Čertík(N)oviny - 33 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez posledný víkend boli na programe opäť aj nejaké biliardové akcie – v sobotu predposledné kolo ligových súťaží a v nedeľu bolo už 9.kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Sobota 20.11. 2004, Extraliga, 13. kolo

Kolo opäť nebolo kompletné, zápas LAVOS Bratislava s Mochovcami bol odložený. V hraným zápasoch bol šláger v Trenčíne, kde sa stretli prvé dve družstvá v tabuľke – a majstrovské 1. BC Komárno potvrdilo obhajobu titulu po jednoznačnom víťazstve 8:1. Druhý hraný zápas priniesol veľké prekvapenie, keď domáca Trnava prehrala s predposledným Saturnusom 1:8 – domáci nastúpili bez Ratkoviča a len dvaja... Kanianka mala voľno.

Okrem toho sa aj nejaké zápasy odložené zápasy dohrali – a boli to zápasy o medailové priečky. V sobotu, hneď po prehre s 1.BC si Trenčín napravil chuť v dohrávke so Saturnusom a po jasnom víťazstve 8:1 si zabezpečil miesto na stupni víťazov. O to posledné zostávajúce sa hralo v Kanianke, kde sa dohrával zápas medzi miestnym BK a LAVOSom Bratislava. Zápas bol od začiatku mimoriadne dramatický – Sľuka síce porazil Olivera Struhára 8:4, ale ostatné hry č.8 sa hrali na maximálny počet hier. Havier viedol s Klobučníkom 6:4 (za tohto stavu nedohral primitívnu dohrávku, keď nedal guľu napriamo do stredu), aj 7:5, nakoniec však prehral – Klobučník za stavu 7:7 prišiel na stôl po výbornom Havierovom údere, keď hoci mal 4 gule na stole, nemal čo hrať. Vtedy však ukázal, čo dokáže – zahral guľu úderom bielej o mantinel, vzápätí schoval ďalšiu ťažkú a nakoniec aj ťažkú čiernu. Čertík začal so Stanom Struhárom lepšie, vyhrával 3:1. Za tohto stavu však Struhár schoval zašitú čiernu, vzápätí pridal 2 čisté a prebral iniciatívu, ujal sa vedenia 6:4 aj 7:5. Čertík sa však chytil, vyrovnal na 7:7 a za tohto stavu po rozstrele vyčistil celý stôl, poslednou farebnou si oddelil aj čiernu guľu, ktorá sa predtým nedala hrať, dobre si nahral – ale čiernu nedal. Struhár však otvorený stôl nedohral, pri nahrávke na predposlednú farebnú si bielu na ňu nalepil a vzápätí Čertíka nezašil. Ten však opäť v rozhodujúcej chvíli zaváhal, ľahkú čiernu (stála 10cm pred jamkou...) nedal a Struhár sa už viackrát ponúkať nenechal 7:8.

V hre č.9 sa však Čertík spamätal, po dohrávke a dvoch čistých po sebe bolo rýchlo 3:0. Oliver Struhár však dobrou hrou vyrovnal na 3:3, bolo aj 4:4, potom však Čertík ušiel až na 8:4 a zápas s prehľadom dotiahol do víťazného konca. To Sľukovi s Klobučníkom vedenie 8:4 na výhru nestačilo – Klobučník, aj s prispením smoly Sľuku otočil na 9:11. S domácimi a ich medailovými nádejami to už vyzeralo veľmi zle, lebo Stano Struhár vyhrával s Havierom 10:8. Havier síce vyrovnal na 10:10, ale v rozhodujúcej hre si nenahral na deviatku. Nedal ju a nahral Struhárovi na priamo – tomu sa však podarilo to isté čo predtým Čertíkovi v hre č.8 – deviatku nedal a Havier vyhral a vyrovnal na 3:3.

O všetkom sa rozhodovalo v hrách č.14/1 – domáci nasadili na Klobučníka Leitmana, ten sa síce dlho držal – ale zo stavu 50:62 Klobučník zápas 38 bodovou šnúrou dohral. Sľuka však porazil Stana Struhára a Havier Olivera Struhára a tak víťazstvo aj medailová šanca zostala doma

A už na budúci týždeň, 27.11. sa hrá posledné kolo, ktoré už musí rozhodnúť aj o poslednom medailistovi – Kanianka cestuje do Mochoviec, LAVOS Bratislava hrá s 1. BC Komárno v Komárne, zápas Trnavy s Trenčínom predohrali.

 

1.liga družstiev, 13. kolo,

V Martinskom derby prekvapivo vyhral Fairplay nad na postup si zuby brúsiacim BK Martin 5:4. Kanianska rezerva jasne vyhrala v Komárne nad miestnym Saturnus Devils 7:2. Vedúca Bastia Štúrovo vyhrala najtesnejšie 5:4 na pôde posledného Ružomberka. Tabuľka je neprehľadná, je niekoľko odložených zápasov, ale ako aj hore, tak aj dole je asi o všetkom jasné – postúpia zrejme Bastia Štúrovo a BK Martin, o vypadávajúcom a barážistovi sa rozhodne medzi Ružomberkom a Radoľou.

 

Nedeľa 21.11.2004, 9. kolo Kanianskych biliardových hier

Otvorená súťaž, 16 hráčov

V Kanianke sa zišiel neveľký počet hráčov, ale hral sa zaujímavý turnaj – hneď v prvom kole sa z 8 zápasov skončilo päť najtesnejším výsledkom 5:4 – Levrinc starší len tak-tak porazil svojho syna, na turnaji po dlhej dobe prítomný Matlovič vyhral Veisom, potrápil sa aj Svítok s Piknom a Sľuka s Hromadom. Mokrý naopak prekvapivo a jasne 5:0 zdolal Špireka. V druhom kole už Sľuka toľko šťastia nemal a podľahol spomínanému Matlovičovi 5:6. Ostatné zápasy skončili rovnakým výsledkom 6:1 – Svítok porazil Veisa, Leitman Mokrého a Čertík staršieho Levrinca. O postup z vyhratej strany Leitman porazil Svítka 6:3 a  Čertík. Matloviča 6:2

Na prehratej strane Mokrý prekvapivo podľahol mladšiemu Levrincovi 2:5. Sľuka sa rozohral a porazil Špireka 6:1, keď mu dal 4 čisté hry a jedno eso. O postup z prehratej strany sa stretli Svítok so Sľukom a Sľuka potvrdil zlepšenú hru – vyhral jasne 6:0. Druhú dvojicu vytvorili Matlovič s Veisom, ktorí si to tak vlastne aj rozdali o víťazstvo v súťaži neregistrovaných – Veisovi sa vydaril odveta za prvé kolo a vyhral 6:3.

V semifinále Leitman prekvapivo podľahol Veisovo 6:7, aj keď ten za stavu 6:6 nedal z ruky sedmičku. Následne ju však nedal ani Leitman a Veis na druhý pokus 3 gule dohral. Sľuka s Čertíkom začal lepšie, vyhrával už 4:1, Čertík však vyrovnal na 4:4, aj 5:5. Za tohto stavu nedal na záver čistej hry deviatku, Sľuka však musel hrať od mantinelu a spadla mu biela. Keď sa vzápätí pomýlil aj na sedmičke v nasledujúcej hre, Čertík dohral a vyhral 7:5.

Vo finále to bolo do 2:2 vyrovnané, potom Čertík utiekol na 6:2 a bez problémov dotiahol zápas do víťazného konca – 7:3.

V zápase o 3. miesto Sľuka vyhral jasne 7:2 (vo finále, ktoré začalo narovnako bolo vtedy 2:1 pre Veisa...)

 

Poradie:

1. Čertík

2. Veis

3. Sľuka

4. Leitman

 

V celkovom poradí pred posledným kolom vedie stále Svítok s 1106 bodmi, ale jeho náskok sa zmenšil – druhý je Čertík s 1050 bodmi, tretí Sľuka (1007 bodov). Jantoška sa prepadol na 4.miesto s 926 bodmi.

 

Súťaž neregistrovaných

Poradie:

1. Veis

2. Matlovič

3. Levrinc Juraj

V celkovom poradí aj napriek neúčasti vedie neohrozene Jantoška s 926 bodmi, druhý je Veis a tretí je stále Vanek s 413 bodmi

 

Snookrová liga (9 hráčov)

Aj tu sa hral zaujímavý turnaj – nasadená jednotka Čertík utrpel v prvom kole ťažkú prehru 2:56, Leitman vyhral so Špirekom najtesnejšie 50:49 a Piknovi s Veisom nestačilo ani vedenie 40:17 – prehral 40:53... Z vyhratej strany postúpili do semifinále Mokrý po výhre nad Hromadom, keď ťažil hlavne zo zášiviek a Leitman, ktorý zdolal Sľuku. Z prehratej potom Sľuka, ktorý si s Čertíkom napravil chuť (60:2). Podobný priebeh mal aj druhý zápas o postup z prehratej strany – Špirek porazil Hromadu 60:10.

V semifinále Leitman porazil Špireka 45:32 a Sľuka mohutným záverom otočil pre neho zle sa vyvíjajúci zápas s Mokrým. Vo finále Leitman  po dobrom výkone nedal šancu Sľukovi. O 3. miesto sa nehralo.

 

Poradie:

1. Leitman

2. Sľuka

3. Mokrý

 

V celkovom poradí vedie s náskokom Čertík s 1031 bodmi, na 2. mieste je Sľuka so 679 bodmi pred Leitmanom s 661 bodmi.

 

Ďalší program:

V sobotu 27.11. je na programe už spomínané posledné ligové kolo.

O týždeň neskôr v sobotu 4.12. sú na programe Majstrovstvá Slovenska v hre č.9, resp. kvalifikácia na finálový deň – hrať sa bude v Komárne. A v nedeľu 5.12. je na programe posledné tohtoročné kolo ALFA pohára.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka