Čertík(N)oviny - 18 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po týždňovej odmlke (nestíhal som...) som tu opäť so spravodajom – pred týždňom bol bohatý program – v piatok 4. a v sobotu 5. júna Slovensko hostilo významné juniorské podujatie, jediné v kalendári EPBF okrem ME – Kretschmarov-Ďurišov memoriál, v nedeľu bolo na programe už 7. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

No a tento týždeň, v sobotu 12.6., sa ukončila prvá časť sezóny 2004 na zväzovej úrovni – na programe bolo posledné kolo prvej časti ligových súťaží.

 

Piatok a sobota 4.-5.6.2004, Kretschmarov-Ďurišov memoriál, Komárno, 13 družstiev

Z tejto udalosti mám len sprostredkované informácie – podľa nich bolo na turnaji 13 družstiev – početná účasť, ale prekvapivo chýbali Poliaci a napriek minuloročnému prísľubu neprišli ani zástupcovia škandinávskych krajín. Mimochodom, toto bol posledný ročník na Slovensku, od budúceho roka bude memoriál rotovať – a začne sa v Nemecku. Vráťme sa však k tomuto ročníku.

Hralo sa vo dvoch skupinách, každý s každým – jedna hra č.8 do 5, jedna hra č.9 do 7 a jedna hra č.14/1 do 75. Slovensko bolo zastúpené dvomi družstvami – juniorské v zostave s Kubáňom (K&M Trenčín), Svítkom a „omladeným“ Leitmanom (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka) a žiacke družstvo (Domján ml. (Saturnus Komárno), Švec (Kanianka) a Drobný (MISTANO Trnava)). Viac informácii mám o juniorskom družstve, tak sa pozrime na jeho výsledky.

Naši začali jednoznačným víťazstvom s Maďarskom 3:0 (Svítok – Botka 5:1, Leitman – Patak 7:0, Kubáň – Gergely 75:30). V druhom zápase nastúpili proti Česku2 a zopakovali výsledok z prvého zápasu, jednotlivé zápasy boli trošku vyrovnanejšie (Svítok – Broschel 5:0, Leitman – Kolínska 7:3, Kubáň – Doležal 75:71). Potom však prišla na rad prvá prehra, prekvapivo s Nemeckom2, ktoré tvorili juniorky. Leitman síce vyhral, Svítok však nie. Víťazstvo ešte mohol zabezpečiť Kubáň, ten však zle začal. Potom síce otočil a dostal sa do vedenia 69:63, na stôl sa však odstala jeho nemecká protihráčka a dohrala mu to... (Svítok – Kirschmann 3:5, Leitman – Klocke 7:3, Kubáň – Lange 69:75). Potom prišla na rad veľmi nešťastná prehra s Talianskom – Kubáň síce prehral osmičku, Svítok však mohol vyrovnať – pri stave 6:6 Talian nedal osmičku, Tomáš áno, potom mu však vyklepalo v jamke deviatku... Leitmanove víťazstvo už vyšlo navnivoč (Kubáň – Montani 3:5, Svítok – Moggio 6:7, Leitman - Leoni 75:63). V poslednom zápase naši nastúpili proti druhému družstvu Holandska a opať bodoval len Leitman – do tretice 1:2 (Svítok – Vink 3:5, Leitman – Plas 7:5, Kubáň – Ouwehand 45:75. Bilancia 2 víťazstvá a 3 prehry na postup samozrejme stačiť nemohla (postúpili Taliansko a Nemecko2), pri troške šťastia však v semifinále naše družstvo hrať mohlo. Výborne zahral najmä Leitman, ktorý absolvoval turnaj bez prehry. Žiackemu družstvu sa vôbec nedarilo – prehralo všetky zápasy a skončilo posledné. Z jeho skupiny postúpili Česko1 a Nemecko1.

Semifinále ukázalo, že druhá skupina bola predsa len silnejšia a tak sa vo finále opakoval zápas medzi Nemeckom a Českom. V skupine jasne 3:0 vyhrali Česi, vo finále sa im už Nemecko znova poraziť nepodarilo. V zápase o tretie miesto Taliani opäť porazili Nemecké juniorky.

Výsledky :

  1. Nemecko1
  2. Česko1
  3. Taliansko
  4. Nemecko2

 

Nedeľa 6.6, 7. kolo ALFA pohára Zvolen, 36 hráčov

Vo Zvolene sa zase zišlo veľa hráčov, aj konkurencia bola na regionálny turnaj veľmi dobrá. Čakalo sa, či v siedmom kole tohto ročníka ALFA pohára konečne vyhrá niekto pohár druhý krát. Hral sa 64 pavúk, 2KO, skrátené od 8.

Prvé prekvapenie sa zrodilo v 3. kole, keď Jantoška po dlhej dobe dokázal poraziť Čertíka. V rovnakom kole sa na prehratú stranu pobrali aj ďalší z doterajších víťazov – Antoška s nevyspytateľným Belom, Košč s výborným Thoanom, prekvapivo za kratší koniec ťahal aj Vanek s Čiefom. Na prehratej strane sa dve kolá žiadne veľké prekvapenia nekonali, v tom ďalšom však súťaž opustil prvý z doterajších víťazov – Košč, po prehre 1:5 s Máchalom, Čertík s Antoškom sa dostali po výhrach už do súbojov o postup do osmičky z prehratej strany. Na súperov však museli ešte chvíľku počkať. V zápasoch o postup na vyhratej strane sa zrodila doslova senzácia, keď pravidelná účastníčka turnaja Kačániová vychytila deň a šokujúco zdolala Belu 6:3.Ďalšími postupujúcimi boli Leitman, ktorý po výbornej hre zdolal Thoana 6:3, Havier, ktorý hladko zdolal Balciara 6:1 a Jantoška, ktorý sa vytrápil s Čiefom (6:4). Na prehratej strane potom Thoan nedal šancu Čertíkovi (6:1) a vyradil ho už na treťom turnaji po sebe veľmi zavčasu. Bela ďalšie prekvapenie nepripustil a vyhral s Kružíkom 6:2, takisto zdolal Antoška Balciara. Šokujúci priebeh mal zápas Máchala s Čiefom – Máchal viedol už 5:1, potom však nepochopiteľne dokázal zápas prešustrovať a prehral 5:6...

V štvrťfinále potom Havier jasne zdolal Čiefa 7:0, Kačániová už svoj najlepší výsledok nevylepšila po prehre s Thoanom 3:7, ďalšie 2 zápasy boli drámy – takmer menovci Antoška s Jantoškom to dotiahli až do rozhodujúcej hry – nakoniec vyhral Jantoška. Aj posledný zápas sa hral na maximálny počet hier, aj keď to tak zo začiatku nevyzeralo – Leitman totiž viedol už 6:3, nakoniec však Belovi podľahol 6:7.

V semifinále Bela zopakoval proti Jantoškovi drámu – tentokrát však v opačnom scenári – viedol už 6:2, Jantoška však dotiahol na 6:6, nepadlo mu však nič z rozstrelu a Bela to chladnokrvne dohral... V druhom semifinále sa presadil skúsenejší Havier nad Thoanom 7:5.

O zápase o tretie miesto už došli Jantoškovi sily a Thoanovi podľahol hladko 3:7.

Finále bolo opäť dramatické až do konca – lepšie začal Bela, viedol už 4:1, Havier však otočil na 5:4 vo svoj prospech. Potom viedol aj 6:5, Bela však dotiahol na 6:6. Za tohto stavu išiel Havier po deviatku trojkombináciou 1-7-9 – nedal a deviatka zostala v jamke. Bela po nej išiel tiež, karambolom bielou od jednotky – a úspešne! Po tretíkrát za sebou vyhral 7:6 a vyhral celý turnaj – 7. kolo a siedmy víťaz – to si ALFA veru nepamätá. Len by som chcel vidieť toho, kto by na Belu vsadil po prehre s Kačániovou...

Výsledky:

  1. Bela (MONTAS Mochovce)
  2. Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  3. Thoan (ALFA Zvolen)
  4. Jantoška (neregistrovaný)

V priebežnom poradí po 7. kole je na čele stýle Havier s 1586 bodmi, stále len veľmi tesne pred Thoanom (1527 bodov), tretí Čertík už stráca na prvú dvojicu dosť – má 1063 bodov.  

Sobota 12.6., Extraliga 7. kolo

MISTANO Trnava - K&M Trenčín odložené

LAVOS Bratislava – 1.BC Komárno 3:6

BK Autodoprava Iliaš - MONTAS Mochovce 9:0

Saturnus Komárno mal voľno

 

Dohrávka:

1. BC Komárno – K&M Trenčín 8:1

MONTAS Mochovce – LAVOS Bratislava 2:7

 

Komentár:

V Extralige sa predohrávalo, všetko čo bolo odložené, bez nejakých prekvapení. V poslednom kole sa však opäť neodohralo všetko – MISTANO Trnava svoj zápas s Trenčínom odložilo. V hraných zápasoch BK Autodoprava Iliaš Kanianka naložilo MONTASu Mochovce 9:0, keď vyrovnanejšie boli iba 2 zápasy – Čertík po úvodnej čistej hre začal chybovať a Gyurky otočil na na 2:4. Vtedy hral po rezstrele čistú hru, nepochopiteľne však nedal úplne jednoduchú čiernu – Čertík dohral, potom vyrovnal na 4:4, pridal so šťastím aj piaty bod, potom mu nepadlo z rozstrelu, Gyurky však nedohral, Čertík áno, vzápätí pridal čistú hru a zrazu bolo 7:4. Nakoniec vyhral Čertík aj ďalšiu hru a celý zápas 8:4. Ešte väčšiu drámu predviedli Sľuka s Belom, ktorý ukázal, že pred týždňom ALFA nevyhral len tak náhodou. Celý čas sa držal, viedol aj 10:9, ale nakoniec prehral . za stavu 10:10 však mal Sľuka veľké šťastie – šestka sa nedala dať, tak sa rozhodol zašívať. Šestku však nechcene dal od dvoch mantinelov a zašil sa na sedmičku.. Oblúkom však zapísal a nenahral, potom nasledovala výmena úderov na istotu. Nakoniec sa Sľuka rozhodol zariskovať ťažkú sedmičku a ako už toľkokrát, aj teraz v rozhodujúcej chvíli dal. A potom dohral aj osmičku s deviatkou.

V druhom hranom zápase majstrovské 1. BC Komárno potvrdilo svoje opäť majstrovské ambície a zdolalo vonku LAVOS Bratislava. Čelo tabuľky je však vyrovnané, prvé štyri družstvá sú zmestené do jedného bodu odstupu – súboj o titul a medaily bude veľmi zaujímavý.

 

Sobota 12.6.04, 1. liga, 7. kolo

 

Bastia Štúrovo – Fairplay Martin 5:4

Penguins Ružomberok - BK Martin 3:6

Snooker Radoľa - BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“ 3:6

Saturnus Devils Komárno – BCA B. Bystrica odložené

 

Komentár:

Šláger kola sa hral v Štúrove, kde vedúce domáce družstvo privítalo v tabuľke druhé družstvo BK Martin. Zápas bol veľmi vyrovnaný, nakoniec rozhodlo, že domáci mali Nedešovského, ktorý spravil 3 body a Haulíka, ktorý pridal body 2. Hosťom 2 body Michača a po jednom bode bratov Lisíkovcov nestačilo. Na druhé miesto sa tak dostalo druhé martinské družstvo, BK Martin, ktoré vyhralo v bez väčších problémov v Ružomberku, ktorý vyzerá byť vážnym kandidátom na vypadnutie – ak vypadnúť nechce, bude musieť na jeseň riadne zabrať!

Kanianska rezerva vyhrala aj tretí krát po sebe, tentokrát v Radoli 6:3 a dostali sa z najhoršieho – prestávku prečkajú na 5. mieste. Tradične zabrali Leitman so Svítkom, aj keď obaja prehrali s Tomašecom (všetky body za Radoľu práve on). Výborne im tentokrát sekundoval aj Hromada, ktorý vyhral oba svoje zápasy a výrazne tak prispel k víťazstvu. Pikna si na prvé víťazstvo v lige bude musieť počkať.

Odložený zápas trochu tabuľku skresľuje, akokoľvek, aj čelo tabuľky aj spodná časť sú riadne nahustené a čaká nás zaujímavá jeseň.

 

Ďalší program :

Do konca prvej časti sezóny už zostávajú len 2 regionálne turnaje – v nedeľu 20.6. to bude 6. kolo Kanianskych biliardových hier – s tradičným turnajom v hre č.9 OPEN a zvlášť neregistrovaných + snookrová liga. Ako vždy v Kanianke v herni na Novej ulici, od 10:00.

No a o týždeň neskôr, v nedeľu 27.6. už 8. kolo ALFA pohára vo Zvolene uzavrie prvú časť sezóny 2004.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka