Čertík(N)oviny - 15 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom – tentokrát bol na programe bohatý víkend, keď v sobotu sa hrali druhé Majstrovstvá Slovenska – konkrétne v hre č.9 na malých stoloch v Radoli. A vytrvalci si mohli ešte pridať (a že ich nebolo málo) – v nedeľu sa hralo už 6.kolo tohto ročníka ALFA pohára vo Zvolene.

 

Sobota 15.5.04, Majstrovstvá Slovenska v hre č.9 na malých stoloch, Radoľa, 19 hráčov

V Radoli sa zišla nie veľmi početná účasť, z Extraligy sa tam objavili dokonca len zástupcovia dvoch družstiev – kompletné družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka a Štefan Duban z MISTANO Trnava. Je to škoda, v Radoli vedia domáci vždy pripraviť príjemnú atmosféru – ani tentokrát nechýbal v cene štartovného pomaly už tradičný guľáš.

Hralo sa 2KO skrátené od 4 a hneď v predkole to vyzeralo kadejako s obhajcom titulu Čertíkom. S Gregasom z Martina zaspal úvod a za chvíľku bolo 1:4. Potom sa však predsa len spamätal a prekvapenie nepripustil. V ďalšom kole s Viesom so Sebechlieb zase zaspal koniec zápasu – po jasných 8:2 bolo zrazu 8:6 a mohlo byť aj 8:7, ale Veis schoval deviatku aj s bielou. Ostatní extraligisti postupovali bez väčších problémov do súbojov o medaily - teda až na Haviera, ktorý odohral s Výbochom z BK Martin vyrovnaný a veľmi ťažký zápas so šťastným koncom vo svoj prospech 9:8. No a Čertík sa tam nakoniec predsa len nedostal – zastavil ho mladý talent zo Zvolena Mišo Ryba po výhre 9:7. Ten však potom nestačil na Sľuku 4:9, v druhom zápase o postup do štvorky z vyhratej strany Havier porazil hladko Dubana 9:5. Na prehratej strane sa udialo ďalšie prekvapenie, keď obhajca Čertík podľahol nabudenému domácemu Tomašecovi opäť po zaspatom začiatku (0:4, neskôr 5:6, 5:8) nakoniec najtesnejšie 8:9. Za stavu 8:8 mal šancu na výhru Čertík, ale nemal čo hrať. Skúsil trojkombináciu 4-8-9, ktorá mu nevyšla, ale schoval sedmičku. Potom dohral všetky gule, ale nenahral si na deviatku – zariskoval ešte raz, tentokrát dlhý mantinel, ktorý mu nevyšiel a Tomašec ponúknutú šancu využil. Ten potom pripravil ďalšie prekvapenie, keď v zápase o medailu porazil aj Dubana, opäť najtesnejšie 9:8 a získal tak svoju prvú medailu z MSr. V zostávajúcom zápase o postup do štvorky sa stretli Ryba s Výbochom. Ryba vynikajúco začal, viedol už 6:1, potom však zabral aj Výboch a mohutne doťahoval – nakoniec to bol však Ryba, kto vyhral a tiež mal možnosť tešiť sa zo svojej prvej medaily z MSr.

V semifinále to vyzeralo, že prekvapeniam nie je koniec – Tomašec hral stále dobre a v zápase so Sľukom sa ujal vedenia 6:4. Sľuka však práve v tejto chvíli zabral a otočil na 9:6. Aj v druhom semifinále mal favorizovaný Havier na mále – Ryba s ním odohral úplne vyrovnanú partiu, v ktorej musela nakoniec rozhodnúť posledná hra, finále však bolo napokon extraligové – Havier v ňom lepšie začal (5:2) a náskok si udržal až do konca. Po tituloch v trikšotoch (2x) a snookri tak získal svoj prvý biliardový titul, aj keď v netradičnej disciplíne. Titul je však vždy titul a určite poteší.

Poradie

  1. Havier
  2. Sľuka (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  3. Ryba (ALFA Zvolen) a Tomašec (Snooker Radoľa)

 

Výsledky kanianskych hráčov:

Pikna – Sľuka 2:9

-          Ondrušek (Snooker Radoľa) 9:7

-          Vanek (Zvolen) 6:9

celkovo 9.-12. miesto

Jantoška – Lošák 9:3

-          Sľuka 4:9

-          Tomašec 7:9

celkovo 9.-12. miesto

Čertík – Gregas (Martin) 9:5

-          Veis (Sebechleby) 9:6

-          Ryba (Zvolen) 7:9

-          Lošák 9:2

-          Tomšec 8:9

celkovo 7.-8. miesto

Sľuka – Pikna 9:2

-          Jantoška 9:4

-          Ryba 9:4

-          Tomašec 9:6

-          Havier 6:9

celkovo 2. miesto

Havier – Kašák 9:1

-          Výboch (BK Martin) 9:8

-          Duban 9:5

-          Ryba 9:8

-          Sľuka 9:6

celkovo 1. miesto

 

Nedeľa 16.5.04, ALFA pohár Zvolen 6. kolo, 41(!) hráčov

Na ALFA pohári sa tentokrát zišla netradičná účasť – namiesto tradičných 32 hráčov (a hráčok) bolo tentokrát v pavúku na regionálny turnaj neuveriteľný a rekordný počet 41 mien! Z tohto dôvodu sa muselo pristúpiť aj k inému hraciemu systému – hralo sa 2 KO skrátené od osmičky.

Keď sa v prvých štyroch kolách do semifinále dostala vždy tá istá štvorica hráčov (Havier, Thoan, Sľuka a Čertík), vyzeralo to, že budú dominovať celý ročník. Nie je bez zaujímavosti, že každý z nich vyhral jedno kolo. Keď sa v 5. kole čakalo, kto z nich si pripíše druhý tohtoročný triumf, z ničoho nič sa objavil po dhej dobe mladý Bystričan Košč a turnaj prekvapivo vyhral. Spomínaná otázka sa presunula teda do 6. kola, odpoveď sa však ani v tomto kole nenašla. Poďme však pekne po poriadku – z nasadených hráčov postúpil do osmičky z vyhratej strany iba Havier – čerstvý medailista Ryba prehral hneď vo svojom prvom zápase s Jantoškom, nakoniec však po prehratej strane do osmičky postúpil. Čertík tiež zaváhal, keď v zápase s nevyspytateľným Antoškom viedol už 4:2, za tohto stavu po vyčistení celého stola však nedal stredne ťažkú deviatku a to sa mu vypomstilo – Antoškovi vzápätí padlo eso a keď Čertík pri štyroch guliach na stole schoval s hranou guľou aj bielu, Antoškovi už nezostalo nič iné, ako dohrať a vyhrať. Na prehratej strane vyhral Čertík hladko dva zápasy , avšak potom, čo Thoan prehral v zápase o postup na vyhratej strane s Koščom, bolo jasné, že jeden z nasadených v osmičke bude chýbať – v zápase o postup sa totižto stretli spolu. Vo vyrovnanom zápase rozhodli 2 veci – Čertík hneď v prvej hre schoval deviatku aj s bielou a v ďalšom priebehu Thoan, keď nemohol hrať, výborne zašíval – nakoniec vyhral 6:4. Z prehratej strany ešte postúpili Kružík, Veis a spomínaný Ryba, z vyhratej tam už boli Antoška, Košč a Jantoška. Do semifinále nakoniec postúpili Thoan (s Jantoškom 7:3), Havier (s Veisom 7:3), Antoška (s Rybom 7:4) a aj Kružík (s Koščom tiež 7:4). V semifinále Havier výborne začal s Thoanom a ujal sa vedenia už 5:0, ani to mu však nestačilo a nakoniec prehral najtesnejšie 6:7, keď nevyužil hneď niekoľko šancí. V druhom nedal rozbehnutý Antoška šancu Kružíkovi a po hladkom víťazstve 7:0 postúpil do finále. A keďže som písal, že odpoveď sa nenašla, bol to práve on, kto turnaj vyhral – vo finále zdolal Thoana 7:5. O súboji o tretie miesto dominoval Havier (7:2).

Poradie:

  1. Antoška
  2. Thoan (obaja ALFA Zvolen)
  3. Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  4. Kružík

V celkovom poradí sa poradie nezmenilo, ale odstupy sa veľmi stenčili – stále vedie Havier s 1334 bodmi, Thoan sa priblížil (1311 bodov), tretí zostal Čertík (955 bodov), štvrtý je stále Sľuka (768 bodov), ale už len tesne pred Rybom (740 bodov), megavýsledkom sa na šieste miesto a na dohľad so 685 bodmi dostal tohtokolový víťaz Antoška.

 

Ďalší program :

Na budúci víkend v sobotu 22. a v nedeľu 23.5. nás čaká na Slovensku biliardový sviatok – v Komárne sa uskutoční druhé tohtoročné kolo súťaže pre hráčov bývalých stredo a východoeurópskych krajín – Best of East. O týždeň neskôr je na programe ďalší sviatok – Majstrovstvá Slovenska v snookri v Kanianke, konkrétne v sobotu 29.5., začiatok o 10:00. Zároveň sa bude hrať aj 5. kolo Kanianskeho pohára v hre č.9. Všetkých srdečne pozývame.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka