Čertík(N)oviny - 5 / 2004

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

opäť  trošku neskoro (ALFA skončila neskoro večer a nemal som k dispozícii výsledky z Fuldy), ale predsa som to s novinkami z biliardového víkendu – najprv sa pozrieme na 3. kolo Alfa pohára vo Zvolene a potom aj na Európsky pohár klubov vo Fulde.

 

Nedeľa 29.2. 2004, 3. kolo ALFA pohár, 32 hráčov.

Na ALFA pohári sa zišlo už tradične 32 hráčov, aj keď tentokrát nie celkom. Hráčov bolo 29 a traja si dokúpili po ešte jednom mieste (pravidlá turnaja to dovoľujú). Práve jeden z týchto hráčov, Jozef Jantoška sa postaral o riadne predĺženie turnaja – na oboch svojich pozíciách to dotiahol až do súbojov o postup do semifinále, ani v jednom však neuspel a nakoniec skončil na oboch piatych miestach. Trošku smoly mal aj ďalší z popredných hráčov celkového poradia Mišo Ryba – na vyhratej strane prehral s Eugenom Sľukom 5:6, keď viedol 5:4 a potom na prehratej so spomínaným Jantoškom 4:5. Nakoniec bola teda semfinálová zostava taká istá ako v prvých dvoch kolách – v prvom bol Sľuka blízko ku „kanárovi“ v zápase s vynikajúco hrajúcim Thoanom, nakoniec však aspoň kozmeticky upravil výsledok na 3:7. V druhom zápase sa Havierovi podaril zvrat – Čertík viedol 3:1, Havier však vyhral 7:3. V zápase o 3. miesto sa potom Čertík spamätal a po pomalom začiatku 2:2 nakoniec Sľuku porazil vcelku hladko 7:2. Vo finále vynikajúco hrajúci Thoan zaslúžene zvíťazil nad Havierom 7:4 a vyhral nielen turnaj, ale si aj upevnil vedúcu priečku v priebežnom celkovom poradí.

Výsledky :

  1. Thoan (BC ALFA Zvolen)
  2. Havier
  3. Čertík
  4. Sľuka (všetci BK Autodprava Iliaš Kanianka)

V priebežnom poradí vedie spomínaný Thoan so 704 bodmi pre Romanami Čertíkom s Havierom (obaja 608 bodov) a Sľukom (576 bodov).

Ďalšie kolo bude 28.3.2004.

 

Piatok a Sobota  27.-28.2.04, Európsky pohár klubov, Fulda, Nemecko, 15 klubov

V Nemecku sa zišli klubové družstvá z celej Európy (Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Švédsko, Rakúsko, Portugalsko, Belgicko, Holandsko a Dánsko) a medzi nimi aj naše majstrovské družstvo 1. BC Komárno posilnené o Reného Daubnera z MISTANO Trnava. V prvom kole naši narazili na švajčiarsky klub Le Billiard, s ktorým hrali úplne vyrovnanú partiu – hra č.8 Cotting-Polách - 4-2,2-4,3-4, Pauchan-Páczer - 4-3,1-4,3-4, hra č.9 Furrer -Kučera 5-3,5-3, Buhler-Daubner 5-1,5-0   celkom 2-2, na základe skore 6-4 však postúpil nakoniec švajčiarsky klub. Na prehratej strane už čakal na našich hádam ešte ťažší súper z krajiny tulipánov – Holanďania sú totiž vynikajúci hráči (na vyhratej strane však po remíze tiež na základe skóre prekvapivo prehrali s dánskym zástupcom Aarhus PBC). A výsledok to aj potvrdzuje, hoci Holanďania nastúpili bez svojich najväčších hviezd Nicka van den Berga a Rica Diksa: hra č.8 Hakim - Polách - 4-3, 4-2, Beekers - Páczer - 4-0,1-4,4-3, hra č.9 Kartowikromo - Kučera 5-2, 4-4, nedokončilo sa, Smit- Daubner - 5-0, 5-4. Naši tak skončili na 13.-15. mieste. Treba však povedať, že naši mali aj dobrú smolu na žreb – obe družstvá, s ktorými hrali totiž nakoniec skončili na 3. mieste, keď prehrali až v semifinále s dominujúcimi nemeckými družstvami. Pohár vyhralo domáce družstvo, aktuálny majster nemecka PBC FULDA v zostave Hohmann (aktuálny Majster sveta), Reimering, Eckert a Poguntke, na druhom mieste skončilo ďalšie nemecké družstvo PBV Anderten v zostave s legendou Ortmanom, či ďalším vynikajúcom hráčom Schroberom.

 

Ďalší program :

V sobotu 6.3. je na programe 3. kolo ligových súťaží – extraligové družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka by malo hostiť majstrovské 1. BC Komárno, avšak keďže reprezentácia ide na sústredenie pred Majstrovstvami Európy (hráči 1. BC sú reprezentanti), už teraz je isté, že v sobotu sa hrať nebude. Možno v nedeľu, ale ešte nie je jasné kde, závisí od programu sústredenia, ktorý sa dolaďuje práve v týchto dňoch.  Kanianska rezerva cestuje za súperom do Štúrova, kde sa stretne s ambicióznym nováčikom Bastia Štúrovo – v jeho drese hrajú dvaja bývalý Majstri Slovenska Nedešovský a Haulík.

O týždeň neskôr, konkrétne od 11.3. až do 20.3. sa v Prahe uskutočnia Majstrovstvá Európy – podľa možnosti sa budem snažiť informovať.

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka