Čertík(N)oviny - 21 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

som tu opäť so spravodajom z biliardového života – pôvodne počas júla a augusta žiadny spravodaj byť nemal, lebo ani nebolo o čom písať, keďže je letná prestávka, ale ukázalo sa, že aj cez biliardovú prestávku sa biliard dať hrá. Možno si ešte spomeniete na úspech trenčianskych hráčov na MSr v snookri a na to ako im veľmi chutil – a práve oni prišli s nápadom spestriť si leto priateľským zápasom v Kanianke a nakoniec z toho vznikol pokusný, Nultý ročník Letného biliardového maratónu

 

Sobota 24.7.2004, 0.ročník Letného biliardového maratónu, Kanianka

Program maratónu sa nakoniec vykryštalizoval na 2 zápasy medzi domácimi hráčmi z Kanianky a družstvom K&M Trenčín – a to v snookri a v biliarde.

 

Snooker

Pôvodne sa malo hrať štyria na štyroch, každý s každým, ale keďže v domácich farbách bolo záujemcov až osem, nakoniec hrali ôsmi domáci so štyrmi hráčmi z Trenčína tak, že každý domáci zahral 2 zápasy a každý z hostí zápasy 4.

Hneď prvý zápas bol veľmi zaujímavý – domáci Sľuka celý zápas vyhrával, ale nakoniec ho aktuálny Majster Slovenska Vavro zdolal majstrovskou koncovkou koncovkou, keď sa prvýkrát v zápase ujal vedenia po schovaní poslednej gule. Aj druhý zápas, medzi domácim Havierom a Kubáňom sa dostal až do situácie, kedy rozhodovala až posledná čierna guľa – Havier ju potreboval zahrať, aby vyrovnal, ale po niekoľkých výmenách ju nakoniec schoval Kubáň krásnou pravou slovenskou letnou „haluškou“ od 2 mantinelov po dĺžke snookrového stola – čo je takmer 10 metrov a to je už čo povedať, schovať guľu na takú vzdialenosť J. Aj ďalší zápas sa lámal až v úplnom závere – zle hrajúci Čertík, aktuálny vicemajster Slovenska, prehrával s Horným takmer celý čas (keď asi 4 krát vôbec netrafil hranú guľu) a už to vyzeralo, že prehrá – na stole boli už len posledné 4 gule za 22 bodov a Horný viedol o 19, takže mu stačila iba jedna – Čertík však práve v tej chvíli zabral a schoval ich všetky na jeden nábeh a na poslednú chvíľku zápas otočil. V ďalšom zápase sa stretli bronzoví medailisti z posledným MSr Leitman s Tomšom – a tentokrát to bola jasná záležitosť pre domáceho Leitmana – po prvej štvorici 2:2.

Druhá štvorica zápasov domácim vôbec nevyšla, keď Svítok, Jantoška, Pikna aj mladý Švec všetky svoje zápasy prehrali a tak sa Trenčín ujal vedenia 6:2.

V ďalšej štvorici síce domáci odpovedali, keď Havier porazil majstrovského Vavra, a svoje zápasy vyhrali aj mladé domáce talenty Leitman so Svítkom, stále zle hrajúci Čertík však dostal ťažkú nakladačku od Kubáňa a tak si hostia náskok po troch štvrtinách udržali zápasu - 5:7.

Domáce nadeje na dobrý výsledok však dlho nevydržali – Tomša totiž jasne zdolal Sľuku (a ukázal, že mu snooker stále chutí J) a domáce šance čo i len na remízu hneď vzápätí zmrazil výborne hrajúci Kubáň, ktorý vyhral aj svoj štvrtý snookrový zápas a po prehre Šveca s Horným to bolo zrazu 5:10. Malou náplasťou na prehru bola aspoň výhra Jantošku v poslednom zápase nad Vavrom – celkovo teda 6:10.

Trenčania tak ukázali, že ich úspech na Majstrovstvách Slovenska nebol vôbec náhodný – vyhrali, aj keď nemajú možnosť snooker vôbec trénovať. Ich hlavnou oporou bol tentokrát hlavne Kubáň (bilancia 4:0), ostatní mali bilanciu 2-2. Za domácich oba zápasy vyhral iba Leitman, po jednom bode pridali Havier, Čertík, Svítok a Jantoška, Sľuka prekvapivo, spolu s Piknom a Švecom, zostali bez víťazstva.

 Z Á P I S
 z letného maratónu v snookri
 2004
            
 Domáci :       Hostia :  
 BK Autodoprava Iliaš Kanianka     K&M Trenčín  
            
 Dátum :24.7.2004      Začiatok :12:00 
 Vedúci domácich :Čertík     Vedúci hostí : Tomša
 Štartovné čísla domácich :     Štartovné čísla hostí : 
1Eugen Sľuka     1Peter Vavro  
2Roman Havier     2Michal Kubáň  
3Roman Čertík     3Martin Horný  
4Peter Leitman     4Martin Tomša  
5Tomáš Svítok          
6Jozef Jantoška          
7Tomáš Pikna          
             
             
 Dosiahnuté výsledky :         
 snookersnookersnookersnooker
 DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.
 SľukaVavro35:39SvítokVavro36:50HavierVavro79:52JantoškaVavro53:47
 HavierKubáň50:64JantoškaKubáň30:50ČertíkKubáň16:55PiknaKubáň16:51
 ČertíkHorný69:66PiknaHorný33:54LeitmanHorný45:30ŠvecHorný9:70
 LeitmanTomša53:13ŠvecTomša32:60SvítokTomša56:40SľukaTomša17:50
            
 Skóre stretnutia : Domáci :6Hostia :10   
 Rozdelenie bodov : Domáci :1Hostia :2   

 

Biliard

Biliard sa hral formou 8 zápasov hra č.8 do 6, 8 zápasov hra č.9 do 9 a 4 zápasy hra č.14/1 do 75

Hra č.8

Aj tu sa hrali zápasy zaujímavé – Sľuka nemal svoj deň, čo potvrdil aj prehrou s Vavrom, to isté platí o Čertíkovi a jeho prehre s Kubáňom a keď Horný vyrovnal s Havierom z 2:5 na 5:5, vyzeralo to s domácimi aj v biliarde kadejako – Havier však rozhodujúcu hru vyhral a domáci sa prebrali. Leitman s prehľadom zdolal Tomšu, v druhej štvorici sa blysol Svítok, ktorý porazil Vavra, aj Jantoška výhrou nad Horným, domácich však opäť pribrzdili prehry Piknu (jasne 0:6 s Kubáňom) a Šveca s Tomšom, takže po hrách č.8 to bolo 4:4.

Hra č.9

Prvá štvorica zápasov naklonila misky váh na domácu stranu – vyhrali všetky štyri. V zápase dovtedy nezdolaných hráčov Leitman vyhral tesne 9:8 nad Kubáňom a zostal tak ako jediný bez prehry (to mu vydržalo až do konca maratónu). Následne pridali body do domáceho koša Havier, Čertík aj Svítok, zhodne za výhry 9:5 a domáci utiekli na 8:4. Ďalšia štvorica zápasov sa skončila zmierlivo – Sľuka jasne zdolal Tomšu, Jantoška, aj keď neregistrovaný a netrénujúci ukázal, že zďaleka všetko nezabudol a porazil extraligového Vavra, aj keď len najtesnejšie 9:8, najtesnejšie naopak prehral Pikna s Horným, keď dotiahol takmer stratený zápas (3:8) až na 8:8 – za tohto stavu mal na jednotku z ruky, nedal však ponúkajúcu sa kombináciu 1-9 a nakoniec prehral. Aj Švec dlho vzdoroval Kubáňovi, nakoniec však prehral 6:9. Po hrách č.9 teda 10:6.

Hra č.14/1

Domácim, hoci nastúpili už bez extraligových Haviera a Sľuku, vyšla nad očakávanie, keď vyhrali všetky štyri. Najvyrovnanejší bol zápas Kubáňa so Svítkom, v koncovke si niekoľkokrát navzájom ponúkli šancu, nakoniec vyhral domáci juniorský reprezentant. Ostatné zápasy vyhrali domáci s prehľadom a upravili na konečných 14:6.

Domáci sa mohli oprieť najmä o trojbodových Leitmana, Svítka (ten ukázal, že je v celkom dobrej forme pred ME žiakov a juniorov, na ktorých nás bude reprezentovať), Jantošku, po dva body pridali Havier (z dvoch) a Čertík (z troch zápasov), posledný pridal Sľuka (z dvoch) a bez bodu zostali opäť Pikna so Švecom. Za hostí sa najviac darilo Kubáňovi (3 vyhraté z piatich hraných), Vavro, Horný a Tomša pridali po jednom bode.

Z Á P I S
z letného maratónu v biliarde
2004
              
Domáci :  Hostia :     Hostia :  
BK Autodoprava Iliaš Kanianka K&M Trenčín     K&M Trenčín  
              
Dátum :24.7.2004      Začiatok :12:00 
Vedúci domácich :Čertík      Vedúci hostí : Tomša
Štartovné čísla domácich :       Štartovné čísla hostí : 
Eugen Sľuka        1Peter Vavro  
Roman Havier        2Michal Kubáň  
Roman Čertík        3Martin Horný  
Peter Leitman        4Martin Tomša  
Tomáš Svítok             
Jozef Jantoška            
Tomáš Pikna             
               
hra č.8 do 6, hra č.9 do 9 a hra č. 14/1 do 75        
               
Dosiahnuté výsledky :            
hra č.8hra č.8hra č.9hra č.9hra č. 14/1
DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.DomáciHostiavýsl.
SľukaVavro4:6SvítokVavro6:4HavierVavro9:5JantoškaVavro9:8ČertíkVavro75:52
HavierHorný6:5JantoškaHorný6:2ČertíkHorný9:5PiknaHorný8:9LeitmanHorný75:39
ČertíkKubáň2:6PiknaKubáň0:6LeitmanKubáň9:8ŠvecKubáň6:9SvítokKubáň75:70
LeitmanTomša6:2ŠvecTomša3:6SvítokTomša9:5SľukaTomša9:2JantoškaTomša75:38
              
Skóre jednotlivých hier :Hra č. 84:4Hra č. 96:2Hra 14/1:4:0   
Skóre stretnutia :Domáci :14Hostia :6    
Rozdelenie bodov :Domáci :2Hostia :1    

 

Čo dodať na záver? Nultý ročník Letného biliardového maratónu bol vydarenou akciou, ktorá splnila svoj účel – stretnúť sa cez „uhorkovú“ sezónu, zahrať si, zabaviť sa a utužiť priateľské vzťahy. Dobrý základ pre zopakovanie, no nie?

 

Tu si môžete pozrieť foto z Letného biliardového maratónu.

 

Ďalší program:

Tak, a toto bol už ozaj posledný spravodaj na hodnú chvíľu, s ďalším sa ozvem až po prvom septembrovom víkende, kedy je na programe ďalšie kolo Slovenského pohára. Ešte raz prajem príjemne prežité leto na slnkom zaliatych plážach či horách, každému podľa jeho chuti. A po dovolenkách a prázdninách dovidenia pri biliarde a jeho spravodaji.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka