Čertík(N)oviny - 9 / 2004

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

po krátkej odmlke som tu opäť so spravodajom. Tentokrát bude spojený za 2 víkendy, keďže počas uplynulého týždňa sa mi nejako nezadarilo ten predchádzajúci víkend zosumarizovať. Na Slovenskom pohári som v sobotu nebol, na ALFA pohári v nedeľu už áno – no ten sa skončil netradične až o pol dvanástej večer. No a cez týždeň som jednoducho nestíhal. Takže čo nás čaká - minulý víkend sa hralo spomínané 2.kolo Slovenského pohára v Bratislave, v nedeľu už 4. kolo ALFA pohára vo Zvolene. No a tento víkend bol ligový, navyše extraligové kanianske družstvo dohralo aj svoje dva odložené ligové zápasy. Čiže biliardu viac ako dosť – poďme sa teda pozrieť, ako to všetko dopadlo.

 

Sobota 27.3., 2. kolo Slovenského pohára, Bratislava-Lamač, Herňa Na vŕšku, 35 hráčov

Hádam aj pod vplyvom výborného vystúpenia našich reprezentantov na ME v Prahe sa Bratislave zišla početná konkurencia a to z Kanianky, ktorá je tradične reprezentovaná hojným počtov hráčov, sa tentokrát zúčastnil iba Roman Havier, ostatní hlavne kvôli pracovným povinnostiam necestovali. Vzhľadom na počet hráčov a počet stolov sa hralo dvojité KO skrátené od 16. Hneď v prvom kole sa zrodilo veľké prekvapenie, keď extraligový Štefan Duban prehral s druholigovým Vágaiom z Nitry. Medzi prekvapenia možno tak trochu zaradiť aj výhru Jana Kučeru nad Milanom Klobučníkom – Jano síce reprezentoval na ME, Milan však v deviatke často neprehráva. Zato v ďalšom kole vybuchla úplná bomba – to keď Majster Slovenska neregistrovaných hráčov Lustig porazil prekvapivo ďalšieho reprezentanta Páczera 7:4. Všetci traja spomínaní favoriti však nakoniec z prehratej strany do 16tky postúpili, ale aj vďaka tomu, že postupovali z prehratej strany sa hneď v osemfinále stretli zaujímavé dvojice – Havier s Klobučníkom, či Daubner s Páczerom. Havier si s rozohratým Klobučníkom veľa nezahral – za stavu 3:2 Milan dohral na 4:2, vzápätí 4 čisté hry a bolo rozhodnuté. Páczer sa tiež na prehratej strane rozohral a celkom s prehľadom Daubnera zdolal. Spomínaný Lustig sa natrápil s Valachom z Považskej Bystrice, nakoniec však do osmičky najlepších po výhre 9:8 postúpil. Dostal sa do nej aj Mrázek z druholigovej rezervy LAVOSu Bratislava, ktorý prekvapivo zdolal extraligistu Vavra z Trenčína. Okrem nich sa do štvrťfinále dostali aj Polách s Kučerom, Varga a Duban. Práve Duban po prekvapivej prehre ešte v predkole sa rozohral natoľko, že vyhral aj v štvrťfinále nad Kučerom jasne 9:4 a získal ďalší pohár do zbierky. Aj ostatné štvrťfinálové zápasy boli jasné – Lustig už postupom do štvrťfinále milo prekvapil, na najlepšieho z našich na ME Polácha však už nestačil – a prehral 2:9. To isté platí aj o Mrázekovi – ten prehral s rozbehnutým Páczerom 1:9. A Varga tiež Klobučníka nepotrápil – 4:9. V semifinále dominovali reprezentanti – Polách nedal šancu Dubanovi a vyhral 9:2 a Páczer zdolal Klobučníka 9:5. Polách aj vo finále ukázal, že dobrá forma z ME mu ešte stále zostala a vyhral 9:6.

Výsledky :

  1. Polách
  2. Páczer (obaja 1. BC Komárno)
  3. Klobučník (LAVOS Bratislava) a Duban (MISTANO Trnava)

5.     Kučera (1.BC Komárno)

                Lustig (Michalovce)

                Varga (Saturnus Komárno)

                Mrázek (LAVOS Bratislava „B“)

 

 

Nedeľa 28.3., 4.kolo ALFA pohára, Zvolen, 32 hráčov

Vo Zvolene sa zišlo tradične 32 hráčov, po dlhej dlhej prestávke sa tam objavili aj hráči z Kremnice, dokonca traja – starí harcovníci Smelý s Gašparom (už to bude pomaly aj desať rokov, čo hrali ligu za Kremnicu) a nováčik Mecele. No a práve ten nemal ďaleko k veľkému prekvapeniu, keď po dobrej hre takmer zdolal Čertíka – nakoniec prehral 4:5, ale veru v poslednej hre mal dve dobré šance na dohratie hry a výhru. Aj ďalší z nasadených Sľuka sa dobre vytrápil – hneď v prvom kole s nevyspytateľným Máchalom, nakoniec však po výhre 5:4 postúpil. Ďalej už nasadená štvorica postupovala bez problémov (Havier dokonca jedno kolo bez boja – Antoška si odskočil na zápas hokejbalu a vrátil sa so sadrou na ruke a zlomeným zápästím...), až si to rozdala o postup do semifinále – Sľuka zdolal s prehľadom Thoana 6:3 a takým istým rozdielom aj Havier Čertíka. Na prehratej strane sa k Thoanovi prepracoval Ryba a v zápase o postup do semifinále mu nedal šancu a po výhre 6:1 sa tak skončila hegemónia štvorice Havier, Sľuka, Čertík a Thoan, ktorá bola v semifinále vo všetkých doterajších troch kolách. Ďalšie prekvapenie sa nekonalo – Čertík svoju pozíciu uhájil a po výhre nad už spomínaným Kremničanom Gašparom 6:1 do semifinále nakoniec postúpil. V ňom potom Čertík porazil aj Sľuku 7:4 a postúpil do finále, kde už na neho poriadne dlho čakal Havier po výhre nad Rybom 7:2 – keď sa hralo toto semifinále, druhá vetva hrala ešte len o 7.-8. miesto. To nakoniec spôsobilo, že finále začalo o pol jedenástej a o tretie miesto sa ani nehralo, keďže Ryba už musel odísť. V samotnom finále Čertík zaspal začiatok a Havier sa dostal pohodlne do vedenia 6:3. Keď išiel za tohto stavu na ľahkú deviatku, Čertík už pomaly vstával, aby mu podal ruku, k jeho veľkému a Havierovmu nemilému prekvapeniu deviatka nespadla. Čertík sa vzápätí prebral a dotiahol na 6:6, za tohto stavu ho však sklamal stôl – pri 4 guliach na stole sa rozhodol pre hru na istotu, ktorú aj zahral, ale stôl „potiahol“ prekvapivo bielu guľu do jamky. A Havier v pohode spomínané 4 gule z ruky dohral. Týmto víťazstvom sa dostal aj na čelo priebežného poradia s 864 bodmi, Čertík zostal na 2. mieste s 832 bodmi, z prvej priečky k nemu s rovnakým počtom bodom spadol Thoan, Sľuka už s odstupom štvrtý (768 bodov) a Ryba sa dostal dobrým výsledkom na miesto piate, ale už s riadnym odstupom (416 bodov).

 

Sobota 3.4.04, Extraliga 4. kolo

K&M Trenčín - LAVOS Bratislava 3:6

1. BC Komárno - Montas Mochovce 9:0

Autodoprava Iliaš Kanianka – Saturnus Komárno 8:1

MISTANO Trnava malo voľno

 

Komentár :

Po dlhšej prestávke pokračovali aj ligové súťaže – hráči majstrovského 1. BC Komárno potvrdili reprezentačnú a jasne zdolali nováčika z Levíc. Pravdupovediac, nič iné sa ani nečakalo. V prípade Mochoviec to však vyzerá dosť zle – zatiaľ všetky zápasy jasne prehrávajú a skóre hovorí za všetko. Od Trenčína sa však čakalo, že by mohol LAVOS Bratislava potrápiť viac – Bratislavčania však majú v svojom strede vynikajúceho Klobučníka, ktorý bol aj tentoraz rozhodujúcim činiteľom pre celkový výsledok. V poslednom zápase tohto kola domáca Kanianka jasne zdolala Saturnus Komárno, ktoré však, posilnené, doteraz  výsledkami vzbudzovalo rešpekt – najmä najtesnejšia prehra v Bratislave vzbudila pozornosť, aj 3 body proti majstrovskému Komárnu. A zo začiatku robili riadny vietor aj v Kanianke – v hre č.8 Varga porazil domácu jednotku Sľuku a v tej istej chvíli Čertík prehrával so Samotným 4:6 (po priebehu 0:3, 1:4, 4:4). Vzápätí však Samotný nepochopiteľne nedal úplne ľahkú čiernu a odplašil šťastenu na druhú stranu. Roztrasený Čertík to však nevyužil, hneď na druhú guľu si na otvorenom stole nenahral a nemal čo hrať. Musel zašívať, čierna však bola úplne pri jamke a Samotného oblúk ju len tesne minul. Druhú šancu už Čertík využil a znížil na 5:6. Ani ďalšiu dobre rozohratú hru Samotný neukončil a Čertík vyrovnal. V ďalšej hre nič nespadlo Čertíkovi z rozstrelu, Samotný nedohral, Čertík však práve v tejto chvíli ukázal dobrú hru a ťažkú situáciu dohral. A povzbudený následne čistou hrou zápas dokonale otočil a vyhral – aj keď si to dvakrát poriadne skomplikoval a poslednú farebnú musel hrať vysokým mostíkom a ťažký uhol. A keďže medzičasom vyhral aj Havier, do vedenia po hrách č.8 išli nakoniec do vedenia domáci. V hre č.9 rozhodený Samotný vôbec nezachytil úvod zápasu s Havierom a prehrával už 0:8 – mohol však vyhrať hneď prvé 2 hry, nepochopiteľne však v oboch nedal ľahké deviatky. Za tohto stavu sa so zápasom z jeho strany už nedalo nič robiť. Na vedľajšom stole Sľuka s prehľadom viedol celý zápas s Domjánom (6:2, 10:6), nakoniec však bol rád, že vyhral 11:9. Toto víťazstvo otvorili cestu domácim k víťazstvu dokorán, dokonca to mohlo byť už po hrách č.9 – poslednú deviatku hral Čertík s Vargom. Čertík začal dobre a viedol 5:1. Varga však dohral, pridal eso a vzápätí poschovával všetku gule, nedal však deviatku. Namiesto 5:4 bolo 6:3, a keďže Čertík pri pobyte na stole veľmi nechyboval, a keď áno, tak mal šťastie, vyhral s prehľadom 11:5. V hre č.14/1 tak išlo už len o skóre, domáci vyhrali všetky tri, žiadna veľká „podívaná“ to však nebola.

Dohrávka 2. kola Extraligy družstiev, štvrtok 1.4.04

 

BK Autodoprava Iliaš Kanianka – MISTANO Trnava 4:5

V dohrávke 2. kola hostilo doma kanianske družstvo silnú Trnavu – doma preto, lebo Trnavčania súhlasili v záujme odohratia zápasu, kvôli nabitému víkendovému kalendáru, hrať cez týždeň a v Kanianke, napriek tomu, že žreb hovoril, že hrať sa malo v Trnave. Na jeseň si svoje pozície potom vymenia. V hre č.8 začali lepšie hostia – výborne hrajúci reprezentant Daubner nedal šancu Sľukovi, a ani Duban Havierovi. Najzaujímavejší bol zápas Čertíka s Ratkovičom. Vďaka Ratkovičovým chybám sa menej chybujúci Čertík ujal vedenia 6:2 a vyzeralo to pre neho veľmi dobre. Z rozstrelu mu však spadla biela a Ratkovič sa zobudil – dohral, vzápätí pridal 3 čisté hry a zrazu bolo 6:6. Aj v ďalšej hre mu padlo z rozstrelu, na stole však bol komplikovaná situácia – Ratkovičovi pri pokuse o uvoľnenie pozície spadla biela. Čertík s prehľadom po bielej z ruky dohral. V ďalšej hre padlo z rozstrelu, Čertík však nedohral – Ratkovič však dohrať tiež nemohol, preto hral takticky. Po výmene niekoľkých úderov na istotu však predsa len nechal kúštik trčať jednu farebnú guľu – aj keď bola ťažká, Čertík ju dal a hru dohral. Domáci sa spamätali a v hre č.9 diktovali tempo oni – Sľuka porazil Dubana a Havier napriek veľmi zlému začiatku (2:6), zápas otočil – najprv na 8:6 a potom nakoniec až na 11:7, keď zápas zakončil peknou kombináciou. Najvyrovnanejší bol zápas Čertíka s Daubnerom, v ktorom ako sa nakoniec ukázalo, sa rozhodovalo aj o celkovom víťazstve. Čertík zaváhal hneď v prvej hre, keď nedal primitívnu trojku s následnou ľahkou dohrávkou, čo Daubner hneď aj využil. Vzápätí sa ujal vedenia 3:0 aj 4:1 a vyzeralo na „krátky proces“, lebo Daubner hral všetko, na čo sa pozrel. Čertík však znížil kombináciou na 2:4, pridal čistú hru a následne vyčistil celý stôl – tradične však zaváhal pri deviatke. Namiesto 4:4 bolo 3:5 a o chvíľu nato 3:7. Čertík sa však opäť spamätal a presnou hrou vyrovnal na 7:7 aj 8:8. Za tohto stavu si nahral na kombináciu 5-9 – nedal ju však a zaváhal aj v ďalšej hre. Ešte raz však dokázal zabojovať a vyrovnal na 10:10. V rozhodujúcej hre mu spadlo z rozstrelu, na stole však bola ťažko riešiteľná situácia, keď na šestku bola potrebná komplikovaná nahrávka z päťky. Tá ani Čertíkovi nevyšla, zahral však dobúu istotu. Daubner šestku minul a tak mal Čertík na 4 posledné gule bielu z ruky – aj na sedmičku však bolo treba presnú nahrávku a tá Čertíkovi nevyšla. Ťažkú lízačku na sedmičku potom nedal, Daubnerovi však nenahral. Nasledovala séria úderov na istotu, víťazne z nej vyšiel Čertík a mal šancu dať sedmičku – bola však dlhá, bolo treba dať silnú na spätnú nahrávku na osmičku a Čertíkovi to nevyšlo – navyše nechal Daubnerovi ľahkú pozíciu, ktorú s prehľadom dohral. V hrách 14/1 sa nedarilo Sľukovi – zlomil sa, keď dotiahol na 49:54 a dal guľu, ktorá však vzápätí vyskočila zo stala a Eugen pritom rozbil celý trojuholník. Ratkovič to využil a zápas dotiahol do víťazného konca. Aj Havier sa držal s Daubnerom len do 40:40, Daubner potom zahral 30 bodovú šnúru a Havier už nenašiel síl mu vzdorovať. Čertíkovi už jeho víťazstvo s Dubanom v nie veľmi pohľadnom zápase bez veľkých šnúr nebolo veľmi platné – domáci prehrali 4:5 a takto nešťastne s Trnavou už tretíkrát posebe.

 

Dohrávka 3. kola Extraligy družstiev, nedeľa 4.4.04

BK Autodoprava Iliaš Kanianka – 1.BC Komárno 5:4

Nabitý biliardový týždeň zakončili kaniansky hráči odloženým súbojom z majstrovským družstvom 1.BC Komárno – a úspešne, hoci zo začiatku to tak vôbec nevyzeralo. V hre č.8 sa hrali jednoznačné zápasy – Sľuka jasne zdolal Páczera, ktorému na začiatku zápasu nevyšlo pár ľahších gulí a potom sa mu už vôbec nedarilo. Polách ukázal, že je stále v reprezentačnej forme a nachladnutému Havierovi nedal šancu. V poslednom zápase mal Kučera uľahčenú úlohu, keďže Čertíkovi nič nevychádzalo – nedával gule, ak už dal, tak hral zle pozične – nevyužil množstvo šancí, ktoré mal a tak tiež jasne prehral. Hra č.9 začala výhrou Polácha so Sľukom a tak Komárno malo pri vedení 3:1 blízko k výhre. Najmä keď Čertík v zápase s Páczerom pokračoval v slabom výkone zo zápasu s Kučerom. Keď prehrával 3:5 mu však vyšli 3 kombinácie po sebe a ujal sa vedenia 6:5. Páczer však odpovedal tiež kombináciou, hneď nato pridal čistú hru a keď v následnej opäť vyčistil celý stôl, zdalo sa, že je definitívne na koni – nedal však deviatku a Čertík nielenže vyrovnal, ale neskôr sa ujal aj vedenia 10:8. Páczer ešte raz vzchopil a dotiahol na 10:10. Za tohto stavu hral od rozstrelu až po päťku, ktorú tiež dal, ale zle si nahral na šestku – dala sa síce hrať, ale bola ťažká. Páczer sa rozhodol hrať ofenzívne – a nedal. Navyše nechal Čertíkovi ľahkú dohrávku. Ten si však zle nahral hneď z prvej gule, sedmičku mal napriamo a na osmičku si nahral zle – ťažký uhol a navyše biela na mantineli. Čertík však dal aj čiernu, ale na deviatku si nahral zase veľmi zle – ťažký uhol, navyše za stavu 10:10 je aj tá najľahšia guľa ťažká. To čo však vo štvrtok nezvládol s Daubnerom teraz zvládol a deviatku dal. V poslednom zápase v hre č.9 Havier tesne zdolal Kučeru a tak po deviatkach bolo 3:3. V hre č.14/1 to Čertíkovi opäť nešlo a Poláchovi stačila jedna väčšia 30 bodová šnúra na získanie pohodlného a rozhodujúceho náskoku – Čertík už nenašiel síl na odpor a tak Polách v pohode vyhral. V tom čase viedol Páczer s Havierom 61:41 a zdalo sa, že Komárno je na ceste za víťazstvom. Handicapovaný Havier však otočil na 66:65 a svitla mu nádej. Pri následnom pobyte uhral Páczer iba 4 body – a Havier sa chytil. Vyžmýkal zo seba všetko a prekvapivo mu stačil na dohratie zápasu len jediný pobyt pri stole a 34 bodová šnúra – 4:4. Posledný zápas bol mimoriadne vyrovnaný celý čas – keď dohrali Havier s Páczerom bolo 71:67 pre Sľuku. Kučera otočil na 74:71, Sľuka na 79:71, potom bolo 84:73. Kučera pri následnom nábehu dohral trojuholník a podarilo sa mu aj rozbiť ďalší, práve keď vyrovnal na 84:84 však nedal ďalšiu guľu. Sľuka potom s prehľadom dohral trojuholník a upravil na 95:84. Podaril som mu aj rozstrel a následne dohral potrebné 4 gule – a Kanianka konečne po celej sezóne vyhrala zápas s ťažkým súperom. Navyše s trojnásobným obhajcom titulu, ktorého káder tvoria samí reprezentanti. V Kanianke zavládla radosť – a keby tak ešte boli Kaniansky hráči vyhrali vo štvrtok s Trnavou... Akokoľvek, Kanianka poriadne zamotala špicu tabuľky a vyzerá to veru na zaujímavú sezónu. A už v najbližšom kole sa stretnú Trnava s 1.BC Komárno a LAVOS s Kaniankou.

 

Sobota 3.4.04, 1. liga, 4. kolo

BK Penguins Ružomberok – BCA B.Bystrica odložené

BK Martin - Autodporava Iliaš Kanianka „B“ 7:2

Bastia Štúrovo – Snooker Radoľa 9:0

Saturnus Devils Komárno – Fair Play Martin odložené

Komentár :

Kanianska rezerva pokračuje v matných výkonoch a aj po štvrtom kole ligy je na poslednom mieste ako jediné družstvo bez výhry. Tentokrát však mala súpera veľmi ťažkého – minuloročného víťaza BK Martin. Výsledok zápasu je pomerne jednoznačný – ale hra č.8 bola maximálne vyrovnaná - Hromada aj Svítok prehrali svoje vyrovnané zápasy 5:7 a Leitman dokonca 6:7 – a za stavu 6:6 to mal doslova na lopate... Aj v hre č.9 Šťastena ukázala, komu bola naklonená – Hromada vyhrával s Potašom 6:4, keď nedal ľahkú deviatku, čo sa mu dokonale vypomstilo – Potaš ju dal, následne dal 3 (!!!) esá a takmer aj štvrté – deviatka zostala úplne v jamke. Dlho tam však nevydržala, po následnej údere a kombinácii sa už trepotala v jamke – dokonalý obrat šiestimi údermi. To sa veru len tak nevidí. Nakoniec však bolo rozhodnuté po hrách č.9, keďže svoj zápas prehral aj Svítok. Leitmanove 2 body, v hre č.9 ako aj jasné víťazstvo v hre č.14/1 tak už len kozmeticky upravili výsledok. Kolo bolo inak rozhárané, keď 2 zápasy sa odložili. V tom zostávajúcom hranom vedúce Štúrovo naložilo Radoli čo sa do nej zmestilo a potvrdilo svoje postupové ambície. Tabuľka hovorí za všetko.

 

Ďalší program :

Na budúci víkend v sobotu 10.4. bude už 5. kolo ligových súťaží – extraligové družstvo BK Autodoprava Iliaš Kanianka cestuje na dôležitý zápas do Bratislavy, kde sa stretne s miestnym družstvo LAVOS Bratislava. Kanianska rezerva sa bude pokúšať o prvé víťazstvo v sezóne doma s nebezpečným BCA Banská Bystrica. O týždeň neskôr v sobotu 17.4. sa uskutočnia prvé tohtoročné Majstrovstvá Slovenska – tentokrát v dvojiciach a hrať sa bude vo Zvolene v ALFE. No a v nedeľu 18.4. bude štvrté kolo Kanianskych biliardových hier.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka