Čertík(N)oviny - 38 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2004 mala cez víkend, konkrétne v sobotu 18.11. na programe predposlednú akciu – Finálový deň, ktorý sa uskutočnil v Komárne.

 

Muži - hra č.8

Semifinále

Klobučník – Némethy

Klobučník začal nervózne a pokazil niekoľko gulí. Náskok získal po tom, ako za stavu 2:1 najprv síce pokazil nahrávku na predposlednú farebnú, ale v hre na istotu bol presnejší a po niekoľkých výmenách hru dohral. Vzápätí pridal čistú hru a po ďalšej víťaznej hre odskočil už na 5:1. Potom sa opäť dostal k slovu aj Némethy, ktorý po dvoch vyhraných hrách znížil na  5:3. Následne však opäť vyhral hru Klobučník (6:3), a pridal aj ďalšie dve k výhre potrebné hry – 8:3.

Ratkovič – Trnka

Rozbíjať začal Ratkovič, nič mu nespadlo, Trnka sa však pomýlil na farebnej a Ratkovič po jednej istote a následnom faule Trnku dohral – 1:0. Druhú hru vyhral Trnka – 1:1. V ďalšej hre mu z rozstrelu spadla biela, Ratkovič však pri ťažkej guli (zašil sa na ňu), ktorú schoval, schoval aj čiernu – 2:1 pre Trnku. Vzápätí pridal Trnka, tentokrát vlastným pričinením, aj ďalšiu hru – 3:1, opäť mu však nič nespadlo z rozstrelu a Ratkovič znížil po dohrávke na 3:2. V ďalšej hre sa situácia, ale v opačnom garde zopakovala . Ratkovičovi nespadlo z rozstrelu a Trnka dohral (4:2), v ďalšej po chybách na oboch stranách vyhral Ratkovič a znížil na 3:4. A po následnej čistej hre vyrovnal na 4:4. Aj v ďalšej hráči porobili pár chýb – Ratkovič sa zašil na poslednú farebnú, Trnka odohral celý stôl, zašil sa však na čiernu, vzápätí Ratkovičovi nahral na poslednú farebnú, z nej si však Ratkovič nenahral a pokus o čiernu cez mantinel mu nevyšiel, Trnka už čiernu dal (5:4). V ďalšej hre hráči pokračovali v chybách, keď sa pri stole vystriedali každý po 3 krát. Nakoniec hru vyhral Trnka, keď sa dostal na stôl po slabej Ratkovičovej istote – musel však hrať dosť ťažkú čiernu, keďže si na ňu nenahral (6:4). V ďalšej hre mal Trnka už vyriešené všetky problémy na stole, ale nedal predposlednú farebnú. Ratkovič dohral (5:6) a potom sa od rozstrelu dostal až k osmičke, na ktorú si nenahral dobre, ale predsa ju dal – po čistej hre teda opäť vyrovnané (6:6) Z následného rozstrelu mu však nič nespadlo a Trnka dohral – 7:6. V ďalšej hre Trnkovi spadlo z rozstrelu, nedal však hneď prvú guľu. Ratkovič však stôl nedohral, a tak Trnka mal ďalšiu šancu zápas ukončiť – čo sa mu však opäť nepodarilo, keď nedal predposlednú farebnú. Ratkovič však nevyužil ani druhú ponúkanú šancu, vzápätí však dostal tretiu – a tú už využil 7:7. V rozhodujúcej hre Ratkovičovi nespadlo z rozstrelu – a Trnka ťažkú hru dohral.

 

Finále Klobučník - Trnka

O rozstrel vyhral Klobučník, ale nič mu nespadlo. Trnka sa však zašil na poslednú farebnú guľu a Klobučník hru dohral. Ani v ďalšej hre nič nespadlo z rozstrelu. Trnka si pri pokuse vytiahnuť zlepenú guľu nenahral a na stôl sa opäť dostal Klobučník – opäť bez chyby (2:0). V ďalšej mu už aj spadlo z rozstrelu  a výsledkom bola čistá hra – 3:0. V ďalšej hre mu však opäť nespadlo z rozstrelu. Trnka zahral takmer všetko, poslednú farebnú mu však vyklepalo – Klobučník dal všetky farebné, nepochopiteľne však nedal nie veľmi ťažkú čiernu. Trnka to využil – 3:1. Z rozstrelu však opäť nič nespadlo, Klobučník už mal vyriešené všetky komplikácie na stole – ale pre zmenu vyklepalo predposlednú farebnú jemu. Trnka si však zle nahral na poslednú farebnú – dala sa hrať len do tej jamky, kde zostala Klobučníkova farebná. Zahral však dobrú istotu – spomínanú farebnú schoval, a na poslednú farebnú Klobučníka zašil. Klobučník skočil, nedal, ale ani nenahral. Trnka zapísal, ale Klobučník dohral – 4:1. Ďalšia hra – opäť nič z rozstrelu. Trnka sa pomýlil hneď na tretej guli, ktorú mu vyklepalo, ale to isté spravil Klobučník, Trnka však nevyužil ani druhú šancu – a tretiu už nedostal – 5:1 pre Klobučníka. Ďalšia hra, opäť nič z rozstrelu –a Trnka tentokrát bez chyby – 5:2. Opäť však rozstrel  bez schovanej gule – Klobučník však nevybral, Trnka ťažký stôl pekne dohral 5:3. V ďalšej hre konečne niečo spadlo aj z rozstrelu a Trnka to takmer využil – všetky farebné poschovával, ale po slabšej nahrávke na čiernu skončil pokus o jej schovanie na rožteku strednej jamky. Klobučník dohral, pridal čistú hru (7:3) a po ďalšej čistej hre sa zaslúžene tešil už so svojho druhého tohtoročného titulu.

 

Poradie:

1. Klobučník (LAVOS Bratislava)

2. Trnka (Hydrant Nitra)

3. Ratkovič a Némethy (obaja MISTANO Trnava)

 

Hra č.9

Semifinále

Duban – Ratkovič

Zápas bol od začiatku vyrovnaný - Prvú hru vyhral Ratkovič, ale ďalšie dve po dobrej hre Duban, potom však dve opäť Ratkovič – 2:3. Vzápätí po peknom karambole 5-9 vyhral aj ďalšiu. A po ďalšej víťaznej hre sa dopracoval už k výraznejšiemu náskoku – 5:2. V ďalšej hre to vyzeralo na šancu pre Dubana, keď Ratkovič minul sedmičku do sredu, ale tá spadla do rohu, vzápätí však Ratkovič minul aj osmičku, Dubanovi však nechal ťažkú pozíciu, z ktorej sa mu nepodarilo dohrať a hru vyhral Ratkovič (6:2). V ďalšej hre Duban krásne skočil a dal zašitú trojku, nasledujúcu guľu však nie a Ratkovič mal šancu zvýšiť náskok, zašil sa však na deviatku za rožtek stredovej jamky – hru tak získal Duban (6:3). Ďalšiu hru však vyhral opäť Ratkovič, pridal aj ďalšiu (8:3). V nasledujúcej hre Ratkovič dobre zašil päťku, Duban však skokom nielen že zapísal, ale schoval aj deviatku. V ďalšej hre sa situácia vyvinula tak, že hráči sa zašívali na osmičku, nakoniec Ratkovič nastavil nechtiac kombináciu 8-9, ktorou Duban znížil už na 5-8. Ďalšiu hru však vyhral Ratkovič a zastavil tak Dubanov nástup, v ďalšej hre však nedal deviatku a Duban ju z ťažkej pozície dal. Zápas sa namiesto jasného stavu 10:5 začal dramatizovať, o to viac, keď si Ratkovič v ďalšej hre nenahral na šestku a Duban ho zašil. Ratkovič zapísal, a nasledovala výmena istôt, ktorú zakončil Duban šestkou do stredu cez mantinel, dal aj sedmičku a takmer aj osmičku od mantinelu – tá však zostala po dvoch rožtekoch v strede strednej jamky – Ratkovič už s dvomi guľami problém nemal (10:6). V ďalšej hre po výmene úderov na istotu na sedmičke nakoniec nahral Ratkovič Dubanovi, a ten to využil – 10:7. V ďalšej hre si Duban nenahral na štvorku a ani ju nezapísal, a Ratkovič 4 gule z ruky napriek problémom, keď sedmičku musel hrať cez mantinel, dohral a postúpil do finále – 11:7

Havier – Polách

Zápas lepšie začal Polách – v prvej hre dobre zašil a potom ako Havier nezapísal, schoval kombináciu 3-9, v ďalšej Havierovi spadla biela pri 5 guliach na stole a Polách dohral. V tretej hre Havier nedal sedmičku, ale ani  Polách, po naťahovaní nakoniec hru vyhral predsa len Polách a ujal sa vedenia 3:0. Potom konečne vyhral prvú hru aj Havier, v ďalšej mu však nespadlo nič z rozstrelu a Polách dohral. V ďalšej po výbornom otváracom údere musel hrať istotu, Havier nezapísal, čo Polách využil na ďalšie zvýraznenie náskoku. V ďalšej Polách schoval po rozstrele postupne všetky gule, ale doslova – deviatku aj s bielou – 5:2. Následne mal Havier šancu aj v ďalšej hre, Poláchovi však požičané vrátil, keď si nenahral dobre na deviatku a ani ju nedal – 6:2 a Jaro pridal po dobrej hre aj ďalšie 2 hry (8:2). Potom mu nič nespadlo k rozstrelu a k slovu sa dostal aj Havier – vyklepalo mu však sedmičku a Polách dohral (9:2), v ďalšej hre nedal Polách štvorku a po dlhej dobe opäť bodoval aj Havier (9:3). Potom nezašil štvorku a Polách hru na dvakrát dohral (nedal šestku, ale zašil) – 10:3. Po rozstrele zostal Poláchovi zostala deviatka tesne pri jamke, ale zostal aj zašitý na trojku – deviatku však karambolom pekne schoval a postúpil jasne do finále.

Finále Ratkovič – Polách

Tempo vyhral Ratkovič, hneď po rozstrele však nedal jednotku a Polách hru dohral. V ďalšej hre po výmene úderov na istotu Ratkovič nechal Poláchovi hrateľnú jednotku a ten hru dohral – 2:0. V ďalšej hre Polách dohral od jednotky po šestku, sedmička však bola zlepená s osmičkou a na jedinú hrateľnú jamku si nenahral. Sedmičku nedal, nechal však ťažkú pozíciu, z ktorej Ratkovič sedmičku nedal, Polách však následne áno – 3:0. Z rozstrelu padli Poláchovi 3 gule, jednotkou musel hrať kombináciu na štvorku, ktorú dal, potom musel hrať opäť kombináciu na sedmičku, aj tú dal, ale zašil sa na jednotku – tú oblúkom nedal a Ratkovič 4 gule dohral – 3:1. Po rozstrele Ratkovič zašil, Polách zapísal, ale nechal hrateľnú kombináciu 1-4, tú Ratkovič nedal, nenahral však – Polách následne zašil. Nasledujúcu výmenu na istotu zakončil Polách schovaním bielej. Ratkovič však nedal šestku, Polách od mantinelu áno a hru dohral – 4:1. V ďalšej hre bolo niekoľko výmien na istotu, hru však opäť po dohrávke od dvojky dohral Polách – 5:1. Ďalšia hra mala podobný priebeh – po slabej istote od Ratkoviča Polách dohral od dvojky – 6:1, vzápätí čistá hra – 7:1 a ďalšia (8:1). Z rozstrelu Poláchovi spadla biela a tak sa dostal k slovu opäť aj Ratkovič – nedal však osmičku a nakoniec aj túto hru prehral 9:1. Polách pridal ďalšiu čistú (po kombinácii 3-9) – 10:1. Potom nedal päťku a Ratkovič dohral (10:2), po ďalšej hre sa už Polách tešil z titulu – Ratkovič nezašil na jednotku a Polách hru dohral 11:2

 

Poradie:

  1. Polách (1.BC Komárno)
  2. Ratkovič (MISTANO Trnava)
  3. Duban (MISTANO Trnava) a Havier (BK Kanianka)

 

Ženy - hra č.8

Finále Suchanská – Dangová

Zápas bol od začiatku vyrovnaný, žiadna z hráčok nezískala do stavu 2:2 náskok, potom bolo opäť aj 3:3. Vedenia 4:3 sa ujala Dangová, Suchanská však opäť vyrovnala a vzápätí získala náskok ona, keď hru zakončila veľmi ťažkou osmičkou. V ďalšej hre skúšala podobnú ťažkú osmičku aj Dangová, nedala ju, ale Suchanská nedala farebnú guľu (musela hrať kombináciu) a Dangovej nahrala na ľahkú osmičku. Tá ju však prekvapivo nedala a Suchanská už druhú šancu na výhru aj titul využila – 6:4.

Hra č.9

Finále Dangová – Bučeková

Zápas začala lepšie Dangová, ktorá sa rýchlo ujala vedenia 2:0, v ďalšej hre však nedala deviatku a Bučeková znížila a vzápätí aj vyrovnala, dokonca sa ujala vedenia 3:2. Potom však Dangová vyrovnala a následne sa opäť ujala vedenia 4:3. Po ďalšej hre však bolo opäť vyrovnané. V následnej hre Bučekovej spadla zo šestkou aj biela, Dangová dohrala napriek tomu, že si nechala veľmi ťažkú deviatku, Bučeková však opäť vyrovnala. V ďalšej hre však nedohrala 2 gule z ruky a Dangová ťažkú deviatku dala 6:5. Po ďalšej hre však bolo opäť vyrovnané – aj keď si Bučeková mohla z osmičky na deviatku nahrať aj lepšie. V poslednej hre sa situácia niekoľkokrát zvrtla – Dangová dala ťažkú dvojku, ale zašila sa na trojku, pričom deviatka bola v jamke. Ťažkú situáciu, keď faul by znamenal istú prehru zvládla, zapísala a nakoniec potom, ako Bučeková nedala osmičku, ona ju od mantinelu dala – a mohla sa tešiť zo svojho prvého titulu.

 

Žiaci, hra č.8

V rámci finálového dňa sa odohrali aj MSr žiakov. Zúčastnili sa 4 hráči, po žrebovaní sa hralo priamo semifinále. V tom prvom Domján – Koniar bol zápas do stavu 3:3 vyrovnaný, v nasledujúcej hre Koniarovi zostala čierna v jamke, Domján dohral a na tomto momente sa zápas zlomil, keď Koniar už nevyhral žiadnu hru 6:3. V druhom zápase Drobný - Levrinc od začiatku v zápase udával tempo Drobný, ktorý jasne vyhral 6:0. V zápase o 3. miesto Koniar zdolal Levrinca rovnakým rozdielom – 6:0. Vo finále Domján – Drobný sa presadil predsa len skúsenejší Domján – ujal sa vedenia 3:0, potom síce Drobný stiahol na 3:2, ale to bola jeho posledná vyhraná hra – Drobný kazil aj ľahké dohrávky, čo Domján využil a tešil sa z titulu po výhre 6:2.

 

Poradie:

1.  Domján (Saturnus Komárno)

2.  Drobný (MISTANO Trnava)

3.  Koniar (MISTANO Trnava)

4.  Levrinc (BK Poolo Nová Baňa)

 

Súťaž vozíčkárov

V rámci finálového dňa sa odohralo aj finále MSr v hre č.8 telesne postihnutých – zvíťazil Benko po výhre nad Kubovičom 7:2

Na záver bolo uskutočnené slávnostné vyhlásenie výsledkov všetkých kategórií, vrátane ligových súťaží družstiev. Na ňom bol hlavnou postavou Polách z 1. BC Komárno, ktorý okrem pohára za titul v hre č.9 prebral aj poháre za Hráča roka (ako koncoročná rebríčková jednotka), za celkové víťazstvo v sérii turnajov jednotlivcov Slovenský pohár, a aj ako člen víťazného družstva 1. BC Komárno (piaty titul v poradí). V ženskej kategórii podobne pochodila Suchanská z BK LAVOS Krasňany Bratislava, ktorá k titulu v hre č.8 dostala aj ocenenie za najlepšiu hráčku roka 2004.

 

Ďalší program:

Do konca sezóny zostáva už len jediné podujatie – Slovak Masters Cup, ten však bude až v Novom roku 2005, konkrétne 8.-9.1.2005 v Štúrove. Výsledky finálového dňa teda rozhodli, že tam sa kvalifikovali Polách, Klobučník, Havier, Duban, Kučera a Čertík, o dvoch voľných miestach rozhodne pridelením tzv. divokých kariet SBiZ.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka