Čertík(N)oviny - 27 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentokrát v spravodaji nájdete informácie z RELAX cupu v Košiciach. SBiZ sa rozhodol oživiť biliardové dianie na východnom Slovensku zvýšenou dotáciou a tá veru prilákala početnú účasť. A v Košiciach bol zaujímavý turnaj

9.10.2004, RELAX cup v hre č.8, Košice, 54 (!) hráčov

pavúk

54 hráčov je najpočetnejšia účasť na SBiZ turnaji (nerátam Best of East) za veľmi dlhé obdobie. Turnaj však nebol len čisto slovenský – pokojne sa dá nazvať medzinárodným. Veď medzi účastníkmi bolo mnoho v RELAX klube „domácich“ hráčov pôvodom z rôznych arabských krajín, bol aj rodák z Vietnamu Thoan, maďarský občan Mozes Denes, Predrag (zrejme z jednej z krajín bývalej Juhoslávie, len neviem ktorej), alebo aj Danny Rottiers z Belgicka – inak bývalý hráč snookru, ktorého najlepší výkon z tých čias je úctyhodných 111 bodov. Snookrová minulosť bola zrejmá na jeho perfektnom postoji a technike úderov, aj hre slušnej úrovne – takmer sa dostal do 16tky, o postup do nej dosť vytrápil extraligového Peťa Vavra. Slovenská účasť bola tiež početná, ale aj kvalitná – zo súčasnej špičky chýbalo len minimum hráčov, navyše sa po dlhom čase sa na turnaji objavil aj Karol Nedešovský, Robo Trnka, nechýbal ani Zolo Petrovics – takže konkurencia ako hrom!

v základných kolách sa zrodilo niekoľko zaujímavých výsledkov – napríklad v súboji extraligistov Čertík len s veľkým šťastím zdolal Čupalku 5:4, keď ten za stavu 4:4 vyčistil celý stôl aj s nahrávkou na čiernu, ktorú však na prekvapenie všetkých okolo stojacich (a asi aj svoje) nedal. Navyše Čertíkovi nahral na jedinú jeho farebnú guľu. Čertíkovi sa však, ako to už býva, šťastie vykompenzovalo hneď v ďalšom kole – spoluhráča „pomstil“ Vavro, keď uštedril Čertíkovi kanára. Hneď v prvom kole sa na prehratú stranu dostal trebárs extraligový Kučera z majstrovského Komárna, ktorého porazil Leitman z kanianskej rezervy. Aj v ďalšej dráme mal prsty trenčiansky hráč – tentokrát to bol sám predseda klubu Tomša, ktorý dokázal otočiť už takmer stratený zápas s Mozesom – veď prehrával už 0:4 a to Mozes nehral zle, ako bude vidno aj neskôr. Prekvapivo sa na prehratej strane ocitol aj Haulík, ktorý prehral s nevyspytateľným Tokárom s Popradu – ten už neraz ukázal, že keď má deň, popreháňa kadekoho. Samotná prehra Thoana s Petrovicsom by až takým veľkým prekvapením nebola, zápas sa však skončil prekvapivo kanárom – Thoan má rozhodne na viac, ale nevychytil ten správny deň. Zaujímavo postupoval Lustig – aj v prvom kole, aj v druhom (s Koščom) postúpil až po najtesnejších výhrach 5:4. V druhom kole perfektne zahral Nedešovský, keď nedal veľmi zahrať asi najlepšiemu z domácich Redovi – ďalší kanár... Tomšovi sa už nepodarilo zopakovať kúsok zo zápasu s Mozesom a Havierovi podľahol 1:5.

Na prehratej strane stváral divy mladučký Trnavčan Drobný, ktorý porazil inak veľmi dobre hrajúcich Zvolenčanom Antošku a aj Thoana, keď tí zápas s ním vôbec nezvládli – Antoška za stavu 4:4 nedal ľahkú čiernu, Thoan prehral dokonca 2:5. Zaujímavý zápas zohrali Čertík s Redom – lepšie začal Čertík, za stavu 3:2 však pokazil ľahkú dohrávku, keď už na stole nebolo čo riešiť, Reda pridal čistú hru a bolo zrazu 3:4. Čertík vzápätí peknou dohrávkou vyrovnal na 4:4. V ďalšej hre po rozstrele všetko zahral, ale zo zlej nahrávky na poslednú farebnú dokázal len ju zahrať a nenahrať si na čiernu. Potom sa mu síce podarilo zahrať dobrú istotu, keď čiernu priblížil k jamke a Redovi neumožnil nič hrať, aj s nie ľahkou možnosťou na istotu, Reda však predsa len zašil. Čertík skúsil úder o mantinel, ten mu len tesne nevyšiel a Reda potom zvládol náročnú dohrávku... Veľmi skoro sa na prehratej strane stretli aj Kučera s Dubanom, zápas zvládol lepšie Kučera (5:3). Haulík porazil Tomšu, Mozes nevyspytateľného Tokára, ktorému už nešlo ako ráno. V ďalšom kole sa potom stretli Haulík s Kučerom, po dráme 5:4 postúpil Haulík. V zaujímavom zápase porazil Košč Čupalku 5:3.

Z vyhratej strany postúpili do 16tky (hralo sa 64 2KO, skrátené od 16) favoriti – Petrovics (po výhre nad Leškom 5:2), Polách(-Predrag 5:1), Trnka (-Havier 5:3), Sľuka (- Ahmed 5:3), Nedešovský (-Vavro 5:1), Kubáň (-Jantoška 5:3), ale aj Majster Slovenska neregistrovaných hráčov Lustig (-Šťastný 5:3), či čím ďalej tým viac sa prejavujúci mladý talent Leitman (-Slaný 5:3).

Z prehratej strany postúpili potom Vavro po pomínanej výhre na Rottiersom, ťaženie Drobného zastavil až v zápase o postup do 16tky Havier (5:0), Košč porazil Jantošku 5:3, dráma sa odohrala v zápase medzi Redom a Predragom – Reda po výbornej hre viedol už 4:1, ale Predrag sa chytil na šťastí, ktoré mal v nasledujúcej hre – nedal čiernu, ale Redu zašil na jehu poslednú farebnú, ktorá bola takmer pri jamke. Po výmene úderov na istotu Predrag zahral krásny mantinel na čiernu, potom pridal 2 čisté a zrazu bolo 4:4. A nakoniec to bol on, kto mal v rozhodujúcej hre viac šťastia a pevnejšie nervy. Ďalšími postupujúcimi bol Boór, Balcar, Haulík a Mozes.

V 16tke sa bolo tiež na čo pozerať – Trnka len s vypätím všetkých síl porazil Košča 5:4, Petrovics nedal šancu inak dobre hrajúcemu Predragovi (5:1), Kubáň porazil Haviera 5:3, Nedešovský klubového kolegu Haulíka, z dvojice neregistrovaných sa ďalej dostal Lustig po výhre nad Boórom, Sľuka nedal šancu Balcárovi (5:0), Polách rovnako Mozesovi (5:1). Najzaujímavejší však bol asi zápas Leitmana s Vavrom, najmä jeho koncovka za stavu 4:4. Leitman sa zasekol na poslednej farebnej, ktorú nedal a šancu tak mal Vavro. Ten si však tiež nenahral na svoju poslednú farebnú guľu. Zariskoval, nedal však, ale neskutočnou „haluzou“ Leitmana zašil. Ten však túto situáciu perfektne, s nutnou dávkou šťastia, vyriešil – bielou od mantinelu schoval farebnú a vzápätí chladnokrvne pridal aj čiernu cez celý stôl...

V švrťfinále Polách porazil Trnku, hoci ako sám povedal, nespravil žiadnu chybu – v prvej hre mu spadla z rozstrelu biela a na stôl sa dostal za stavu 0:3, potom síce zahral 2 hry, keď sa to isté stalo Poláchovi, keď mu však opäť spadla biela z následného rozstrelu, už sa k hre nedostal – aj tak sa dá prehrať. Ďalšie zápasy boli vyrovnanejšie. Zápas Leitmana s Kubáňom mal dva zaujímavé úseky – najprv dominoval Leitman, ktorý sa ujal vedenia 5:1 a vzápätí vypukla jeho veľká radosť zo svojho prvého veľkého pohára. Bola však predčasná, lebo bola založená ne nepresnej informácii, že sa hrá stále do päť. Druhá šanca dala druhý dych Kubáňovi, naopak Leitman znervóznel a začal chybiť – a tak už o chvíľku bolo len 5:4. Nakoniec to bol však predsa len Leitman, kto vyhral – za stavu 5:4 Kubáňovi nepadlo z rozstrelu a Leitman s prehľadom hru  dohral. A po nej už mohol svoj prvý pohár oslavovať naozaj. V ďalšom zápase sa Zolo Petrovics pomerne dosť natrápil s Lustigom a vyhral až po boji tiež 6:4. V poslednom zápase nakoniec vyhral dovtedy nie veľmi presvedčivo hrajúci Sľuka nad výborne a elegantne hrajúcim Nedešovským 6:4 – Karol okrem iného predviedol nádherný úder za stavu 3:5 na čiernu – nenahral si na ňu, z viacerých možností si nakoniec zvolil tú najťažšiu – bodané massé, pri ktorom, aby to dopadlo podľa predstáv a čierna skončila v jamke, biela musela urobiť 180 stupňový zvrat na „paťhalierniku“ – a tento úder aj bravúrne zrealizoval, za čo si vyslúžil búrlivú reakciu početného publika a uznanie súpera.

V semifinále však Sľuka výkon nezopakoval, a vidiac svoju hru, za stavu 0:5 zvážil na jednej strane možnosť výhry a na druhej aktuálny čas (boli tri hodiny ráno), dĺžku trasy domov, a vidiac svojich driemajúcich klubových spoluhráčov sa nakoniec rozhodol v zápase nepokračovať. V tej chvíli už bol jasný aj druhý finalista – Polách zdolal Leitmana 7:4. Mohlo to byť aj vyrovnanejšie – Leitman však za stavu 1:1 nedal tutovú čiernu, na ktorú sa príliš ponáhľal, vzápätí pridal Polách čistú hru a získal rozhodujúcu iniciatívu. Zápas zakončil tiež krásnym úderom – Leitman ho výborne zašil na čiernu, Polách však našiel cestičku cez les gúľ obklopujúcich čiernu a po údere bielej o mantinel ju schoval

Finále (ktoré som už nevidel – a ktoré začínalo o tretej ráno...) bolo tiež zaujímavé – Petrovics sa ujal vedenia po dohrávke a 2 čistých 3:0, nakoniec však prehral 3:7, keď v zostávajúcom priebehu zápasu mu už Polách (podľa vlastných slov) veľa nedovolil.

 

Výsledky :

1.        Polách

2.        Petrovics (obaja 1. BC Komárno)

3.        Leitman a Sľuka (obaja BK Kanianka)

5. - 8. Nedešovský (BASTIA Štúrovo)

           Kubáň (K&M Trenčín)

           Trnka (Hydrant Nitra)

           Lustig (neregistrovaný – inak z Michaloviec)

 

 

Nedeľa 10.10.2004, 1. turnaj pre postihnutých, Hlohovec, 5 hráčov

V nedeľu SBiZ zorganizoval historicky prvý turnaj aj pre postihnutých športovcov. V Hlohovci sa ich zišlo 7, dvaja však nenabrali dostatok odvahy sa zapojiť do hry a tak hrali nakoniec piati. Viac informácií nemám – podľa slov prezidenta zväzu p. Šrámka by sa mali objaviť na stránke SBiZ osobitne, aj fotografiami.

 

V nedeľu 10.10.2004 finišovalo aj ďalšie kolo Best of East, tentokrát v Pecsi v Maďarsku.

Chcel som pridať aspoň stručne výsledky, ale ešte ani dnes (v stredu 13.10.) som nikde na internete nič nenašiel...

 

MS v hre č.8, Spojené arabské emiráty

Ešte pre zaujímavosť, predminulý týždeň sa hrali aj MS v hre č.8 v SAE – chystám opäť trošku obšírnejší spravodaj, ale zatiaľ som to nestihol. Preto zatiaľ aspoň základný fakt – Majstrom sveta sa stal legendárny filipínsky hráč Efren Reyes. Viac v spravodaji, hádam sa to tento týždeň už podarí... Ak sa chce niekto informovať predtým, ako sa mi to podarí spracovať, informácie nájde na stránkach www.azbilliards.com alebo na www.wpa-pool.com

 

Ďalší program:

Na budúci týždeň v sobotu 16.10. bude ďalšie kolo Slovenského pohára, tentokrát v Komárne a hneď na druhý deň, konkrétne v nedeľu 17.10. bude je na programe 8. kolo Kanianskych biliardových hier, ako vždy, snooker aj biliard, registrovaní aj neregistrovaní – ako vždy v herni na Novej ulici v Kanianke od 10:00.

O týždeň neskôr, v sobotu 23.10. je na programe ďalšie kolo ligových súťaží – extraligové kanianske družstvo hosťuje v Komárne, kde odohrá zápas najprv s Saturnusom a potom aj odložený s 1.BC Komárno. Rezerva privíta doma ďalšieho kandidáta na postup – BK Martin, medzitým sa možno odohrá aj odložený zápas s ďalším martinským klubom Fair Play.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka