Prvý turnaj pre telesne postihnutých - vozíčkárov

 

fotografie

 

            Dňa 10.10.2004 sa v Hlohovci uskutočnilo prvé stretnutie vozíčkárov – biliardistov.. Stretnutie vzniklo na základe návrhu pána Miloša Bardiovského, zástupcu Zväzu pre telesne postihnutých a  dlhoročného organizátora športových udalostí pre telesne postihnutých. Sám športuje hádzanú a nedávno bol v dejisku paralympionikov v Aténach. Na základe predošlých diskusií a návrhov sa prvý turnaj uskutočnil v meste Hlohovec pod názvom Pohár mesta Hlohovec. Zúčastnili sa ho /len - až?/ piati športovci, páni BENKO Miroslav z Lipovej, ŠKABLA Ján z Komárna, HUDEC Jozef zo Zvolena, KUBOVIČ Tomáš z Dolnej Krupy a FILIPOVIČ Marek z Komjatíc. Pretože pre zúčastnených je problematické cestovanie, využili sme čas na biliard a hralo sa systémom každý s každým. Nie pre všetkých boli známe súťažné pravidlá, ale po zistení, že hra je zaujímavejšia a dané sú pevné pravidlá, hráči sa presvedčili, že systém je dobrý. Nesmieme zabudnúť, že všetci zúčastnení športujú v iných odvetviach. Stretli sa tu basketbalisti, hádzanár, aktívny člen aikido klubu a taktiež stolný tenista. Na tomto základe bola vynikajúca atmosféra v súperení. Stretnutia vôbec neboli jednoznačné a pri dohrávke posledného zápasu sa poradie prvých troch mohlo vyvinúť v prospech každého z nich.

Na koniec zvíťazila rutina najlepšieho hráča pána KUBOVIČA Tomáša.

Konečné poradie: 1. KUBOVIČ Tomáš

                                2. BENKO Miroslav

                                3. HUDEC Jozef

                                4. FILIPOVIČ Marek

                                5. ŠKABLA Ján

V priebehu turnaja sa viedli debaty o možných ďalších stretnutiach. Dohodlo sa, že v budúcom roku sa bude konať pravidelná súťaž-  liga vozíčkárov, zúčastnení prisľúbili účasť vo vyššom počte a výzva pre majiteľov klubov, aby sa im umožnil tréning bezplatne podľa možnosti, je na zamyslenie a nie nesplniteľná. Na Slovensku je podľa mojich vedomostí niekoľko herní, kde je bezbariérový prístup. Sú to Komárno GOLDEN WEST, Zvolen ALFA, Banská Bystrica, Žilina SNBŠK. Určite sú aj  miesta, kde nie sú organizované športové kluby, tak ako v Hlohovci, a sú len 1-2 stoly, kde si vozíčkári môžu zahrať.

      Pevne verím, že na najbližšom stretnutí, ktoré bude v Komárne 5.12.2004 bude väčší počet hráčov a pole bude silnejšie, pretože záujem o skvalitnenie je . Dokonca sa hovorilo aj o účasti na ME. Výkonný Výbor na svojom najbližšom zasadnutí prejedná možnosť vyhlásiť oficiálne Majstrovstvá Slovenska  vozíčkárov v hre 8.

 

Ladislav ŠRÁMEK,

prezident SBiZ