Čertík(N)oviny - 29 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tentokrát v spravodaji nájdete informácie z 5. kola Slovenského pohára v Komárne, kde som nebol, takže len krátko a sprostredkovane. No a v nedeľu som už bol aj osobne na 8. kole Kanianskych biliardových hier.

 

16.10.2004, 5. kolo Slovenského pohára, Komárno,  37 hráčov

Po minulotýždňovej vynikajúcej účasti v Košiciach sa aj v Komárne zišiel veľmi pekný počet hráčov – a to ešte z Kanianky, odkiaľ chodí vždy plné auto, neprišiel nikto. Hral sa 64 KO skrátené od 8.

Z vyhratej strany postúpili do osmičky Polách, dvaja Trenčania – Kubán a Vavro, ktorý porazil Klobučníka a prekvapivo aj Vágai z Nitry, ktorý prešiel cez Haviera 7:3

Z prehratej strany postúpili Klobučník, po veľkom trápení cez Drobného 7:5 (bolo 5:5), ktorý sa po minulom týždni opäť dostal ďaleko a opäť naznačil, že za nejaký čas bude svojich súperov preháňať jedna radosť. Postúpil aj Bela, ktorý vyradil Haviera najtesnejšie 7:6, ďalej postúpili aj Duban a Kučera.

V švrťfinále narazili na seba kluboví spoluhráči Polách s Kučerom, Polách vyhral 9:6. Duban porazil Vágaia, Vavro Belu. Najzaujímavejší bol zápas Klobučníka, ktorému sa dovtedy nedarilo a Kubána. Ten aj zápas lepšie začal a ujal sa vedenia 4:1. Klobučník sa však nakoniec predsa len rozohral a zápas dotiahol do najtesnejšej výhry 9:8.

V semifinále Duban zdolal Vavra 9:6. Druhé semifinále bolo napínavé do poslednej chvíle – Klobučník už vyhrával 8:6, nakoniec však Polách zápas otočil a vyhral 9:8.

Finále bolo ďaleko jednoznačnejšie – Polách: Duban 9:1. Polách tak vyhral 2 turnaje za týždeň a upevnil si vedenie v celkovom slovenskom rebríčku.

 

Výsledky :

  1. Polách (1. BC Komárno)
  2. Duban (Mistano Trnava)
  3. Klobučník (LAVOS Bratislava) a Vavro (K&M Trenčín)

5. - 8. Bela (Montas Mochovce)

           Kubán (K&M Trenčín)

           Vágai (Hydrant Nitra)

           Kučera (1.BC Komárno)

 

 

Nedeľa 17.10.2004, Kanianske biliardové hry

Hra č.9, otvorený turnaj, 16 hráčov

Na rozdiel od Komárna sa zišla nepočetná účasť, ale turnaj bol zaujímavý, nebola núdza o zaujímavé zápasy a ani prekvapenia. Hneď v prvom kole prehrala nasedená dvojka Jantoška (s Mokrým 3:5), v druhom aj nasadená jednotka Svítok, ktorého porazil stále sa zlepšujúci Dušan Špirek (3:6), ktorý sa postaral aj o presun nasadenej trojky Sľuku (po výsledku 6:5) na prehratú stranu hneď o kolo neskôr. Týmto sa Špirek kvalifikoval z vyhratej strany do štvorky. Hneď od prvého kola bol na prehratej strane aj Leitman, keď ho žreb zviedol do dvojice s Čertíkom – Čertík vyhral 5:3. Druhý postupujúci z vyhratej strany vzišiel z dvojice Čertík - Mokrý, po výhre 6:4 to bol Čertík.

Na prehratej strane zviedol žreb Leitmana do dvojice so Svítkom a Svítok už na druhom turnaji po sebe vypadol veľmi zavčasu, tentokrát po prehre 0:5. V tej istej fáze vypadol prekvapivo a Jantoška, po prehre s Levrincom 3:5. Ten v ďalšom kole takmer vyradil aj ďalšieho favorita Leitmana, ktorý vyhral len najtesnejšie 5:4. V zápase o postup z prehratej strany sa stretli Leitman s a Mokrý. Rozbehnutý Leitman nedal Mokrému šancu – 6:2.

V semifinále Leitman proti Špirekovi pokračoval v rýchlej a presnej hre, a za chvľu bol 7:2. Zápas Sľuku s Čertíkom bol vyrovnanejší a až po boji vyhral Sľuka 7:5.

Vo finále Leitman do tretice výborným výkonom súpera takmer ani nepustil k stolu a tiež za chvíľku vyhral zaslúžene 6:1. V zápase o tretie miesto začal lepšie Špirek, ktorý sa ujal vedenia 3:0, Čertík však dotiahol na 3:3 a nakoniec vyhral 7:5

 

1. Leitman

2. Sľuka

3. Čertík

4. Špirek

V celkovom poradí si aj napriek už druhému výpadku stále udržiava vedenie Svítok (1042 bodov), súperi sú však už v tesnom závese, nahustení jeden za druhým: druhý je Jantoška s 926 bodmi, tretí Čertík s 922 bodmi a štvrtý Sľuka s 911 bodmi.

 

Hra č.9, neregistrovaní

1. Mokrý

2. Pikna

3. Jantoška a Veis

V celkovom poradí stále neohrozene vedie Jantoška s 926 bodmi, na druhé miesto sa prepracoval Veis (420 bodov), tretí je tentokrát neprítomný Vanek so 413 bodmi.

 

Snooker

V prvých kolách sa zrodili hneď dve prekvapenia – Čertík podľahol Veisovi, po zaujímavom priebehu. Hralo so do 50, po niekoľkých zmenách vo vedení Čertík 15 bodovou šnúrou sa ujal vedenia 49:39, na stole modrá, ružová, čierna. Čertík vzápätí nevyužil niekoľko príležitostí na modrú ani ružovú a tak Veis vyhral 50:49. Špirekovi nestačili úspechy len v deviatke, ale chuť si urobil aj v snookri – porazil bývalého Majstra Slovenska Jantošku. Potom však už nestačil na Sľuku. Veis to nakoniec dotiahol do semfinále z vyhratej strany, keď porazil aj Mokrého. Druhý z vyhratej strany vzišiel z dvojice Sľuka – Leitman – a bol ním po maximálne vyrovnanom priebehu Sľuka, ktorý sa dostal do vedenia až po poslednej čiernej.

Z prehratej strany sa kvalifikovali Čertík, po neuveriteľnom zvrate v zápase s Leitmanom – hralo sa do 60, Leitman už viedol 55:11, keď dával všetko na čo pozrel. Nedal však víťaznú čiernu, Čertík sa chytil, pridal zášivku, ktorá Lietman 3x nezapísal, až sa zápas vyvinul do stavu 56:48. Čertík dal poslednú červenú, pridal ďalšiu zášivku, ktorú Leitman majstrovsky zapísal na tretí pokus (druhým trafil ružovú), ale rovno nahral Čertíkovi žltú k jamke – a tá už stačila. V druhom zápase sa stretli Špirek s Mokrým.

V semifinále Čertík oplatil Veisovi prehru z prvého kola aj s úrokmi – po výbornej hre mu naložil 61:1. Druhé semifinále medzi Mokrým a Sľukom Sľuka pre nedostatok času vzdal. To isté bolo vo finále – Čertík vzdal Mokrému a nehralo sa ani o tretie miesto.

1. Mokrý

2. Čertík

3. Sľuka

4. Veis

V celkovom poradí stále vedie Čertík (995 bodov), druhé miesto si udržal Sľuka s 616 bodmi, tesne pred Leitmanom (589 bodov)

 

Ďalší program:

V sobotu 23.10. je na programe ďalšie kolo ligových súťaží – extraligové kanianske družstvo hosťuje v Komárne, kde odohrá zápas najprv s Saturnusom a potom aj odložený s 1.BC Komárno. Rezerva privíta doma ďalšieho kandidáta na postup – BK Martin, medzitým sa možno odohrá aj odložený zápas s ďalším martinským klubom Fair Play.

O týždeň neskôr – 30.10. už budú aj prvé tohtoročné klasické Majstrovstvá Slovenska – v hre č.14/1 v Leviciach. Po uplynulých rokoch, keď sa hralo „na finálový deň“, sa tentokrát dohrajú MSr až do konca.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka