Čertík(N)oviny - 20 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

som tu opäť so spravodajom z biliardového života – pôvodne som ani nechcel písať, lebo času nie je nejako nazvyš a hral sa „len“ regionálny turnaj, aj keď to bol populárny a hojne navštevovaný ALFA pohár, ale bol natoľko zaujímavý, že nakoniec som sa predsa len rozhodol aspoň krátko popísať, čože sa to na tom turnaji dialo.

 

Nedeľa 27.6.04, ALFA pohár Zvolen,  6. kolo, 38 (!) hráčov a hráčok

Súťaž mala opäť početné, ale na regionálnu súťaž aj kvalitné štartové pole, zo známejších pravidelne sa zúčastňujúcich hráčov chýbal hádam len Sľuka, nebol ani víťaz posledného kola Bela, či jeden z tohtoročných víťazov Košč. Na druhej strane, objavil sa Jug Radeka, výborný hráč z Bystrice, vlastne z Dubrovníka. Ale poďme už od obsadenia k priebehu – hlavnou otázkou bolo, či sa konečne vo 8. kole niekomu podarí vyhrať tohto roku druhý krát...

Hneď v 1.kole sa stretli zaujímavé dvojice, resp. boli zaujímavé zápasy, napr. Jantoška s Leitmanom, po vyrovnanom priebehu vyhral Jantoška 4:3. Podobne pochodili aj Thoan, ktorý sa riadne potrápil s Čiefom a aj Čertík, ktorý utiekol Zvarkovi doslova z lopaty – prehrával už 0:2, Zvarka mal z ruky na päťku, dala sa hrať nie ťažká kombinácia 5-9. Tú však nedal, Čertík vyrovnal na 3:3, ale za tohto stavu to bolo na guli č.7 kto z koho – po výmene úderov na istotu sa Čertík odvážil na ťažkú guľu z uhla popri mantineli, ktorú sa mu podarilo dať aj s dobrou nahrávkou na osmičku a dohral to.

V 2.kole na vyhratej strane však už Čertík nestačil na spomínaného Radeku (1:5), keď bol rád, že to aspoň nebol kanár... Ďalej postúpili hladko aj favoriti Havier, či Thoan, Jantoška s Antoškom, ale aj Máchal, ktorý po dlhom čase zdolal Veisa, ale aj Smelý z Kremnice, alebo prekvapenie z minulého kola Kačániová.

Na prehratej strane sa v prvom kole žiadne prekvapenia nekonali, v druhom však zle hrajúci Čertík takmer vypadol so stále sa zlepšujúcim Dušanom Špirekom z Novej Bane – za stavu 4:4 bol taký vystresovaný, že po Špirekovom faule sa rozhodol radšej hrať na 3 chyby, ako dohrávať. Taktika mu vyšla, po dvoch nechutných zášivkách predsa len vyhral a postúpil. Ďalej postúpil aj Leitman, na druhej strane vypadol Vanek, ktorý sa po ostrom konflikte s jedným z návštevníkov nevedel sústrediť na hru, a aj to viedlo k vcelku prekvapivej prehre so Špirekom mladším, Kružík prekvapivo a hladko prehral s Oktavcom, a šťastie sa odklonilo aj Šveca, ktorý síce viedol 4:3, ale Máchalovi v oboch nasledujúcich hrách spadli riadne „halušky“ – za stavu 4:4 posledná deviatka od troch mantinelov (a neviem, či ich nebolo aj viac...)

V 3.kole už išlo postup do osmičky (hralo sa 64 2KO skrátené od 8), a všetky zápasy sa skončili rovnako 6:1 – Havier vyhral s Kačániovou, Jantoška s Antoškom, Radeka prekvapivo podľahol Smelému a Thoan porazil Máchala.

Na prehratej strane Leitmana nezastavil ani skúsený harcovník (tentokrát handikapovaný zranením prostredníka ľavej ruky) Hukel z Hriňovej, Čertík so Špirekom mladším (Šimonom) predviedol konečne, čo vie a výsledkom bola rýchla výhra 5:0, ďalej postúpili aj Malatinec a Šufliarsky.

Aj o postup z prehratej strany to bolo zaujímavé – rozbehnutý Leitman nedal šancu Radekovi (6:2), podobne rozbehnutý Čertík nedal podobne šancu Máchalovi (tiež 6:2), zato Antoška sa potrápil so Šufliarskym a vyhral len 6:4 a bomba vybuchla v poslednom zápase, kde Kačániová ukázala, že minulo-kolová účasť v osmičke sa jej zapáčila – porazila Malatinca 6:5 – potom ako vyrovnala na 5:5 dala eso...

Vo štvrťfinále rozbehnutý Leitman riadne vyprášil Thoana 7:2 a oplatil mu prehru z finále minulý týždeň v Kanianke, aj Havier s Antoškom vyhral pomerne presvedčivo 7:4, ostatné 2 zápasy sa však hrali až do poslednej možnej hry – od jedného by to nikto nečakal, a druhý tak zase nevyzeral zo začiatku. Ten prvý bol zápas Smelého s Kačániovou – predsa len, Smelý, po výbornom výkone s Radekom bol jasným favoritom, Kačániová ho však napriek tomu porazila, keď v rozhodujúcej hre zahrala z ruky ťažkú kombináciu 3-9 (vysoký mostík ponad sedmičku + 3-9 blízko pri sebe) a po minulokolovom postupe do osmičky tentokrát postúpila prvýkrát do semifinále, ako prvá žena vôbec! V zostávajúcom zápase začal Čertík lepšie, no hlavne šťastnejšie (nedal zašil, v jednej z hier aj 5x...) a ujal sa vedenia 6:2. Jantoška však dokázal vyrovnať, keď od Čertíka šťastie prešlo k nemu (napr. na 6:6 Jantoška vyrovnal tak, že Čertík schoval rozhodujúcu deviatku aj s bielou). V rozhodujúcej hre však Jantoškovi spadla biela z rozstrelu a Čertík zápas chladnokrvne ukončil bezchybnou dohrávkou.

V semifinále Leitman už nedal Kačániovej šancu zvýrazniť svoj úspech a vyhral po krátkej chvíli 7:0. Zápas Čertíka s Havierom sa však hral opäť až do poslednej možnej hry, aj keď opäť to mal dobre rozohraté Čertík – viedol už 5:2. Potom však nedal niekoľko ľahších gulí pri malom počte gulí na stole, Havier dohral, za stavu 5:5 pridal eso a zrazu viedol 6:5 on. Pri rozstrele mu však padla biela a Čertík dohral a vyrovnal na 6:6. V rozhodujúcej hre si Havier zle nahral na štvorku a nechal ju v jamke tak, že z nej trčal len maličký kúštičôčíček – Čertík ju síce dal, ale tak sa zašil na päťku, že sa to nedalo zapísať – preto sa pri na dohratie jednoduchej pozícii na stole rozhodol prilepiť deviatku k osmičke, čo sa mu však nepodarilo. Havier to potom z ruky dohral, aj keď po problematickej nahrávke na osmičku.

Vo finále to dlho vyzeralo na ôsmeho víťaza vo ôsmom kole, keď Leitman viedol už 5:2 aj 6:4. Nakoniec to však bol predsa len skúsený Havier, ktorý zápas dokázal otočiť a vyhrať – aj keď po spackanej nahrávke na rozhodujúcu deviatku za stavu 6:6 mu asi nebolo všetko jedno. „Žiletkovú lízačku“ však zvládol a ako prvý vyhral ALFU v tomto roku druhýkrát.

 

Poradie

1.        Havier

2.        Leitman

3.        Čertík

4.        Kačániová

 

celkovom poradí sa na čele nič nezmenilo – na prvom mieste je stále Havier s 1890 bodmi a iba s tým rozdielom, že Thoanovi už riadne odskočil (1679 bodov), tretí je stále Čertík s 1291 bodmi.

 

Ďalší program:

Tak, a toto bol posledný spravodaj prvej časti sezóny 2004, s ďalším sa ozvem až po prvom septembrovom víkende, kedy je na programe ďalšie kolo Slovenského pohára. A vlastne možno aj skôr, ak bude o čom písať v súvislosti s účasťou našich hráčov na ME žiakov a juniorov, či letnom kole Best of East v chorvátskom Splite – ak sa vôbec k týmto výsledkom dostanem. Hádam áno. Zatiaľ ďakujem za pozornosť a prajem príjemne prežité leto na slnkom zaliatych plážach či horách, každému podľa jeho chuti. A po dovolenkách a prázdninách dovidenia pri biliarde a jeho spravodaji.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka