Čertík(N)oviny - 11 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Po týždňovej, Veľkonočnej odmlke, je tu opäť biliardový spravodaj, hralo sa 3. kolo Slovenského pohára a v nedeľu už 5. kolo ALFA pohára.

 

Sobota 2.4.2005, 3. kolo Slovenského pohára, Považská Bystrica, 39 hráčov

V Považskej Bystrici sa zišlo početné aj kvalitné štartové pole (aj keď chýbali napríklad Klobučník, Ratkovič, Kučera, Trenčania Vavro s Čupalkom, či Sľuka s Havierom z Kanianky), ktoré však bolo zaskočené, mierne povedané, neštandardnými podmienkami – zo začiatku bola v herni parádna zima, na stole č.5 každý mantinel odrážal inak, zabudlo sa na zákaz fajčenia na turnaji a večer pri štvrťfinále už bolo v herni toľko ľudí a taký hluk, že sa na hru dosť ťažko sústredilo. Nakoniec sa ani finále v Považskej Bystrici nehralo – po dohode finalistov sa hralo až na druhý deň, na druhom konci Slovenska...

Poďme však pekne po poriadku – v predkole zaujali 2 zápasy, v ktorých sa favoriti natrápili viac ako dosť – Košč sa natrápil s p.Billichom z Nitry a vyhral len so šťastím 6:5, podobne aj Stehlík, ktorý dokonca prehrával s Drobným už 2:5 – nakoniec však aj on zápas otočil a vyhral. V klubovom derby Kubán zdolal Balcára 6:3, Jantoška nadelil sekretárovi SBiZ Lošákovi kanára.

1. kole mal starostí vyše hlavy aj vedúci hráč rebríčka Polách, ktorého potrápil dobre hrajúci Nosek (6:5), v prvom kole sa trápiaci Stehlík sa rozohral a uštedril kanára Hencovi, naopak Košč sa trápil aj v kole druhom, keď len s veľkým šťastím vyhral najtesnejšie 6:5 s Mažárim – a to potom, ako nedal deviatku, Mažári ju však nedal tiež a ešte mu aj spadla biela. V zápase extraligových dvojíc sa darilo Štúrovčanom – Haulík porazil Potaša 6:3, rovnako aj Nedešovský Kubána. Darilo sa aj Mochovčanom – Bela porazil Čertíka 6:4, keď otáčal z 0:3, Gyűrky porazil 6:3 Štefunka. Naopak, nedarilo sa Trenčanom – cez prvé kolo neprešiel ani jeden, poslednú šancu nevyužil Tomša, ktorý podľahol prekvapivo Mifkovičovi 3:6, potom ako z 0:4 dotiahol na 3:4. Zaujali aj 2 tesné zápasy, v ktorých Némethy zdolal 6:5 Výbocha, podobne ako Mózes domáceho Valacha.

Na prehratej strane Kubán zdolal Koniara 5:2, naopak ostatní Trenčania nepochodili ani na prehratej strane – Balcár podľahol 3:5 Nosekovi, Tomša s Konárikom podľahli v dvoch kolách po sebe Štefunkovi. Mažári zdolal Lovranta 5:3, Potaš v klubovom derby Noseka 5:0, domáci Valach Cuninku 5:2, podobne ako Výboch Čertíka – tento zápas mal zaujímavý priebeh, keď Čertík viedol 5:2, od tohto momentu si však už veľmi nezahral – nespadlo mu z rozstrelu, Výboch dohral, pridal čistú, v ďalšej nespadlo jemu z rozstrelu, Čertík zašil, Výboch však jednotku dal a dohral stôl, v ďalšej hre mal Čertík ešte jednu šancu na dosť ťažkú jednotku, nedal ju, ale Výbochovi nechal ešte ťažšiu situáciu, keď mal hrať jednotku na dlhú vzdialenosť, so zlým uhlom, navyše biela zlepená s čiernou, čiže hrať musel vysokým mostíkom – situáciu Výboch zvládol perfektne, jednotku dal a opäť dohral celý stôl.

V 2. kole sa už  (väčšinou na turnaji spiaca – rozumej dospávajúca) slovenská jednotka Polách zobudila, a hladko zdolal Haulíka 6:1, Stehlík po hladkej výhre v predchádzajúcom kole utrpel hladkú prehru s výborne hrajúcim Leitmanom, podobne hladko prehral Košč s Trnkom, Nedešovský zdolal Kršeka 6:3, Duban zdolal Vagaia, striedavo sa darilo Mochovčanom, keď Bela potvrdil dobrú formu výhrou nad Némethym 6:3, naopak Gyűrky prekvapil nečakanou prehrou 3:6 s Mifkovičom, rozohral sa aj Petrovics, ktorý Mózesovi naložil kanára.

V ďalších kolách na prehratej strane Mózes prehral len tesne s Kubánom 4:5, Mažári nepotrápil Gyűrkyho podobne ako naposledy v Leviciach a prehral hladko 1:5, podobne ako Henc s Némethym, domáci Valach zdolal Kršeka 5:3, takisto ako aj Štefunko Košča, Potaš Vagaia 5:2. Zaujímavé boli 2 zápasy – Výboch vzdal zápas Stehlíkovi, lebo musel odísť, v druhom sa bojovalo do poslednej gule, vlastne aj chvíľu potom, ako  Jantoška schoval za stavu 4:4 v zápase s Haulíkom deviatku – biela si to totiž namierila rovno do protiľahlej jamky, a nakoniec tesne pred ňou „zabočila“ a narazila kúštik vedľa do mantinelu

Ako Gyűrky prekvapil nečakanou prehrou s Mifkovičom, na prehratej strane prekvapil tiež, tentoraz výhrou nad v extralige suverénnym Kubánom 6:3, Némethy zdolal Potaša 6:2, rozbehnutého Štefunka nezastavil ani Valach, Stehlík po darovanom víťazstve od Výbocha si tentoraz výhru vybojoval dobrou hrou sám (s Jantoškom 6:2).

O postup z vyhranej strany Leitman zo začiatku potrápil Polácha, viedol 3:2 a bol na stole, zašil sa však pri nahrávke zo šestky na sedmičku a to bol asi zlom v zápase – od tohto bodu už prebral iniciatívu Polách, otočil na 6:3 a nakoniec vyhral 7:4. Zápas Trnku s Nedešovským sľuboval zaujímavý priebeh, Trnka však jednoznačne dominoval (7:1). Belu nezastavil ani Duban, ktorý rýchlo prehrával už 0:5 a nakoniec prehral 2:7. Petrovics urobil podobne krátky proces s Mifkovičom po výhre 7:1.

O postup z prehratej strany pripravil Gyűrky ďalšie prekvapenie, keď porazil, a to hladko 7:2, Nedešovského. Leitman rýchlou a presnou hrou zdolal jasne 7:2 Némethyho, Stehlík nadelil druhého kanára na turnaji, prekvapivo si ho odniesol klubový spoluhráč Duban. Zápas Nitrančanov Štefunka s Mifkovičom bol bojom do poslednej gule, nakoniec si úspech v podobe postupu do osmičky vybojoval po víťazstve 7:6 Štefunko.

Vo štvrťfinále Polách (opäť len tesne pred zápasom zobudený) nedal šancu Gyűrkymu a vyhral 9:1, rovnako v nitrianskom derby Trnka Štefunkovi (tiež 9:1). Zápas Petrovicsa s Leitmanom mal veľmi vysokú úroveň – Leitman ho prehral dvomi nedanými guľami (v prvej a poslednej partii), a 2x mu nespadlo z rozstrelu – Petrovics totiž chybil lej v jedinej hre, za stavu 4:0, po ktorej Leitman dohral a pridal čistú hru na 4:2, potom však už opäť dominoval Petrovics – ešte treba povedať, že do pohody mu pomohli aj 3 esá, z toho dve po sebe od stavu 1:0. Nakoniec to dopadlo 9:3. Stehlík porazil vo vyrovnanom zápase Belu 9:7 a pripísal si na Slovensku prvý pohár.

V semifinále  Polách porazil Trnku 9:5 a Petrovics Stehlíka 9:3.

Finále, ako som už spomínal sa dohrávalo v nedeľu večer v Komárne a opäť bol úspešný Polách, ktorý tak vyhral všetky tri tohtoročné kolá. Gratulujeme.

Poradie:

1.     Polách

2.     Petrovics (1. BC Komárno)

3.     Stehlík (MISTANO Trnava) a Trnka (LABILL Nitra)

5.     Bela, Guyrky (obaja Montas Mochovce), Štefunko (LABILL Nitra) a Leitman (BK Kanianka)

 

Nedeľa 3.4.2005, ALFA pohár, 5. kolo, 32 hráčov

V Alfe sa zišlo opäť za plný pavúk hráčov. V štvrťfinále sa stretol vedúci hráč priebežného poradia Havier s druhým Thoanom, Havier vyhral 7:2. V ďalšom zápase zvíťazil Kružík s Rybom 7:4, Košč porazil Máchala tiež 7:4, rovnakým výsledkom skončil aj zápas Špireka sa Zvarkom.

V semifinále opäť 7:4, tentoraz pre Haviera s Kružíkom, v druhom semifinále zvíťazil Špirek s Koščom najtesnejšie 7:6.

Vo finále Havier zdolal Špireka 7:3, obľubených 7:4 sa zrodilo v zápase o 3. miesto v prospech Košča.

V celkovom poradí si Havier utvrdil 1. miesto s 1322 bodmi, druhý Thoan má 844 bodov, na tretie miesto sa opäť prepracoval Košč so 700 bodmi, neprítomný Sľuka spadol na 4. miesto s 560 bodmi.

 

Ďalší program:

V sobotu 9.4. je na programe 5. kolo ligových súťaží.

O týždeň neskôr, v sobotu 16.4. sú na programe ďalšie tohtoročné Majstrovstvá Slovenska, tentoraz sa obľúbený turnaj uskutoční v Kolárove.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka