Čertík(N)oviny - 2 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

krátka zimná prestávka po sezóne 2003 sa skončila už dávnejšie, ale až tento víkend sa začali aj ligové súťaže.

 

Sobota 31.1.04, prvé kolo ligových súťaží

Extraliga

Saturnus Komárno – Montas Mochovce 7:2

Autodoprava Iliaš Kanianka – Kutaj Markech Trenčín 6:3

BK Lavos Bratislava – Mistano Trnava 3:6

1. BC Komárno mal voľno

 

Komentár :

Extraliga začala s takmer nezmeneným obsadením – bola tak polorozšírená. Víťazné družstvo prvej ligy BK Martin sa do nej neprihlásilo, a tak riadiaci orgán súťaže rozhodol, že posledné družstvo Extraligy z minulého roka Saturnus Komárno nevypadne a do Extraligy sa doplnilo aj družstvo Montas Mochovce, ktoré skončilo v minulom roku v 1. lige na 3. mieste. Na budúci rok bude mať potom Extraliga 8 družstiev. Aj súpisky zostali takmer nezmenené – okrem nového družstva z Mochoviec bola už len jediná zmena, keď Saturnus Komárno dopísal na súpisku skúseného Štefana Vargu. Poďme sa však pozrieť na samotné zápasy.

V zápase v Kanianke sa stretli štvrtý z minulého ročníka s piatym. V hre č.8 lepšie začali domáci, keď po polročnej pauze opäť hrajúci Sľuka sa ukázal v starej forme a Čupalkovi veľa šancí nedal. Jasne vyhral aj Havier s Vavrom. Bilanciu domácich pokazil Čertík, ktorý opäť nenašiel spôsob ako poraziť Kubáňa, aj keď tentokrát to Kubáň vyhrať musel – Čertík potom ako v prvej hre schoval veľmi ťažkú poslednú farebnú guľu a nahral si dobre na čiernu, túto čiernu nedal a to ho tak vyviedlo z miery, že až do konca zápasu sa v podstate nespamätal – kopil chybu na chybu, nedohrával ani jasné situácie a tak Kubáň, ktorý hral o poznanie presnejšie a hlavne pokojnejšie, mal cestu za víťazstvom otvorenú. V hre č.9 boli zápasy oveľa vyrovnanejšie, hoci to tak spočiatku ani nevyzeralo – Sľuka pokračoval vo výkone z hry č.8 a rýchlo sa ujal vedenia 6:3. Potom však zapol Vavro, otočil na 10:6 vo svoj prospech a vyzeralo to, že hostia zápas poriadne zdramatizujú. Sľuka však našiel v sebe ešte nejaké sily a zápas dokázal otočiť na 11:10. Aj ďalší zápas sa skončil najtesnejším rozdielom, ale Havier s Kubáňom hrali vyrovnane od začiatku – najvyšší rozdiel bol 2 hry. Havier mohol vyhrať aj skôr, za stavu 10:9 vytiahol peknú zášivku na sedmičku, Kubáň však po zápise schoval osmičku a hru dohral. Rozhodujúcu hru však zvládol lepšie skúsený Havier a naklonil misky váh na domácu stranu. O domácom víťazstve mohol definitívne rozhodnúť Čertík, ale ten v zápase s Čupalkom pokračoval v matnom výkone – ujal sa síce vedenia 3:2, potom sa však opäť zasekol – Čupalka otočil na 7:3. Čertík síce znížil na 7:5 a zdalo sa, že by ešte niečo mohol so zápasom urobiť – za tohto stavu na päťku  zašitý Čupalka túto guľu schoval, dohral, v ďalšej hre pridal kombináciu a Čertík už nemal psychických síl s tým niečo urobiť. Pre Trenčín tak stále bola ešte nádej na celkový úspech – tú však rýchlo zhasol Sľuka, ktorý nedal Kubáňovi v hre č. 14/1 ani najmenšiu šancu a jasne vyhral. Ostatné dva zápasy boli vyrovnené – Havier s Čupalkom sa ťahali o každý bod, nakoniec vyhral tesne Čupalka. Ani v poslednom zápase nebolo vidne veľké šnúry a až do stavu 60:55 pre Čertíka bol zápas vyrovnaný. Potom však Vavro ušiel na 90:63 a vypadalo to, že pre Čertíka to bude čierny deň bez výhry. Práve v tejto situácii však zahral šnúru 19 bodov (90:82) a oživil nádej na aspoň jeden vyhratý zápas. Tá ešte zosilnela, keď Vavro ponúkanú šancu nevyužil – a celý deň slabo hrajúci Čertík sa zobudil a presnou hrou dosiahol šnúru 18 bodov a zápas dokonale obrátil. V skratke – ako domáci vyhrali, mohli aj tento vyrovnaný zápas prehrať, tentokrát však pri nich stálo šťastie, ktoré minulý rok stálo väčšinou pri súperoch. A mali vo svojom strede výborného Sľuku.

Aj ostatné zápasy boli vyrovnané, hoci celkové výsledky tomu ani nenasvedčujú – v zápase Lavos Bratsilava – Mistano Trnava sa všetky hry č.9 skončili 11:10 a zrodilo sa aj prekvapenie, keď suverénny víťaz minulotyždňového Slovenského pohára Klobučník prehral s Dubanom. Aj v zápase Saturnusu Komárno s Montasom Mochovce boli vyrovnané zápasy, celkovo však jasne vyhrali domáci

 

1. liga

Gastroarty Čierne Kone B. Bystrica – Fairplay Martin 6:3

BK Penguins Ružomberok – Autodporava Iliaš Kanianka „B“ 5:4

BK Martin – Snooker Club Radoľa 8:1

Saturnus Devils Komárno – Bastia Štúrovo 3:6

 

Komentár :

Nováčik Fair Play Martin neuspel v Bystrici, kde nestačil na miestne „čierne kone“. Druhé martinské družstvo, víťaz 1. ligy z minulej sezóny BK Martin ukázal opäť svoju silu a nedal hosťom z Radole ani najmenšiu šancu. Druhý nováčik, Bastia Štúrovo ukázala, že nechce byť len do počtu, pravdupovediac, ich ambície asi siahajú oveľa vyššie – tentokrát sa o tom presvedčili domáci „komárňanskí diabli“. Kanianska rezerva nastúpila v Ružomberku bez 2 opôr z úspešného minulého ročníka – Jantoška zanechal ligovú činnosť a Leitman sa dočasne venuje viac škole. Z dvoch nových hráčov však zabral len skúsenejší Hromada, zatiaľ čo Piknovi ligová premiéra nevyšla a pripísal podľa hokejovej terminológie iba 3 mínusové body.

 

Ďalší program :

Na budúci víkend budú biliardové súťaže pokračovať na regionálnej úrovni – v nedeľu 8.2. je na programe 2.kolo ALFA pohára vo Zvolene. No a o týždeň neskôr v sobotu 14.2. budú pokračovať 2. kolom ligové súťaže – extraligové družstvo z Kanianky pocestuje za svojím súperom do Trnavy, kde sa stretne s miestnym MISTANO Trnava, kanianska rezerva sa stretne doma s nováčikom Fair Play Martin. No a v nedeľu 15.2. budú pokračovať 2. kolom aj Kanianeke biliardové hry so svojími tradičnými disciplínami – otvoreným turnajom, turnajom neregistrovaných hráčov a snookrovou ligou.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka