Čertík(N)oviny - 25 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

A opäť je tu spravodajom z biliardového diania – po letnej prestávke sa začala jesenná časť súťažného ročníka 2004 aj v Kanianke, na programe bolo 7. kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Nedeľa 19.9.2004, Kanianske biliardové hry

Otvorený turnaj hra č.9, 19 hráčov

Hoci sa nezišla početná konkurencia, bola dosť kvalitná – a tak hneď po prvých svojich zápasoch sa na prehratej strane ocitli dvaja nasadení – Sľuka podľahol vynikajúco hrajúcemu Thoanovi 1:5 a Jantoška Leitmanovi 2:5. Veľa nechýbalo a bol by tam aj Čertík – potom, ako v prvej hre nezapísal dvojku bolo zrazu 0:3 – Antoška dal kombináciu, pridal čistú hru a eso. Čertík znížil na 2:3, ale Antoška ho vzápätí vyzašíval na 3 chyby a keď mu vzápätí padlo ďalšie eso, Čertík mu už takmer ruku podával – ale za deviatkou sa pomaly do jamky došuchtala aj biela... Nakoniec mal Čertík pevnejšie nervy a viac šťastia a postúpil po výhre 5:4. Jediný bezproblémový postup mal za sebou prvý nasadený – Svítok. Tomu sa však nedarilo v ďalšom zápase a tak po jeho prehre s Veisom bolo jasné, že jeden z dvojice Sľuka – Svítok nebude v poslednej štvorke – vo vzájomnom zápase vyhral Sľuka. Toho potom čakal Jantoška a ten Sľuku porazil – potom, ako prehrával 3:5 sa mu podarilo otočiť – aj keď Sľuka mal za stavu 5:5 na dve gule z ruky. Nenahral si však na deviatku, a nedal ju. Jantoška sa na rozhodujúcu guľu dlho sústredil a dal ju.

O postup z vyhratej strany hrali Čertík s Veisom (6:2) a Leitman s Thoanom (6:3). Thoan sa dostal na stranu k Jantoškovi a tak bolo jasné, že ani ďalší z výborných hráčov vo záverečnej štvorke nebude – zápas sa nevydaril Jantoškovi a výsledkom bola hladká prehra 0:6. Druhú dvojicu o postup z prehratej strany tvorili Antoška s Veisom, Antoška vyhral presvedčivo 6:2.

V semifinále potom sa stretli Leitman s Antoškom. Po vyrovnanom úvode (4:4) sa nakoniec presadil Antoška, ktorý vyhral nasledujúce 3 hry a tým aj zápas 7:4. Druhé semifinále začal lepšie Čertík, ktorý sa ujal vedenia 2:0, Thoan však rýchlo otočil na 2:3. Potom sa do stavu 5:5 ťahali po jednej hre. Za spomínaného stavu dal Thoan eso. A keď v ďalšej hre nevyšla Čertíkovi zášivka na štvorku a Thoan hladko vyčistil stôl, vyzeralo to na koniec, Thoan však nepochopiteľne nedal ľahkú

deviatku. V rozhodujúcej hre sa situácia zopakovala – Čertík nezašil trojku, tentokrát však Thoan zvládol aj deviatku a porazil Čertíka už 6ty krát po sebe.

Vo finále Thoan tesne zdolal Antošku 7:5, o tretie miesto Leitman s prehľadom zdolal Čertíka 7:3.

 

Poradie:

1. Thoan

2. Antoška

3. Leitman

4. Čertík

 

V celkovom poradí aj napriek výpadku vedie Svítok s 1010 bodmi, pred Jantoškom s 894 bodmi a tretím Čertíkom (826 bodov)

 

Turnaj neregistrovaných hráčov

 

Poradie :

1. Jantoška a Veis

3. Slávik

 

V celkovom poradí stále vedie s veľkým náskokom Jantoška (894 bodov), ani na druhom a treťom mieste sa nič nezmenilo – druhý je Vanek so 413 bodmi, tretí Veis (356 bodov).

 

Snooker, 11 hráčov

V snookri sa žiadne veľké prekvapenia nekonali, do záverečnej štvorky sa nakoniec dostali z vyhratej strany Čertík so Sľukom, z prehratej Mokrý a Leitman. V semifinále vyhral Sľuka s Leitmanom a Čertíkovi nestačil s Mokrým ani 30 bodový break – záver takticky nezvládol a prehral o čiernu guľu. Finále bolo dramatické, na posledných dvoch guliach sa situácia niekoľkokrát zvrtla, potom síce Mokrý schoval víťaznú čiernu, spadla mu však aj biela.  O tretie miesto sa nehralo.

 

Poradie :

1. Sľuka

2. Mokrý

3. Leitman 

4. Čertík

 

V celkovom poradí stále vedie Čertík s 925 bodmi, na druhé miesto sa dostal Sľuka s 556 bodmi o 7 bodov pred Leitmana (549 bodov).

 

Pre zaujímavosť ešte aspoň stručne výsledky z Eurotouru, ktorý sa odohral minulý týždeň v Holandskom Weerte – prekvapivo vyhral aj nám veľmi dobre známy Sandor Tot, druhý bol Alex Lelly, tretí ďalší Holanďan Niels Feijen a s ním aj Oliver Ortmann. Historicky prvý ženský Eurotour vyhrala Line Kjarsvik z Nórska, vo finále tesne 7:6 porazila Ticianu Cacciamani z Talianska, na treťom mieste skončili na jednej strane mlaď Jasmin Ouschan z Rakúska (aktuálna žiacka Majsterka Európy) a na druhej skúsenosť v podobe Louis Furberg zo Švédska, ktorá získala svoju prvú seniorskú medailu na ME. Keď Jasmin ešte ani nebola na svete – v roku 1982... Kompletné výsledky nájdete na www.epbf.com

 

Ďalší program:

V sobotu 25.9. opäť pokračujú ligové súťaže – extraligové družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka cestuje do Trnavy, prvoligová rezerva tiež cestuje – do Martina, kde sa stretne s domácim družstvom Fair Play.

O ďalší týždeň pokračuje v sobotu 2.10. náročný ligový program ďalším ligovým kolom – extraligové družstvo opäť cestuje, k zatiaľ vedúcemu a titul obhajujúcemu 1. BC Komárno, prvoligová rezerva bude hrať tiež s vedúcim družstvom Bastia Štúrovo, ale doma. Náročný program by mala ešte doplniť dohrávka prvoligistov s Ružomberkom. V nedeľu 3.10. je potom na programe už 10. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka