Čertík(N)oviny - 23 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

som tu opäť so spravodajom z biliardového života – po dlhej letnej prestávke sa začala jesenná časť súťažného ročníka 2004. V Leviciach sa hralo 5. kolo Slovenského pohára a že prestávka bola dlhá potvrdila hojná účasť po biliarde hladných hráčov.

 

Sobota 4.9.04, 5. kolo Slovenského pohára, Levice, 44 hráčov

Účasť nebola len početná, ale aj kvalitná – veď Extraligové družstvá sa zišli až na pár výnimiek (Páczer, Sľuka, bratia Struhárovci, Bela) takmer kompletné, teda až na Saturnus, z ktorého prišiel iba Varga.

Hral sa pavúk 64, skrátené 2KO (do 7) od 16 (do 9). A keďže nasadených bolo len 8 hráčov (podľa rebríčka Slovenského pohára) a výborných hráčov sa zišlo viac, žreb zviedol hneď do prvých kôl zaujímavé dvojice. A výsledkom bolo, že hneď po prvom svojom zápase sa na prehratej strane ocitla nasadená jednotka – Klobučník (po prehre s Ratkovičom), a po druhom aj mnohonásobný Majster Slovenska Petrovics, po prehre s Poláchom. V prvých kolách boli aj ďalšie zaujímavé zápasy, spomeňme aspoň výhru teraz neregistrovaného Jantošku nad extraligovým Kubáňom 7:6, keď za stavu 6:6 schoval Kubáň čiernu aj s bielou... Najzaujímavejší však zrejme bol zápas Haulíka s Čertíkom, ktorý bol príbehom o vrtkavom šťastí. Posúďte sami :

1.        hra - prvú hru vyhral Čertík 1:0

2.        hra -  Čertík po rozbití schoval všetky gule, deviatku však vyklepalo v jamke - 1:1

3.        hra – Čertík potom ako Haulíkovi spadla biela nedohral 4 gule z ruky, keď nedal jednoduchú čiernu - 1:2

4.        hra – Haulík rozbil, deviatka skončila tesne pri jamke a po nasledovnom údere na jednotku už bola v jamke - 1:3

5.        hra – po rozbití deviatka opäť skončila tesne pri jamke, Haulík zahral jednotku, dvojku, trojku síce nedal, ale zašil a potom, ako Čertík nezapísal, dal kombináciu 3-9 – 1:4

Potom sa zápas vyvinul do stavu 3:5 (detaily si nepamätám)

9.     hra – Haulík nedal osmičku, Čertík síce áno, ale zle si nahral na deviatku. Ťažkú lízačku síce dal, ale od dvoch mantinelov aj bielu – 3:6

10.   hra – Čertík dohral 6 gulí – 4:6

11.   hra – eso 5:6

12.   hra – Čertíkovi z rozstrelu spadlo, jednotka sa však nedala hrať, preto Čertík skúsil ťažkú kombináciu na deviatku karambolom od jednotky a deviatka skončila presne v strede jamky (taká padne možno tak jedna zo sto...) – 6:6

13.   hra – eso... 7:6

Veru, aj takáto, pre jedného šťastná a pre druhého krutá zároveň dokáže byť hra č.9...

Do šestnástky postúpili z vyhratej strany favoriti – Ratkovič, Vavro, Duban, Polách, Havier, Čertík (po strašnom trápení so Szépém z Komárna opäť 7:6, keď už viedol 5:1, nakoniec však za stavu 6:6 musel dohrávať ťažkú trojguľovú koncovku) a k nim aj zástupcovia nastupujúcej generácie mladých hráčov – Leitman, ktorý porazil extraligových Kučeru aj Vargu a na zelené plátno sa vracajúci Košč, vekom ešte junior.

Aj ďalší junior, juniorský reprezentant Svítok sa napokom do šestnástky dostal, ale jeho cesta do nej bola veľmi, veľmi komplikovaná – to je ďalší príbeh stojaci za osobitnú zmienku:

Svítok – Štefunko 5:7

-          J. Lisík -7:5 – Svítok prehrával už 0:4

-          Veis 7:6 – Svítok prehrával 4:6

-          Gyurki 7:5 – Svítok prehrával 1:5, potom však prišli 2 kombinácie, eso za stavu 5:5...

A to príbeh ešte zďaleka nekončil, pokračovanie o chvíľku

Ďalšími postupujúcimi do šestnástky boli Jantoška po výhre 7:1 nad Dzurillom, ale ešte predtým tiež takmer vypadol s mladším Domjánom, keď otočil zo 4:6, bývalý Majster Slovenska Čupalka, už spomínaný Štefunko, aj Haulík, Urban, Kučera a aj nasadená jednotka Klobučník. Šokom bolo vypadnutie Zola Petrovicsa s na slovenskej scéne málo známym a v podstate stále začínajúcim Dušanom Špirekom z Novej Bane (prvý rok hrá druhú ligu za miestny klub) – Špirek zo začiatku zápasu nerobil žiadne chyby a dostal sa do vedenia 6:1. Petrovics síce mohutne doťahoval, Špirek však svoj náskok uhájil a vyhral 7:5 – a dočkal sa sladkej odmeny za mimoriadne tréningové úsilie počas letnej pauzy. 

V osemfinále sa Čertíkovi šťastie v dvoch koncovkách vykompenzovalo žrebom, keď z prehratej strany dostal najťažšieho súpera – a Klobučník ho hladko zdolal po výhre 9:3. Hladko si poradil aj Ratkovič so Štefunkom 9:4, na prekvapenie hladko skončilo aj klubové derby medzi Čupalkom a Vavrom, keď Čupalka naložil Vavrovi neskutočných 9:1. Aj ďalšie zápasy boli pomerne jednoznačné – Havier porazil Kučeru 9:5, Duban Urbana 9:6, Polách Haulíka 9:5, rovnakým výsledkom  vyhral aj Košč nad Jantoškom, aj keď spočiatku to vyzeralu po dobrom nástupe skôr pre Jantošku (0:3). Najzaujímavejším bol tak zápas dvoch kamarátov z Kanianky, Svítka s Leitmanom. Zápas sa jednoznačne vyvíjal v prospech Leitmana, ktorý sa rýchlo ujal vedenia 6:1, aj 7:3, Svítok však opäť pokračoval vo svojich predchádzajúcich výkonoch, po pár Leitmanových chybách sa chytil a nakoniec zápas otočil a vyhral 9:8, keď za stavu 8:8 zahral kombináciu 4-9.

Vo švrťfinále sa diali veci – Svítok zohral ďalší napínavý zápas, tentokrát s Dubanom a nakoniec sa radoval z víťazstva 9:8 a svojho prvého veľkého pohára – a radosť musela byť po spôsobe ako sa k nemu dopracoval, keď po úvodnej prehre vlastne v každom nasledujúcom zápase čelil reálnej hrozbe vypadnutia z turnaja, obrovská. Poďme však k ďalším zápasom – v zápase Ratkovič – Čupalka, dvoch výborných, skúsených a úspešných hráčov, sa tiež hral maximálny počet hier – napokon azda trochu prekvapivo vyhral Čupalka – Ratkovič predsa len v poslednej dobe hrával lepšie. Aj zápas Polácha s Klobučníkom bol vyrovnaný, a mohol sa hrať tiež až do poslednej hry – Klobučník si však za stavu 8:7 pre Polácha zle nahral z osmičky na deviatku a následný pokus o schovanie deviatky skončil jej vyklepaním v jamke... Najdramatickejší zápas však zohrali Havier s Koščom – spočiatku to však vyzeralo skôr na „kanára“ – Havier sa po bezchybnej hre ujal vedenia 7:0, o chvíľu bolo aj 8:3 a o jeho víťazstve už nik nepochyboval. Potom si však už dnes už niekoľkokrát spomínané šťastie presadlo na Koščovu stranu, Havierovi niekoľkokrát spadla biela... a ... zrazu bolo 8:8. Za tohto stravu boli gule veľmi zle rozložené, nasledovala dlhá taktická výmena a nakoniec z nej vyšiel víťazne Košč a podobne ako Svítok, získal svoj prvý veľký pohár, nie nepodobným spôsobom.

V semifinále už Svítkovi došli sily a Čupalkovi vážnejšie neodporoval. Čupalka sa rýchlo dostal do vedenia 5:1, a nakoniec vyhral 9:3. Košč odolával Poláchovi oveľa dlhšie, dokonca vyhrával 6:4, ale práve vtedy došli sily aj jemu – a Polách otočil na 9:6, takže tentokrát ešte skúsenosti zvíťazili na mladosťou.

Finále bolo na to, aký vyrovnaný a zaujímavý bol celý turnaj, až príliš jednoznačné – Polách vyhral 9:1

Poradie:

1.        Polách (1.BC Komárno)

2.        Čupalka (K&M Trenčín)

3.        Svítok (BK Autodoprava Iliaš Kanianka) a Košč (B. Bystrica)

5.-8.                Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

        Klobučník (LAVOS Bratislava)

        Ratkovič

        Duban (obaja MISTANO Trnava)

9.-16. Štefunko (Nitra)

        Kučera (1. BC Komárno)

        Haulík (Bastia Štúrovo)

        Vavro (K&M Trenčín)

        Urban (LAVOS Bratislava)

        Jantoška (voľný hráč – predtým Kanianka)

        Leitman

Čertík (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

 

Výsledky hráčov z Kanianky:

 Pikna – Dzurilla (K&M Trenčín) 3:7

-          Špirek (Nová Baňa) 3:7

Celkovo 25.-32. miesto

Čertík – Haulík 7:6

-          Szépe (Komárno) 7:6

-          Klobučník 3:9

Leitman – Veis (Sebechleby – voľný hráč) 7:4

-          Kučera 7:5

-          Varga (Saturnus Komárno) 7:3

-          Svítok 8:9

Jantoška – Kubáň 7:6

-          Duban 3:7

-          Domján ml. 7:6

-          Balcár (K&M Trenčín) 7:4

-          Dzurilla 7:1

-          Košč 5:9

Havier – Kršek (Bratislava) 7:3

-          Kodaj (Montas Mochovce) 7:4

-          Kučera 9:5

-          Košč 8:9

Svítok – ako už popísané vyššie

 

Nedeľa 5.9.04, 9. kolo ALFA pohára, Zvolen, 32 hráčov

Na turnaji som sa nezúčastnil, takže len niekoľko sprostredkovaných informácií a faktov, ktoré nasvedčujú, že hoci ALFA je regionálny turnaj, na ktorom je väčšina hrajúcich neregistrovaných, presadiť sa na ňom je ťažké.

V tomto kole sa napríklad nedarilo hráčom dobre hrajúcim deň predtým na Slovenskom pohári – Košč prehral najprv s Kadeřábkom a potom aj so Dušanom Špirekom (oba 4:5) a skončil až na 9.-12. mieste, to Jantoška skončil ešte horšie, lebo sa porúčal hneď po prvých dvoch zápasoch. Prehrali aj prví dvaja v celkovom poradí Havier s Thoanom, a tak postupujúci z vyhratej strany boli veľmi prekvapiví – Máchal a Kružík. A keďže Havier s Thoanom sa ocitli na jednej strane B strany pavúka, bolo jasné, že semifinálovú štvoricu doplní nanajvýš jeden z nich. Na turnaji sa opäť dobre ukázali výdatne trénujúci Dušan Špirek, tentokrát aj s bratom Šimonom – Dušan skončil piaty, po dvoch prehrách 5:6 s Kružíkom a Kadeřábekom, Šimon siedmy.

Do semifinále sa nakoniec prebil aj Havier – v priamom súboji o postup porazil Thoana 6:4.

V semifinále už Havier nezaváhal a porazil Máchala 7:2, takisto aj Kružík Kadeřábka. Vo finále potom Havier oplatil tesnú prehru Kružíkovi a porazil ho jasne 7:2. Zápas o tretie miesto bol napínavejší – Kadeřábek vyhral tesne 7:6.

Poradie :

1. Havier

2. Kružík

3. Kadeřábek

4. Máchal

V celkovom poradí si vedenie utvrdil Havier (2146 bodov) pred Thoanom s 1807 bodmi a pred Čertíkom, ktorý si udržal 3. miesto aj napriek neúčasti - má 1291 bodov

 

Ďalší program:

Už na budúci týždeň 11.9. pokračujú prvým kolom odviet aj ligové súťaže – extraligové kanianske družstvo cestuje do Trenčína, kde sa stretne s domácim K&M Trenčín – aj z pohľadu výsledkov Slovenského pohára nás určite čaká zaujímavý zápas. Rezerva mala hrať doma s BK Penguins Ružomberok, ale hostia požiadali o odloženie zápasu.

O týždeň neskôr, konkrétne v nedeľu 19.9. bude je na programe 7. kolo Kanianskych biliardových hier, ako vždy, snooker aj biliard, registrovaní aj neregistrovaní – ako vždy v herni na Novej ulici v Kanianke od 10:00.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka