Čertík(N)oviny - 6 / 2004

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po krátkej odmlke som tu opäť so spravodajom. Tentokrát bude spojený za 2 víkendy, keďže počas uplynulého týždňa sa mi nejako nezadarilo ten predchádzajúci víkend zosumarizovať. Takže čo nás čaká - minulý víkend sa hralo 3. kolo ligových súťaží, tento posledný bol v Trnave RED BULL cup a cez týždeň sa začali aj Majstrovstvá Európy v biliarde, tentokrát konajúce sa v Prahe. Aj so slovenskou účasťou – a na úvod  prezradím len toľko, že zatiaľ nad očakávanie úspešnou.

 

Sobota 6.3., 3. kolo ligových súťaží

Extraliga

LAVOS Bratislava - Saturnus Komárno 5:4

Montas Mochovce – Mistano Trnava 1:8

Autodprava Iliaš Kanianka – 1. BC Komárno odložené

K&M Trenčín mal voľno

Komentár :

Po neúplnom 2. kole (mimochodom, zápas Mistano Trnava s BK Autodoprava Iliaš Kanianka sa ešte stále nestihol dohrať), bolo aj 3. kolo neúplné, a opäť sa to dotýkalo kanianskeho družstva – hráči majstrovského 1. BC Komárno odcestovali na reprezentačné sústredenie pred spomínanými ME v Prahe. A tak sa kanianske družstvo ocitlo dočasne na úplnom spodku priebežnej tabuľky – práve spolu s 1. BC Komárno. V hraných zápasoch sa prekvapenia nekonali. Aj keď LAVOS Bratislava porazil Saturnus Komárno len najtesnejším rozdielom 5:4. Veľkú zásluhu na tomto výsledku mal hosťujúci Varga (bronzový medailista z MSr v hre č.8 z uplynulej sezóny 2003), ktorý porazil aj Milana Klobučníka, konkrétne práve v hre č.8 8:7. Keďže ostatní spoluhráči ho podporili len jedným bodom, ani jeho 3 víťazstvá na víťazstvo družstva nestačili. Saturnus však ukazuje, že tento rok bude oveľa ťažším súperom ako v tom minulom, a posilnený o spomínaného Vargu prichystá nejednému družstvu ťažké chvíľky. V druhom hranom zápase to už bolo úplne jednoznačné – nováčik z Levíc sa ani tentokrát nedočkal víťazstva, v zápase s vicemajstrom Mistano Trnava sa však nič iné ani nedalo čakať. Jediný domáci bod spravil hneď v hre č.8 Bela, ktorý porazil Dubana.

Odložené zápasy: 2. kolo Mistano Trnava – BK Autodoprava Iliaš Kanianka a 3. kolo BK Autodoprava Iliaš Kanianka – 1. BC Komárno.

 

1. liga

BCA B. Bystrica – BK Martin 5:4

Bastia Štúrovo - Autodporava Iliaš Kanianka „B“ 7:2

Fairplay Martin – Snooker Radoľa 6:3

Saturnus Devils Komárno – BK Penguins Ružomberok 8:1

Komentár :

Kanianska rezerva, ktorá bola minulý rok druhá len o vzájomné zápasy za víťazným BK Martin, ostáva po treťom kole ako jediné družstvo v prvej lige bez víťazstva – to je naozaj prekvapujúce zistenie. Treba však podotknúť, že znova hralo nekompletné, bez svojej opory Leitmana. V tomto kole však kanianske družstvo nastúpilo na horúcej pôde u nováčika súťaže v Štúrove, lenže miestny klub Bastia nehodno za nováčika považovať – veď v jeho družstve hrajú dve legendy slovenského biliardu – Rišo Haulík (veru pamätám sa na moje prvé Majstrovstvá Slovenska v Kocke v Martine hádom pred ôsmimi rokmi – Haulík na nich obhajoval titul Majstra Slovenska) a Karol Nedešovský, jeden z mála hráčov, ktorý v časoch dominancie klubu Fezima Nové Zámky (Petrovics, Ratkovič, bratia Ďurišovci, Sedmák, Haulík) dokázal jeho hráčov riadne popreháňať. A práve výkon týchto dvoch hráčov bol základom úspechu domácich – vyhrali všetkých svojich 6 zápasov. Najviac sa vytrápil Haulík prekvapivo s Piknom, ktorý stále čaká na prvé víťazstvo – Piknovi sa darilo a nakoniec prehral až po tuhom boji 8:9. Inak to boli v podstate jasné zápasy.

Aj víťaz minulého ročníka BK Martin v tomto kole zakopol – nestačil na kompletnú Banskú Bystricu (aj s Jugom Radekom a Mišom Urbanom). Veru, keby Bystrica hrala vždy v tomto zložení, mohla by pomýšľať na najvyššie priečky v prvej lige. Fair Play Martin vyhral s prehľadom nad Snooker Radoľa a Saturnus Devils Komárno si nečakane hladko poradilo s BK Penguins Ružomberok – víťazstvo domácich prekvapením nie je, ale výška skóre rozhodne.

 

Sobota 13.3.2004, RED BULL cup, Trnava, 27 hráčov

V Trnave sa zišlo slušných 27 hráčov, väčšinou domácich , alebo z bratislavských klubov, ale aj zo vzdialenejších končín – 2 hráči z Kanianky, 2 z Dolného Kubína a 2 dokonca aj zo zahraničia – pravda z blízkeho, konkrétne zo susednej Moravy. Hralo sa skrátené dvojité KO od 8. Z vyhratej strany postúpili Hencz (?), Duban (Mistano Trnava), Hutár (Dolný Kubín) a Čertík (Kanianka). Práve Čertík mal s postupom najviac problémov – veľmi dobre hrajúceho domáceho Némethyho zdolal až po ťažkom boji 7:6. Za stavu 6:6 Némethymu nespadlo nič z rozstrelu a Čertík v rozhodujúcej chvíli ukázal pevné nervy a dohral. Horšie to už bolo v samotnom štvrťfinále, kde sa stretol so Stehlíkom (Uherské Hradište?). Vychladnutý Čertík vôbec nezachytil úvod, kopil chyby (vrcholom bola netrafená ľahká deviatka za stavu 3:0) a Stehlík sa rýchlo ujal vedenia 5:0. Potom sa situácia otočila, chybyť začal aj Stehlík a Čertík vyrovnal na 5:5. Keď sa už zdalo, že by mohol zápas otočiť, za stavu 5:5 chybyl, Stehlík dohral, pridal čistú hru a ujal sa vedenia 7:5. Ďalšie vyhral Čertík (7:6), v ďalšej sa mohol Stehlík dopracovať na krok od víťazstva, prekvapivo však nedal ľahkú osmičku. Nenahral však, nasledovala séria pokusov na osmičku z oboch strán, ktorú nakoniec zakončil Čertík (7:7). V ďalšej hre sa situácia vyvinula tak, že štvorka bola úplne nehrateľná. Preto Stehlík zvolil pri trojke kombináciu na deviatku, ktorú však nedal, navyše mu spadla biela. Keďže partia sa nedala dohrať, aj Čertík sa rozhodol hrať z ruky kombináciu, ťažkú, cez celý stôl. Ani ju netrafil, avšak po niekoľkých karamboloch sa deviatka predsa len dokotúľala do jamky – úplne inej. A že si Pani Šťastena v tomto zápase vybrala Čertíka sa ukázalo hneď vzápätí, keď mu z rozstrelu padlo eso... Vskutku oveľa (riadne) šťastnejšie ako zaslúžené víťazstvo. V semifinále už na Čertíka čakal Hutár. Čertík hral ako vymenený, rýchlo sa ujal vedenia 5:0, 6:1 a vyzeralo to s Hutárom veľmi zle. Za tohto stavu sa však Čertík trochu zasekol, keď po čistej hre mu padla deviatka aj s bielou a v následnej hre mu vyklepalo deviatku, potom však opäť zapol na vyššie obrátky, ujal sa vedenia 8:3 a zápas s prehľadom dotiahol do víťazného konca (9:4). V druhom semifinále si Duban s prehľadom poradil s Henczom (9:6), keď predtým porazil aj Némethyho 9:6. V samotnom finále začal lepšie Čertík – po vyhratom rozstrele zahral čistú hru, v nasledujúcej hre potom ako Čertíkovi nič nespadlo z rozstrelu to vyzeralo, že Duban odpovie rovnako – nedal však deviatku, čo sa v tretej hre zopakovalo. Čertík sa potom ujal rýchlo vedenia 5:0, 6:1 aj 8:2, keď mu medzitým Duban nechal ďalšie dve deviatky. Nakoniec to skončilo 9:3 pre Čertíka, ktorý tak vyhral aj celý turnaj, tentokrát ozaj šťastne. V zápase o tretie miesto dominoval Hutár.

 

  1. Čertík (BK Autodoprava Iliaš Kanianka)
  2. Duban (Mistano Trnava)
  3. Hutár (Dolný Kubín)
  4. Hencz (?)
  5. Kršek

Némethy

Slíž

Stehlík

Druhý kaniansky zástupca Tomáš Pikna po dvoch výhrach a dvoch prehrách nakoniec obsadil 13.-16. miesto.

 

Majstrovstvá Európy 2004, Praha 11.-20.3. 2004

Hra č.14/1

Majstrovstvá Európy začínajú tradične touto hrou, v ktorej sme tu na Slovensku hádam najďalej za zvyškom Európy – v Európe nie je žiadnym divom keď niekto nahrá tých potrebných 125 bodov na jeden krát, kým u nás sa hrá v lige do 100 – a súperi sa vymenia ja 20x kým sa k tej stovke dopracujú. Preto sa dá povedať, že naši podali prekvapivo dobré výkony – pozitívnym signálom bolo už to, že po prvom kole boli obaja stále na vyhratej strane – Páczer po výhre nad maďarským reprezentantom Csorbom 125:100 a Daubner po víťazstve nad ruským reprezentantom Gulamom 125:79. Páczerovi sa už v ďalšom priebehu nedarilo, keď prehral s Grékom Vettasom 79:125 a na prehratej strane následne aj s ďalším maďarským reprezentantom Mikos Balszom veľmi tesne 121:125. Škoda. Slovenskí fanúšikovia tak sledovali ďalej výkony Reného Daubnera – a ten ich nesklamal, očakávania skôr ďaleko predčil. Najprv vyhral aj v 2. kole, nad domácim Škvorom 125:78, potom však nestačil na skúseného a výborného Holanďana Rika Diksa 70:125. Keď sme si pozerali pavúka, mysleli sme, že René už skončil, veď ho čakala žijúca legenda európskeho biliardu, mnohonásobný Majster Európy, Majster sveta, kapitán družstva Európy na Mosconi cupe – Oliver „The Machine“ Ortmann. René však pripravil doslova senzáciu – a Ortmanna vyradil po výsledku 125:60!!! Navyše, po tejto výhre sa dostal René do 16tky najlepších hráčov, čo sa nikomu zo slovenských hráčov na ME nepodarilo (nerátame samozrejme juniorské a žiacke ME)!!! Tam ho žreb priviedol k obhajcovi minuloročného titulu a ním nie je nik iný ako Niels Feijen z Holandska. Tu už René na svojho súpera nestačil a po prehre 30:125 sa so súťažou rozlúčil. Akokoľvek, 9.-16. miesto je historický výsledok nášho jednotlivca na ME – a práve v hre v ktorej sme to čakali určite najmenej. Národnostné zloženie v 16tke aj jasne odzrkadľuje, kde sa hrá v Európe špičkový biliard – z bývalého východného bloku sa do nej dostali len Hybler (CZ – ten však vyrastal a aj stále hráva v Nemecku), vynikajúci maďarský hráč Foldesz, ruský talent Stepanov a Daubner – inak len Holandsko (3x), Nemecko (2x) , Švédsko, Taliansko, Luxembursko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nórsko a Dánsko (všetci 1x) - čiže biliardovo vyspelé krajiny z veľkou tradíciou, neporovnateľnou s tou našou 10 ročnou...

Inak spomínaný Feijen svoj titul aj znova obhájil, po finálovom víťazstve na Thomasom Engertom z Nemecka, na 3. mieste skončili spomínaní Hybler a Diks.

Celkové poradie :

1. Feijen (Holandsko)

2. Engert (Nemecko)

3. Hybler (Česká republika)

    Diks (Holandsko)

5. Bergendorf (Švédsko)

     Hohmann (Nemecko)

     Lelly (Holandsko)

     Holtz (Luxembursko)

9. Daubner a ďalších 7 hráčov

 

Hra č.8

V tejto hre mali obaja naši zástupcovia na úvod veľmi ťažký žreb, keď na Polácha v prvom kole čakal niekoľko násobný juniorský Majster Európy Weiselius, ale aj Majster Európy družstiev z minulého roka a na Daubnera ďalší Švéd a ďalšia legenda Tom Storm. Zatiaľ čo Daubner tentokrát ďalšie prekvapenie nepripravil a prehral 5:8, Polách nás opäť potešil – a svojho súpera zdolal 8:5!!! Podobne ako Daubner v 14tke vyhral aj ďalší zápas so skúseným Vegarom Kristiansenom z Nórska 8:2 a mal tak 2 pokusy na postup do jednoduchého KO (do 16tky). Na vyhratej strane ho čakal aktuálny Majster sveta Thorsten Hohmann z Nemecka a Jaro mu podľahol 3:8. No a na prehratej strane ho čakal náš starý známy – Niels Feijen z Holandska a Jaro mu podľahol 5:8. Napriek tomu – 17.-24. miesto je veľmi dobrý výsledok zo strany Polácha – od 16tky bol len kúsok a najmä víťazstvo nad Weiseliusom je určite cenné. Medzitým René Daubner vyhral zápas s Popmbergerom z Lichtenstajnska a v ďalšom kole mal nastúpiť proti Lellymu z Holandska. Tentokrát sa však Rene ukázal v inom svetle – z neznámych príčin sa na zápas dostavil až po uplynutí čakacej doby a tak bol zápas medzitým skontumovaný v prospech súpera... René tak obsadil 33.-48.  miesto.

Momentálne je súťaž dohraná už po štvrťfinále a tu sú jeho dvojice :

M8-113

Jungo Dimitri

SUI

-

Thygesen Kasper

DEN

 

/

 

M8-114

Ortmann Oliver

GER

-

Hohmann Thorsten

GER

 

/

 

M8-115

van den Berg Nick

NED

-

Feijen Niels

NED

 

/

 

M8-116

Bergendorff Niclas

SWE

-

Storm Tom

SWE

 

/

 

 

Ďalší program :

Na budúci víkend v nedeľu 21.3. bude v Kanianke 3. kolo Kanianskych biliardových hier s tradičnými disciplínami v hre č.9 pre neregistrovaných a otvorená kategória, ako aj Snookrová liga. O týždeň neskôr v sobotu 27.3. je na programe 2. kolo Slovenského pohára v Herni na Vŕšku v Bratislave Lamači a v nedeľu 28.3. 4. kolo ALFA pohára vo Zvolene. V budúcom spravodaji sa možno podarí uviesť z ME viac – chystám sa tam ísť pozrieť na súťaž družstiev, hádam sa mi to podarí.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka