Čertík(N)oviny - 35 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez posledný víkend boli na programe aj posledné Majstrovstvá Slovenska v tomto roku – v hre č.9. Majstri Slovenska však v dvoch hrách (ešte hra č.8) aj tak nie sú ešte známi, iba medailisti sú už istí – ako sa už stalo zvykom, o titule sa rozhoduje na Finálovom dni – tento rok bude 18.12.2004 v Bratislave. Takže aj teraz sa dohrávalo iba po posledných štyroch.

A v nedeľu sa hralo záverečné, 12. kolo tohtoročného ALFA pohára

Sobota 4.12. 2004, MSr v hre č.9, Komárno, 52(!) hráčov.

V Komárne sa zišla veľmi pekná účasť, ale aj kvalitná – z hráčov prvých piatich klubov Extraligy chýbali len domáci Kučera pre študijné povinnosti a bratia Struhárovci, okrem nich ešte v zahraničí sa momentálne vyskytujúci Daubner a Páczer – okrem menovaných sa zišli hádam všetci možní favoriti na medaily.

Zo zápasov prvého kola(hralo sa do 6), v ktorom bolo niekoľko úplne jednostranných záležitostí, ale aj niekoľko do poslednej chvíle dramatických zápasov, spomeňme niektoré zaujímavé dvojice – z toho prvého druhu napr. Petrovics nadelil „kanára“ Tomšovi, ale podobne pochodil v súboji dvoch bývalých Majstrov Slovenska aj Haulík s Ratkovičom, Sľuka podobne zdolal Habodásza, Košč Kršáka, a v súboji skúsenosti (Dano Urban) s mlaďou (Drobný) aj „skúsenosť“. Z tých vyrovnaných spomeňme napr. zápas Jantošku s Blaškom, ktorí po MSr v hre č.8 sa opäť stretli a opäť odohrali maximálny počet hier – tentokrát však v prospech Jantošku. Najtesnejšie vyhral aj Kršek s Mažárim,  Štefunko so Špirekom, ale aj Vavro, ktorý otáčal s Borovičom z 3:5.

druhé kolo(7) opäť (žreb bol vôbec opäť zaujímavý a s pravidlami na nasadzovanie by sa asi niečo malo spraviť), tak ako aj v hre č.8, zviedlo k sebe spoluhráčov z majstrovského 1.BC Komárno Polácha s Petrovicsom – tentokrát vyhral Polách, aj keď Petrovics mohutne doťahoval – z 2:6 na 5:6, ale nakoniec prehral 5:7. Jantoška vyhral aj svoj druhý zápas (s Kršekom 7:4), čo sa už nedá povedať o ďalšom kanianskom hráčovi Sľukovi, ktorý dostal riadnu nakladačku od výborne hrajúceho Vargu – „kanára“ odvracal za stavu 0:6... Ďalší kaniansky hráč Leitman zohral s Domjánom starším. Najrv viedol 4:3, potom však Domján presnou a rýchlou hrou otočil na 6:4, ale tromi hrami po sebe nakoniec vyhral zápas Leitman. Prehral aj mladší z Domjánovcov – s Lovrantom,a tiež najtesnejšie 6:7... Ratkovič zdolal aj ďalšiu z bývalých, ale opäť pomaly aj súčasných hviezd Nedešovského 7:5, v ďalších zápasoch prehrali medailisti z hry č.8 Trnka (s Gyurkym 3:7) aj Némethy (s Koščom 6:7). Jediného „kanára“ si v tomto kole odniesol prekvapivo Vavro, ktorému takto naložil Havier – ten aj takto pomáhal klubovému spoluhráčovi Čertíkovi v boji o 6.miesto v rebríčku a tým aj účasť na Slovak Masters Cup-e. Prehral aj ďalší z Čertíkových prenasledovateľov Kubán (s Dubanom), naopak, Čertík svoj zápas so šťastím vyhral (- Szépe 7:2) – zápas podľa výsledku vyzerá jednostranne, ale bola to dávka smoly (hádam 10 krát mu spadla biela guľa...) na Szépeho strane, ktorá zápas takto skreslila.

Na prehratej strane  sa zápasy nezaobišli bez niekoľkých veľkých prekvapení – Tomša vyradil spomínaného medailistu z hry č.8 Trnku po výsledku 6:4, naopak druhý Trenčan Kubán (treba povedať, že dosť indisponovaný chorobou) prehral s Gajancom 5:6. Domján starší zakončil smolný deň ďalšou najtesnejšou prehrou 5:6 s Habodászom (inak, pre zaujímavosť, reprezentantom Slovenska v šerme), mladší Domján po výhre s Hencom 6:2, ďalej postúpili aj Nedešovský, Sľuka, Petrovics, či Haulík.

treťom kole na vyhratej strane boli väčšinou jasné zápasy – Polách zdolal Jantošku 7:1, výborne hrajúci Varga Lovranta 7:2, Ratkovič Gyurkyho 7:2, Bela Košča 7:1, ani Čertík Klobučníkovi veľmi neodporoval (skôr mu to svojou hrou uľahčoval...) a prehral 3:7. Najtesnejšie (ak sa tak dá povedať na výsledok 7:4) sa skončili zápasy Haviera s Čupalkom, Leitmana so Stierankom a Dubana s Molnárom – vždy v prospech prvého menovaného.

V ďalších kolách na prehratej strane sa zrodilo niekoľko zaujímavých výsledkov – po Kubánovi sa inak dobre hrajúcemu Gajancovi podarilo najtesnejšie vyradiť aj Jozefa Lisíka, a v ďalšom kole vyzrel aj na Stieranku, s ktorým vyhral 7:5. Slabší deň mali Trenčania – najprv Tomšu vyradil Nedešovský, potom Vavro prehral s dobre hrajúcim Urbanom. Nakoniec vypadol aj Čupalka – toho vyradil Petrovics 7:3. Na rovnakej úrovni v pavúku skončili aj Sľuka s Čertíkom, ktorý tiež nemali svoj deň – Čertík po slabej hre podľahol Nedešovskému 2:7, Sľuka Koščovi 5:7, a na tej istej úrovni prehral aj Jantoška so spomínaným Urbanom (4:7).

O postup z vyhratej strany (do švrťfinále, hralo sa 64 2 KO skrátené od 8) už niekoľko krát spomínaný výborne hrajúci Varga zdolal prekvapivo aj Polácha – výborne začal, viedol už 5:1 a aj keď Jaro mohutne finišoval a znížil na 7:8, stačila zlá istota na jednotku a Varga chladnokrvne stôl vyčistil... Ratkovičovi úlohu tak trochu uľahčil Leitman sám, keď nedával, na vlastnú škodu rozhodujúce gule – inak by to bol vyrovnanejší zápas s otvoreným koncom. V zostávajúcich zápasoch Havier porazil Belu 9:6 a Klobučník Dubana 9:4.

Na prehratej strane Nedešovský porazil Molnára 7:3, Urban naďalej postupoval ďalej – tentokrát po výhre nad Némethym 7:4. Gajanec takmer porazil aj Gyurkyho – prehrával síce 0:4, ale Gyurky nepochopiteľne znervóznel, začal kaziť aj čo sa nedalo, naopak Gajanec sa rozohral – a dotiahol na 5:6. Nakoniec však Gyurky svoj náskok aj víťazstvo uhájil. Najzaujímavejší bol zápas s Košča s Petrovicsom. Košč sa ujal vedenia 5:2, po time oute to však vyzeralo, že Zolo zápas otočí – ujal sa vedenia 6:5. Nakoniec to však predsa bol len Košč, kto zápas vyhral – v rozhodujúcej hre pri ňom (ako to už v takýchto prípadoch býva), stálo šťastie – na stole boli 4 gule, keď mal Petrovics guľu z ruky, šestka s deviatkou však boli zlepené a nehrateľné. Petrovics sa ich snažil po päťke, na ktorú mal guľu z ruky oddeliť, minul ich však a nakoniec teda prehral 6:7.

O postup z prehratej strany Nedešovský len tesne zdolal Belu 9:7, Urbana nezastavil ani Leitman, ktorý opáť nedával rozhodujúce gule (9:5), to isté predviedol v ešte väčšom rozsahu aj Košč, ktorý Dubanovi nechal v jamke 3 deviatky a jednu osmičku, takže inak ako prehrou „odmenený“ ani byť nemohol (5:9). Po prehre s Vargom veľkú krízu prežíval Polách – s Gyurkym prehrával už 2:5 a vyzeralo to sním kadejako, nakoniec však zápas otočil a vyhral 9:5

Vo štvrťfinále, kde výhra zabezpečovala postup na finálový deň a medailu to už bol Polách z tej lepšej stránky – žreb ho zviedol, ako na každých tohtoročných MSr ku Klobučníkovi, tentokrát však prvýkrát vyhral Polách, jasne, 9:2. Varga už nezopakoval svoje výborné výkony a podľahol Dubanovi 5:9. Ratkovič aj druhýkrát zdolal Nedešovského, aj keď tentokrát to tiež vyzeralo kadejako – prehrával 4:6, ale piatimi hrami po sebe otočil na konečných 9:6. Posledným medailistom sa stal Havier , ktorý v poslednom zápase (končilo sa o druhej ráno!) zdolal rozbehnutého Urbana 9:6 (po prehre v prvom kole vyhral 5 zápasov v rade).

Inak, napriek neskorému koncu a faktu, že pri tomto počte hráčov a stolov boli neskutočné čakacie doby, treba oceniť fakt, že celý čas sa v herni nefajčilo, takže aj o tej jednej ráno bola dobrá viditeľnosť – a to v Komárne o takomto čase veru zvykom nebývalo.

 

Nedeľa 5.12.2004, 12. kolo ALFA pohára, Zvolen, 32 hráčov

Na poslednom tohtoročnom kole, inak dvojnásobne bodovanom, sa tradične zišla hojná účasť. Po neskorom návrate z Komárna však chýbal do posledného kola tretí Čertík, a tak bolo jasné, že o pohár príde – kandidátov bolo viac – najhorúcejší Antoška a Košč, na prvých dvoch miestach bolo už pred posledným kolom viac menej všetko jasné – Havier s Thoanom.

Do semifinále sa dostali z vyhratej strany vcelku podľa predpokladov Havier a Máchal, z prehratej Košč a Stieranka. Stieranka nakoniec po výhre v semifinále nad Máchalom (aj keď len tesne 7:6) splnil svoj sľub zo soboty, že určite bude vo finále, v druhom semifinále jasne 7:3 Havier porazil Košča. Vo finále už Stieranka na Haviera nestačil a prehral hladko 1:7 – Havier tak zakončil úspešný víkend (po postupe na Finálový deň) aj víťazstvom vo Zvolene, čím len potvrdil, že celkové víťazstvo v tomto ročníku je v správnych rukách. V zápase o tretie miesto Košč porazil Máchala 7:2

 

Výsledky:

1. Havier

2. Stieranka

3. Košč

4. Máchal

Jedinú otvorenú otázku v celkovom poradí výsledky zodpovedali tak, že tretí nakoniec skončil Antoška – Koščovi by nestačilo na celkovo tretie miesto ani víťazstvo v turnaji

Konečné poradie:

  1. Havier 3170 bodov
  2. Thoan 2271 bodov
  3. Antoška 1537 bodov

 

Ďalší program:

V sobotu 11.12.  bude v Leviciach na programe aj tohtoročné kolo Slovenského pohára.

No a o týždeň neskôr aj posledné udalosti tejto sezóny – v sobotu 18.12. Finálový deň MSr v Bratislave a v nedeľu 19.12. aj posledné kolo tohtoročných Kanianskych biliardových hier.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka