Čertík(N)oviny - 36 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2004 sa nám pomaličky, ale isto blíži k záveru a tak cez posledný víkend bolo na programe aj posledné tohtoročné kolo Slovenského pohára. Okrem pohára samotného išlo niekoľkým, konkrétne 4 hráčom, aj o účasť na novinke v športovom kalendári, Slovak Masters Cup-e, kde postupuje prvých 6 hráčov z rebríčka plus dvoch ďalších určí zväz. Na šiestom mieste bol pred turnajom Čertík, s náskokom viac ako 100 bodov pred dvojicou Trenčanov Vavro-Kubán, ale hádam najhorúcejší favorit na postup bol v poslednej dobe výborne hrajúci Ratkovič – pred turnajom síce až na 11. mieste rebríčka so stratou 370 bodov na Čertíka, lenže v rebríčku nie sú zatiaľ zarátané výsledky hráčov z MSr, ktorí budú hrať na finálovom dni – a Rado je tam v oboch zostávajúcich disciplínach, čo je hneď 300 bodov, plus za každé víťazstvo na finálovom dni je ďalších 50 bodov... Predpoklady sú však jedna vec a súťaž samotná niečo iné.

 

Sobota 11.12. 2004, Slovenský pohár, 6. kolo, Levice, 48(!) hráčov.

Aj v Leviciach sa zišla veľmi pekná účasť (tentokrát netradične početne (nielen) silná skupina zo Zvolena), a aj kvalitná – okrem tradičných účastníkov sa po dlhej dobe objavil na slovenskom turnaji momentálne mimo Slovenska sa „potulujúci“ Reno Daubner .

Zo zápasov prvého kola(hralo sa do 6) spomeňme niektoré zaujímavé dvojice – minulý týždeň na MSr výborne hrajúci Varga podľahol prekvapivo  Langerovi z druholigového LAVOS Kraňany 3:6, generálny sekretár SBiZ Lošák podľahol najtesnejšie 5:6 mladšiemu Domjánovi, spomínaný Daubner zdolal jasne inak nebezpečného (že je to tak, sa potvrdilo neskôr) Thoana 6:1, medailista z hry č.8 Némethy prekvapivo podľahol Kadeřábkovi zo Zvolena 5:6

druhé kolo zviedlo k sebe spomínaných Čertíka s Ratkovičom, bojujúcich o účasť na Masters cupe. Lepšie začal Čertík – po ese a dohrávke viedol 2:0. Z následného rozstrelu Čertíkovi nič nespadlo, ale jednotka zostal zašitá, navyše trojka zlepená s deviatkou – Ratkovič však predviedol neskutočnú hru – schoval zašitú jednotku, dvojkou musel hrať kombináciu na sedmičku, dal, nahral si, dal dvojku, rozbil 3-9 a nahral si na trojku (na druhej strane stola si však zlepil odrazenú deviatku so šestkou), dal trojku, z ktorej sa snažil aj rozbiť 6-9, to však  minul, nahral si na štvorku skoro na priamo a pri mantineli, 6-9 na druhej strane stola – aj štvorku však schoval, silou vytvoril uhol, rozbil 6-9, nahral si na kombináciu 6-8, dal osmičku, a potom hru dohral... A po tomto pridal hneď eso. Vyzeralo to, že zápas sa otáča, Čertík však išiel po dobrej hre opäť do vedenia (4:2), za stavu 4:3 sa potom dlho obaja zašívali na šestku – nakoniec Čertík riskol ťažkú šestku cez celý stôl z ťažkého uhla, s potencionálnou nahrávkou od troch mantinelov na sedmičku, čo mu len tak-tak vyšlo a hru potom dohral. Vzápätí pridal čistú hru a tešil sa z dôležitého víťazstva. Po týždni si opäť zahrali Polách s Gyurkym s podobným priebehom – Gyurky viedol 4:2, Polách však otočil na 6:4. V ďalších zápasoch sa Sľuka natrápil so Štefunkom a nakoniec vyhral len tesne 6:5, výborne hrajúci Kubán nedal šancu Leitmanovi, mladší Domján po (podľa slov priameho účastníka Vavra) výbornom výkone vyhral jasne s Vavrom 6:1, Stieranka najtesnejšie zdolal Tomšu, podobne (po dlhom čase na turnaji) Kotleba Mrázeka a domáci Bela Rybu. Najtesnejšie skončil aj zápas Špireka s mladším Levrincom, vyhral síce Špirek, ale mohlo to byť aj naopak – za stavu 5:4 vo svoj prospech totiž Levrinc nedohral 8-9 z ruky... V súboji takmer menovcov Jantoška – Antoška vyhral ten „kratší“ Antoška 6:3, Daubner opäť jasne vyhral (s Vagaiom 6:0).

Na prehratej strane  sa zápasy nezaobišli bez niekoľkých veľkých prekvapení – spomínaný Ratkovič prehral s už tiež spomínaným Thoanom 6:2 a obišiel bez bodu do rebríčka! Prekvapivo dohral aj Némethy, po prehre s Mrázekom 5:6, zaujímavosťou bol aj rodinný súboj Levrincovcom, vyhral starší z nich (6:4)

treťom kole na vyhratej strane boli väčšinou jasné zápasy – Polách zdolal Valacha 7:0, výborne hrajúci Kubán Sľuku 7:4, Havier Belu 7:2, Daubner Kotlebu a Klobučník Špireka (oba zápasy 7:1), s prehľadom vyhral aj Čertík s (podľa vlastných slov iba sa učiacim – ale dobre)  Balciarom 7:3. Potrápil sa Duban s Antoškom (7:5), ale najviac Stieranka s Domjánom ml., vyhral najtesnejšie 7:6.

V ďalších kolách na prehratej strane sa zrodilo opäť niekoľko zaujímavých výsledkov – Thoan sa po výhre s Ratkovičom zapotil so Szépem (6:5) aj s mladším Domjánom (6:4), najtesnejšie skončil aj zápas Vagaia s Mrázekom, pomaly sa rozohrával aj Varga (Cimbalík 6:3, Špirek 6:4), aj Vavro sa spamätal po prekvapivej prehre s Domjánom (Fekete 6:0, Blaciar 6:2), dobre zahral aj Leitman (Štefunko 6:1, Kotleba 6:3), Balcár zdolal Levrinca 6:0, potom však nestačil na Belu (1:6), dovtedy dobre hrajúci domáci Gyurky sa zasekol za stavu 3:1 vo svoj prospech s Antoškom – a prehral 3:6, ďalej postúpili aj Sľuka (Vágai 6:1) a Valach, ktorý rovnakým výsledkom zdolal Jantošku.

O postup z vyhratej strany (do švrťfinále, hralo sa 64 2 KO skrátené od 8) Duban (prvý krát vôbec) zdolal Daubnera – a jasne 7:3, Havier lepšou koncovkou (bolo 4:4) Stieranku 7:4, zostávajúce 2 zápasy však boli drámou až do konca – v tom prvom viedol Kubán nad Poláchom už 6:4, nakoniec však najtesnejšie a nešťastne prehral 6:7, keď v rozhodujúcej hre mal niekoľko šancí... Aj Čertík s Klobučníkom zahrali všetky možné hry, spočiatku to však skôr vyzeralo jednoznačne pre Klobučníka – ten po nervóznej Čertíkovej hre podohrával čo bolo treba a bolo 4:1. Čertík však zlepšil hru, vyrovnal na 4:4, Klobučník za tohto stavu predviedol tiež jednu parádnu hru – na stôl prišiel zašitý na jednotku – tú dal skokom, zašil sa však na dvojku, tú dal oblúkom cez celý stôl, nahral si na trojku a hru potom dohral. Čertík však pokračoval v dobrej hre a ujal sa vedenia 6:5 – za tohto stavu mu takmer padlo eso – deviatka zostala v jamke, spadla aj jednotka, dvojka však bola dosť ťažká. Čertík sa ju rozhodol hrať z ťažkého uhla do stredu, s nahrávkou na kombináciu 3-9 – nahrávka vyšla dokonale, ale dvojka narazila do rožteka – Klobučník vzápätí kombináciou 2-9 vyrovnal. Za stavu 6:6 mu nespadlo z rozstrelu a tak Čertík išiel na jednotku – tam sa núkal „dvojúder“, keď po zahraní jednotky biela atakovala deviatku – deviatka však skončila opäť len pred jamkou, tesne pri sedmičke, navyše sa Čertík zašil na dvojku, ktorú ani nezapísal. Klobučník dohral, keď zápas zakončil karambolom bielou od sedmičky do deviatky – chvíľu to vyzeralo, že za deviatkou pôjde aj biela, tá však tesne, ale predsa len zostala stáť...

Na prehratej strane bol Vavro rozbehnutejší ako Varga a vyhral 7:3, podobne vyhral 7:3 aj Antoška s Leitmanom, ktorému podľa jeho slov zápas vôbec nevyšiel. Thoan pokračoval vo víťaznom ťažení a jasne zdolal Belu 7:1, vyhral aj Sľuka s Valachom 7:4.

O postup z prehratej strany boli 3 jasné zápasy – Vavro prehral na nulu s Daubnerom, Sľuka zdolal 7:1 Stieranku, Čertík sa rýchlo spamätal z prehry s Klobučníkom a vyhral 7:1 s Antoškom, keď jedinú hru prehral na 3 chyby. Zápas Kubána s Thoanom bol však úplne iný ako ostatné – bol vyrovnanejší ako ostatné. Zápas sa zlomil za od stavu 4:3 pre Kubána, keď Thoanovi vyšlo niekoľko pekných kombinácií, a práve pestrá kombinačná hra ho priviedla nakoiec k výhre 7:5.

Vo štvrťfinále pokračoval Čertík v dobrej hre v zápase s Poláchom, ale len do stavu 3:3 – potom začal kopiť chyby a už nevyhral ani jednu hru. Rozbehnutého Daubnera nezastavil ani Havier (9:5), aj Thoan už vyčerpal svoju zásobu prekvapení a s Klobučníkom už ďalšie nepripravil (2:9). Najvyrovnanejší bol zápas Dubana so Sľukom – lepšie začal síce Sľuka, viedol 3:0, ale Duban vyrovnal na 3:3 a potom sa hráči ťahali po jednej hre až do stavu 6:6. Ďalšiu vyhral Sľuka, vzápätí mu padlo eso – a hoci Duban ešte znížil na 8:7, nakoniec sa z pohára tešil Sľuka.

V semifinále s Klobučníkom sa Sľuka nestačil poriadne ani rozkukať, a prehrával 0:6. Potom však prispel k priebehu zápasu aj on, a zrazu bolo už len 6:7. Za tohto stavu však pokazil päťku a to nakoniec zápas definitívne naklonilo na stranu Klobučníka – skončilo to 9:6. Rovnakým výsledkom skončil aj zápas Daubnera s Poláchom – Daubner začal zle, keď kazil koncovky, prehrával už 0:3, aj vo štvrtej hre mu vyklepalo osmičku – práve tu sa však zápas zlomil – Polách totiž schoval s čiernou aj bielu a namiesto jasných 4:0 sa Daubner chytil, dotiahol na 4:4 a potom zápas dotiahol do víťazného konca.

Vo finále (nebol som, len sprostredkované informácie) potom rozbehnutý Daubner nedal šancu ani Klobučníkovi – hoci Milan viedol 1:0, za chvíľu bolo 8:1 pre Daubnera – za stavu 2:1 ho Klobučník zle zašil – Reno dohral a pridal 5 čistých v rade. Konečný výsledok 9:2 vraví za všetko.

 

Výsledky:

1. Daubner

2. Klobučník (LAVOS Bratislava)

3. Polách (1.BC Komárno) a Sľuka (BK Kanianka)

5. Thoan (ALFA Zvolen)

    Duban (MISTANO Trnava)

    Havier

    Čertík (obaja BK Kanianka)

 

A ako sa odrazili tieto výsledky v boji o účasť na Slovak Masters Cup-e? Čertík odrazil nápor dvoch dobiedzajúcich Trenčanov Vavra s Kubánom, a natiahol svoj náskok pred Ratkovičom na 490 bodov – a to znamená, že na Masters môže ešte stále postúpiť aj Ratkovič – na to sa však cez budúci víkend musí stať dvojnásobným Majstrom Slovenska – za čo by získal 500 bodov a o 10 bodov teda Čertíka predbehol...

 

Sobota 11.12. 2004, Slovenský pohár, 6. kolo, Levice, 6(!) hráčok.

V Leviciach sa zišli aj ženy na svojom pohári – a prišlo ich len šesť. Po dramatickom boji vo finále (aj úvodnej prehre) vyhrala najtesnejšie 7:6 Bučeková.

  1. Bučeková
  2. Domjánová
  3. Dangová a Suchánska

 

Ďalší program:

No a o týždeň neskôr aj posledné udalosti tejto sezóny – v sobotu 18.12. Finálový deň MSr v Komárne a v nedeľu 19.12. aj posledné kolo tohtoročných Kanianskych biliardových hier. A v nedeľu sa uskutoční aj baráž o postup (či udržanie sa) do prvej ligy.

 

A o tom všetkom sa vás posnažím poinformovať aj v poslednom tohtosezónnom spravodaji na budúci týždeň.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka