Čertík(N)oviny - 26 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po neplánovanej týždňovej odmlke je tu spravodajom z biliardového diania – prestávka nebola spôsobená medzerou v kalendári, ale množstvom odložených zápasov. Za minulý a tento víkend sa mali odohrať 2 ligové kolá v Extralige aj 1. lige, naše družstvá však minulý víkend vôbec nehrali a tak píšem až teraz. A podobne to vyzeralo nielen s našimi družstvami.

Extraliga družstiev

9. kolo (pôvodný termín 25.9.)

V pôvodnom termíne sa odohralo len komárňanské derby – 1. BC nedal žiadnu šancu Saturnusu a vyhral 9:0. Za 1.BC hral opäť aj Zolo Petrovics, ktorý nahradil v zostave 1.BC Peťa Páczera – ten pracuje v zahraničí.

Ďalší zápas tohto kola sa hral až uplynulý piatok, a v súboji 2 kandidátov na medaily MISTANO Trnava privítalo BK Kanianka. A o tom, že MISTANO nič nechce nechať na náhodu, svedčil vynikajúci český hráč Michal Gavenčiak v ich zostave... A veru práve on bol rozhodujúcim faktorom v zápase. Kanianka nastúpila na prvý pohľad v nekompletnej zostave, keď na poslednú chvíľu musel tradičnú oporu Sľuku nahradiť v Extralige málo skúsený Peter Leitman, ten však ukázal, že napreduje vo svojej hre veľkými krokmi a bol v zápase oporou.

Hra č.8 mu však ešte nevyšla – stál proti nemu práve spomínaný Gavenčiak, a veľké meno zapôsobilo, Leitman urobil zopár zbytočných chýb a tak Gavenčiak nemal väčšie problémy. Keď potom Duban porazil doťahujúceho Čertíka – bolo 7:4, Čertík dotiahol na 7:6, schoval od rozstrelu všetky gule ale zašil sa na čiernu, ktorú nezapísal a Duban dohral – vyzeralo to s Kaniankou dosť zle. Najmä keď Havier v tej chvíli prehrával s Ratkovičom 3:5. Havier však zápas otočil.

Hra č.9 začala pre Kanianku dobre – Leitman sa rozohral, s Dubanom rýchlo viedol 6:0 a zápas dotiahol s prehľadom do víťazného konca. Snahu kaniančanov o zvrat však pribrzdil vynikajúci Gavenčiak, ktorý Havierovi naložil 11:1... A keď Ratkovič potom (tento zápas sa hral ako posledný v poradí – hralo sa totiž na dvoch stoloch) zdolal až pričasto chybujúceho Čertíka, bolo jasné, že domáci si už víťazstvo utiecť nenechajú

V hre č.14/1 totiž Čertík nemal ani najmenší nárok s Gavenčiakom – ten sa síce pomýlil po 5 guliach, Čertík však nemal na otvorenom stole čo hrať, Gavenčiak následne zahral 35 bodový break, keď nedal predposlednú guľu z trojuholníka. Čertík dal, rozbil trojuholník, schoval ďalších 6 gulí a potom nebolo čo hrať – stav bol 39:8. Nasledovala séria úderov na istotu, zakončená na prvý pohľad dobrou istotou so strany Čertíka – v trojuholníku však bola zlepená kombinácia, ktorú Gavenčiak našiel a potom zápas dokončil 61 bodovou šnúrou... A tak záverečné výhry Haviera s Dubanom a Leitmana s Ratkovičom už len upravili skóre. A Kanianka zase raz Trnavu neporazila a zase prehrala 5:4. Potešením zostal výborný výkon Leitmana, ktorý opäť raz ukázal, že s ním treba vážne rátať.

Posledný zápas tohto kola medzi Mochovcami a Trenčínom sa nehral a ešte stále nie je dohraný

 

10. kolo (2.10.)

Znie to na neuverenie, ale z rôznych dôvodov sa neodohral ani jeden zápas.

 

Dohrávka 8. kola

Trnava mohla po výhre s Kaniankou potvrdiť svoje najvyššie ambície, v zápase s Lavosom Bratislava však nebol k dispozícii a Némethy nebol rovnocennou náhradou. A tak Lavos vyhral aj napriek slabšiemu dňu Olivera Struhára, ktorý nebodoval – 3 body Milana Klobučníka a 2 body Stana Struhára však nakoniec na najtesnejšie víťazstvo stačili.

A tabuľka sa nám pekne zamotáva... Všetko je vyrovnané a možností je veľa, s medailových kandidátov je však na tom najhoršie Kanianka, ktorá už má 4 prehry

Sobota 2.10.2004, 1.liga družstiev, 10. kolo

Aj v 1.lige bolo viacero zápasov z predchádzajúcich kôl odložených, a ani toto kolo nebolo kompletné – nehral sa zápas Snooker Radoľa – Fairplay Martin. Ale v hraných zápasoch boli naozaj zaujímavé výsledky – dotarez dobre hrajúca Bystrica hladko prehrala v Martine s BK, ktorý stále bojuje o postup. V zápase družstiev ohrozených zostupom Penguins Ružomberok prehral doma so Saturnusom Devils Komárno, a jeho situácia začína byť z hľadiska záchrany dosť zlá. To kanianska rezerva, ktorá prehrala na jar prvé 4 kolá, hrá na jeseň ako vymenená. V sobotu privítali vedúce družstvo Bastia Štúrovo a po výbornom kolektívnom výkone, keď bodovali všetci hráči (Leitman a Svítok po 2 a Hromada 1) vedúce družstvo zdolali. Pravda, mohlo to byť aj naopak, Leitman totiž vyhral osmičku len tesne 7:6, Svítok prehral s Nedešovským 6:7 – aj to svedčí o vyrovnanosti zápasu.

V nedeľu kanianska rezerva odohrala aj jeden s odložených zápasov – a vrátila Ružomerku prehru s prvej časti súťaže po výhre 6:3. Víťazstvo mohlo byť aj vyššie, ale už za stavu 5:0 v prospech domácich Tomáš Pikna nevyužil ani vedenie 6:0 a nakoniec prehral 8:9. Na svoje prvé víťazstvo v lige tak ešte stále čaká... A v hre č.14/1 ešte Ružomberok stav trochu zmiernil. V drese domácich boli opäť oporami juniorský reprezentant Svítok (3 body), Leitman pridal 2 body z dvoch hraných zápasov, jeden pridal Hromada (z dvoch hraných). Kanianske družstvo tak hádam definitívne môže zabudnúť na starosti so záchranou...

 

Nedeľa 3.10.04, 10. kolo ALFA pohára, Zvolen, 32 hráčov

Na turnaji som nebol, takže len telegraficky: z vyhratej strany postúpili do štvorky Thoan a prekvapivo aj Rusko z BK Fialový pes Baláže, ktorý porazil Haviera 6:4. Z prehratej strany potom Havier predsa len postúpil do semifinále Havier (po výhre nad Špirekom 6:3), ako aj Košč (6:3 so Zvarkom). A práve oni dvaja sa stretli nakoniec vo finále, keďže Košč porazil Ruska 7:6 a Havier Thoana 7:0! Vo finále bol úspešnejší po výsledku 7:6 Košč a vyhral tak už druhý krát tohto roku. Tretí skončil Thoan, po výhre nad Ruskom 7:2

V celkovom poradí sa nič na popredných miestach nezmenilo - vedenie si utvrdil Havier (2370 bodov) pred Thoanom s baťovskými 1999 bodmi a pred Čertíkom, ktorý si udržal 3. miesto aj napriek neúčasti - má 1291 bodov. Mohutne sa už ale doťahuje švrtý Antoška, ktorý má 1173 bodov.

 

MS v hre č.8, Spojené arabské emiráty

Ešte pre zaujímavosť, minulý týždeň sa hrali aj MS v hre č.8 v SAE – chystám opäť trošku obšírnejší spravodaj, ale zatiaľ som to nestihol. Preto zatiaľ aspoň základný fakt – Majstrom sveta sa stal legendárny filipínsky hráč Efren Reyes. Viac v spravodaji, hádam ešte tento týždeň. Ak sa chce niekto informovať predtým, ako sa mi to podarí spracovať, informácie nájde na stránkach www.azbilliards.com alebo na www.wpa-pool.com

 

Ďalší program:

Súťaže družstiev teraz na chvíľu vystriedajú súťaže jednotlivcov - na budúci týždeň je na programe, konkrétne v sobotu 9.10. RELAX cup v Košiciach.

O týždeň neskôr, v sobotu 16.10. potom ďalšie kolo Slovenského pohára, tentokrát v Komárne a hneď na druhý deň, konkrétne v nedeľu 17.10. bude je na programe 8. kolo Kanianskych biliardových hier, ako vždy, snooker aj biliard, registrovaní aj neregistrovaní – ako vždy v herni na Novej ulici v Kanianke od 10:00.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka