Čertík(N)oviny - 16 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom – tentokrát bol na Slovensku biliardový sviatok v podobe 2. kola medzinárodnej súťaže Best of East – pod hlavičkou Európskej federácie EPBF je to súťaž určená pre hráčov bývalých východoeurópskych krajín.

Sobota a nedeľa 22.-23.5.04, Best of East, 2. kolo, Komárno, 92 hráčov

Systém turnaja bol určený vopred na všetky kolá, a ten hovorí, že sa ako prvé kolo sa hrá 16 skupín po 6 hráčov, každý s každým do 5 vyhratých hier. Kto narátal 96, rátal správne, toľko aj bolo pôvodne prihlásených a na mnohých sa ani nedošlo, lebo sa hlásili už po naplnení stanovenej kvóty. Lenže život je nevyspytateľný – dvoch ruských hráčov (medzi nimi aj vynikajúci Konstantin Stepanov) nepustili na Slovensko kvôli chýbajúcim vízam, Jantoška sa zranil v podvečer súťaže, a do rána sa už „nevykuríroval“ a tak nakoniec hralo spomínaných 92 hráčov – medzi nimi drvivá väčšina Poliakov (okolo 40), 20 Slovákov a ďalší hráči z Maďarska, Česka, Bulharska, Rumunska, Chorvátska a Srbska&Čiernej hory.

Spomínaný systém – pre úplnosť ešte doplním, že prví dvaja z každej skupiny postupujú do 32ky, ktorá sa už hrá jednoduchým KO do 7, od semifinále potom do 9, s tým, že sa hrá aj o 3. miesto – je dosť záludný, a prebiť sa ďalej je veľmi, veľmi ťažké. Nie raz rozhoduje nie každý zápas, ale každá vyhratá, či prehratá hra, či netrafená guľa, čo je náročné na psychiku a vyrovnanosť výkonov. O záludnosti systému najlepšie svedčí napríklad fakt, že zo skupiny nepostúpil jeden z najlepších hráčov, niekoľko násobný víťaz tohto turnaja a mimo iného aj Majster Európy Sandor Tot z Maďarska, ani iní známi a dobrí hráči.

Keď sme už pri Totovi, v jeho skupine sa vyskytli aj dvaja Slováci – slovenský reprezentant Jaro Polách z 1.BC Komárno a mladý talentovaný Peter Leitman z BK Autodoprava Iliaš Kanianka. A obaja sa v tejto ťažkej skupine nestratili, Polách dokonca z tejto skupiny postúpil! Porazil aj spomínaného Tota a keďže ten prehral aj s Bulharom Bechevom, už po dvoch kolách mal dve prehry. Leitman síce dostal od Tota riadny výprask (podľa očitých svedkov to trvalo 7 minút), keď bol len 3krár pri stole a ani raz nemal čo hrať, ale bol to práve on, kto jediný v skupine porazil Polácha a to jasne 5:1. Leitman vlastne až do posledného kola miešal postupové karty v tejto skupine – na posledný zápas nastúpil proti Bulharovi Bechevovi a v prípade výhry by mal 3 výhry a 2 prehry ako práve Bechev aj Tot. Peťo však prehral 3:5, a tak postúpil Bechev. Keď však zosumarizujeme vystúpenie tohto len dva roky biliard hrajúceho mladého chlapca na prvom takomto významnom podujatí dôjdeme k veľmi pozitívnemu výsledku – výhra nad Poláchom, okrem zápasu s Totom vyrovnané zápasy (nespomínal som prehru 4:5 s Fauzstom z HU), do poslednej chvíle možnosť postúpiť – jednoznačne prísľub do budúcnosti. Polách len potvrdil, to, čo ukázal ne ME v Prahe – že dokáže nielen hrať vyrovnanú hru z hráčmi európskej širšej špičky, ale ich aj porážať.

V ďalšej zo skupín „stváral divy“ ďalší hráč z Kanianky, Roman Havier – najprv porazil Belu z MONTASu Mochovce, potom síce zaspal úvod zápasu s Viziru z Rumnska, keď prehrával už 0:4, zápas však nakoniec vyhral 5:4. A potom dokonca porazil víťaza prvého tohtoročného kola Best of East, vynikajúceho poľského hráča Sniegockého 5:2! Ani prehra s ďalším poľským hráčom Berkecom mu už v postupe zo skupiny, spolu práve so spomínaným Sniegockým nezabránila.

Ďalší z kanianskych hráčov Čertík sa dostal do ťažkej skupiny – Čech Gavenčiak (momentálne hosťujúci v MISTANO Trnava) a Poliak Zajac patria k úzkej špičke vo svojich krajinách. O to bolo väčšie prekvapenie, keď obaja svoje úvodné zápasy prehrali – Gavenčiak s Bulharom Ivanovom a Zajac s krajanom Rylkom. Čertík prehral tiež – s Vargom zo SATURNUSu Komárno 4:5. Po druhom kole zostal bez prehry už len Varga, ktorý porazil 5:4 Rylka, na druhom konci tabuľky sa po prehre so Zajacom s dvomi prehrami po dvoch zápasoch ocitol nečakane Gavenčiak. Nakoniec to však boli predsa len Zajac s Gavenčiakom, ktorí sa „prehrýzli“ do druhého dňa – Gavenčiak vyhral ďalšie dva zápasy a potom aj rozhodujúci o postup s Rylkom. Čertík po dobrej hre a výhre v druhom zápase s Ivanovom mohol dokázať aj viec – s Rylkom prehral síce 2:5, ale od stavu 2:2 mal v každej hre šancu vyhrať, aj s Gavenčiakom, nebyť zbytočných lacných chýb v rozhodujúcich chvíľach, mohol uhrať viac ako prehru 3:5. O prehre so Zajacom 0:5 ani nehovoriac – úplne spackaný zápas, Zajacovi stačilo dohrávať otvorené stoly, keď mu Čertík vyriešil problémy na stole a netrafil nejakú guľu (Zajacovi nepadalo z rozstrelu a tak mal Čertík šancu v každej hre...). Mimochodom, aká to vlastne bola ťažká skupina sa ukázalo na druhý deň, keď sa Zajac aj Gavenčiak dostali do štvrťfinále, to však nebolo všetko...

Zo Slovákov sa do 32ky dostali ešte ďalší dvaja - Rado Ratkovič z MISTANO Trnava s prehľadom a bez prehry vyhral svoju skupinu, a našu štvoricu doplnil Jano Kučera z 1.BC Komárno. Inak sa do 32 dostalo 16 (!) Poliakov, Slováci boli so spomínanými 4 hráčmi druhá najpočetnejšia krajina, nasledovali Česi, Rumuni a Bulhari (po 3 hráčov), po jednom hráčovi mali Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko&Čierna hora.

Slovákom sa v 32ke darilo, keď až traja postúpili ďalej, čo bolo aj maximum, keďže jedna dvojica bola slovenská – Kučera porazil Ratkoviča 7:6. Polách potvrdil dobrú formu a porazil nebezpečného Poliaka Hejduka 7:5, Havier rovnakým rozdielom porazil ďalšieho Poliaka Lopotka. Do štvrťfinále sa však už žiadny zo Slovákov nedostal – Kučera prehral najtesnejšie 6:7 s Gavenčiakom, Polách nestačil na ďalšieho z radu vynikajúcich poľských hráčov Rogalského a prehral 5:7, no a Havier si po dobrej hre počas celého turnaja krutú prehru 1:7 so 17 ročným českým juniorom Žalmanom ani nezaslúžil – treba však podotknúť, že Žalman hral naozaj vynikajúco.

Vo štvrťfinále na seba narazili hráči zo spomínanej skupiny v ktorej boli aj Varga s Čertíkom, Zajac s Gavenčiakom a Gavenčiak ukázal, že sa medzičasom už výborne rozohral – vyprevadil Zajaca po víťazstve 7:2. Žalman nestačil na výborného Rumuna Cristeu (5:7), mladý Radulovič zo Srbska&Čiernej hory prekvapivo jasne zdolal Rogalského a tak jediným Poliakom, ktorý postúpil do semifinále bol nakoniec Turkowski po výhre 7:4 nad už tiež spomínaným Bechevom z Bulharska.

semifinále potom rozbehnutý Gavenčiak „prevalcoval“ Raduloviča 9:1. Druhé semifinále bolo o čosi vyrovnanejšie, nakoniec však vyhral Turkowski 9:6. Mimochodom Turkowski je bývalý juniorský Majster Európy, niekoľko posledných sezón však výkonnostne stagnoval a medzi veľkými poľskými menami chýbal. Teraz sa však zrejme vracia do formy – na 1. kole Best of East bol štvrtý a tak mu teraz toto víťazstvo v semifinále dokonca zabezpečilo priebežné celkové vedenie po 2. kole, k čomu mu samozrejme pomohli aj ostatné výsledky, najmä zaváhania hráčov pred ním – minulokolový Sniegocki skončil na 17. mieste (po prehre so Žalmanom), Zachar sa ani nekvalifikoval zo skupiny (v tej bol tiež Žalman..., ale aj naši Duban s Trnkom (ten Zachara aj porazil (5:2), čo je isto cenné víťaztsvo)), no a Rogalski skončil na 5. mieste. A „veľké“ poľské mená ako Babica či Rotter, ktorý pravidelne robia vietor aj na Eurotouroch (spomeňme len posledný vynikajúci výsledok Babicu, ktorý skončil na Eurotoure Diamond „9“ v Nemeckom Sindelfingene pred dmoni týždňami na 3. mieste) skončili ešte horšie. Ešte jedna zaujímavosť – v 1. kole Best of East v Poľsku bolo v 16tke 15 (!) Poliakov a Sandor Tot. Takže toto kolo bolo oveľa pestrejšia a aj zaujímavejšie.

Vo finále potom rozbehnutý Gavenčiak dokonal svoje dielo a po výhre 9:7 nakoniec turnaj vyhral. Kto by však na neho stavil po dvoch kolách v základnej skupine? V skutku zaujímavý systém, ale klobúk dole pred Gavenčiakom, že ho takto dokázal využiť – k tomu však treba okrem umenia aj riadnu dávku šťastia a na tomto turnaju Gavenčiakovi nechýbalo ani jedno. Gratulujeme!

A v zápase o 3. miesto, v Balkánskom derby, mladý Radulovič porazil rovnako 9:7 Cristeu.

Výsledky:

1. Gavenčiak (Česko)

2. Turkowski (Poľsko)

3. Radulovič (Srbsko a Čierna hora)

4. Cristea (Rumunsko)

5. Rogalski

    Zajac (obaja Poľsko)

    Bechev (Bulharsko)

    Žalman (Česko)

 

Priebežné poradie po 2. kole

  1. Turkowski 160 bodov
  2. Rogalski 155 bodov
  3. Sniegocki (všetci Poľsko) a Gavenčiak (Česko) 150 bodov

 

Ešte výsledky kanianskych hráčov:

Havier – v skupine Sniegocki (PL) 5:2), Szalay (HU) 5:3, Berkec (PL) 2:5, Bela (SR) 5:3, Viziru (RO) 5:4, v pavúku potom Lopotko (PL) 7:5, Žalman (ČR) 1:7 a celkovo 9.-16. miesto.

Leitman – Tot (HU) 0:5, Polách (SR) 5:1, Fauszt (HU) 4:5, Sedliszky (ČR) 5:2, Bechev (BL) 3:5, celkovo (podľa predbežnéj kalkulácie) v skupine 4. miesto a tým  49.-64. miesto

Čertík – Varga (SR) 4:5, Ivanov (BL) 5:2, Rylko (PL) 2:5, Gavenčiak (ČR) 3:5, Zajac (PL) 0:5, celkovo v skupine 5. miesto a tým 65.-80. miesto

Pikna – u neho mená súperov nepoznám, viem len číslené výsledky 4:5, 1:5, 0:5 a 0:5, čo stačilo na 5. miesto v päťčlennej skupine a tým 65.-80. miesto

Na záver drobná poznámka – tentokrát musím za výdatnú pomoc pri príprave spravodaja poďakovať „vyslanému redaktorovi“ Romanovi Havierovi, ktorý mi, popri výbornej hre, sprostredkoval väčšinu informácií – hralo sa totiž na dvoch miestach a ja som bol v Saturnuse, kde sa hralo len 6 zo 16 skupín, navyše, keďže som nepostúpil, v nedeľu som už v Komárne na zápasy 32ky nebol vôbec.

Na úplný záver ešte jedna „pikoška“ od nášho vyslaného redaktora: cenu za najlepší ženský výkon na turnaji získala česká reprezentantka Kolínská, ktorá dokázala vyhrať v skupine 2 zápasy – ako náš redaktor zistil,  jeden vyhratý zápas bol WO a druhý diskvalifikácia, keď sa súper nedostavil na zápas v časovom limite...

 

Ďalší program :

Najbližší víkend, v sobotu 29.5. bude ďalší sviatok – Majstrovstvá Slovenska v snookri v Kanianke, začiatok o 10:00. Zároveň sa bude hrať aj 5. kolo Kanianskeho pohára v hre č.9 s dvojnásobným bodovaním. Všetkých srdečne pozývame – zabezpečené sú pekné vecné ceny, ako aj občerstvenie.

O týždeň neskôr, tentokrát v nedeľu 6. júna bude na programe už siedme tohtoročné kolo ALFA pohára vo Zvolene. Začiatok tradične v herni ALFA vo Zvolene od 10:00.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka