Čertík(N)oviny - 13 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom – tentokrát bol na programe voľný víkend, ale z neho by som spravodaj asi nepísal, takže niečo sa predsa len hralo – konkrétne jeden z odložených (a veľmi dôležitých) zápasov v Extralige družstiev.

 

Sobota 1.5.2004, Extraliga družstiev- dohrávka 5. kola

LAVOS Bratislava – BK Autodoprava Iliaš Kanianka 6:3

V zápase išlo obom družstvám o veľa – Kanianka by prípadnou výhrou zostala v boji o najvyššiu priečku a vo veľmi výhodnej pozícii, LAVOSu išlo presne o to isté – v prípade prehry by totiž na Kanianku strácali už 2 body. Už hra č.8 naznačila, že do „Európy“ sa lepšie zobudili domáci hráči – Klobučník nedal Havierovi veľa šancí a jasne ho zdolal 8:2. Potom aj Stano Struhár pridal výhru nad trápiacim sa Sľukom a v tej istej chvíli vyhrával Oliver Struhár s Čertíkom 7:4. Začiatok tohto konkrétneho zápasu mal však opačný scenár – Čertík vyhral o rozstrel, hneď zahral 2 čisté hry, mohol pridať aj tretiu, posledná farebná len tesne nedošla do jamky – a Čertík znervóznel. Viedol síce 3:2, potom však kopil chyby a Struhár ich dobrou hrou využíval – otočil na 6:3 a potom aj na spomínaných 7:4. Čertík však znížil na 6:7. Za tohto stavu mal Struhár hneď niekoľko šancí na dohratie, nakoniec pri poslednej farebnej sa snažil získať čo najlepšiu pozíciu na čiernu, silne hranú guľu mu však vyklepalo. Čertík to so šťastím dohral – mal len jednu farebnú, pri nej mu takmer padla biela do stredu, zachránila ho len súperova farebná, ale po kontakte s ňou sa len tak-tak nezašil... Aj za stavu 7:7 mal Čertík šťastie – zahral 3 gule, potom si však nenahral a nemal čo hrať. Struhár dohral všetko, na záver si však nechal ťažkú čiernu, ktorú nedal. Čertíkovi nechal ťažkú guľu – ten ju však dal a aj napriek zlej nahrávke na predposlednú farebnú to nakoniec dohral a s riadnou dávkou šťastia tak zachoval akú takú nádej pre Kanianske družstvo. Nie však nadlho – v hrách č.9 sa Sľukovi  stále nedarilo a prehral aj s Oliverom Struhárom, vzápätí po vyrovnanom priebehu (bolo 8:8) prehral aj Havier so Stanom Struhárom a keďže ani Čertík nedokázal odporovať zo začiatku nepresnému Klobučníkovi, domáci mali body v suchu už po hrách č.9, čo sa určite nečakalo. V hre č.14/1 Sľuka zavŕšil svoj čierny deň a prehral jasne s Klobučníkom. Havier sa konečne rozohral a nedal šancu Oliverovi Struhárovi, Stano Struhár zápas Čertíkovi, ponáhľajúc sa a prehrávajúc o 20 bodov vzdal – to však stačilo len na kozmetickú úpravu výsledku...

Po tomto výsledku obe družstvá teda zostali v hre o medaily, ale v lepšej pozícii je LAVOS – Kanianske družstvo nevyužilo veľkú šancu odpútať sa od svojho súpera, keď zápas sa nevydaril najmä inak tradičnej opore Sľukovi.

Druhý odložený zápas MISTANO Trnava – 1.BC Komárno je ešte stále neodohraný a práve tento megašláger viac napovie, ako to bude vyzerať na horných poschodiach tabuľky. Jedno je však isté – tohtoročná sezóna bude veľmi vyrovnaná a zaujímavá.

 

Ďalší program:

V sobotu 8.5. je na programe 6. kolo ligových súťaží – extraligové Kanianske družstvo má voľno, rezerva privíta v dôležitom súboji doma zatiaľ posledné družstvo Saturnusu Devils Komárno. O týždeň neskôr, v sobotu 15.5. sú na programe ďalšie, už druhé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska, tentokrát v hre na malých stoloch a v Radoli. No a v nedeľu 16.5. je na programe už 6. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka