Čertík(N)oviny - 10 / 2005

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

tak, a je tu jubilejný 10. tohtoročný spravodaj - na programe bol opäť bohatý biliardový víkend – v sobotu boli na programe opäť ligové súťaže – už 4. kolo. No a v nedeľu potom 3. kolo Kanianskych biliardových hier.

 

Sobota 19.3.2005, Extraliga, 4. kolo

Saturnus Komárno – BoBi Martin 3:6

BK Kanianka – Lavos Bratislava 8:1

Bastia Štúrovo – Gastro Trenčín odložené

Mistano Trnava – 1. BC Komárno odložené

Dohrávka

Lavos Bratislava – Mistano Trnava 4:5

Predohrávka 6. kola

Bastia Štúrovo – Mistano Trnava 1:8

Odložený zápas 3. kola

1. BC Komárno – BoBi Martin

 

Komentár :

Ako vidno už z výsledkov, v tabuľke je riadny chaos – veď majstrovské 1. BC Komárno má odohrané zatiaľ len 2 zápasy, zatiaľ čo nováčik zo Štúrova už päť...

Poďme však k tomu, čo sa dialo cez týždeň a potom aj cez víkend. V týždni Mistano Trnava dohrávalo zápas  3. kola v Bratislave s miestnym Lavosom a vyhralo tam tesne 5:4. Tesne doslova, lebo Duban vyhral hru č.9 s Oliverom Struhárom 11:10, Stehlík so Stanom Struhárom 11:9 a Duban hru č.14/1 so Stanom Struhárom 100:93 – tento zápas navyše Struhár neudržal zo stavu 95:63, keď za 3 fauly sa mu odrátalo 16 bodov. Za domácich naplno zabral len Klobučník a to sa im napokon vypomstilo.

Mistano po utorkovej dohrávke vo štvrtok vycestovalo predohrať zápas 6. kola do Štúrova, kde po vyrovnanom začiatku (prvé dve hry č.8 jasne každá na jednu stranu), sa zápas nahol na stranu Trnavy tesnou výhrou 8:7 Stehlíka nad Kršákom. Keď Stehlík vzápätí porazil v hre č.9 aj oporu domácich Nedešovského, hosťom už v ceste za výhrou nič nebránilo a nakoniec vyhrali jasne 8:1.

Už v sobotu, v normálne naplánovanom štvrtom kole sa stretli do toho času 2 družstvá bez výhry – Saturnus Komárno hostil BoBi Martin a prehrou 3:6 si riadne skomplikoval život v spodných častiach tabuľky. Za domácich uhral všetky 3 body Samotný, ale vo svojom úsilí bol príliš osamotený. O smole môže hovoriť Fazika, ktorý hru č.8 prehral 7:8 a hru č.9 10:11. Hostia naopak podali kolektívny výkon – všetci traja po dvoch bodoch.

V poslednom hranom zápase (keďže 2 ďalšie boli odložené...) hostila domáca Kanianka Lavos Bratislava, majúc na pamäti nedávny zápas, ktorý rozhodoval o medaile v minulom ročníku a šťastné víťazstvo 5:4. Takže nastúpili s rešpektom a očakávaním ťažkého zápasu. V hre č.8 sa Čertík stretol s Oliverom Struhárom, ktorému naposledy podľahol (v Leviciach na 2. kole SP), tentoraz však po 3:3 ušiel na 7:3, a potom ako Struhárovi nespadlo za stavu 7:4 z rozstrelu hru dohral a tým aj zápas 8:4. Havier tradične zaspal úvod zápasu a zobudil sa až za stavu 1:5. Potom však zabral, zahral 3 čisté v rade (vyrovnaný osobný rekord) a zápas otočil na 7:5 a napokon vyhral 8:6. A keď vo vyrovnanom a dobrom zápase Sľuka nakoniec na druhý pokus v rozhodujúcej hre gule poschovával (a teda vyhral 8:7), bolo zrazu po hrách č.8 nečakaných 3:0 pre domácich. V hre č.9 nastúpil proti Klobučníkovi namiesto Čertíka Leitman a podal dobrý výkon – Klobučník ako prvý získal výraznejšie vedenie keď z 2:3 otočil na 6:3, Leitman však vyrovnal na 6:6. Klobučník opäť utiekol na 8:6, Leitman však opäť vyrovnal na 8:8. Klobučník dohrávkou a čistou utiekol na 10:8 a vzápätí mal po zášivke guľu z ruky, kikslo mu však tágo a tak mal guľu z ruky Leitman a hru dohral. Do tretice sa mu však už vyrovnať nepodarilo – ďalšiu hru vyhral totiž Klobučník a tým aj zápas 11:9. Hosťom svitla aká taká šanca, ale tú rýchlo hasil Havier, ktorý jasne zdolal Olivera Struhára 11:4. A definitívne ju zahasil Sľuka, ktorý vo vyrovnanom zápase nakoniec zdolal Stana Struhára 11:9 – za stavu 10:8 skúšal Sľuka získať rozhodujúcu jedenástu hru na 3 chyby, keď mal však Stano už 2 chyby a bol zašitý, nielenže zapísal, ale mu spadli hneď aj 2 gule a ešte aj hru dohral. Z rozstrelu mu však spadla opäť biela a Sľuka sa rozhodol pre tú istú taktiku – a tentoraz mu aj vyšla. A tak už po hrách č.9 bolo prekvapivo o výhre domácich rozhodnuté a v hrách č.14 prakticky nebolo o čo hrať.

 

Nedeľa 20.3.05, 3. kolo Kanianskych biliardových hier

Vzhľadom na to, že zo súkromných dôvodov som sa na turnaji nezúčastnil, ponúkam len krátke a sprostredkované informácie.

Otvorený turnaj, hra č.9

Na turnaji sa zúčastnilo 16 hráčov. Turnaj spestril Roman Havier, ktorý prehral nečakane hneď v prvom kole, s Rybom 5:4. Problémy mal aj Leitman v druhom kole so Špirekom, ktorý viedol už 5:3. Potom však zápas prerušili kvôli snookru a táto prestávka evidentne prospela Leitmanovi – ten ďalšie 2 hry vyhral na 3 chyby (...) a nakoniec aj rozhodujúcu hru vyhral on. O postup do semifinále (16 pavýk, skrátené 2 KO od 4) z vyhranej strany sa stretol Leitman s Rybom a po výhre 6:2 sa spolu so Sľukom, ktorý vyhral druhý zápas o postup tým istým rozdielom s Hromadom, kvalifikoval do semifinále. Z prehratej strany sa to podarilo Hromadovi, ktorý zdolal Veisa 6:2 (ten predtým porazil vcelku prekvapivo Špireka 6:5), Ryba v odvete už na Haviera nestačil a prehral 4:6.

V semifinále Leitman zdolal jasne (aj zásluhou 2 es) Hromadu 7:2, Sľuka s Havierom hrali maximálny počet hier a zápas zakončil Sľuka – tým, že dal deviatku aj s bielou...

Vo finále sa už Leitmanovi nedarilo a lepšie hrajúci Havier vyhral jasne 7:2, o tretie miesto Sľuka zdolal Hromadu 7:3

Poradie:

1.        Havier

2.        Leitman

3.        Sľuka (všetci BK Kanianka)

4.        Hromada

V celkovom poradí stále vedie Sľuka so 470 bodmi, pred Havierom (400 bodov) a Leitmanom (370 bodov)

Súťaž neregistrovaných hráčov

Poradie:

1.        Hromada

2.        Jantoška

3.        spoločne Filip, Pikna, Kružík a Krkoška

V celkovom poradí Mokrého, ktorému sa vôbec nedarilo vystriedal na čele Hromada s 200 bodmi, druhý je Jantoška so 150 bodmi, Mokrý sa prepadol na 3. miesto so 135 bodmi.

Snookrová liga

V snookri si zahralo 11 hráčov. Do semifinále sa z vyhranej strany dostali Havier a Leitman, z prehratej strany potom Jantoška a aj Pikna, ktorému sa mimoriadne darilo. V semifinále však nestačil na Leitmana, v druhom Jantoška zdolal Haviera. Vo finále vyhral Leitman, ktorý sa týmto prepracoval aj na čelo celkového poradia s 390 bodmi. Druhý je Jantoška (350 bodov), tretí s 300 bodmi Havier.

 

Poradie:

1.        Leitman

2.        Jantoška

3.        Pikna

4.        Havier

 

Ďalší program:

Kto si chce zahrať aj cez Veľkonočný víkend, nech sa páči do Komárna na 2. kolo snookrovej ligy na biliardových stoloch., ktoré bude v sobotu 26.3.

O týždeň neskôr, v sobotu 2.4. bude na programe už 3. kolo Slovenského pohára, 3.4. je potom na programe už 5. kolo ALFA pohára.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka