Čertík(N)oviny - 4 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

trošku nečakane (uplynulý víkend malo byť viac-menej biliardové voľno, nakoľko v pláne bola len súťaž Best of East v Poľsku kam sme necestovali) a trošku neskoro (zo začiatku týždňa som mal úplne iné starosti ako písanie spravodaja), ale predsa som to opäť s novinkami z biliardového víkendu – najprv sa pozrieme na netradičný turnaj v snookri v Radoli a potom sa aspoň v krátkosti predsa len pozrieme aj na Best of East.

 

Sobota 21.2. 2004, Kysucký pohár v snookri, Radoľa, 11 hráčov.

Začnem trošku netradične, krátkou úvahou. Určite mnohí z vás vedia, že v 1. lige hrá družstvo s názvom Snooker Radoľa. Poviete si, že na tom nič zvláštne nie je, pre mňa však vždy bolo – prečo Snooker. V Radoli totiž žiadny snookrový stôl nie je. Ale ako sa v sobotu ukázalo, ani chýbajúci stôl nemusí byť prekážkou na usporiadanie veľmi zaujímavého snookrového turnaja – stačí chcieť a pridať trochu invencie a snookrový turnaj na klasických biliardových stoloch veľkosti 9 stôp je na svete. A že domáci chceli bolo vidno – milé privítanie, krásne poháre pre víťazov, aj pre hráča s najväčším breakom a nakoniec sa našiel aj sponzor, ktorý daroval fľašu pravej škótskej whisky hráčovi, ktorý nahrá cenený „century break“, čiže šnúru 100 a viac bodov.

Hráčov sa zišlo nie veľa, len 11 – 4 hráči z Kanianky a 7 domácich, ale medzi nimi boli aj medailisti z MSr v snookri – Majster Slovenska z roku 2001 Jantoška, strieborný z minulého roka Leitman, či bronzový z 2001 Čertík, aj domáci prvoligisti ako Tomašec, Jurek, či Sikeľ nie sú žiadni začiatočníci – takže nepočetná, ale kvalitná konkurencia .

Hralo sa do 3, úplné dvojité KO. Žreb kuriózne zviedol všetkých 4 hráčov z Kanianky na jednu stranu pavúka a tak začali Čertík s Piknom. Po prvej naťahovacej hre sa Čertík rozbehol a v ďalších dvoch hrách už nedal Piknovi šancu – v druhej hre zahral break 88 a v tretej 77 – 3:0. Na víťaza zápasu čakal spomínaný Leitman. Napriek výhre Čertíka 3:0 to bol veľmi vyrovnaný zápas, všetky hry mohol vyhrať aj Leitman, pevnejšie nervy a viac šťastia mal však Čertík. Na druhej strane sa do súboja o pohár dostali Sikeľ a Tomašec, v zápase potom vyhral Tomašec. K Čertíkovi postúpil Jantoška a práve v tomto zápase padol najväčší break turnaja – Čertík sa ujal vedenia 2:0 a v tretej hre rozbíjal. Jantoškovi pri ďalšom údere padla biela, Čertík následne dohral celý stôl a nahral break 140 bodov. V malom finále potom Čertík opäť bez straty hry porazil aj Tomašeca, veľké breaky však neboli. Na prehratej strane medzitým Leitman rýchlou a presnou hrou vyhrával jeden zápas za druhým až postúpil do bojov o pohárové umiestnenia. Tam sa k nemu aj dostal, ale po veľkej dráme Jozef Jantoška – ten v zápase s domácim snookrovým nadšencom Dubieľom musel ukázať všetko čo vie, zahral aj 85 bodový break a nakoniec vyhral 3:2. V zápase s Leitmanom však dominovala mladosť a dravosť – Leitman vyhral hladko 3:0. V zápase s Tomašecom to však bolo oveľa vyrovnanejšie, nakoniec však predsa len opäť vyhral Leitman 3:2 a postúpil do finále. V odvete s Čertíkom vyhral prvú hru opäť Čertík, v následnej však už prehral – Leitman buchol do červenej gule, hranú síce netrafil, ale namiesto nej padla iná – a z tohto potom zahral break 83. Mohol aj century break, pomýlil sa však na farebných. Nakoniec bola z finále dráma na pohľadanie – za stavu 2:2 sa najprv zopakovala situácia z druhej hry: potom ako Čertíkovi kikslo tágo, sa Leitman dostal na stôl, hranú červenú síce zase netrafil, ale namiesto nej opäť spadla iná a navyše bol rozbitý celý stôl. Z toho Leitman nahral viac ako 50 bodov a už-už to vyzeralo na jeho výhru. Nedal však nie ťažkú červenú a tak dostal ešte jednu šancu Čertík. Ten dohral všetky červené, ale z poslednej ružovej stiahol o kúsok menej ako bolo treba a zašil sa na žltú – v tom čase viedol o 5 bodov. Zapísal síce, ale nechal hrateľnú guľu, čo Lietman využil, schoval žltú aj zelenú a vyrovnal. Nenahral si však na hnedú. Výborne z tejto situácie zašil, Čertík však od dvoch mantinelov zapísal a opäť zašil. Aj Leitman zapísal, ale nechal ťažkú hnedú. Čertíkovi sa ju podarilo dať aj s nahrávkou na modrú, ktorú tiež dal, ale nenahral si na ružovú, ktorú ešte na víťazstvo potreboval. Napokon však dal aj tú a tak vyhral hru aj turnaj.

 

Výsledky :

1.        Čertík

2.        Leitman (obaja BK Autodoprava Iliaš Kanianka)

3.        Tomašec (BK Snooker Radoľa)

 

Na záver – naozaj veľmi vydarená akcia, vďaka nadšeným domácim usporiadateľom, ktorý ukázali, že snooker majú naozaj radi a že názov Snooker Radoľa nosia plným právom.

 

Sobota 21.2. a nedeľa 22.2.04, Best of East Polish OPEN

V Poľsku sa zišli najlepší hráči z východnej Európy, pre ktorých je táto séria vyhradená aj keď niektoré hviezdy chýbali – či už bronzový medailista z ME Foldesz z Maďarska, alebo aj Chorvát Putnik, či hráči zo Srbska a Čiernej hory (Svilar, Klasovič). Nechábal však Majster Európy Sandor Tot z Maďarska, ani nikto z vynikajúcich poľských hráčov. A práve domáci hráči na turnaji dominovali – v 16tke ich bolo 15!!! Jediný sa medzi nich dokázal vklíniť spomínaný Tot, ten však tiež skončil prekvapivo už vo štvrťfinále s prekvapivým konečným víťazom Sniegockim (vekom ešte junior). Na druhom mieste skončil Rogalski, tretí Zachar a štvrtý Turkowski. Zo Slovenska sa zúčastnili len dvaja hráči – Duban a Daubner (MISTANO Trnava). Duban skončil v skupine na 4. mieste (hralo sa v 16 šesťčlenných skupinách, prví dvaja postupovali do 32ky, ktorá sa hrala jednoduchým KO) a nepostúpil (celkovo skončil na 49. mieste), Daubner však svoju skupinu jasne vyhral. V 32ke však nešťastne prehral s Majstrom Polska Bartosom Csapskym 6:7 a skončil sedemnásty. Ďalšie kolo sa uskutoční v máji na Slovensku a máme sa na čo tešiť.

 

Ďalší program :

V nedeľu 29.2. bude už 3. kolo ALFA pohára vo Zvolene a o týždeň neskôr je na programe 3. kolo ligových súťaží – v sobotu 6.3. extraligové družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka hostí majstrovské 1. BC Komárno a kanianska rezerva cestuje za súperom do Štúrova, kde sa stretne s ambicióznym nováčikom Bastia Štúrovo.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka