Čertík(N)oviny - 12 / 2005

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

Po týždňovej, neplánovanej odmlke, je tu opäť biliardový spravodaj. Neplánovanej preto, lebo minulý týždeň bolo na pláne 5. kolo ligových súťaží – lenže nakoniec sa v Extralige hral kvôli sústredeniu reprezentácie v Pécsi (plus jeden zápas bol už dávnejšie predohraný) len jediný zápas. Medzitým sa však ešte nejaký zápas dohral, navyše sa teraz v sobotu odohrali Majstrovstvá Slovenska dvojíc, takže opäť je o čom písať.

Sobota 16.4.2005, Majstrovstvá Slovenska v hre č.9 dvojíc, Kolárovo, 29 (!) dvojíc

Aj obľúbené „dvojice“ potvrdili, že na súťaže chodí stabilne vysoký počet hráčov, tentoraz až 58 a to si naozaj ja osobne nepamätám, kedy niečo také naposledy bolo. Konkurencia bola nielen početná, ale aj kvalitná – kompletné 1.BC Komárno, Trenčín (dokonca 4 dvojice), Kanianka, Trnava, nechýbal ani Klobučník, Trnka a mnoho iných kvalitných hráčov – napr. obhajcovia striebra Bela s Gyűrkym. A takéto štartové pole prinieslo niekoľko zaujímavých a aj nečakaných výsledkov.

Hneď v 1.kole sa zrodilo niekoľko prekvapení – spomínaní obhajcovia striebra Bela-Gyűrky prehrali 4:5 s mladou dvojicou z Kanianky Svítok-Leitman, v rodinnom súboji manželia Domjánovci prehrali tiež najtesnejšie 4:5 s bratmi Špirekovcami, dvojica Ratkovič-Balla (mne úplne neznámy hráč), si poradila s veľmi kvalitnou dvojicou Klobučník-Kotleba 5:2, podľa môjho názoru horúci favoriti Petrovics-Trnka, zdolali jasne 5:0 dvojicu Némethy-Marko, podobne pochodili Habodász-Hajnala so skúsenou dvojicou (7 MSr) Sľuka-Čertík ale hádam najväčšie prekvapenie sa udialo na úkor Trenčanov, extraligovej dvojice Kubán-Vavro, ktorá prehrala s dvojicou Koniar(talentovaný hráč stále v žiackom veku)-Cuninka(tohto hráča som ja osobne videl na druhom turnaji) 3:5 – dvojica Koniar-Cuninka však aj neskôr ukazovala, že to nebola celkom náhoda. Na víťazstvo sa natrápili aj obhajcovia bronzu Havier-Thoan – tí vyhrali najtesnejšie 5:4 s dvojicou Duban-Drobný – v zápase sa blysol perfektným skokom cez celý stôl na zašitú jednotku mladý Drobný – vyšperkovanú následným potopením deviatky. V súboji na ¾ semifinalistov z minulého roka Balciar-Horný (minulý rok 4. miesto) s dvojicou Kučera-Polách (Kučera minulý rok majster SR s Páczerom) boli úspešnejší Kučera-Polách po výhre 5:3. Česť Trenčanov v 1. kole tak zachraňoval predseda klubu Tomša hrajúci s Čupalkom, po výhre 5:1 nad dvojicou Blaško-Urban.

V 2.kole sa im však už nedarilo, keď prehrali nečakane hladko 0:5 s bratmi Špirekovcami, podobne pochodili Mažári-Košč s dvojicou Ratkovič-Balla, kanár sa ušiel aj dvojici Kučera-Polách, ktorí na takéto veci asi nie sú zvyknutí – takto ich „vyprášila“ dvojica Petrovics-Trnka. Striedavo sa viedlo kanianskym dvojiciam – Sľuka-Čertík porazili 5:2 Domjána ml. s Kürtim, Svítok s Leitmanom neudržali po raketovom nástupe vedenie 3:0 a prehrali 3:5 s dvojicou Haulík-Lőrincz. Ani zostávajúcej trenčianskej dvojici sa nepodarilo vyhrať, aj keď nechýbalo veľa – Dzurilla-Konárik prehrali najtesnejšie 4:5 s dvojicou Szépe-Mózes.

V prvých kolách na prehratej strane si úspešne počínali Klobučník-Kotleba (dvakrát 4:2 s dvojicami Varga-Toth a Domján ml.-Kürti), podobne si viedli aj Bela-Gyűrky (Papp-Vadkerti 4:0 a Tomša-Čupalka 4:2), dvojica Mažári-Košč takmer vypadla s dvojicou Habodász-Hajnala, keď vyhrala len tesne 4:3, to isté sa takmer stalo dvojici Kučera-Polách, tí však mali súperov veľmi ťažkých – Kubán-Vavro. Tí dokonca viedli 3:0 a hrali na deviatku – nedali ju však a nakoniec prehrali. Z klubového derby ďalej postúpili aj Koniar-Cuninka, ktorí zdolali 4:3 dvojicu Némethy-Marko, okrem nich aj Svítok-Leitman po hladkej výhre 4:0 s dvojicou Blaško-Urban, ako aj Dragúň s Kršekom, po víťazstve 4:2 nad spoluhráčmi Henczom a Feketem 4:2, a nakoniec aj Dzurila s Konárikom, ktorí zdolali Dubana s Drobným 4:1.

O postup do štvrťfinále (hralo sa 32 2KO, skrátené od 8) dvojica Čertík-Sľuka po priebehu 2:0, 2:2, 4:2 (kľúčová deviatka Sľuku cez celý stôl), 4:4, 6:4 zdolala nebezpečných Haulíka s Lőrinczom, bratia Špirekoci podľahli jasne 2:6 dvojici Ratkovič-Balla, Mózes-Szépe podľahli Petrovicsovi s Trnkom 3:6, Havier s Thoanom si vybojovali postup po víťazstve 6:2 nad Hudecom s Kružíkom.

Na prehratej strane Mažári s Koščom prekvapivo zdolali Belu s Gyurkym 5:2, rozbehnutých Klobučníka s Kotlebom nezastavili ani Svítok s Leitmanom a prehrali 0:5, spomínaní Koniar s Cuninkom vyhrali najtesnejšie 5:4 s dvojicou Kršek-Dragúň, Polách s Kučerom zdolali jasne 5:0 posledných Trenčanov Dzurilu s Konárikom

O postup z prehratej strany Mažári s Koščom vyhrali najtesnejšie 6:5 s dvojicou Hudec-Kružík, Klobučník s Kotlebom postúpili tiež, po výhre 6:4 nad nebezpečnou dvojicou Szépe-Mózes, Polách s Kučerom prehrali 3:6 s dvojicou Haulík-Lőrincz. Do štvrťfinále postúpili aj spomínaní Koniar s Cuninkom, ktorí mali však uľahčenú situáciu (aspoň podľa mojich informácii), keď im bratia Špirekovci, ktorí museli už odísť vzdali v časovej tiesni vyhraný zápas.

Vo štvrťfinále prekvapivo Sľuka s Čertíkom prehrali s dvojicou Mažári-Košč 6:7. Zápas začali Čertík (najmä) so Sľukom dosť nervózne, v prvých hrách nevyužili niekoľko šancí na vybudovanie si náskoku. Viedli síce 3:2, ale po spadnutej bielej z rozstrelu Mažári s Koščom stôl dohrali, navyše od tohto momentu sa pani Šťastena pevne usadila na ich strane – v ďalšej hre po zašívaní na jednotku ju Sľuka zapísal, ale nechal hrateľnú na stred. Súperi ju dali, ale od rožteka strednej jamky do rohu – a následne stôl dohrali s „použitím“ ďalších 3 „halušiek“. Vzápätí ušli na 5:3. Čertík so Sľukom horko-ťažko vyrovnali na 5:5, v ďalšej hre však opäť stále šťastie na strane druhej – Košč nehrateľnú šestku ani netrafil, biela však narazila do mantinelu, potom do šestky a šestka si to od mantinelu namierila rovno do strednej jamky – zostávajúce gule Mažári s Koščom odložili tiež. Za stavu 6:5 mali ideálnu príležitosť zápas dohrať, keď mali na 3 gule bielu  z ruky, ale Mažári nečakane  nedal úplne ľahkú deviatku. Sľuka s Čertíkom vyrovnali na 6:6, nespadlo im však z rozstrelu. Mažári s Koščom sa dostali na ružovú, ktorú nedali, tá však opäť zostala stáť v ťažkej situácii. Sľuka ju nedal a zvyšok stola tentoraz Mažári s Koščom chladnokrvne dohrali. V zápase Petrovics-Trnka vs. Klobučník-Kotleba prv menovaným nestačilo ani vedenie 4:0 a nakoniec prehrali 5:7. Koniar s Cuninkom už svoje vystúpenie nevylepšili a prehrali s dvojicou Ratkovič-Balla. Havier s Thoanom „vynervovali“ dvojicu Haulík-Lőrincz, keď na začiatku zápasu dávali všetko na čo sa pozreli, aj čo nevideli, hádam aj čo sa nedalo (zašité gule, mantinely) a vybudovali si náskok 6:1, ktorý už ustrážili a vyhrali 7:3.

V semifinále sa odveta Mažárimu s Koščom proti dvojici Ratkovič-Balla nevydarila a prehrali opäť – na rozdiel od prvého zápasu uhrali aj nejaké hry a prehrali 5:7. V druhom semifinále Havier s Thoanom ťahali jednoznačne za kratší koniec, hneď zo začiatku prehrávali 0:5 a s tým sa už veľa robiť nedalo.

Vo finále sa už odveta podarila – veď dvojicu Klobučník-Kotleba poslali na prehratú stranu práve Ratkovič s Ballom – tentokrát však už na nich nestačili a po výhre 7:4 sa z titulu tešili Klobučník s Kotlebom.

O tretie miesto sa hral úplne jasný zápas – dobrý výkon dvojice Mažári-Košč plus slabšia chvíľka Haviera s Thoanom nakoniec prihrali bronz po výhre 7:1 prv menovanej dvojici, ktorá bola viackrát na pokraji vypadnutia – o tom ich medaila musela tešiť viac. Gratulujeme!

 

Poradie :

1.        Klobučník-Kotleba (LAVOS Bratislava)

2.        Ratkovič-Balla (Mistano Trnava+voľný hráč)

3.        Mažári-Košč (BCA Kopčok + B. Bystrica)

4.        Havier-Thoan (BK Kanianka + ALFA Zvolen)

 

Extraliga, 5. kolo

1. BC Komárno – Saturnus Komárno odložené

BK Kanianka – Mistano Trnava odložené

BoBi Martin – Bastia Štúrovo 4:5 (predohrané)

Gastro Trenčín – Lavos Bratislava 5:4

Dohrávka 3. kola:

1. BC Komárno – BoBi Martin 8:1

 

V jedinom hranom zápase domáci Trenčania nakoniec zdolali ťažkého súpera, ktorému nestačil ani trojbodový zápis opory Milana Klobučníka. Za domácich zabrali Kubán s Čupalkom, rozhodujúci bod pridal na domácu stranu Tomša, ktorý nahradil na dohrávku hry č.9 Vavra, ktorému sa nedarilo a aj tak musel odísť. Trenčín si tak pripísal mimoriadne dôležité víťazstvo, a s jednou prehrou sa držia stále na 2. mieste tabuľky.

V dohrávanom zápase 3. kola podľa predpokladov majstrovské družstvo z Komárna nedalo veľa šancí nováčikovi z Martina – jediný bod hostí uhral Výboch, prekvapivo v zápase s rebríčkovou jednotkou Poláchom, keď ho porazil v hre č.9 11:9

 

Eurotour, Monfalcone, Taliansko, 192 hráčov

Minulý týždeň bola aj generálka na Majstrovstvá Európy, v Taliansku bol Eurotour – tentoraz bez našej účasti. Víťazom sa stal Alex Lelly, vo finále zdolal Sándora Tótha z Maďarska 9:3. Ten sa finálovou účasťou udržal aj na druhom mieste celkového poradia, vedie naďalej tentoraz tretí Niels Feijen. Tretí bol aj Roman Hybler, reprezentujúci Česko. Kompletné výsledky nájdete na www.epbf.com/sportsite/2005/Eurotour/Monfalcon/Italy.htm

Majstrovstvá sveta v snookri

Koho zaujíma snooker, má v týchto dňoch príležitosť sledovať Majstrovstvá sveta, ktoré sa od soboty 16.4. hrajú v tradičnom Crucible divadle v Sheffielde až do 2.5. Turnaj je hojne vysielaný na Eurosporte, zaujímavé články nájdete na stránke www.worldsnooker.com, treba sa však zaregistrovať – inak sa dostanete maximálne k pavúku.

 

Ďalší program :

V sobotu 23.4. je na programe RELAX Champion biliard v Košiciach, v nedeľu 4. kolo Kanianskych biliardových hier, tradične hra č.9 open aj neregistrovaní  + snooker

O týždeň neskôr, v nedeľu 1.5. je na programe už 6. kolo Alfa pohára vo Zvolene.

A medzitým, od 20.4 do 30.4 sú na programe aj Majstrovstvá Európy v biliarde, v holandskom Veldhovene. Viac nájdete na www.europeanpoolchampionships.com

Držme našim reprezentantom palce, nech uspejú aspoň tak dobre ako minulý rok.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK,

predseda BK Kanianka