Čertík(N)oviny - 31 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

posledný víkend bol biliardovo bohatý, aj keď na programe bola len jedna udalosť – a síce prvé tohtoročné klasické Majstrovstvá Slovenska – v hre č.14/1 nekonečná. Predĺžený víkend však niektoré družstvá využili aj na dohrávky odložených zápasov, dokonca sa niečo aj predohralo.

Sobota 30.10. 2004, Majstrovstvá Slovenska v hre č.14/1, Trnava, Centrum MAX, 33 hráčov

Majstrovstvá Slovenska sa hrali netypicky v obchodno-nákupnom centre – možno po vzore veľkých turnajov v zahraničí, aj posledný finálový deň MSr robený týmto spôsobom mal pozitívny ohlas. A možno to bolo práve toto netypické prostredie, ktoré prilákalo na hru č.14/1 slušný počet hráčov. Ak si dobre pamätám, za posledné 3 roky to bolo 16, 19 a dokonca aj 13...

Najviac hráčov prišlo z Trenčína, až 8 – v Trenčíne to vyzerá na „obrodu“ nielen počtom ale aj kvalitou – družstvo je vysoko v Extralige, pomaličky pribúdajú aj poháre za medailové umiestnenia v súťažiach jednotlivcov, aj keď tentokrát to nevyšlo. Ďalšou početnou skupinou boli hráči z Kanianky, ktorých bolo 5 – a kuriózne ich žreb všetkých zviedol do jednej časti pavúka. A takáto účasť a žreb spôsobili veľké množstvo trenčiansko-kanianskych ale aj vnútroklubových zápasov. Ale poďme pekne po poriadku.

V prvom kole sa žiadne veľké prekvapenie nekonalo, aj keď niektorí favoriti sa potrápili – extraligový Sľuka s Trenčanom Dzurillom 3x zabudol, že nemá 59 bodov (medzitým zakaždým spravil faul), ale 58 a po schovanej guli sa tešil zbytočne z víťazstva, až bola z toho nakoniec dráma – nakoniec to skončilo 60:55. Aj Jantoška sa potrápil s mladučkým Drobným – netakticky spravil 3 fauly po sebe a ešte hodnú chvíľu po začiatku zápasu bol v mínuse. Nakoniec však dotiahol zápas do víťazného konca.

V kole druhom sa veľmi a dlho trápil Nedešovský s domácim Némethym a nakoniec vyhral 60:53. Aj mnohonásobný Majster Slovenska v tejto hre, Zolo Petrovics, mal namále – už druhýkrát za týždeň (po ligovej dohrávke minulý týždeň) ho mal takmer na lopate Havier. Ten totiž za stavu 31:31 zahral 21 bodový break. Vzápätí však Petrovics odpovedal rovnakým spôsobom, vyrovnal a nakoniec mal on pevnejšie nervy. V tomto kole sa odohrali aj dva zo spomínaných trenčiansko-kanianskych súbojov, s nerozhodným výsledkom. Najprv Sľuka prehral s Kubánom po priebehu -4:22, 4:33 síce stiahol na 23:33, ale to bolo všetko – 23:60. Čertík v súboji s Vavrom dobre začal, keď schoval hneď celý prvý trojuholník, potom vedenie natiahol na 36:6 a nakoniec vyhral 60:17. Konalo sa aj kanianske derby – Jantoška dlho Leitmanovi odolával (33:35), ale nakoniec neodolal – 36:60. V súboji extraligových hráčov Čupalka nestačil na dobre hrajúceho Klobučníka (24:60).

V treťom kole, víťazstvo v ktorom už zabezpečovalo postup do štvrťfinále sa vôbec nedarilo domácemu Dubanovi, ktorý nedal pár ľahkých gulí a nakoniec zápas s Nedešovským ani nedohral – za stavu 17:35, keď minul ľahkú guľu jednoducho podal Karolovi ruku... V súboji favoritov na medaily zápas lepšie vyšiel Poláchovi, ktorý zdolal Klobučníka 60:32. Ďalšie 2 zápasy boli oveľa vyrovnanejšie – Kubán odporoval Petrovicsovi až do samého záveru – 60:55. Presne takým istým skóre sa skončilo aj kanianske derby medzi skúseným Čertíkom a nastupujúcim Leitmanom. Zápas slabej kvality, keď sa súperi doslova ponúkali jeden druhého ľahkými chybami na otvorenom stole nakoniec vyhral Čertík – potom ako za stavu 56:55 pre neho zvolil Leitman náročnejšiu guľu, ktorá by mu ešte viac otvorila stôl a ... nedal ju

Na prehratej strane sa medzitým odohrávali malé Majstrovstvá Trenčína – Vavro zdolal Balcara 50:28 a Čupalka Tomšu 50:13, hneď v ďalšom kole Čupalka nastúpil proti ďalšiemu spoluhráčovi Hornému (50:38). Vavro v ďalšom zápase prekvapivo podľahol Urbanovi 46:50, ktorý sa rozohral k dobrej hre – ale o tom ešte trošku neskôr. Medzitým sa pozrime na 2 zápasy Sľuku – v tom prvom po zlej hre prehrával už 39:49, keď sa zobudil aj dohral na 50:49 vo svoj prospech. V tom druhom rovnakým rozdielom prehral s Havierom.

O postup z prehratej strany sa stretol Havier s Leitmanom, a ani tentokrát sa Leitmanovi nepodarilo Haviera prvýkrát zdolať – vyhrával síce 29:27, ale Havier zahral 32 bodovú šnúru a bol by dohral aj tú poslednú guľu, keby sa nerozptyľoval tým, koľko ešte môže zahrať gulí aj po zápase. Skončilo to 60:32. Vráťme sa k spomínanému Urbanovi – ten po vynikajúcom výkone nedal šancu v poslednej dobe výborne hrajúcemu Kubánovi (60:29) a prekvapivo sa kvalifikoval do štvrťfinále. Tam sa dostal aj domáci Duban po výhre nad Čupalkom 60:49 a opäť výborne hrajúci Klobučník, ktorý vyprevadil Košča 60:4.

Štvrťfinále sa hralo až v nedeľu a najľahšiu „úlohu“ mal Čertík – Urban totižto už v nedeľu neprišiel. Po predvedenej hre v sobotu dvojnásobná škoda. V hraných zápasoch Havier – Polách prehral s Poláchom 70:100 - v súboji súčasných dvoch rebríčkovo najlepších hráčov Havier proti slovenskej jednotke dobre začal, viedol 52:31 aj 61:44, potom si hráči po nepresnej hre ponúkli  viackrát príležitosť jeden druhému, Havier viedol ešte aj 68:60, ale potom už prebral iniciatívu definitívne Polách. Havier aj nakoniec prišiel o post rebríčkovej dvojky – predbehol ho Klobučník. V ďalšom zápase Petrovics – Duban 76:100 Petrovics odohral  s domácim, dobre hrajúcim Dubanom zo začiatku vyrovnaný zápas, neskôr si však Duban vypracoval náskok (80:58) a ten udržal až do konca. Posledné štvrťfinále Klobučník – Nedešovský  skončilo 100:46 - v tomto zápase začal oveľa lepšie Klobučník, ktorý zahral šnúru 38 bodov  a ujal sa vedenia 61:12. Nedešovský potom spresnil hru a znížil na 62:46. Klobučník mu to však z tohto stavu dohral na jeden krát ďalším 38 bodovým breakom...

V semifinále Klobučník pokračoval proti Poláchovi vo vynikajúcej hre a vrátil mu prehru z kvalifikácie, keď za celý zápas urobil jednu jedinú chybu. Výsledok 100:8 hovorí za všetko. Druhé semifinále bolo úplne inakšie, hoci aj tu to vyzeralo najskôr na jednoznačný zápas. Čertík párkrát chybil, Duban dával všetko, na čo sa pozrel a získal výrazný náskok. Zápas dospel do stavu 98:61 – a na prekvapenie v tejto chvíli sa chytil Čertík – 27 bodovou šnúrou stiahol na 98:88, Duban znervóznel a dal iba jednu z 2 potrebných gulí. Čertík dohral trojuholník za stavu 95:99, nechajúc si dobrú pozíciu na rozbitie trojuholníka. Guľu dal (96:99) a z trojuholníka oddelil aj 4 potrebné gule – žiadna sa však nedala hrať, k tej najlepšie postavenej chýbali tak 3 milimetre. Čertík sa rozhodol pre massé, guľu oblúkom schoval (97:99), biela sa však došuchtala až do trojuholníka, takže musel hrať istotu. Po pár výmenách nechal hrateľnú guľu Duban, aj keď ťažkú a bez nahrávky. Čertík túto guľu dal (98:99), ako tak si nahral aj na ďalšiu, ale z tej sa nedalo nahrať na poslednú. Čertík sa ju predsa len rozhodol hrať, dal ju (vyrovnal na 99:99), ale za tohto stavu teda nebolo čo ďalej schovať a tak musel hrať na istotu: Hráči ešte niekoľko krát zahrali údery na istotu – až nakoniec to bol Čertík, kto nechal na stole ako prvý hrateľnú, aj keď veľmi ťažkú guľu a tú Duban dal.

Ani finále (už som na ňom nebol) nezaostalo dramatickosťou za semifinále – nakoniec skončilo veľmi tesným víťazstvom Milana Klobučníka 100:96.

 

Poradie:

  1. Milan Klobučník (LAVOS Bratislava)
  2. Štefan Duban (MISTANO Trnava)
  3. Jaro Polách (1.BC Komárno) a Roman Čertík (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  1. Urban (LAVOS Bratislava)

Havier (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

Nedešovský (BASTIA Štúrovo)

Petrovics (1.BC Komárno)

 

Extraliga družstiev, dohrávky z predchádzajúcich kôl a predohrávka budúceho kola

Trnavčania  využili postavené stoly v centre MAX a zorganizovali v ňom Týždeň biliardu. V jeho rámci predohrali zápas posledného kola s Trenčínom, a dohrali aj dlho odložený zápas s Mochovcami.

V zápase s Trenčínom, v ktorom Trnava opäť nastúpila bez Gavenčiaka, sa zrodilo veľké prekvapenie, keď domáci prehrali 3:6. Za domácich zahral vynikajúco Ratkovič, ktorý uhral všetky body domácich, navyše Vavra „vybavil“ v 14tke na 4 nábehy 100:0, keď Vavro bol prvýkrát po rozstrele na stole za stavu 64:0! Ani to však na víťazstvo domácim nestačilo, hostia podali kolektívny výkon a všetci sa podieľali na víťazstve rovnako – 2 bodmi. Týmto Trenčania urobili ďalší výrazný krok k medaile, ktorá by už nemala ujsť – aj keď ich ešte čaká „komárňanský dvojboj“ na záver.

V piatok si potom v MAXe zahrali aj Mochovčania, tí však odišli s prehrou 2:7. Všetko mohlo byť inak, ale Robo Kodaj s Némethym za stavu 7:4 pre neho nedal ľahkú čiernu guľu do stredu – a nakoniec prehral celý zápas 7:8. Aj keď Gyurky vyhral ak osmičku aj deviatku, po tesnej prehre Belu s Dubanom 9:11, domáci viedli 4:2. V záverečnej 14tke už potom stačilo Dubanovi vyhrať s Kodajom a Mochovčania už ani ďalej nehrali.

V pondelok si mohli Mochovčania napraviť chuť a ešte zabojovať o záchranu – hrali odložený „veľadôležitý“ zápas s predposledným Saturnusom Komárno. Zápas dobre rozbehli a opäť, ako aj s Trenčínom, viedli 3:2. Hostia však vyrovnali na 3:3 a 14tky boli už plne v ich réžii – a po priebehu sa zopakoval aj konečný výsledok zo súboja s Trenčínom 3:6. A pritom mohli aj vyhrať – Kodaj prehral 10:11 s Vargom, Bela prehral s Fazikom 95:100, hoci viedol 95:84, aj Kodaj len tesne 86:100 so Samotným. Aj osmičky boli na tesno – 2x 6:8. Čiže mohlo to byť aj naopak – ale nebolo. Mochovce sú tak už jednou nohou naisto poslední

 

Ďalší program:

V sobotu 6.11. je na programe ďalšie ligové kolo. V nedeľu 7.11. je na programe už 11. kolo ALFA pohára vo Zvolene.

A o týždeň neskôr – v sobotu 13.11. bude kvalifikácia na MSr v hre č.8, v Bratislave, v herni Labene. Vlastne Majstrovstvá samotné – ale hrá sa na finálový deň.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka