Čertík(N)oviny - 8 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

keďže spravodaj z ME som napísal a poslal osobitne, zostalo už len 3. kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Nedeľa 21.3.04, Kanianske biliardové hry

 

Otvorená súťaž, 30 hráčov

Po minulokolovej slabej účasti (11 hráčov) sa tentokrát zišla nielen početná ale aj silná konkurencia. A prvýkrát aj medzinárodná (Thoana považujeme za domáceho) – veľmi radi sme privítali hráčov od našich susedov z Moravy, konkrétne z Uherského Hradišta. A že neboli len do počtu sa presvedčil Roman Havier, ktorý narazil hneď v prvom kole na Vaďuru a po prehre 2:5 sa presunul na prehratú. A aby toho nebolo dosť, hneď v ďalšom kole na prehratej strane prehral aj s mladým domácim hráčom Leom Švecom 3:4 a turnaj sa pre neho prekvapivo skončil už po 2 kolách. Neskôr sa ukázalo, že favoriti vôbec nemali svoj deň, čo naznačil aj Eugen Sľuka v druhom kole, keď ledva, ledva vyhral s Mirom Mokrým 5:4. Vzápätí však už neuspel  a tiež sa pobral na prehratú stranu  - po prehre s Martinom Hromadom z domácej rezervy. Stále to však nebolo všetko – ani Roman Čertík neuspel, keď v peknom zápase prehral so Stehlíkom, ktorému sa po týždni podarila odveta za nešťastnú prehru z Trnavy z Red bull cupu. Zápas bol vyrovnaný a zlomil sa za stavu 4:3 pre Čertíka –Stehlík pekne zašil štvorku, Čertík ju však schoval a nahral si aj na šestku. Z nej však bola veľmi komplikovaná nahrávka na sedmičku – pri pokuse o extrémny falš Čertík šestku nedal a nayvše mu spadla biela. Stehlík si prekvapivo z ruky nenahral na sedmičku, ale vytiahol krásny úder cez dlhý mantinel, hru dohral a vzápätí pridal čistú hru – 5:4. Na prehratej strane vyhrali Sľuka s Čertíkom po jednom zápase a potom opäť prehrali – Sľuka s mladým hráčom z rezervy Tomášom Svítkom jasne 1:5, keď Tomáš hral dobre a navyše mu padli aj 2 esá. No a Čertík vypadol so spomínaným Thoanom – vyhrával 2:1, keď mu pri dohrávke vyklepalo čiernu, Thoan pridal ďalšie 2 hry a Čertík už len stihol znížiť na 3:4. Občas sa stane, že jeden z týchto 3 hráčov nepostúpi v Kanianke alebo v Alfe do záverečných bojov, ale aby tam nebol ani jeden z nich – to história týchto turnajov hádam ani nepamätá. Do semifinále nakoniec postúpili spomínaní Hromada ako aj Stehlík (obaja z vyhratej strany) a Svítok s Jozefom Jantoškom zo strany prehratej. V semifinálovom súboji kolegov z kanianskej rezervy Hromada zdolal jasne Svítka 7:3 a rovnakým pomerom skončil aj zápas Jantošku so Stehlíkom. Vo finále potom Hromada zavŕšil svoj výborný deň výhrou nad Jantoškom a vyhral celý turnaj. V súboji o tretie miesto vyhral Svítok.

 

Poradie :

1.        Hromada (BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“)

2.        Jantoška (neregistrovaný – Malá Lehôtka)

3.        Svítok (BK Autodoprava Iliaš Kanianka „B“)

4.        Stehlík (neregistrovaný – Uherské Hradište)

 

Prekvapivé výsledky aj riadne zamiešali s celkovým poradím – na prvé miesto sa dostal Jantoška so 405 bodmi, Čertík klesol na druhé (375 bodov), na tretie Sľuka (334 bodov) a na štvrté sa dostal víťaz turnaja Hromada s 318 bodmi.

 

Súťaž neregistrovaných:

Poradie:

1.        Jantoška

2.        Stehlík

3.        Veis (Sebechleby)

 

V celkovom poradí vedie pochopiteľne Jantoška so 405 bodmi, s obrovským náskokom pred Vanekom so Zvolena so 164 bodmi a Veisom (158 bodov), prvýkrát prítomný Stehlík sa dobrým výsledkom dostal do tesného závesu, keď na štvrtom mieste má 150 bodov.

 

Snookrová liga, 16 hráčov

Tiež sa zišla početná a kvalitná konkurencia. Opäť sa nedarilo Havierovi, ktorý prehral o postup do semifinále so Stehlíkom – o čiernu guľu. Čertík so Sľukom si napravili chuť aspoň v snookri, keď obaja postúpili do semifinále, kvarteto doplnil hráč dňa Hromada. Ten však v semifinále nestačil na Čertíka, zápas to však pohľadný nebol. V druhom semifinále Stehlík porazil aj Sľuku a dostal sa až do finále. Nakoniec aj turnaj vyhral – bez finálového boja, nakoľko unavený Čertík uprednostnil spánok. Ani o tretie miesto sa nehralo – Sľuka zase musel ísť na posledný autobus.

 

Poradie

1.        Stehlík

2.        Čertík

3.        Hromada

4.        Sľuka

 

V celkovom poradí sa na prvom mieste udržal Čertík s 272 bodmi pred Sľukom (220 bodv), tretí je Jantoška so 177 bodmi. Výhra vyniesla Stehlíka na 6. miesto so 128 bodmi, tesne sa Mokrého (139) a Hromadu (135 bodov).

 

Ďalší program :

Na budúci víkend sobotu 27.3. bude v Bratislave v herni v Lamači 2. kolo Slovenského pohára, v nedeľu 28.3. bude vo Zvolene 4. kolo ALFA pohára. O týždeň neskôr v sobotu 3.4. pokračujú 4. kolom ligové súťaže – extraligová BK Autodoprava Iliaš Kanianka „A“ hostí doma Saturnus Komárno a prvoligová rezerva hrá v Martine s miestnym BK Martin. Cez týždeň by sa mal dohrať zápas 2. kola MISTANO Trnava – BK Autodoprava Iliaš Kanianka „A“ a v nedeľu potom aj zápas 3. kola BK Autodoprava Iliaš Kanianka „A“ s majstrovským 1. BC Komárno – v oboch dohrávkach sa predstavia úspešní reprezentanti z ME v Prahe, máme sa na čo tešiť.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka