opakovala sa však situácia z hry pred tým – a tak si Jantoška na svoj prvý pohár bude musieť ešte počkať...

V semifinále, v súboji dvoch vracajúcich sa slovenských biliardových legiend vyhral Petrovics – avšak semifinále (a keby nehrali Trnka s Petrovicsom proti sebe tak možno aj finále) pre oboch jasne naznačuje ich ambície, ako aj to, že zaváhanie na MSr dvojíc bolo skôr dielom náhody ako úrovne ich hry. Druhé semifinále bolo veľmi dramatické, spočiatku to tak však vôbec nevyzeralo – výborne hrajúci Čertík využil každé Kubáňove zaváhanie na dohrávku, pridal aj nejakú čistú hru a rýchlo sa ujal vedenia 8:3. Za tohto stavu však nedohral hru, Kubáň áno, vzápätí pridal eso a Čertík znervóznel. Aj v ďalších hrách čo-to pokazil, a Kubáňa nebol treba dvakrát ponúkať – a zrazu bolo 8:8. Za tohto stavu padla Kubáňobi biela z rozstrelu, a keďže dohrávka bola nemožná (navyše za tohto stavu), Čertík sa rozhodol zašívať. Zašil dobre, Kubáň nezapísal, navyše rozbil najproblematickejšiu dvojicu gulí v partii a to takým spôsobom, že sa na stole zoskupila možnosť kombinácie   1-9-6 – čiže jednotka do deviatky a deviatka od šestky do jamky. Čertík sa rozhodol práve pre ňu a s riadnou dávkou šťastia, keď deviatku, ktorá zostala v jamke dotlačila šestka, túto možnosť premenil. A postúpil tretíkrát v kariére do finále Slovenského pohára (prvýkrát práve v Považskej Bystrici ešte v roku 2000)

Vo finále sa zrodilo posledné prekvapenie turnaja – keď Čertík svoje účinkovanie dotiahol až k víťazstvu. Doteraz totiž vo viac ako dvadsiatich zápasoch vyhral s Petrovicsom len dvakrát... V samotnom zápase začal  lepšie začal Petrovics, keď potom, čo Čertíkovi v prvej hre spadla z trojky biela, v pohode dohral. Čertík však odpovedal dvomi hrami. Petrovics vyrovnal, potom však Čertík pridal ďalšie dve hry a ujal sa vedenia 4:2. V ďalších hrách však pridal niekoľko chýb  a Petrovics vyrovnal na 5:5. Čertík sa zvova ujal vedenia 6:5, potom zo šťastím získal aj ďalšiu hru, pridal čistú hru a natiahol vedenia na 8:5.  Následne mu nič nespadlo z rozstrelu a Petrvics hral až po šestku, z nej sa snažil rozbiť nehrateľné zlepené sedmičku s deviatkou. Šestku dal, aj rozbil, biela sa však došuchtala až do jamky. Pre Čertíka už 3 gule dohrať nebolo problémom a pripísal si tak v treťom finále prvé víťazstvo v Slovenskom pohári nielen pre seba ale aj Kanianku v histórii.

Poradie : 

  1. Čertík (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  2. Petrovics (voľný hráč)
  3. Trnka (Nitra) a Kubáň (K&M Trenčín)

5.-8. Vágai (Nitra)

        Jantoška (voľný hráč)

        Thoan (ALFA Zvolen)

        Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

 

Výsledky hráčov z Kanianky:

Pikna- Lošák(Fairplay Martin) 6:7

-          Kučera (1.BC Komárno) 4:7

celkovo 17.-24. miesto

Jantoška – Štefunko (Nitra) 7:6

-          Kučera 7:5

-          Tomša (K&M Trenčín ) 7:2

-          Kubáň (K&M Trenčín) 8:9

celkovo 5.-8. miesto

Havier – Čertík 2:7

-          Balcar (K&M Trenčín) 7:6

-          Páczer (1. BC Komárno) 7:4

-          Petrovics 3:9

celkovo 5.-8. miesto

Čertík – Škultéty (Snooker Radoľa) 7:3

-          Havier 7:2

-          Petrovics 5:7

-          Lošák 7:0

-          Thoan 9:7

-          Kubáň 9:8

-          Petrovics 9:5

celkovo 1. miesto

 

Nedeľa 25.4.04, ALFA pohár, 5. kolo, tradičných 32 hráčov

Aj napriek bohatému programu a sa vo Zvolene opäť zišiel kompletný pavúk. Aj keď z prvej trojice priebežného poradia  a hráčov, ktorý boli v prvej štvorke vo všetkých kolách chýbali hneď dvaja – Čertík uprednostnil po sobote oddych a Sľuka po skúsenostiach z minulého kola, keď sa dohralo o pol dvanástej večer, a tentokrát idúc na nočnú zmenu už u v nedeľu o desiatej večer radšej neriskoval. Šanca sa tak otvorila pre ďalších hráčov. Napríklad aj pre ďalšieho navrátilca, zatiaľ len na turnaje regionálne – Mareka Košča z Banskej Bystrice, alebo v sobotu výborne hrajúceho Jantošku, či už dlhšiu dobu veľmi pekne hrajúceho Miša Rybu. Ten nakoniec aj postúpil do semifinále z vyhratej strany, po výhre nad Thoanom a spolu s ním aj „evergreen“ Havier. Z prehratej strany opravu zvládol Thoan a posledným do semifinálovej partie bol práve spomínaný Košč.

V semifinále Havier zdolal Thoana 7:4, v tom druhom Košč prekvapivo vyhral s Rybom a vo finále Košč dokončil víkend prekvapení, keď porazil aj Haviera – podľa očitých svedkov s veľkou dávkou šťastia. Vo vyrovnanom zápase o 3. miesto vyhral Thoan nad Rybom 7:6.

Poradie :

  1. Košč
  2. Havier
  3. Thoan
  4. Ryba

 

Výsledky 5. kola aj premiešali priebežným celkovým poradím – aj keď nie na čele, tam je stále Havier, zvyšujúci svoj náskok (1088 bodov), na druhé miesto sa však dostal Thoan (1024 bodov), na treťom mieste je už s odstupom Čertík s 832 bodmi, štvrtý je Sľuka so 768 bodmi a Rybovi stačilo výborné umiestnenie len na udržanie 5. miesta a zníženie odstupu (576 bodov).

 

Ďalší program:

Na budúci víkend je na programe voľno, hráči extraligového družstva z Kanianky však majú predbežne dohodnutú dohrávku s LAVOSom Bratislava práve na 1.mája. Medzitým by sa mal dohrať aj odložený ťahák extraligového programu medzi MISTANOM Trnava a 1. BC Komárno. O týždeň neskôr je na programe 6. kolo ligových súťaží – extraligové Kanianske družstvo má voľno, rezerva privíta v dôležitom súboji doma zatiaľ posledné družstvo Saturnusu Devils Komárno.

O všetkom vás budem priebežne informovať.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka