Čertík(N)oviny - 32 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

posledný víkend bol opäť aj biliardový – hrali sa druhé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska, v hre č.8. A v skratke sa ešte vrátim aj k minulému víkendu – malo sa hrať kompletné ligové kolo, z ktorého sa však odohrali len 2 zápasy v 1. lige (v extralige nič!), a v nedeľu bolo už 11.kolo ALFA pohára.

Sobota 13.11. 2004, Majstrovstvá Slovenska v hre č.8, Labene Bratislava, 43 hráčov

Na majstrovstvá prišiel veľmi pekný počet hráčov, čo je pre ďalší vývoj biliardu u nás len dobre – a vyzerá to tak, že to nie je náhoda, veľký počet hráčov bol v druhej polovici sezóny na každom turnaji na zväzovej úrovni.

Konkurencia nebola len početná, ale aj kvalitná – zo špičky chýbali len Páczer s Daubnerom, ktorí si dlhodobo mimo republiku, z Extraligy potom chýbali Kubán (stužková), Kučera (študijné povinnosti) alebo chorý Sľuka. Na druhej strane sa po dlhšom čase sa opäť objavil na turnaji Robo Trnka – a veru nie márne.

Hneď úvodné kolá boli veľmi zaujímavé neúprosný žreb (hralo sa 64 2KO skrátené od 8) zviedol k sebe nasadenú jednotku Polácha s nenasadeným Petrovicsom (nasadzuje sa vždy podľa minuloročných MSr – Polách bol druhý, Petrovics nebol), čiže súčasnú rebríčkovú jednotku proti mnohonásobnému Majstrovi Slovenska... A po výsledku 5:4 pre Petrovicsa sa na prehratej strane ocitla nasadená jednotka... Aj ďalší favoriti mali namále – Ratkovič otáčal s Mrázekom  z 2:4 na konečných 5:4, Čertík sa natrápil s Antoškom a nakoniec vyhral 5:4, keď Antoška za stavu 4:4 nedal čiernu..., podobne sa potrápil aj Trnka s Gajancom – tiež 5:4. Žreb nebol veľmi milý ani k Havierovi s Ratkovičom – obyčajne sa stretávajú v neskorších fázach turnaja. Zápas samotný bol jasne v prospech Ratkoviča – 5:0. Mladý Leitman sa opäť blysol víťazstvom nad extraligovými hráčmi – v predkole zdolal Olivera Struhára 5:1 a vzápätí pridal ďalšie, keď zdolal Vavra 5:3.

V zápase Dubana s Domjánom starším sa hralo vyrovnane až do konca – za stavu 4:4 mali obaja po jednej guli na stole, keď Domján hral istotu, biela mu však spadla do protiľahlého rohu. Všetky možné hry sa hrali aj v zápasoch Ryba - Košč, kde Košč neudržal vedenie 4:2 a prehral, ako aj Némethy – Tomša (5:4).

V kole druhom odohrali zaujímavý zápas Trnka s Leitmanom – 5:2 vyhral síce Trnka, ale mohlo to byť aj inak – lenže Leitman nedal hádam 3x čiernu guľu, vždy vôbec nie ťažkú... Némethy aj v ďalšom kole odohral všetky možné hry, a opäť úspešne – tentokrát porazil 5:4 Rybu. Dosť sa potrápil Klobučník, ktorému v zápase s oddielovým kolegom Urbanom veľmi nešlo, a na konci bol určite rád, že to má za sebou (5:3). Ani v prvom kole excelentne hrajúci Čupalka nezopakoval výkon a s Makovickým vyhral po boji 5:3.

V treťom kole, víťazstvo v ktorom už zabezpečovalo postup do štvrťfinále sa stretli Ratkovič s Klobučníkom – a v tomto zápase išlo naozaj o veľa, nielen o postup – prehratý išiel totiž na druhú stranu k Poláchovi. Lepšie začal zápas Klobučník, potom mu však vyklepalo v jamke jasnú čiernu – a Milan znervóznel. Výsledkom bolo, že Ratkovič zápas otočil a nakoniec vyhral 6:5. V ďalšom zápase bola odveta za semifinále v hre č.14/1 – Čertík nakoniec Dubanovi prehru z Trnavy vrátil. Oveľa lepšie začal, v prvých 4 hrách neminul ani jednu guľu a ujal sa vedenia 4:0, potom aj 5:1. Potom však začal kopiť chyby a Duban začal doťahovať. Za stavu 5:3 sa síce zašil na poslednú farebnú, ale parádne ju skokom schoval a aj napriek veľmi ťažkej následnej pozícii schoval aj čiernu – to bola hádam aj guľa majstrovstiev. Za stavu 5:4 Dubanovi však nič nespadlo z rozstrelu a Čertík ťažký stôl dohral. V ďalšom zápase spomínaný Trnka jasne zdolal ďalšieho trnavčana Némethyho 6:1, ani Čupalka veľmi neodporoval Petrovicsovi (2:6)

Na prehratej strane medzitým Polách poporážal všetkých súperov, medzi inými aj Leitmana, ktorý tentokrát Jara veľmi nepotrápil (5:1). To ďalší z favoritov Havier vôbec nemal deň a prehral s domácim Kršekom 3:4. Takto skončil až na 33.-43. mieste a nezískal ani jeden bod do rebríčka, v ktorom je stále tretí... Na druhej strane však treba povedať, že Kršek hral dobre a dotiahol to až do zápasu o postup do štrťfinále. To isté sa paralelne darilo aj mladšiemu z rodu Domjánovcov, na ceste prehratou stranou porazil mimo iných aj ďalšieho vekom ešte len žiaka Koniara (ktorý predtým vyradil Domjána st. 4:3!) – musím povedať, že na ich zápas sa dalo pozerať – hrali pekne. A spolu s Drobným to môžu v budúcnosti dotiahnuť ďaleko. Následne porazil mladší Domján aj Urbana 5:3. Dobre zahral aj Jantoška – najprv porazil O. Struhára 4:3, potom Gajanca 5:1, jeho púť pavúkom ukončil Blaško po výhre 5:4 – Jantoška za stavu 4:4 potreboval komplikovanú nahrávku na čiernu, hrajúc s extrémnym falšom však farebnú nedal, navyše mu spadla biela...

O postup z prehratej strany sa stretol Duban s Vavrom – a opäť začal zle, resp. Vavro dobre – Vavro viedol už 5:3, nakoniec však Duban zápas otočil a vyhral 6:5. V ďalšom zápase už Kršek nezvýraznil svoj úspech postupom do švrťfinále – cestu mu zahatal dobre hrajúci Čupalka, ktorý vyhral 6:2. Mladý Domján držal krok s Némethym do stavu 3:3, potom však už skúsenejší Némethy uhral všetky ostatné hre (6:3). Najzaujímavejší však bol zápas, ktorý by sa skôr hodil na štvrť, či semi, alebo aj samotné finále – veď sa stretli rebríčková jednotka s dvojkou – Polách a Klobučník – vyhral Klobučník 6:3

Štvrťfinále sa hralo musím podotknúť v dosť nebiliardovom prostredí – asi 5 metrov od tanečného parketu na v tej chvíli už v plnom prúde bežiacej diskotéke, hneď vedľa padajúcich kolkov na bowlingovej dráhe... Nič proti takejto kombinácii – ale vo štvrťfinále Majstrovstiev Slovenska, v ktorom ide o medaily – už radšej nie...

Poďme k samotným zápasom – v tom prvom sa stretli Klobučník s Petrovicsom. Lepšie začal Klobučník – 3:0, 6:2. Zolo však zlepšil hru a dotiahol až na 6:5, nakoniec však Klobučník predsa len zápas „ustál“ – 7:5. Ratkovič jasne zdolal Čupalku 7:1. V ďalšom zápase sa spomínaný Trnka  stretol s Dubanom – do stavu 3:3 ani jeden hráč neušiel o viac ako jedno hru, zvyšné hry však už povyhrával iba Trnka – 7:3. V poslednom zápase Čertík začal s Némethym zle – za stavu 1:1 nedal pri jasnom stole guľu napriamo do stredu a tak zneistel, že potom nevedel nájsť rytmus, nedával gule (raz ani ľahkú čiernu), nenahrával si - až sa Némethy ujal vedenia 5:1. Čertík sa potom predsa len chytil – dohral 3 nasledovné hry a za stavu 5:4 potom išiel na čiernu, ktorú sa mu však nepodarilo počas hry odlepiť od súperovej farebnej – a tak musel hrať mantinel. Ten nedal, Némethy dohral a ďalšia chyba Čertík v následnej hre už bola jeho posledná – Némethy s prehľadom stôl dohral a pridal sa tak k semifinalistom.

Semifinále sa už nehralo – hrá sa na „finálový deň“, t.j. poslední štyria si to rozdajú na konci sezóny v na špeciálnom len pre nich vyhradenom podujatí – minulý rok úspešne zorganizovanom v Auparku, tohtoročné miesto ešte nie je známe.

Poradie :

Kvalifikovali sa: Milan Klobučník (LAVOS Bratislava)

                              Rado Ratkovič

                              Robert Némethy (obaja Mistano Trnava)

                              Robert Trnka (Hydrant Nitra)

5. Čupalka (K&M Trenčín)

    Čertík (BK Kanianka)

    Duban (Mistano Trnava)

    Petrovics (1. BC Komárno)

 

Teraz sa trošku vrátim k minulotýždňovému víkendu :

Extraliga družstiev, 11.kolo, malo sa hrať 6.11.2004

No v extralige zatiaľ nič nové – v pôvodnom termíne sa nič neodohralo, a zatiaľ sa z odložených zápasov ani nič nedohralo (BK Kanianka – LAVOS Bratislava sa bude hrať v stredu 17.11.) – takže platí tabuľka po 10.kole

A už na budúci týždeň, 20.11. sa hrá ďalšie kolo, tiež veľmi dôležité z hľadiska bojov o medaily. Kanianka ma voľno, Trenčín hrá s 1. BC Komárno, LAVOS hrá s Mochovcami a Trnava so Saturnusom.

 

1.liga družstiev, 11. kolo, malo sa odohrať 6.11.2004

Len veľmi stručne – odohrali sa len 2 zápasy – v šlágri kola BK Martin zdolal Bastiu Štúrovo a tak sú teraz oba kluby plece pri pleci na čele tabuľky, mieriac do rozširujúcej sa Extraligy. Na opačnej strane sa Radoľa po prehre v Komárne ešte viac priblížila k baráži o udržanie sa...

 

Nedeľa 7.11.2004, 11. kolo Alfa pohára, Zvolen, 36 hráčov

Vo Zvolene sa opäť zišiel veľký počet hráčov – ani to však nezabránilo Romanovi Havierovi turnaj vyhrať málo vídaným spôsobom – za celý turnaj prehral neskutočných 5 (slovom päť hier), z toho 3 vo finále... Tu je stručná rekapitulácia: Havier – Machala 5:1, Malatinec 5:0, Socha 6:1, Máchal 7:0, Rusko 7:0, Duban 7:3 – celkové skóre 37:5. Druhý teda skončil ďalší extraligový hráč Duban, tretí bol Rusko z BK Fialový pes Baláže a štvrtý domáci Ľubo Stieranka.

V celkovom poradí nič nové – vedie stále Havier s 2658 bodmi, Thoan na druhom mieste opäť trošku stratil 2143 a musel by sa stať zázrak (aj napriek dvojnásobnému bodovanie posledného turnaja), aby tento ročník ešte celkovo vyhral. Naopak, súboj o tretie miesto v celkovom poradí je otvorený – už tretíkrát po sebe neprítomný Čertík síce stále vedie pred Antoškom, ale už len o 10 bodov – 1291 vs. 1281. A zaútočiť ešte môžu aj ďalší – Košč (988), Kružík(978) či Ryba (972 bodov)

 

Ďalší program:

V sobotu 20.11. je na programe ďalšie ligové kolo – program Extraligy bol uvedený vyššie. A v nedeľu 21.11. je na programe už 9. kolo Kanianskych biliardových hier – ako vždy v Kanianke od 10:00, registrovaní, neregistrovaní, biliard aj snooker.

A o týždeň neskôr – v sobotu 27.11. je na programe už posledné ligové kolo.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka