Čertík(N)oviny - 34 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez posledný víkend boli na programe vyvrcholenie ligových súťaží – kým v Extralige sa rozhodovalo do poslednej chvíle o medailách, v 1.lige aj o postupujúcich aj o zostupujúcich. A zrodilo sa niekoľko zaujímavých výsledkov.

Sobota 27.11. 2004, Extraliga, 14. kolo

Keď ešte v pondelok v dohrávke majstrovské 1.BC Komárno zdolalo jasne 9:0 MISTANO Trnava (Trnavčania hrali len dvaja...), bolo jasné, že o medailu bojujú na diaľku už len dve družstvá – LAVOS Bratislava a BK Kanianka. 1.BC Komárno bol jasným majstrom už kolo dozadu a Trenčín jasným medailistom, otázka len bola, akú medailu Trenčín mať bude.

Keďže Trenčín s Trnavou svoj zápas predohrali, hrali sa len dva zápasy – LAVOS Bratislava hral v Komárne s majstrom z 1.BC a na medailu potreboval vyhrať, pretože v prípade prehry by mu pomohla len prehra Kanianky v Mochovciach, ktoré dovtedy nevyhrali ani jediný zápas – aby mali viac bodov ako Kanianka. V prípade rovnosti bodov totiž rozhoduje skóre a v tomto prípade by LAVOSu pomohla iba dosť nereálna kombinácia – prehra 4:5 v Komárne, výhra Kanianky v Leviciach 5:4 a výhra LAVOSu s Mochovcami 9:0 v odloženom zápase – iba v tomto prípade by mal LAVOS lepšie skóre ako Kanianka.

Kanianske družstvo začalo zápas s Mochovcami dobre – Sľuka jasne zdolal Belu a Havier porazil Kodaja. Nedarilo sa však Čertíkovi – prvú hru síce vyhral, aj v druhej sa dostal od rozstrelu až k čiernej, ale musel ju hrať od mantinelu a nedal ju. Napriek tomu sa ešte dostal k stolu, ale zahral zlú istotu a Gyurky dohral, vzápätí pridal 2 čisté, v ďalších dvoch hrách využil dve Čertíkove chyby a zrazu bolo 5:1. Čertík však dotiahol na 5:3, aj 6:6 a za tohto stavu sa mohol dostať do vedenia, ale na otvorenom stole (Gyurky mal na stole už len čiernu) si nalepil bielu na mantinel a napriamo na jedinú hrateľnú guľu bez možnosti ďalšej nahrávky, ktorú potom v snahe vylepšiť si uhol nedal... Gyurky čiernu áno a v ďalšej hre pridal peknú dohrávku. V hre č.9 Čertík pokračoval v matnom výkone (v prvej hre s čiernou aj biela, v druhej nedaná dvojka z ruky), naopak Bela hral dobre, dával gule, keď nemal čo hrať, dobre zašíval a ešte aj pri ňom stálo potrebné šťastie – za stavu 6:5 pre neho ho Čertík nezašil na sedmičke, Bela dohral, pridal eso, vzápätí hneď po rozstrele kombináciu 1-9 – a zrazu bolo rozhodujúcich 9:5. Bela si už náskok ustrážil. Medzičasom si Sľuka poradil s Kodajom 11:4, aj Havier  s častejšie chybujúcim Gyurkym. Na hru č.14/1 nastúpil namiesto Sľuku v kanianskom drese mladý Leitman a celkom s prehľadom zdolal Gyurkyho. Konečne sa zobudil aj Čertík – pri druhom pobyte na stole zahral 28 bodový nábeh, neskôr pridal aj 33 bodový a zápas zakončil ďalším 20 bodovým. Kodaj stihol medzitým uhrať 22 bodov. To už bolo jasné, že hosťom stačí k medaile akékoľvek víťazstvo Komárna s LAVOSom. V tej chvíli sa však odohrávala aj dráma v poslednej hranej 14tke – Havier síce výborne začal, ujal sa vedenia 30:-1, ale Bela dotiahol a od stavu 72:70 to bol súboj o každú guľu, bolo aj 88:88, na stole 10 gulí. Na stole bol Havier, po 4 guliach však nedal ľahkú čiernu do stredu – 92:88, na stole 6 gulí. Bela dohral – 93:92 a nahral si aj na rozrazenie trojuholníka. Dal, rozrazil, ale práve keď mal 99 bodov, nemal čo hrať. Havierovi nechal 9 gulí a pozíciu, z ktorej sa dala hrať jediná guľa, ťažká lízačka, hrať sa dalo iba s hrabľami – Havier však opäť ukázal raz pevné nervy – guľu ulízal, a pridal aj potrebných zvyšných 7 gulí – 99:100. Tešil sa tak dvojnásobne – zo svojej výhry a aj z ligovej medaily – medzičasom sa už hráči z Kanianky dozvedeli, že Komárno vyhralo. Bela mohol len smútiť – jeho bilancia v troch posledných 14tkach je naozaj povšimnutia hodná – 95:100, 96:100, 99:100...

Poďme však k druhému zápasu – Komárno viedlo už po osmičkách 3:0, Keď sa Poláchovi podarilo po dvoch prehrách (obe na Majstrovstvách Slovenska) s Klobučníkom aspoň čiastočne sa revanšovať Klobučníkovi – vyhral 8:6. V hre č.9 Klobučník výborne začal s Petrovicsom, keď viedol 6:1, vzápätí však Petrovics otočil na 10:6 a zápas aj vyhral. Keďže sa nedarilo ani ostatným, LAVOS v zápase v ktorom potreboval na medailu vyhrať, nakoniec prehral 0:9. A Komárno potvrdilo, že je zaslúženým a suverénnym Majstrom Slovenska – opäť. Za celú sezónu prehralo jediný zápas (4:5 v Kanianke). Na miestach za ním však prišlo k výmene stráží – minuloročných medailistov z LAVOSu Bratislava a z MISTANO Trnava nahradili družstvá minulý rok bojujúce o záchranu – K&M Trenčín na druhom a BK Kanianka na treťom mieste. Súťaž opúšťa nováčik z Mochoviec.

Do úplného konca zostáva odohrať ešte jeden odložený zápas – LAVOS hostí Mochovce a matematika je jasná – ak vyhrá LAVOS, bude štvrtý, ak prehrá, tabuľka zostane bez zmeny.

 

1.liga družstiev, 14. kolo,

Hoci bolo na programe posledné kolo, súťaž ešte nie je dohraná – a odložených zápasov je aj celkom dosť.

Po minulo-kolovom prekvapivom víťazstve v martinskom derby, keď vyhral Fairplay nad na postup si zuby brúsiacim BK Martin 5:4, prekvapil Fairplay opäť – tentokrát ešte viac – prehral totiž na pôde posledného Ružomberka 2:7 a pravdepodobne tak definitívne rozhodol o postupujúcich – hoci má ešte odložený zápas s BASTIA Štúrovo k dispozícii, šance na postup sú pre Fairplay len teoretické – určite postúpi práve Štúrovo a na 99% aj BK Martin. Naopak Ružomberku svitla šanca na záchranu – ak prehrá Radoľa s Bystricou, stačí mu vyhrať svoj odložený zápas – pravda, hrá s BK Martin, navyše vonku. Kanianska rezerva jasne prehrala v dohrávke s Bystricou, hoci sa po dohode družstiev hralo v Kanianke – 2 body (mohol aj 3, keď viedol s Koščom 6:3 ale prehral 6:7) uhral Leitman, zvyšok družstva však vybuchol a neuhral ani bod... V sobotu však rovnakým rozdielom zdolali Radoľu. Bystrica zdolala Saturnus Devils Komárno 6:3.

Ako som hovoril, je viacero odložených zápasov (Snooker Radoľa – BCA B. Bystrica, Fairplay Martin – Bastia Štúrovo a BK Martin – BK Penguins Ružomberok) a mnoho rôznych kombinácií – nechajme sa prekvapiť, ako to celé dopadne.

Ďalší program:

V sobotu 4.12. sú na programe už posledné tohtoročné Majstrovstvá Slovenska,  v hre č.9, resp. kvalifikácia na finálový deň – hrať sa bude v Komárne. A v nedeľu 5.12. je na programe 12., posledné tohtoročné kolo ALFA pohára.

O týždeň neskôr, v sobotu 11.12.  potom bude v Leviciach na programe aj posledné tohtoročné kolo Slovenského pohára.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka