Čertík(N)oviny - 1 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

sezóna 2004 sa skončila až cez posledný víkend, hoci sme už v Novom roku 2005 – na programe bol prvýkrát turnaj Masters Cup pre najlepších Slovenských hráčov – 6 podľa koncoročného rebríčka 2005 a 2 s divokou kartou. Hralo sa v Štúrove.

 

Sobota a nedeľa 8.-9.1.2005, Slovak Masters Cup, 8 hráčov

Skupiny

Záver

Turnaj sa začal vlastne už týždeň predtým, keď sa 30.12. v Štúrove stretli v zápase o poslednú divokú kartu Nedešovský s Petrovicsom. Hralo sa na dva sety do 9, v prípade 1:1 sa hral rozhodujúci zápas do 11. A ten aj bolo treba – prvý zápas vyhral Nedešovský 9:8, druhý však Petrovics 9:6. Nakoniec sa z víťazstva 11:9 po dramatickom priebehu v poslednom zápase tešil Petrovics.

Účastníci boli rozdelení žrebom do dvoch skupín – v Modrej sa ocitli Polách, Duban, Kučera a Čertík, v Červenej Klobučník, Havier, Daubner a Petrovics.

Zápasy základných skupín

Začalo sa zápasmi Modrej skupiny – Čertík dobre hrajúcemu Poláchovi veľký odpor aj vďaka niekoľkým smolným úderom nekládol – ujal sa síce vedenia 1:0, v ďalšej hre však nezašil, potom smolne zašil seba, Polách pridal 2 čisté hry a zrazu bolo 4:1 a odvtedy už bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté – nakoniec vyhral Polách 9:3. V druhom zápase Duban začal s Kučerom dobre a ujal sa vedenia 4:2. Kučera si zobral za tohto stavu time out – a po ňom už vyhral všetky hry on – 9:4.

Prvé kolo v červenej skupine začalo zápasom Klobučník-Petrovics. Lepšie začal Petrovics, ktorý sa ujal vedenia 5:1, Klobučník sa však zobudil a otočil na 6:5. Za tohto stavu si nenehal dobrý uhol na šestku a snažiac sa bielu si čo najlepšie nahrať na sedmičku šestku potom nedal. Namiesto 7:5 tak bolo 6:6 a od tohto momentu to bola dráma – Klobučník sa v nej ujal vedenia 8:7, ale  v nasledujúcej hre mu nič nespadlo z rozstrelu – a to bol jeho posledný úder. Petrovics totiž vyrovnal na 8:8 a vzápätí zápas ukončil čistou hrou – 9:8. Aj druhý zápas medzi  Havierom a Daubnerom bol zaujímavý – a od začiatku vyrovnaný. Hráči sa ťahali po jednej hre až do stavu 5:5. V ďalšej hre Havier zahral kombináciu (ktorú musel poprehovárať, aby spadla) a vzápätí utiekol na 7:5. Potom však spravil chybu na štvorke a Daubner to využil na zníženie stavu 7:6.  Za tohto stavu si Havier pri dohrávke od dvojky nahral napriamo  na sedmičku pričom osmička bola na druhej strane stola – sedmičku dal s tým, že si nechal extra ťažkú osmičku a nedal ju. Nenahral síce, ale Daubner túto guľu napriek tomu dal a dohral – 7:7. V ďalšej hre potom ako si Daubner nenahral na dvojku, nechal ju Havierovi na opačnej strane stola ako bielu – Havier však dal dvojku dlhým mantinelom a vzápätí dokončil hru ťažkou dohrávkou – 8:7. V ďalšej hre Daubner nezašil na trojku, Havier ju dal a hneď na to zakončil zápas kombináciou 4-9 – 9:7 pre Haviera.

V druhom kole Modrej skupiny sa stretli v klubovom derby Polách s Kučerom a Polách vyhral jednoznačne 9:1. V druhom zápase vyhral Čertík s Dubanom 9:3 – zápas bol však poznačený nedorozumením medzi hráčmi kvôli pomalej hre Čertíka, keď Duban požiadal v tretej hre rozhodcu o meranie času na každý úder a Čertík s tým nesúhlasil. Po konzultácii rozhodcu s riaditeľom turnaja ten rozhodol, že sa merať nebude.

V druhom kole Červenej skupiny vynikajúco hrajúci Klobučník nedal šancu Havierovi (9:2), keď Havier zachraňoval kanára na poslednú možnú chvíľu – bolo už 8:0... V druhom zápase podobne vynikajúco hrajúci Petrovics porazil Daubnera 9:4, keď sa ujal vedenia 6:3 a potom zápas s prehľadom dotiahol do víťazného konca – Daubner tak prehral aj svoj druhý zápas.

V treťom kole Modrej skupiny hrali Polách s Dubanom. V tomto zápase oveľa lepšie začal Duban a po dobrej hre sa ujal vedenia 6:3. Polách si zobral time-out a po ňom otočil na 7:6, lenže Duban vzápätí zakontroval na 8:7. Nakoniec však mal v koncovke predsa len viac šťastia Polách, ktorý sa v rozhodujúcej hre dostal ku kombinácii 5-9, ktorou dohral zápas vo svoj prospech najtesnejším rozdielom. Posledný zápas tejto skupiny, Kučera-Čertík ovplyvnila v podstatnej miere Pani Šťastena – do stavu 2:2 vyrovnane, prvý odskok sa podaril Kučerovi, potom ako upravil na 3:2 a hneď na to esom na 4:2, Čertík vyrovnal na 5:5, v nasledujúcej hre sa Kučera zašil na dvojku a musel skákať. Nielenže zapísal, ale aj zhodil deviatku. A hneď na to ďalšie eso... Už to vyzeralo, že zápas v pohode vyhrá, ale v ďalšej hre nepochopiteľne nedal ľahkú osmičku, navyše mu spadla biela. Za stavu 7:6 však Čertík nedohral a Kučera to využil na 8:6. V poslednej hre to vyzeral najprv, že Čertík by to ešte mohol zdramatizovať, keď si síce po ťažkej lízačke na trojku cez celý stôl nenahral na štvorku, tú však schoval ďalším ťažkým úderom o mantinel. Tým sa mu otvoril stôl, nenahral si však na osmičku, nedal ju, a Kučera ho následne zašil. Čertík zapísal a nechal ťažkú osmičku, Kučera ju nedal, ale Šťastena stála pevne na jeho strane – zašil. Čertík síce zapísal, ale osmičku nechal v jamke – a Kučera už dve gule dohral. Skupinu teda vyhral Polách bez prehry, druhý bol Kučera s jednou prehrou, tretí Čertík s jednou výhrou a štvrtý Duban bez výhry.

V Červenej skupine sa o poradí rozhodovalo do poslednej hry – pravda nie o prvom mieste, ktoré  si výbornou hrou a tromi výhrami  vybojoval Zolo Petrovics, V poslednom kole ľahko zdolal Haviera 9:3, keď sa ujal vedenia 4:0 a potom už s prehľadom kontroloval hru Ďalšie poradie v skupine mal určiť výsledok zápasu medzi Klobučníkom a Daubnerom – Milanovi stačilo na druhé miesto vyhrať 5 hier- v opačnom prípade by bol druhý Daubner, Havier už druhý byť nemohol. Lepšie začal Klobučník, ktorý sa ujal vedenia 3:1, potom však „zadriemal“, Daubner otočil na 4:3, potom aj na 6:4 a 8:6. Pri výhre Daubnera by skončil v skupine posledný Havier – a to znamenalo v štvrťfinále Polácha . Nakoniec však Klobučník zlepšenou hrou zápas otočil a tak víťaz Modrej skupiny Polách pripadol Daubnerovi, čo asi nepotešilo ani jedného z nich. Skupinu teda vyhral už spomínaný Petrovics bez prehry, druhý Klobučník s jednou prehrou, tretí Havier s jednou výhrou a posledný bez výhry Daubner. Štvrťfinálové dvojice na nedeľu teda boli – Polách-Daubner, Petrovics-Duban (10:30) a Čertík-Klobučník, Havier-Kučera (13:00)

 

Štvrťfinálové zápasy (do 11)

Polách-Daubner

Polách pokračoval vo výbornej hre zo skupín – a Daubner si to odniesol na tejto úrovni neuveriteľným kanárom – 11:0. Viac neviem čo dodať – hádam len toľko, že Polách minul za celý zápas jedinú guľu...

Petrovics-Duban

Petrovics začal zápas hrou úplne rozdielnou od jeho vynikajúcich výkonov deň predtým – vyhral síce prvú hru, ale potom začal kopiť chyby a Duban vývoj zápasu naklonil na svoju stranu, ujal sa vedenia 4:1. Potom sa opäť dostal k slovu aj Petrovics, znížil na 2:4, ale v ďalšej hre opäť zaváhal, keď nedal úplne ľahkú sedmičku – hru však vyhral, lebo po spomínanom údere nenechal Dubanovi nič na hranie a on jemu po nasledovnom údere áno. Ďalšiu hru vyhral Duban, potom však so šťastím ďalšiu Petrovics – nedal síce sedmičku, ale zlepil ju s bielou. Duban mu síce nechal ťažkú pozíciu, ale Petrovics ju napriek tomu dohral. V ďalšej hre však nedal opäť osmičku, Duban mu nechal nehrateľnú pozíciu a Petrovics dal pri hre na istotu bielu... 6:4 a Petrovics si zobral radšej time out. V ďalšej hre Duban so šťastím schoval jednotku a odtiaľ sa dostal až na osmičku, tú však nedal. Petrovics ju síce dal, ale opäť mu spadla aj biela – 7:4. Ďalšiu hru však už Petrovics dohral, zo šťastím aj ďalšiu a po následnej čistej hre už bolo 7:7. Za tohto stavu mal po tom, ako Dubanovi spadla biela Petrovics z ruky na dvojku a ťažký stôl dohral 7:8. Vzápätí dohral aj ďalší stôl a po nasledujúcej, v ktorej sa od rozstrelu dostal ku kombinácii 3-9, ktorú dal, sa dostal na krok od víťazstva 10:7. A po ďalšej peknej dohrávke sa tešil z víťazstva  - 11:7.

Kučera – Havier

Havier začal nepresvedčivo, nedával gule a keď k tomu prirátame šťastie Kučeru – keď nedal tak zašil (v zápase celkovo 7x...), Kučera sa ujal vedenia 6:2. Havier dotiahol na 8:8, potom Havier zle zašil, Kučera dohral – 9:8 a

Klobučník – Čertík

Čerták výborne začal, dohrával partie využívajúc prekvapivo početné chyby Klobučníka a ujal sa vedenia 5:2 a 6:3. Po time-oute začal hrať Klobučník lepšie, dotiahol na 6:6, nedal však päťku. Time-out si zobral Čertík, hru dohral a ujal sa vedenia 7:6. Za stavu 8:7 pre Čertíka sa vyskytla sporná situácia – Klobučník vymyslel dobrú zášivku na jednotku, ale potreboval aby biela zostala v jamke – tá však po dlhom váhaní spadla, a rozhodkyňa neuznala Klobučníkovu sťažnosť, že tak už bolo po uplynutí 5 sekúnd. Čertíkovi tak zostala ľahká situácia 1-9, ktorú dal a ujal sa vedenia 9:7. Za tohto stavu išiel Čertík na nie veľmi ľahkú kombináciu 2-9, ktorú nedal a na tom sa zápas pomaličky začal lámať. Hru získal Klobučník. V nasledovnej Čertík výborne zašil z ťažkej pozície na dvojku, pričom blízko pri dvojke bola nastavená kombinácia 3-9. Klobučník v ťažkej pozícii skočil dvojku cez celý stôl a nahral si na spomínanú kombináciu... Napokon zápas otočil vo svoj prospech, keď ťažil najmä z dobrej hry na istotu – Čertíka tak vyzašíval, že v každej hre získal guľu z ruky a partiu dohral. Zaujímavá bola posledná hra – Klobučník nešiel na ľahkú štvorku, lebo päťka bol zlepená s deviatkou tesne pri jamke, ale tak, že deviatka nešla. Dobre zašil – Čertík sa rozhodol skúsiť zahrať bielou od mantinelu štvorku do tej jamky, kde bola spomínaná kombinácia 5-9 v nádeji, že mu táto pomôže dostať štvorku do jamky, a zároveň sa nastaví 5-9 – to sa mu aj podarilo, ale štvorka tesne nedošla a zostala v jamke – takže Klobučník sa po dvoch nasledovných úderoch už tešil s postupu do semifinále.

Semifinále (do 11) – tam som už nebol, takže mám len výsledky

Polách-Klobučník 5:11

Petrovics-Kučera 11:4

Finále – v repríze zápasu zo skupiny oplatil Klobučník po výhre 13:11 Petrovicsovi tesnú prehru zo skupiny a stal sa tak historicky prvým víťazom Slovak Master  cupu – gratulujeme!

 

Ešte mi nedá, aby som sa nevyjadril k organizácii turnaja – organizácia bola na vysokej úrovni, počnúc kvalitnými a upravenými stolmi, ktoré sa čistili pred každým zápasom, cez rozhodcov (vkusne oblečených v košeliach s logom podujatia a veľmi dobre stavajúci gule na rozraz), ubytovanie, strava až k presnému dodržiavaniu harmonogramu zápasov, končiac príjemnou atmosférou v herni. Myslím si, že to bol veľmi dobrý základ pre novú tradíciu Slovak Masters. Takže ešte aj takto ešte raz – poďakovanie do Štúrova všetkým, ktorí sa o priebeh podujatia zaslúžili, a najmä Richardovi Haulíkovi, ktorý za celým týmto podujatím stál a riadil jeho organizáciu.

 

Ďalší program:

A hneď po skončení starej sezóny, hor sa na novú. Prvé kolo ALFA pohára vo Zvolene už bolo (2.1., 32 hráčov a vyhral (kto iný...) Havier vo finále s Koščom, tretí bol Antoška), ale na budúcu nedeľu, 16.1. bude 1. kolo nového ročníka Kanianskych biliardových hier, s tradičnými disciplínami (hra č.9 OPEN, neregistrovaní a snooker), s tradičným začiatkom o 10:00 v Kanianke v herni na Novej ulici.

Ešte predtým bude v sobotu 15.1. v Bratislave v herni LABENE medzinárodný turnaj Bratislavský pohár. Začiatok je o 10:00. Pripravené sú pekné poháre a zaujímavé finančné odmeny – viac informácii u organizátora turnaja, p. Štefana Dubana.

No a už o týždeň neskôr, v sobotu 22.1. sa začínajú aj ligové súťaže, v rozšírenej Extralige sa hneď v prvom kole uskutoční šláger, keď držitelia bronzovej medaily z Kanianky privítajú doma držiteľa titulu, majstrovský celok 1.BC Komárno. Kompletné vyžrebovanie bude na stránke SBiZ.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka