Čertík(N)oviny - 17 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždni som tu opäť so spravodajom – tentokrát bol na Slovensku biliardový sviatok v podobe záverečnej akcie prvej časti sezóny 2004 pre jednotlivcov – Majstrovstvá Slovenska v snookri, ktoré sa uskutočnili v Kanianke. Zároveň s nimi sa v Kanianke uskutočnilo aj 5. kolo Kanianskych biliardových hier, pri príležitosti MSr, dvojnásobne bodovaných.

 

Sobota 29.5. 04, Majstrovstvá Slovenska v snookri, Kanianka, 31 (!!!) hráčov

V Kanianke sa zišlo doslova neuveriteľných 32 hráčov (doposiaľ bolo najviac na MSr 16 hráčov minulý rok), a keďže k dispozícii bol len jeden snookrový stôl, z Majstrovstiev v snookri sa zároveň stali aj majstrovstvá v trpezlivosti a vytrvalosti – finále sa dohralo o 2:45 nad ránom... A to sa nakoniec ešte hralo na dvoch stoloch – organizátori mali z klubu Snooker Radoľa požičanú ešte jednu sadu gulí (aj takto – ĎAKUJEME do Radole) a muselo sa hrať aj na klasickej poolovej deviatke. Inak by sa hralo hádam ešte aj teraz. Vráťme sa však na úplný  začiatok.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj starosta obce Kanianka p. Emil Mendel, poslanec obecného zastupiteľstva ing. Marián Baláž aj generálny sekretár SBiZ p. Ľubomír Lošák. Pán Mendel všetkých účastníkov privítal na pôde obce a poprial im, aby sa v Kanianke dobre cítili aj napriek tomu, že vyhrať všetci nemôžu. Zároveň im poprial veľa športového šťastia. Pán Lošák v príhovore vyzdvihol podporu obce Kanianke, ktorú poskytuje biliardovému športu a prezentoval myšlienku, aby príklad Kanianky využili aj iné kluby napr. pri svojich jednaniach s mestskými či obecnými zastupiteľstvami podľa princípu, že keď to takto ide v Kanianke, prečo by to nemohlo aj inde. Na záver otvorenia ešte Roman Čertík, predseda BK Kanianka poďakoval všetkých sponzorom, vďaka ktorým boli ceny pre hráčov naozaj bohaté:

 

SBiZ – sponzoroval najväčší break turnaja 1000 SK, v prípade nad 100 bodov 2000 SK

Obec Kanianka - sponzorovala najväčší break turnaja pohárom

CWA s.r.o. – množstvom reklamných predmetov a veľmi pekných vecných cien

Mountfield Slovakia – tričká

Lekáreň Barbora Handlová – vitamínové balíčky

Benystav Bojnice – tričká

Mobil bazár Vtáčnik Prievidza – príslušenstvo k mobilným telefónom

Diskoclub Space Prievidza – voľný vstup

Matrix club Kanianka – občerstvenie (pre hostí)

VÍNOP Masárová Kanianka – občerstvenie (pre hostí)

Pizzeria Aréna Kanianka – občerstvenie (pre hráčov – pol pizze na osobu)

Topvar Topoľčany – občerstvenie (pre hráčov – Topvarkofa alebo pivo nealko)

 

Mediálne spolupracovali – týždenník občanov Hornej Nitry PRIEBOJ a občasník Kaniansky informátor

Potom sa už začalo hrať. Konkurencia bola nielen početná ale aj kvalitná – veď mená ako Havier, Sľuka, Michač, Výboch, Vavro, Kubáň, Jantoška, či nastupujúci mladí Leitman či Svítok nie sú žiadni začiatočníci, aj keď snooker sa zase až tak často nehráva. Hneď v úvodnom kole sa zrodilo niekoľko prekvapivých výsledkov, keď obhajca bronzovej medaily z minulého roka a predvlaňajší Majster Slovenska Jantoška prehral s Rybom so Zvolena, ani prehra Vavra s klubovým kolegom Tomšom sa možno nečakala, ale Tomša neskôr ukázal, že to vôbec nebola náhodná výhra. Na prehratej strane sa hneď v prvom zápase rozlúčil so súťažou Jantoška, potom čo vypadol s Antoškom a dovŕšil tak načaté prekvapenie z prvého kola.

druhom kole sa na vyhratej strane už zrodili zaujímavé dvojice – Sľuka zdolal Haviera v derby domácich hráčov, Čertík zdolal Michača a v ďalšom domácom derby vyhral Svítok nad Leitmanom (obhajoval striebro z minulého roka), Tomša pokračoval v dobrej hre a vyhral aj s Kršekom z Bratislavy, ďalej postúpili aj Mokrý (obhajca bronzu z minulého roka), Kubáň, Henc a aj domáci neregistrovaný Švorc. Na prehratej strane sa zrodilo obrovské prekvapenie, keď Braňo Vies zo Sebechlieb prvýkrát porazil Romana Haviera a tak ďalší z potencionálnych favoritov vypadol.  Vypadol aj Antoška po prehre s Leitmanom (a nemusel – pri troch guliach na stole však namiesto jasnej dohrávky po faule Leitmana mu nechal situáciu zopakovať, po následnom údere však už takú dobrú situáciu nemal a doplatil na to...), ako aj Michač, ktorého porazil Vavro – po prehre s Tomšom rozohrávajúci sa k dobrej hre.

V zápasoch o postup do osmičky z vyhratej strany (hralo sa skrátené 2 KO od osem) Sľuka nedal šancu trápiacemu sa Čertíkovi (75:6), Kubáň porazil Henca, Svítok ukončil víťazné ťaženie neregistrovaného Švorca a Tomša sa dostal ďalej aj cez Mokrého

Na prehratej strane pravidelný účastník Snookrovej ligy v Kanianke Thoan prekvapivo vypadol s Kršekom, Veis už ďalšie prekvapenie nespôsobil s prehral so stále lepším Vavrom. V zápasoch o postup z prehratej strany, už tesne pred polnocou sa najprv trápiaci sa Čertík vytrápil s Vanekom a vyhral len najtesnejšie o čiernu guľu, o jediný bod, keď Vanek nevyužil príležitosť zápas ukončiť vo svoj prospech (celý čas výrazne viedol), v zápase medailistov z minulého roka sa šancu na obhajobu zachoval Leitman po výhre nad Mokrým, Vavro pokračoval v dobrej hre a porazil aj Henca a posledný do osemfinálovej partie sa stal Kršek, ktorý zdolal domáce neregistrované prekvapenie Andreja Švorca.

V osemfinále  sa odohrala obrovská dráma v zápase medzi Sľukom a Vavrom – náskok získal Vavro a keď sa zdalo, že už už vyhral, Sľuka dohral zostávajúce gule a vyrovnal. Po vytiahnutí čiernej znova na stôl sa v jednom z úderom podarilo Vavrovi schovať bielu, Sľuka však nezahral dobre takticky a tentokrát vyrovnal Varvo. Čierna sa opäť vytiahla a nakoniec bol šťastnejší Vavro a postúpil do semifinále. Druhým semifinalistom do partie a zároveň aj druhým Trenčanom do partie sa stal Tomša, ktorý aj druhýkrát zdolal Kršeka a získal tak svoj prvý biliardový pohár – a náramne mu „chutil“. Trenčiansku zostavu v semifinále mohol doplniť ešte aj Kubáň, v zápase s Čertíkom však ťahal za kratší koniec, a tak Kanianka vyrovnala počet v semifinále na 2:2 – posledným semifinalista musel byť z Kanianky – a tentokrát vyhral Leitman, ktorý oplatil Svítkovi prehru z kvalifikácie.

Semifinále bolo klubové a bolo jasné, že Majstrom Slovenska bude niekto prvýkrát – najprv Vavro oplatil Tomšovi prehru z prvého kola, v druhom zápase prekvapivo vyhral celý deň trápiaci sa Čertík nad oveľa lepšie hrajúcim Leitmanom – práve v tomto zápase sa však Čertíkovi darilo.

Finále začalo o druhej nad ránom a lepšie ho začal Čertík. Za stavu 23:18 ho však Vavro zašil a Čertík túto situáciu trikrát smolne nevyriešil – najprv tesne červenú minul, potom biela zastala hádam pol centimetra pred červenou guľou a potom ju znova obišiel. Vavro sa tak dostal do vedenia, z Čertíkovho tága sa vytratil pokoj a už nenašiel dostatok síl, aby presnejšie hrajúcemu Vavrovi vzdoroval – ten tak získal svoj prvý titul. A Trenčania sa stali najúspešnejšou výpravou!

Poháre potom už tesne pred treťou odovzdával poslanec obecného zastupiteľstva Ing.Marián Baláž, ktorý zároveň ocenil vytrvalosť medailistov – veru aj bolo čo, súťaž trvala 16 hodín!

V súťaži o najväčší break boli nakoniec dvaja víťazi – Vlado Vanek zo Zvolena a domáci Eugen Sľuka, aj keď Eugen mal šancu vyhrať túto súťaž celú pre seba – nedal však v zápase s Vavrom ľahkú čiernu, ktorou by v tom čase platný a nakoniec víťazný break prekonal – mimochodom, bolo to 28 bodov (Vanek 56 na malom stole, bolo dohodnuté, že nábeh z malého stola sa vydelí dvomi)

 

Výsledky:

1. Vavro (K&M Trenčín)

2. Čertík

3. Leitman (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka) a Tomša (K&M Trenčín)

5. Kršek (LABENE Bratislava)

    Sľuka

    Svítok (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

    Kubáň (K&M Trenčín)

 

Súťaž sa (dvojnásobne bodovaná) zaratávala aj do Snookrovej ligy v rámci Kanianskych biliardových hier. Tam sa na čele udržal a svoj náskok zveľadil Čertík s 810 bodmi, na druhé miesto sa dostal jedinou účasťou a víťazstvom Vavro so 498 bodmi, tretí zostal Sľuka (468 bodov) a na štvrté sa dostal Leitman (406 bodov). Naopak, najväčší prepad zaznamenali Jantoška – a to z druhého až na  13. miesto a neprítomný Hromada zo štvrtého na 15. miesto

 

Kanianske biliardové hry, 5. kolo, 34 hráčov.

Popri snookri sa v Kanianke odohral aj výborne obsadený biliardový turnaj – popri všetkých snookrových hráčoch ešte aj traja ďalší, a vytvorili tak v Kanianke účastnícky rekord. A tak ako aj na snookri – štartové pole nebolo len početné, ale na regionálny turnaj aj veľmi kvalitné. A ak sa v snookrovom turnaji udiali prekvapenia, tak o tomto turnaji v hre č.9 to platí dvojnásobne.

Už v prvom kole sa na prehratú stranu pobrali Havier, po prehre s Jantoškom 3:4 a aj Thoan po jasnej prehre 0:4 s výborne hrajúcim Svítkom. Prehrali aj Leitman s Michačom, tiež 3:4 a po prehre 0:4 s Kubáňom na prehratú stranu prešiel aj Horný – možno nie prekvapenie, ale z hľadiska ďalšieho vývoja turnaja určite zaujímavý výsledok.

Po ďalšom kole sa na prehratú stranu dostali aj ďalší hráči, ktorých obyčajne v tomto štádiu turnaja obyčajne na prehratej strane nevídať – Výboch prehral prekvapivo s Levrincom 1:4, Čertík s Michačom 3:4, potom čo mu ten za stavu 3:3 zahral strašnú „haluz“ na sedmičku (od dvoch mantinelov), aj s nahrávkou na rozhodujúcu deviatku, Vavro prehral s Habodászom a Tomša prekvapivo vyprášil Jantošku 4:0.

Na prehratej strane sa prekvapivo úplne rozlúčil s turnajom Havier po prehre s Vanekom, aj Výboch po prehre s rozohrávajúcim sa Horným 0:4. A keďže na seba narazili na prehratej strane aj Thoan s Čertíkom, ďalší z potencionálnych adeptov na dobré umiestnenie musel von – a po nepresvedčivej hre to bol Čertík. Ani Thoan sa však dlho v pavúku neohrial – ten hneď vzápätí prehral s nevyspytateľným Zvarkom. Na rovnakej úrovni na prehratej strane sa zrodili ďalšie prekvapenia – rozohraný Horný porazil domáceho Leitmana 5:4, a ani prehra Vavra s Hencom sa moc nečakala.

V zápasoch o postup do osmičky (hral sa 64 pavúk skrátený od 8) na vyhratej strane neuspel Michač s Kubáňom (2:5), Antoška s Gregasom z Martina, Svítok jasne zdolal Levrinca 5:1 a Sľuka Tomšu 5:2. Na prehratej strane potom uspeli Zvarka, ktorý po Thoanovi porazil aj Antošku (5:3), Michač porazil Henca 5:2, Horný porazil klubového kolegu Tomšu 5:4 (ten tvrdil, že na každom turnaji na ktorm sa zúčastní skončí na 9.-12. mieste, ako aj teraz...), a Jantoška zdolal prekvapenie turnaja Levrinca 5:2.

Vo štvrťfinále Jantoška prekvapivo zdolal extraligového Kubáňa 7:4, výborne hrajúci Horný jasne zdolal Gregasa 7:1 a Sľuka Zvarku 7:2. Najvyrovnanejší zápas bol medzi výborne hrajúcim Svítkom a Michačom. Svítok dával od samého začiatku viac gulí, nezvládal však koncovky – a prehrával 1:4. Potom znížil na 3:4, nenahral si však v ďalšej hre na deviatku a potom spravil na nej faul – 3:5. To však bolo zo strany Michača všetko – Svítok spresnil hru a otočil na 7:5.

V semifinále potom Svítok pokračoval vo výbornej hre a zdolal aj Sľuku (7:3), vynikajúco hrajúci Horný dokonca deklasoval Jantošku na nulu.

Vo finále čerstvo nominovaný juniorský reprezentant Svítok dokončil svoj vynikajúci deň ďalším výborným výkonom a zdolal prekvapenie turnaja Horného 7:2 a vyhral tak tento veľmi dobre obsadený turnaj. Zároveň tak potvrdil, že nominácia je namieste – bodaj by mu takáto forma vydržala až do ME – všetci mu to želáme.

V zápase o 3. miesto Sľuka zdolal Jantošku 7:2.

 

Výsledky :

1. Svítok (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

2. Horný (K&M Trenčín)

3. Sľuka (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

4. Jantoška (neregistrovaný)

 

V priebežnom poradí sa víťazstvom dostal na čelo Svítok s 972 bodmi, druhý je Jantoška s 818 bodmi, na tretie miesto sa dostal so 742 bodmi Sľuka. Čertíka stálo zlé umiestnenie prepad z čela až na štvrté miesto (635 bodov)

 

Kategória neregistrovaných hráčov:

  1. Jantoška
  2. Gregas a Zvarka

V priebežnom poradí si Jantoška vybudoval obrovský náskok s 818 bodmi pred Vanekom s 328 bodmi, na tretie miesto sa dostali Gregas so Zvarkom (272 bodov).

 

Ďalší program :

Najbližší víkend, už od piatka 4.6. bude v Komárne na programe významné medzinárodné juniorské podujatie – Kretschmarov-Ďurišov memoriál, jediné podujatie v EPBF kalendári pre juniorov mimo ME.

V nedeľu 6. júna bude na programe už siedme tohtoročné kolo ALFA pohára vo Zvolene. Začiatok tradične v herni ALFA vo Zvolene od 10:00.

No a o týždeň neskôr, v sobotu 12.6. je na programe 7. kolo ligových súťaží, ktoré uzavrie ich jarnú časť.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka