Čertík(N)oviny - 30 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

posledný víkend bol biliardovo bohatý, aj keď na programe bola len jedna udalosť – a síce 11. kolo ligových súťaží. Voľnú nedeľu však družstvá využili na dohranie odložených zápasov, a tak sú tabuľky predsa len prehľadnejšie. Avšak vôbec nie jasnejšie...

 

Sobota 23.10. 2004, 11. kolo Extraligy

 

V tomto kole majstrovské družstvo z Komárna vycestovalo do Mochoviec k poslednému družstvu a zápas asi ani nejako inak dopadnúť nemohol – Komárno vyhralo 8:1, keď jediný bod stratil Kučera po prehre s Gyurkim. Veľmi zaujímavý zápas s prekvapivým koncom sa hral v Bratislave, kde domáci LAVOS podľa mňa prekvapivo prehral so stále sa zlepšujúcim Trenčínom 4:5. Mužom zápasu bol Kubán – najprv otočil so Stanom Struhárom zo 4:7 na 8:7 v hre č.8, čo ho tak nabudilo, že v ďalšom zápase v hre č.9 porazil aj Klobučníka 11:7 a tým nielen vrátil Klobučníkovi prehru z posledného slovenského pohára, ale aj otvoril Trenčínu cestu k víťazstvu. To potom aj prišlo – Kubán zakončil svoj deň výhrou aj v hre č.14/1 a keďže po jednom bode pridali aj Vavro s Čupalkom, víťazstvo aj spolu s radosťou z neho išlo do Trenčína.

V poslednom zápase tohto kola Saturnus privítal družstvo z Kanianky, ktoré už chcelo aj na jeseň konečne vyhrať. Úvod však lepšie vyšiel domácim – Varga zdolal Haviera a Samotný Sľuku. Prvý bod pre hostí získal Čertík, ktorý po rozpačitom úvode zlepšil v druhej časti hru (aj napriek zahodenej čiernej na priamo na 6:2...) a nakoniec zdolal Faziku. Zápas sa lámal v hre č.9 – Sľuka zdolal Faziku a bolo 2:2. O celkovom výsledku sa v podstate rozhodlo v ďalších dvoch zápasoch – Havier s veľkým šťastím vyhral so Samotným, keď sa až do stavu 8:8 v podstate ťahali po jednej hre. Za tohto stavu však dohral Havier a na záver pridal 2 esá... Šťastie ukázalo, na čiej strane stojí aj v ďalšom zápase. Čertík začal s Vargom dobre, viedol 2:0. Varga však otočil a ujaj sa vedenia 4:2, po 4:4 bolo aj 7:4 pre neho. Čertík však dotiahol a za stavu 8:8 sa situácia zopakovala – Čertík dohral, potom mu spadlo eso. Takto získaný náskok v nervóznom závere (keď nedohral za stavu 10:8 4 gule z ruky, namiesto toho schoval so sedmičkou aj bielu) nakoniec uhájil – zápas zakončil kombináciou, karambolom od šestky. V hre č.14/1 stačila hosťom jedna výhra – vyhrali však všetky zápasy. Sľuka sa pomaly rozohrával, keď sa však rozohral, Varga už nemal šancu. Čertík jasne zdolal Samotného. Najdramatickejší bol zápas Haviera s Fazikom – Havier už vyhrával o 30 bodov a do konca mu už chýbalo len pár gulí. Havier však poľavil – a takmer sa mu to vypomstilo, keď Fazika zápas takmer otočil – nakoniec však chybil, keď už mal víťazstvo na dosah

Dohrávky z predchádzajúcich kôl

Už dávnejšie dohrali zápas 10. kola Saturnus Komárno – Lavos Bratislava – hostia vyhrali jasne 2:7. Trenčín sa na výhru v Mochovciach 6:3 veľmi natrápil a vyhral aj so šťastím – po hre č.9 bolo 3:3 a dve hry č.14/1 boli vyrovnané až takmer do konca. Víťazstvom však Trenčín potvrdil svoje miesto na špici tabuľky, ale aj fakt, že s útokom na medailu to myslí tento rok viac ako vážne. Ďalší zápas o špičku tabuľky sa odohral v Komárne, kde nastúpilo družstvo z Kanianky, hostia potrebovali na udržanie reálnej šance na medailu bezpodmienečne vyhrať, na pôde majstrovského celku viac ako náročná úloha. Aj napriek tomu, že boli rozohraní – veď nastúpili hneď po zápase na Saturnuse. V hre č.8 však začali dobre – Čertík do stavu 3:3 s Poláchom neurobil chybu a držal nielen vyrovnaný stav, ale aj opticky vyrovnanú hru. Potom však začal chybiť (Poláchovi totiž nepadalo z rozstrelu a tak mal Čertík šancu v každej hre), Polách chyby nemilosrdne trestal a zápas s prehľadom vyhral. Sľuka začal s Petrovicsom ešte lepšie, ujal sa vedenia 4:2, neskôr bolo ešte aj 5:5 – ani on však nevydržal až do konca. Ďalší úder dostali kanianske plány od Kučeru, ktorý zdolal Haviera. V hre č.9 to vyzeralo, že hostia sa chcú aj napriek nepriaznivému stavu o víťazstvo ešte pobiť – Sľuka sa s Kučerom ujal po výbornej hre vedenia 8:0 a napriek výpadku neskôr zápas dotiahol k víťaznému koncu. Aj Havier dobre začal a ujal sa vedenia 4:1. Odvtedy to však už bol jednoznačný zápas v Poláchovom podaní a Havier už vyhral len jedinú hru... Podobne pochodil Čertík – s Petrovicsom sa ujal vedenia 7:3. Zápas však tiež neustál – Petrovics znížil na 4:7, potom dohral na 7:5, pridal čistú, eso, ďalšiu čistú a keď Čertík nevyužil ani šance ktoré mal (za stavu 7:8 a aj 7:9), Petrovics získal rozhodujúci bod pre Komárno. V hre 14/1 Polách len potvrdil, že je už niekde inde, myslím úrovňou svojej hry – Sľuka jednoducho nemal šancu. Čertíkovi sa s Kučerom už vôbec nedarilo – hneď z rozstrelu mu Kučera zahral 28 bodov, Čertík namiesto dávania gulí hral jeden faul za druhým a tak sa zápas vyvinul až ku kurióznemu skóre 46:-3. Potom sa Čertík predsa len zobudil a dotiahol na 20 bodový rozdiel, práve vtedy však pokazil 2 kľúčové rozbitia trojuholníka. Nakoniec však hostia predsa ešte získali aspoň jeden bodík – Havier získal cenný skalp Petrovicsa – a tak sa hráči z Kanianky vracali z Komárna so skóre 9:9, na ktorom sa každý podieľal bilanciou 3:3.

Komárno tak vrátilo prehru svojmu jedinému premožiteľovi a potvrdilo opäť majstrovské ambície. Za ním je trojica klubov z 3 prehrami, ktoré bojujú o medaily, šance Kanianky už s piatimi prehrami sú už viac menej teoretické – Kanianka musí vyhrať posledné 2 zápasy a ešte čakať na ďalšie výsledky...

Všetko vidno v tabuľke – aj keď stále neúplnej – chýbajú zápasy 2 zápasy Montas Mochovce – s Mistanom Trnava a Saturnusom Komárno – to bude dôležitý súboj na spodných priečkach tabuľky.

Sobota 23.10.2004, 1. liga, 11. kolo

Aj v prvej lige boli zaujímavé zápasy – napr. rozbehnutá Kanianska rezerva privítala doma kandidáta na postup BK Martin. V zápase lepšie začali domáci, ktorí sa ujali vedenia 3:1 – mohlo byť aj 4:0, Hromada totiž prehral s Nosekom 6:7. Smola sa domácim lepila na päty aj v hre č.9 – Svítok vyrovnával na 8:8, ale vyklepalo mu deviatku a tak prehral 7:9 a keď Hromada vzápätí prehral s Potašom 8:9, BK Martin sa vrátil do zápasu. A nakoniec aj vyhral, lebo v hre č.14/1 vyhral len opäť výborne hrajúci Leitman – Hromada aj Svítok svoje zápasy tesne prehrali a tak si po piatich víťazstvách v sérii pripísali prvú prehru. Naopak, BK Martin zostal v hre o postup – hneď v nasledujúcom kole privíta doma vedúce družstvo BASTIA Štúrovo. To v tomto kole vyhralo v Radoli  a udržuje si na čele jednobodový náskok. V poslednom hranom zápase Fairplay jasne zdolal Saturnus Devils, zápas Ružomberka z B. Bystricou je odložený. Ale niekoľko zápasov sa dohralo – aj kanianska rezerva dohrala svoj zápas v Martine s miestnym Fairplay – a v nekompletnej zostave (bez Leitmana), si pripísala druhu prehru za 2 dni. O 2 body sa postaral Hromada, Svítok pridal jeden. Pikna na svoje prvé víťazstvo stále čaká. Vo veľmi dôležitom zápase o záchranu vyhrala Radoľa s Ružomberkom najtesnejšie 5:4 a urobila dôležitý krok k záchrane, resp. k účasti v baráži. Situácia Ružomberka je naopak kritická.

 

Ďalší program:

Na budúci týždeň v sobotu 30.10. už budú aj prvé tohtoročné klasické Majstrovstvá Slovenska – v hre č.14/1, pozor zmena miesta – bude to v Trnave, v obchodnom dobe MAX. Po uplynulých rokoch, keď sa hralo „na finálový deň“, sa tentokrát dohrajú MSr až do konca. V nedeľu 31.10. potom bude na tom istom mieste turnaj v hre č.9, s dobrou finančnou dotáciou.

O týždeň neskôr, v sobotu 6.11. je na programe ďalšie ligové kolo – program bol uvedený vyššie. A v nedeľu 7.11. je na programe už 11. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka